Ga naar content

België natuur

De natuur in België is soms bijzonder verrassend. Ik ben zelf Belgische, maar woonachtig in Nederland. Telkens als ik met mijn familie een natuurgebied bezoek ben ik weer aangenaam verrast. Er zijn tal van mooie bezienswaardigheden en plaatsen te vinden waar het heerlijk vertoeven is: in de bossen, in natuurparken en bij het water. Mijn vakantietips voor een weekendje of weekje vakantie op de mooiste plekjes van België.

Mooiste plekjes van België

Als ik aan natuur in België denk, dan zijn de Ardennen het eerste wat in me opkomt. In het zuiden heb je prachtige bossen, ideaal voor een vakantie dicht bij huis of een weekendje weg. Maar er zijn nog veel meer leuke plekken in België, het land waar gastronomie en buiten leven hand in hand gaan. Zo is Vlaanderen - het noorden van het land - bijvoorbeeld een geweldige regio om te fietsen. En na een fietstocht, een wandeling door weiland en bos of aan de Belgische Kust zal een Belg altijd even wat drinken op een terrasje. Om vervolgens af te sluiten in een restaurant, want niets is zo lekker als een Belgische stoofschotel met een speciaal biertje na een dagje wandelen.

Natuur in België

Wat zijn de mooiste plekken in de Belgische natuur? De Ardennen zijn het natuurgebied bij uitstek in België, maar ik vind het juist leuk om jullie ook eens een andere kant te laten zien van Wallonië en de natuur in Vlaanderen te belichten.

1. Bouillon

  In het hart van de Ardennen, aan de rivier de Semois, ligt het plaatsje Bouillon. Het wordt gedomineerd door een schitterende burchtruïne. Het Kasteel van Bouillon dateert uit de vroege middeleeuwen. Het werd bewoond door Godfried van Bouillon en speelde een belangrijke rol in de Eerste Kruistocht. Vanaf het bolwerk van de Tempeliers geniet je van een fraai zicht op de bossen en de Semois rivier.

  Bouillon
  Deel op Pinterest

  Naast een bezoek aan deze vesting is er van alles te doen in Bouillon. De prachtige bossen nodigen uit tot fikse wandelingen. De vele terrasjes langs de rivier zijn na actieve dag goed gevuld met toeristen. Op de campings langs de rivier heerst in de zomer een gemoedelijke sfeer.

  2. Natuurpark Viroin-Hermeton

  Een van de mooiste gebieden in het zuiden van België en onterecht niet bekend onder Nederlandse toeristen, is het Natuurpark Viroin-Hermeton. Dit ligt in de provincie Namen, tussen Couvin en de grens met Frankrijk. Het natuurgebied kenmerkt zich door mooie rotsen en de vele kloven. Er zijn er wel 400, waarvan sommigen wel 20 meter diep zijn. Op en rond de talloze heuvels komen bijzondere planten en bloemen voor, zoals wilde orchideeën. Een mooie tijd voor een bezoek aan dit gebied zijn de maanden mei en juni, als alles in bloei staat en er veel vogels en vlinders rondfladderen.

  3. Hoge Venen

  Misschien was het je niet bekend, maar België heeft ook een klein Duitstalig gebied in het oosten van het land. Hier liggen de Hoge Venen, een natuurreservaat dat deel uitmaakt van de Ardennen en de Eifel. Het landschap bestaat  voornamelijk uit hoogveengebieden, weiden, bossen en heide. Edelherten, reeën, everzwijnen en korhoenders hebben hier hun leefgebied. Vlonderpaden voeren de wandelaar door de prachtige natuur. De plaatsen Monschau, Malmedy en Spa vormen de uitvalsbasis voor een vakantie in dit deel van België.

  Natuur in België
  Deel op Pinterest

  's Winters kan je hier langlaufen en zelfs skiën, vooral in het gebied rond Bütgenbach en bij de Baraque Michel. Botrange is het hoogste punt van België, waar een van de twee natuurcentra van het gebied is gevestigd. Het andere bevindt zich in de stad Eupen.

  4. Vlaamse Ardennen

  Een glooiend, authentiek gebied waar het heerlijk is om te mountainbiken en te wandelen. De Vlaamse Ardennen is een authentiek gebleven streek, waar je even helemaal tot rust komt.

  5. De Kempen

  De Kempen is een regio in Antwerpen en in Limburg, met veel natuur rond Hasselt en een aantal mooie campings en vakantieparken.

  6. Belgische Kust

  Strandzeilen en wandelen in de duinen van Panne, watersport in Nieuwpoort, fietsen in de natuur bij Bredene en De Haan… er is heel veel te doen voor liefhebbers van zee en strand aan de Belgische kust. Middelkerke is geliefd vanwege de 1,5 km duinengordel en de maritieme flora en fauna die het rijk is. En het Zwin is voor velen het mooiste natuurreservaat van België, een prachtig gebied om vogels te observeren. Tevens zijn er vele leuke bezienswaardigheden aan de Belgische kust voor jong en oud.

  7. Turnhouts Vennengebied

  In de Provincie Antwerpen zijn er diverse mooie gebieden te vinden, waaronder het Turnhouts Vennengebied. Lees meer over natuur in Antwerpen.

  Turnhouts Vennengebied
  © Ivan Dalen
  Deel op Pinterest

  8. Rond Brussel

  De Groene Gordel is de benaming voor de diverse bossen, parken en tuinen rond de Belgische hoofdstad. Ben je benieuwd naar meer informatie over de natuur hier, bekijk dan onze tips over Bossen en Parken in Brussel.

  9. Hageland

  Het Hageland ligt oostelijk van Leuven en is ideaal om het landelijke leven van België te ervaren, met 1.200 km aan wandelroutes en natuur in het provinciedomein Halve Maan.

  10. Haspengouw

  Haspengouw is de Betuwe van België. Deze wijn- en fruitstreek staat bekend om haar bloesem- en oogstfeesten, maar je kan er ook heerlijk fietsen en wandelen. Tevens zijn de cultuurhistorische steden Sint-Truiden en Tongeren een bezoek waard. Of Borgloon, waar je diverse kunstwerken in open lucht kunt bewonderen.

  11. Voerstreek

  De Voerstreek is een landschap van eindeloze bossen, weilanden, wegen, kabbelende beken, kapelletjes, en schilderachtige dorpjes. 

  Flora en fauna Belgie
  © Ivan Dalen
  Deel op Pinterest

  Het Brugse Ommeland is een groen gebied vlakbij zee en Brugge. Een bestemming met kanalen, dijken, kastelen en abdijen, oude hoeves en molens en veel kleine natuurreservaten.

  De Leiestreek is een uniek gebied tussen Wervik en Gent, bij de Leie, met vele wandel- en fietsroutes langs het water.

  Het Meetjesland, een fraai gebied om te fietsen langs kreken en polders of wandelen in Houtland door mooie bossen. De Canisvliet is een natuurgebied met veel vogels.

  Het Scheldeland is een heerlijk rustig gebied, om te wandelen langs stille waters van de Schelde, de Dender en de Rupel.

  Het Waasland, waar je kan varen en kajakken, wandelen of fietsen bij de Durmedijk, de Schelde, de Moervaart en de Zuidlede.

  Het Maasland rond Maaseik, waar je prachtig kunt fietsen en oversteken met de vaarpont.

  Fietsen en wandelen in Vlaanderen

  Er zijn veel mogelijkheden om te fietsen in Vlaanderen. Ga fietsen langs de mooie kunststeden Leuven, Brugge, Lier of Kortrijk. Fiets over de Gordelroute rond Brussel of ontdek het mooie Vlaamse platteland op de fiets. Vlaanderen is hard bezig zich te ontpoppen tot echte fietsbestemming. Vanaf oktober 2020 tot juli 2021 zijn zij bezig 8 icoonfietsroutes uit te rollen. Deze zullen de oude LF-routes gaan vervangen. Houd onze website in de gaten voor de meest recente ontwikkelingen en bekijk onze tips over fietsen in België.

  Ook wandelpaden vind je in de vele bossen en langs rivieren en meren. Bijvoorbeeld in het Buggenhoutbos, een van de grootste loofbossen van de provincie Oost-Vlaanderen, met haar fotogenieke bomen en prachtige vijvers. Denk ook aan een wandeling bij de Schelde in Tielrode. Een verhard pad van ca. 5 km voert vanaf het Veer rond de potpolder en is geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Je kan er ook met een pont oversteken om te wandelen aan de Schelde.

  De kust en West-Vlaanderen hebben ook vele uitgestippelde wandel- en fietspaden. Let op: de oude Kustfietsroute is vervangen door de Kustroute (93 km). Dit is de eerste van de 8 nieuwe fietsroutes die zich komende tijd zullen ontwikkelen. Tijdens de route fiets je vlak langs de zee, met uitzicht op de golven. Geniet van een tocht door de duinen en duinbossen en las een pauze in bij een van de vele badplaatsen. 

  In de provincie Antwerpen bevinden zich mooie routes langs de rivieren de Nete en de Kleine Nete, de dijk biedt er prachtige vergezichten. In Brasschaat voert de Mikwandeling langs parken en domeinen, het Versailles van Antwerpen. Ook de Kempense meren zijn een geliefd gebied bij wandelaars en liefhebbers van watersport. In Limburg vind je heidevelden, naaldbossen en bij Lommel zijn er mooie wandelingen langs het kanaal. 

  Natuur in België en gastronomie

  De Belgische trots is de gastronomie. Belgen houden van lekker eten, delicatessen, genieten van het goede leven. In de restaurants vind je vaak de Franse keuken, maar ook vele andere landen zijn vertegenwoordigd in het grote aanbod aan eetgelegenheden. En natuurlijk zijn er de Belgische specialiteiten, zoals stoofvlees met frieten, vidée of vol-au-vent (ragout), duif, konijn met pruimen of Gentse Waterzooi. Combineer een weekend of week in de natuur dus met heerlijk eten.

  Veelgestelde vragen over België

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!