Ga naar content

Ardennen

België - Frankrijk - Met een landschap van dichte bossen, kabbelende rivieren en ruige rotsen zijn de Ardennen een geschikte omgeving voor mensen die mooie plekjes en avontuur willen combineren.

Natuur in de Ardennen

Alles begint bij het plannen van je weekend of weekje weg. Hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod vakanties, want wie naar de Ardennen gaat, ziet letterlijk door de bomen het bos niet meer. Wat zijn mooie plekken in de Ardennen? Ik was jaren geleden zelf werkzaam bij het Office de Promotion du Tourisme, het toeristisch bureau van Wallonië en vertoefde toen vaak in de natuur. Hieronder deel ik graag mijn tips.

Mooiste plekjes Ardennen

De bekendste bezienswaardigheden in de Belgische Ardennen zijn Bastogne, Bouillon, Durbuy, La Roche, Spa, de Watervallen van Coo, de Grotten van Han, Houffalize, Stavelot en Francorchamps. In de Franse Ardennen zijn de stad Charleville-Mézières, het Kasteel van Sedan en het Regionaal Natuurpark de Ardennen de hoogtepunten om te zien.

1. Han-sur-Lesse en Rochefort

In het westelijke deel ligt het plaatsje Han-sur-Lesse, een leuke bestemming voor een vakantie in de Ardennen. Een verblijf hier is leuk voor alle leeftijden en dus ook voor gezinnen met kinderen. Breng een bezoek aan de bekende Grotten van Han, het nabijgelegen Wildpark en de bladerdakbrug (Canopée). 

leuke plekken ardennen
© Domaine Grot van Han
Deel op Pinterest

Twee treintjes voeren de toeristen langs de voornaamste bezienswaardigheden van de stad. Niet ver van Han-sur-Lesse bevindt zich een andere toeristische plaats, Rochefort, waar je ook terecht kunt voor lekker eten en een legio aan evenementen.

2. Bouillon

Helemaal in het zuiden van België, bij de Franse grens, ligt misschien wel de mooiste bezienswaardigheid van de Ardennen, de middeleeuwse Burcht van Godfried van Bouillon. Er zijn vele accommodaties in Bouillon, waaronder jeugdherbergen en campings langs de Semois rivier. In de omgeving van het kasteel kan je ook prachtig wandelen in de natuur.

Mooiste plekken Ardennen
Deel op Pinterest

Stroomopwaarts langs de Semois ligt Herbeumont en het imposante viaduct met 7 bogen. Stroomafwaarts is het bekende uitzichtpunt over Frahan in Rochehaut. 

3. Omgeving Spa

Ook Spa is een leuke plek om te verblijven. In de omgeving van dit dorp, gelegen in het oostelijk deel van de Ardennen, zijn er tal van bezienswaardigheden: Spa met haar kuuroorden, de Abdij en St-Sebastiaanskerk in Stavelot, Malmedy en het racecircuit van Francorchamps. In de rivier de Amblève bevinden zich de 15 meter hoge Watervallen van Coo. Maak na een bezoek aan de Grotten van Remouchamps ook eens een wandeling naar de Fonds de Quarreux, bij Nonceveux. Een wandelroute van ca. 1,5 km voert langs de Amblève naar een magisch plekje, waar stenen verspreid liggen in de rivier. 

natuurgebieden ardennen
Deel op Pinterest

De afgelopen jaren is de regio rond Spa vooral populair geworden voor een vakantie met kinderen, sinds Studio 100 hier Plopsa Coo heeft geopend. In de omgeving ligt het natuurgebied van de Hoge Venen en vanaf de Abdij van Stavelot voert de bekende Forellenweg door de natuur. Bij Bütgenbach kan je in de winter prachtig langlaufen. Genoeg te doen dus in de natuur bij Spa!

4. La Roche-en-Ardenne

Langs de Ourthe ligt een van de populairste plaatsen in de Ardennen. Idyllisch, met het kasteel als decor. Hier komen allerlei toeristen, voor een nachtje weg of een langere vakantie. Er is genoeg te doen in de omgeving.

Mooie plaatsen in de Ardennen
Deel op Pinterest

Een bezoek aan de ruïnes kan natuurlijk niet ontbreken. Fietsers en mountainbikers vinden hun uitdaging in de omliggende heuvels en wandelaars struinen graag door de bossen. Een van de pittigste trektochten in de Ardennen bevindt zich stroomopwaarts langs de Ourthe, bij het plaatsje Nadrin (wandeling naar le Hérou). De wandeling naar deze rotsrichel vangt aan bij Hotel les 5 Ourthes.

5. Durbuy

Het centraal gelegen stadje Durbuy is hét outdoor walhalla van de Ardennen. Het historische plaatsje, met kinderkopjes en karakteristieke huizen, ligt aan de oevers van de Ourthe. In de omgeving kan je kajakken in de Ardennen, je weg zoeken door een maïsdoolhof en hunebedden bezoeken. Vanaf de toren geniet men van een schitterend zicht over de pittoreske plaats. Veel mensen komen hier voor een actieve vakantie.

natuur in de ardennen
Deel op Pinterest

6. Rotsen van Sy en Kasteel van Logne

Niet ver van Durbuy ligt het paradijs bij uitstek om te klimmen in de Ardennen. De rotsen van Sy kennen grote roem onder klimmers. Maar in deze omgeving kan je ook prachtig wandelen of kajakken op de Ourthe.

actief in de ardennen
© Tim van der Linden
Deel op Pinterest

En het Château de Logne is zeker een bezoek waard. Als je de omgeving te voet wilt verkennen, volg dan de route met rode ruit vanaf het kerkje van Sy. Dit pad voert langs de steile rotswanden, de oevers van de rivier en de burcht. Bij Palogne kan je een kajak huren of een plons nemen in de Ourthe.

7. Bastogne

Wie geschiedenis wil snuiven kan dit vinden in het zuidelijker gelegen Bastenaken / Bastogne, waar Amerikanen en Duitsers een slag leverden in de Tweede Wereldoorlog. Bezoek de oorlogstentoonstelling in het Bastogne Historical Center op de Mardassonheuvel en het Mémorial du Mardasson, met een prachtig vergezicht over het gebied. In de regio tussen La Roche en Bastogne vind je eindeloos veel mooie landelijke wegen en idyllische Ardense dorpjes. Bezoek de kasteelruïne van La Roche, de brouwerij van La Chouffe of Saint-Hubert, dat bekend staat om de jacht.

8. Namen

Namen is een prachtige stad ten oosten van Charleroi. Hier kan je onder meer het Belfort en de Citadel van Namen bezoeken, maar ook mooie wandelingen maken in de omgeving.

9. Dinant

Nog mooier, en goed te combineren met Namen, is de stad Dinant. De Citadel van Dinant mag je zeker niet missen. Je kan deze te voet bereiken, maar ook met een kabelbaan. Bierliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de Abdij van Leffe en het Maison Leffe. Bekend is ook de rots Bayard, een menhirvormige rots die losstaat van de rotswand. Bezoek zeker ook de grot "La Merveilleuse", met haar prachtige zalen. Dit is een van de mooiste grotten in België. 

mooiste plaatsen in de Ardennen
Deel op Pinterest

In de Lessevallei bij Dinant ligt ook het Parc de Furfooz, een natuurreservaat waar je een wandeling van ca. 4 kilometer kunt maken in de natuur. Langs de route worden jong en oud getrakteerd op informatie over de verschillende biotopen en bezienswaardigheden. Het hele domein bevat tal van grotten en spelonken, die reeds in de oertijd in gebruik waren door onze voorouders. De meeste van deze rotsholen kan je bezichtigen. Er zijn heel wat ontdekkingen gedaan, van prehistorische vondsten tot voorwerpen uit de Romeinse tijd. 

Ardennen leuke plekjes
Deel op Pinterest

Ook bezienswaardig zijn de Kastelen van Vêves en van Freÿr. Logeertip: Auberge de la Lesse.

10. Houffalize en Achouffe

Aan de oevers van de Ourthe bevindt zich het mooie Houffalize. Vanaf deze plaats zijn er tal van leuke activiteiten te plannen, zowel voor de actieve vakantieganger, de rustzoeker als de gastronomie liefhebber. De vele tracks in de omgeving maken het in de eerste plaats tot een walhalla om te mountainbiken. Daarnaast zijn er vele mooie wandelroutes door de bossen. In de stad zelf kan je een aantal mooie historische gebouwen bekijken, waaronder het Kasteel van Tavigny en enkele prachtige kerken. Natuurliefhebbers en biologen kennen deze plaats ook vanwege de beverkolonie die hier huisde. Een bezoek aan de Achouffe brouwerij mag uiteraard niet ontbreken. 

Houffalize
Deel op Pinterest

11. Saint-Hubert

Saint-Hubert is het jagerscentrum van de Ardennen. Lekker biologisch vlees staat hier het hele jaar door op de menukaart. Maar waar gejaagd wordt, leeft ook wild, en dat is voor natuurreizigers belangrijker. Trek er vroeg op uit en ga ergens - met niet al te opvallende kleding - zitten bij een open plek aan de rand van een bos. Veel kans dat je herten, reeën of everzwijnen ziet. Bij de lokale hotels kunnen ze je informeren over de beste plek om wilde dieren te zien.

Franse Ardennen

Waag ook eens de stap over de grens om de Franse Ardennen te verkennen. De uitgestrekte bossen van het Regionaal Natuurpark de Ardennen zijn heerlijk om te verkennen. Combineer dit met een bezoek aan het imposante Kasteel van Sedan en de plaats Charleville-Mézières. De stad kent weinig bekendheid bij ons, maar biedt prachtige bezienswaardigheden. De Place Ducale is een plein, omringd door oude Franse herenhuizen. Tal van terrasjes nodigen uit om de Franse keuken of een heerlijke koffie te nuttigen. Andere hoogtepunten zijn de Basilique Notre Dame d’Esperance, het Musée de l’Ardenne en het Musée Rimbaud over de Franse dichter Arthur Rimbaud.

Sedan
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tips vakantie Ardennen

Van wandelen en fietsen tot adrenaline activiteiten, je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk in de bossen van de Ardennen. Steeds meer mensen kiezen voor een actieve vakantie: lekker buiten zijn als stel of met de kinderen. Kajakken, met quads over een terrein scheuren, rotsen beklimmen of een survival doen? Bekijk al onze tips voor een actieve vakantie in de Ardennen. Er is echter ook genoeg gelegenheid om tot rust te komen in de natuur. De gezonde buitenlucht is op zich al een opkikker voor wie naar buiten gaat.

Ook leuk om te bekijken zijn de "Mooiste dorpen in Wallonië".

Veelgestelde vragen Ardennen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!