Ga naar content

Wallonië

Mooiste plekken in België - Wallonië is het Franstalig gedeelte van België en omvat onder meer de Ardennen, door velen gezien als hét Belgische natuurgebied. Maar niet heel Wallonië bestaat uit Ardense bossen. De Ardennen liggen vooral in een deel van de Belgische provincies Luxemburg en Namen en een stukje van de provincie Luik. 

Het Westen van Wallonië behoort dus niet tot de Ardennen. Hier liggen de provincies Henegouwen en Waals Brabant, waar je ook weer allerlei bezienswaardigheden vindt. Zo zijn er een aantal kunststeden in Henegouwen, die absoluut een bezoekje waard zijn.

Natuur in Wallonië

Hoe is de natuur in het Waalse gedeelte van België? Laten we beginnen met het hoogtepunt, waarvoor de meeste mensen kiezen voor een vakantie in Wallonië.

1. Ardennen

Dichte bossen, kabbelende riviertjes en dat alles verrassend dicht bij huis. De Ardennen, een bijzonder leuk gebied om een weekend of weekje actief te zijn; om te wandelen, te mountainbiken en te kajakken.

2. Grotten in België

De Grotten van Han zijn een publiekstrekker, vooral tijdens een vakantie in België met kinderen, al zijn ze voor iedereen leuk. Er is de afgelopen decennia fors geïnvesteerd in de toeristische faciliteiten in en rondom de grotten en er zijn nu allerhande leuke activiteiten om te doen in deze buurt.

3. Dinant en Namen

Terug naar de tijd van ridders. De streek rond Dinant en Namen is een ander hoogtepunt in Wallonië, waar je een duik in de geschiedenis neemt.

Deel op Pinterest

Breng een bezoek aan verscheidene grotten, abdijen, mooie kerken en de beroemde Citadels van Dinant en Namen. Vaar mee op een cruise over de Maas of neem de kabelbaan naar het centrum.

Zuidelijk van Namen ligt Crupet, een bijzonder mooi dorpje. Gelovigen bezoeken hier de grot bij de Saint-Martin kerk. Lager in het dal ligt Château Carondelet, met een fraaie donjon uit de 13e eeuw.  

Deel op Pinterest

4. Bouillon

De streek rond Bouillon, met haar imposante burcht, is prachtig. Treed in de voetsporen van de kruisvaarders en waan jezelf als Godfried van Bouillon in het imponerende kasteel. Naast een bezoek aan de vesting nodigen de vele bossen uit tot fikse wandelingen.

Deel op Pinterest

De terrasjes langs de rivier de Semois zijn na een actieve dag goed gevuld met toeristen. Op de campings langs de rivier heerst in de zomer een gemoedelijke sfeer.

5. Viroin

Een van de mooiste gebieden in Wallonië, maar minder bekend dan Han en Dinant, is het Natuurpark Viroin-Hermeton. De Viroin bevindt zich in de provincie Namen, tussen Couvin en de Franse grens. Kenmerkend is vooral het groot aantal kloven, dat zijn er ca. 400 van soms wel 20 meter diep. Daarnaast zijn er veel kalkheuvels en tal van bijzondere planten en bloemen, waaronder wilde orchideeën. Vooral in mei en juni komen veel vlinders af op de bloemen. 

Deel op Pinterest

6. Hoge Venen

Meer naar het oosten, in het Duitstalig deel van België, ligt een mooi gebied dat je zeker eens moet zien. De Hoge Venen is een natuurreservaat dat deel uitmaakt van de Ardennen en de Eifel en tegen de grens met Duitsland ligt. Zoals de naam doet vermoeden bestaat het landschap vooral uit hoogveengebieden, maar er zijn ook weiden, bossen en heide. Monschau, Malmedy en Spa zijn de mooiste plaatsen en vormen een leuke uitvalsbasis voor een vakantie in dit deel van België.

Deel op Pinterest

In de zomer kan je er prachtig wandelen en genieten van natuur. Er zijn talrijke wandelroutes, veelal over de typische vlonderpaden. Sommige gebieden zijn beschermd natuurgebied en daar mag je dus alleen wandelen onder begeleiding van een gids of zelfs helemaal niet. In de Hoge Venen komen edelherten, reeën, wilde zwijnen, lynxen en korhoenders voor in het wild. Botrange is het hoogste punt van België, waar tevens een van de twee natuurcentra van het gebied is gevestigd. Het andere bezoekerscentrum bevindt zich in de stad Eupen.

7. Boucle de la Semois

Vanaf het Waalse plaatsje Frahan heb je een schitterend uitzichtpunt over een lus in de rivier de Semois. Deze plek wordt beschouwd als een van de mooiste plekjes in Wallonië en is te bereiken via de weg en wandelroutes 27-28-29 - GR 16 - MTB 6. De site was een beetje in verval geraakt, maar de afgelopen jaren werd er veel gedaan om de Belgische Horshoe Bend weer mooier te maken. Zo werden bijvoorbeeld elektriciteitsdraden weggewerkt. Bij het point de vue vangt de Laddertjeswandeling aan, een van de fraaiste wandelingen in de omgeving. Klauter langs grotten, rotsen en de ruïnes van een oud kasteel. De bossen zijn rijk aan diverse boomsoorten.

Deel op Pinterest

8. Meren van de Eau d'Heure

Een leuke plek op de grens van de provincies Henegouwen en Namen, ten zuiden van Charleroi. De meren van de Eau d'Heure vormen samen het grootste watergebied in het land, met diverse meren en stuwdammen. De toeristische faciliteiten ontwikkelen zich steeds meer, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om hier een weekendje te verblijven. Lees meer over de Meren van Eau d'Heure.

Deel op Pinterest

Mooie plaatsen in Wallonië

Wallonië heeft naast mooie natuur ook een leuke folklore cultuur en het hele jaar door worden er tal van activiteiten georganiseerd. Diverse evenementen, zoals het Carnaval van Binche, de kermis van Ath en de Doudou van Mons staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook verscheidene historische gebouwen staan op deze bekende erfgoedlijst; de Steenkoolmijn van Blegny, de Notre-Dame kathedraal van Tournai en de Scheepsliften op het Centrumkanaal. Hoewel het beeld wat de meeste mensen hebben over het Franstalige gebied in België grauw en grijs is, is er in werkelijkheid heel veel moois te zien. Een overzicht van onze hoogtepunten.

1. Mons - Bergen

Zelf heb ik vier jaar in Mons gewoond. In het Nederlands noemt men deze stad Bergen. Het is een gemoedelijke, gezellige studentenstad, waar eigenlijk het hele jaar door van alles te beleven is. Op de Grand Place (Grote Markt) nodigen de vele terrasjes en restaurants uit tot late avonden. De gebouwen zijn typerend voor een Belgische kunststad. Hoogtepunt is het gotische stadhuis (Hôtel de Ville), met het bekende bronzen aapje. Het brengt geluk om over diens hoofd te wrijven. Er zijn altijd wel festiviteiten en evenementen in Mons, maar het grootste feest is ieder jaar weer de eeuwenoude Doudou, een evenement wat zelfs op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Deze "kermis" vindt plaats op de eerste zondag na Pinksteren. De draak Doudou wordt onder grote belangstelling van de mensenmassa over de Grote Markt gedragen. 

Deel op Pinterest

2. Tournai - Doornik

Mijn voorkeur voor kunststeden hield niet op bij Mons. Ook in de prachtige stad Doornik heb ik ruim 2 jaar gewoond. Een erg gezellige en mooie stad, met oude klinkers, bruine kroegen en een mooi marktplein. De Kathedraal van Doornik domineert Tournai en figureert eveneens op de UNESCO lijst.

Deel op Pinterest

3. Luik

Wanneer je langs de snelweg voorbij Luik komt lijkt het een grijze stad waar niks te beleven valt. Des te verrassender is de grootste plaats van Wallonië wanneer je er in duikt. Cultuur en kunst vieren hier hoogtij en er valt van alles te beleven. Tal van musea en mooie kerken verwelkomen je. Naast historische gebouwen tref je hier ook moderne architectuur, zoals het station Luik-Guillemins. Plan tijdens je bezoek ook een wandeling over een van de marktjes.

Dorpjes

Wallonië staat bekend om haar vele knusse en authentiek gebleven dorpjes. Daar waar hobbelige straten langs in steen opgetrokken huizen voeren, lokale bewoners in de zomer nog jeu de boules spelen en de restaurants verse streekproducten bieden. Lees meer over de mooiste dorpen van Wallonië

Deel op Pinterest

Ben je klaar om zelf het authentieke karakter van Wallonië te ontdekken? Bekijk dan zeker de overnachtingstips hierboven en boek vandaag nog jouw vakantie in een van deze pittoreske dorpjes. Een vakantie dicht bij huis en toch heel anders!

Wintersport in Wallonië

Het is er lang niet zo sneeuwzeker als bijvoorbeeld in de Alpen, maar regelmatig kleurt Wallonië flink wit in de winter. De Waalse heuvels lenen zich dan voor veel winterplezier, zoals skiën, langlaufen, sleeën en sneeuwwandelen. Hou dus zeker de weerberichten in de gaten en geniet van een flink pak sneeuw op slechts enkele uren rijden vanuit Nederland!

Wat zijn de beste plekken voor wintersport in Wallonië?

  • Val de Wanne in de Ardennen, vlakbij Trois-Ponts en Stavelot, heeft een ski-resort met een sleepiste, twee sleepliften voor skiërs en twee langlaufpistes.
  • Baraque de Fraiture heeft twee kilometer aan skipistes. Het meest sneeuwzekere wintersportgebiedje van België! 
  • In de Oostkantons, met natuurgebied de Hoge Venen, vind je meerdere skicentra, zoals in Ovifat of Elsenborn
  • In Baraque Michel kun je prachtig langlaufen en winterwandelen. 
  • Een flinke sneeuwwandeling kun je ook maken vanaf Natuurparkcentrum in Waimes, het Signaal van Botrange (hoogste punt van België) en Mont-Rigi
Hoge Venen winter
© Visit Wallonia - Olivier Bourgi
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!