Ga naar content

België natuur

De natuur in België is soms bijzonder verrassend. Ik ben zelf Belgische, maar woonachtig in Nederland. Telkens als ik met mijn familie een natuurgebied bezoek ben ik weer aangenaam verrast. Er zijn tal van mooie bezienswaardigheden en plaatsen te vinden waar het heerlijk vertoeven is: in de bossen, in natuurparken en bij het water. Mijn vakantietips voor een weekendje of weekje vakantie op de mooiste plekjes van België.

Mooiste plekjes van België

Als ik aan natuur in België denk, dan zijn de Ardennen het eerste wat in me opkomt. In het zuiden heb je prachtige bossen, ideaal voor een vakantie dicht bij huis of een weekendje weg. Maar er zijn nog veel meer leuke plekken in België, het land waar gastronomie en "buiten zijn" hand in hand gaan. Zo is Vlaanderen - het noorden van het land - bijvoorbeeld een geweldige regio om te fietsen. En na een fietstocht, een wandeling door weiland en bos of aan de Belgische Kust smaakt niets zo lekker als een Belgische stoofschotel met een speciaal bier.

Natuur in Wallonië

In Wallonië - de Franstalige regio in het zuiden - vind je prachtige natuur en enkele van de mooiste plekjes in België. Dichte bossen, kabbelende riviertjes en dat alles verrassend dicht bij huis. De Ardennen zijn een bijzonder leuk gebied om eens goed actief te zijn; om te wandelen, te mountainbiken en te kajakken. Wallonië heeft naast mooie natuur ook een leuke folklore cultuur en het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd.

1. Grotten in België

De Grotten van Han zijn een publiekstrekker, vooral voor een vakantie in België met kinderen, al zijn ze voor iedereen leuk. Er is de afgelopen decennia fors geïnvesteerd in de toeristische faciliteiten rond de grotten en er zijn nu allerhande leuke activiteiten om te doen in deze buurt.

2. Dinant en Namen

Een ander hoogtepunt in Wallonië is de streek rond Dinant en Namen, waar je verscheidene grotten, abdijen, mooie kerken en de beroemde Citadels van Dinant en Namen kan bezoeken. 

3. Bouillon

Ook de streek rond Bouillon, met haar imposante burcht, is prachtig.  Naast een bezoek aan deze vesting nodigen ook de vele bossen uit tot fikse wandelingen. De vele terrasjes langs de rivier de Semois zijn na actieve dag goed gevuld met toeristen. Op de campings langs de rivier heerst in de zomer een gemoedelijke sfeer.

4. Viroin

Een van de mooiste gebieden in Wallonië, maar minder bekend dan Han en Dinant, is het Natuurpark Viroin-Hermeton. De Viroin bevindt zich in de provincie Namen, tussen Couvin en de Franse grens.Het natuurpark de Viroin in de Provincie Namen behoort zeker tot de mooiste plekken van België. Kenmerkend zijn vooral de vele kloven, ca. 400 van soms wel 20 meter diep. Daarnaast zijn er veel kalkheuvels en tal van bijzondere planten en bloemen, waaronder wilde orchideeën. Vooral in mei en juni komen veel vlinders af op deze bloemen.

5. Hoge Venen

Meer naar het oosten, in het Duitstalig deel van België, ligt een mooi, minder bekend gebied. De Hoge Venen is een natuurreservaat dat deel uitmaakt van de Ardennen en de Eifel en tegen de grens met Duitsland ligt. Zoals de naam doet vermoeden bestaat het landschap vooral uit hoogveengebieden, maar er zijn ook weiden, bossen en heide. Monschau, Malmedy en Spa zijn de mooiste plaatsen en vormen een leuke uitvalsbasis voor een vakantie in dit deel van België.

In de zomer kan je er prachtig wandelen en genieten van natuur. Er zijn talrijke wandelroutes, veelal over de typische vlonderpaden. Sommige gebieden zijn beschermd natuurgebied en daar mag je dus alleen wandelen onder begeleiding van een gids of zelfs helemaal niet. In de Hoge Venen komen edelherten, reeën, wilde zwijnen, lynxen en korhoenders voor in het wild. In de winter is het een populaire bestemming om te langlaufen en te skiën, met name het gebied rond Bütgenbach en bij de Baraque Michel. Botrange is het hoogste punt van België, waar tevens een van de twee natuurcentra van het gebied is gevestigd. Het andere bevindt zich in de stad Eupen.

Natuur in Vlaanderen

Er liggen tal van kleine natuurgebieden en reservaten verspreid over Vlaanderen. Grosso modo kunnen we de natuur in Vlaanderen opdelen in de volgende natuurgebieden:

1. West- en Oost-Vlaanderen

   Het Brugse Ommeland is een groen gebied vlakbij zee en Brugge met kanalen, dijken, kastelen en abdijen, oude hoeves en molens en veel kleine natuurreservaten.

   De Leiestreek is een uniek gebied tussen Wervik en Gent, bij de Leie, met vele wandel- en fietsroutes langs het water.

   Het Meetjesland, een fraai gebied om te fietsen langs kreken en polders of wandelen in Houtland door mooie bossen. De Canisvliet is een natuurgebied met veel vogels. 

   De Vlaamse Ardennen, glooiend authentiek gebied, waar het heerlijk is om te mountainbiken en te wandelen.

   Het Scheldeland is een heerlijk rustig gebied, om te wandelen langs stille waters van de Schelde, de Dender en de Rupel.

   Het Waasland, waar je kan varen en kajakken, wandelen of fietsen bij de Durmedijk, de Schelde, de Moervaart en de Zuidlede.

   2. De Kempen

   De Kempen is een regio in Antwerpen (met de Kalmthoutse Heide) en in Limburg, met veel natuur rond Hasselt en een aantal mooie campings en vakantieparken.

   In de Provincie Antwerpen zijn er diverse mooie gebieden te vinden, waaronder het Turnhouts Vennengebied. Lees meer over natuur in Antwerpen.

   Turnhouts Vennengebied
   © Ivan Dalen

   3. Rond Brussel

   De Groene Gordel is de benaming voor de diverse bossen, parken en tuinen rond de Belgische hoofdstad. Ben je benieuwd naar meer informatie over de natuur hier, bekijk dan onze tips over Bossen en Parken in Brussel.

   4. Hageland

   Het Hageland ligt oostelijk van Leuven en is ideaal om het landelijke leven van België te ervaren, met 1.200 km aan wandelroutes en natuur in het provinciedomein Halve Maan.

   5. Haspengouw

   Haspengouw is de Betuwe van België. Deze wijn- en fruitstreek staat bekend om haar bloesem- en oogstfeesten, maar je kan er ook heerlijk fietsen en wandelen. Tevens zijn de cultuurhistorische steden Sint-Truiden en Tongeren een bezoek waard. Of Borgloon, waar je diverse kunstwerken in open lucht kunt bewonderen.

   6. Limburg

   Het Maasland rond Maaseik, waar je prachtig kunt fietsen en oversteken met de vaarpont.

   De Voerstreek is een landschap van eindeloze bossen, weilanden, wegen, kabbelende beken, kapelletjes, en schilderachtige dorpjes. 

   © Ivan Dalen

   Fietsen en wandelen in Vlaanderen

   Er zijn veel mogelijkheden om te fietsen in Vlaanderen. Ga fietsen langs de mooie kunststeden Leuven, Brugge, Lier of Kortrijk. Fiets over de Gordelroute rond Brussel of ontdek het mooie Vlaamse platteland op de fiets. Bekijk onze tips over fietsen in België.

   Ook wandelpaden vind je in de vele bossen en langs rivieren en meren. Bijvoorbeeld in het Buggenhoutbos, een van de grootste loofbossen van de provincie Oost-Vlaanderen, met haar fotogenieke bomen en prachtige vijvers. Denk ook aan een wandeling bij de Schelde in Tielrode. Een verhard pad van ca. 5 km voert vanaf het Veer rond de potpolder en is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Je kan er ook met een pont oversteken om te wandelen aan de Schelde.

   De kust en West-Vlaanderen hebben ook vele uitgestippelde wandelpaden.

   In de provincie Antwerpen bevinden zich mooie routes langs de rivieren de Nete en de Kleine Nete, de dijk biedt er prachtige vergezichten. In Brasschaat voert de Mikwandeling langs parken en domeinen, het Versailles van Antwerpen. Ook de Kempense meren zijn een geliefd gebied bij wandelaars en liefhebbers van watersport. In Limburg vind je heidevelden, naaldbossen en bij Lommel zijn er mooie wandelingen langs het kanaal.

   Vakantie aan de Belgische Kust

   Strandzeilen en wandelen in de duinen van Panne, watersport in Nieuwpoort, fietsen in de natuur bij Bredene en De Haan… er is heel veel te doen voor liefhebbers van zee en strand aan de Belgische kust. Middelkerke is geliefd vanwege de 1,5 km duinengordel en de maritieme flora en fauna die het rijk is. En het Zwin is voor velen het mooiste natuurreservaat van België, een prachtig gebied om vogels te observeren. Tevens zijn er vele leuke bezienswaardigheden aan de Belgische kust voor jong en oud.

   Natuur in België en gastronomie

   De Belgische trots is de gastronomie. Belgen houden van lekker eten, delicatessen, genieten van het goede leven. In de restaurants vind je vaak de Franse keuken, maar ook vele andere landen zijn vertegenwoordigd in het grote aanbod aan eetgelegenheden. En natuurlijk zijn er de Belgische specialiteiten, zoals stoofvlees met frieten, vidée of vol-au-vent (ragout), duif, konijn met pruimen of Gentse Waterzooi. Combineer een weekend of week in de natuur dus met heerlijk eten.

   Veelgestelde vragen over België

   Afbeelding van Cindy Theunissen
   Geschreven door
   Cindy Theunissen
   Onontdekte plekjes en de leukste aanbiedingen voor vakanties in de natuur!