Ga naar content

Natuur in de Ardennen

België - Frankrijk - Met een landschap van dichte bossen, kabbelende rivieren en ruige rotsen vormt de natuur in de Ardennen een geschikte omgeving voor mensen die mooie plekjes en avontuur willen combineren.

Mooiste plekjes Ardennen

Alles begint bij het plannen van je weekend of weekje weg. Hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod vakanties, want wie naar de Ardennen gaat ziet letterlijk door de bomen het bos niet meer. Wat zijn de mooiste plekjes in de Ardennen? De bekendste bezienswaardigheden en mooiste gebieden van de Ardennen zijn Bastogne, Bouillon, Durbuy, La Roche, Spa, de Watervallen van Coo, de Grotten van Han, Stavelot en Francorchamps.

1. Han-sur-Lesse en Rochefort

Niet heel ver van Dinant en Namen ligt Han-sur-Lesse, een leuke bestemming in het westen van de Ardennen. Een vakantie in Han-sur-Lesse of Rochefort is leuk voor alle leeftijden. Breng een bezoek aan de bekende Grotten van Han en het nabijgelegen Wildpark. Niet ver van Han-sur-Lesse bevindt zich de toeristische plaats Rochefort. Twee treintjes voeren de toeristen langs de voornaamste bezienswaardigheden van de stad.

2. Bouillon

Helemaal in het zuiden, bij de Franse grens, ligt de mooiste burcht van de Ardennen, de middeleeuwse burcht van Godfried van Bouillon. Er zijn vele accommodaties in Bouillon, waaronder jeugdherbergen en campings langs de Semois rivier. In de omgeving van het kasteel kan je ook prachtig wandelen in de natuur.

3. Omgeving Spa

In de omgeving van Spa, in het oostelijk deel van de Ardennen, zijn er tal van bezienswaardigheden: Spa met haar kuuroorden, de Abdij en St-Sebastiaanskerk in Stavelot, Malmedy en het racecircuit van Francorchamps. In Coo vind je de 15 meter hoge Watervallen van Coo. De afgelopen jaren is het vooral populair geworden voor een vakantie met kinderen, sinds Studio 100 hier Plopsa Coo heeft gebouwd. In de omgeving ligt het natuurgebied van de Hoge Venen en bij Bütgenbach kan je in de winter prachtig langlaufen. Genoeg te doen dus in de natuur bij Spa!

4. Bastogne

Wie geschiedenis wil snuiven kan dit vinden in het zuidelijker gelegen Bastenaken / Bastogne, waar Amerikanen en Duitsers een slag leverden in de Tweede Wereldoorlog. Bezoek de oorlogstentoonstelling in het Bastogne Historical Center op de Mardassonheuvel en het Mémorial du Mardasson, met een prachtig vergezicht over het gebied. In de regio tussen La Roche en Bastogne vind je tal van mooie landelijke wegen en idylische Ardense dorpjes. Bezoek de kasteelruïne van La Roche, de brouwerij van La Chouffe in Achouffe of Saint-Hubert, dat bekend staat om de jacht.

5. Namen

Namen is een prachtige stad ten oosten van Charleroi. Hier kan je onder meer het Belfort en de Citadel van Namen bezoeken, maar ook mooie wandelingen maken in de omgeving.

6. Dinant

Nog mooier, en goed te combineren met Namen, is de stad Dinant. De Citadel van Dinant mag je zeker niet missen. Je kan deze te voet bereiken, maar ook met een kabelbaan. Bierliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de Abdij van Leffe en het Maison Leffe. De rots Bayard, een menhirvormige rots die losstaat van de rotswand. Bezoek zeker ook de grot "La Merveilleuse", met haar prachtige zalen.

Actieve vakantie Ardennen

Van wandelen en fietsen tot adrenaline activiteiten, je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk in de bossen van de Ardennen. Steeds meer mensen kiezen voor een actieve doe vakantie in de Ardennen: lekker actief zijn als stel of met de kinderen. Wat dacht je van kajakken, of met quads over een hobbelig en ruw terrein scheuren, rotswanden beklimmen of deelnemen aan een survival in de bossen van de Ardennen? Er is echter ook genoeg gelegenheid om te onthaasten. De frisse buitenlucht en geurende naaldwouden zijn op zich al een opkikker voor wie gaat wandelen in de natuur van de Ardennen.

- Wandelen in de Ardennen

Wandelen in de Ardennen is een must voor natuurliefhebbers die het gebied bezoeken. De vegetatie kenmerkt zich voornamelijk door loofbossen en naaldbossen. Duizenden kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden voeren door deze bossen. Het is er bijgevolg aangenaam wandelen met zicht op fraaie panorama’s. Enkele reisorganisaties bieden leuke wandelvakanties in de Ardennen, bekijk hiernaast onze tips. Alle wandelkaarten en wandelgidsen over de Ardennen vind je bij Reisboekhandel De Zwerver.

- Fietsen in de Ardennen

Tijdens een verblijf in de Ardennen is fietsen mogelijk in alle niveaus, van een uurtje de omgeving verkennen tot meerdaagse fietsarrangementen. In België heeft men de bekende RAVel paden (réseau autonome de voies lentes) uitgestippeld voor trage weggebruikers, om niet geconfronteerd te worden met motorrijtuigen. Je rijdt dan over de mooiste plekken in de Belgische Ardennen, langs rivieren en beddingen van spoorlijnen.

- Mountainbiken in de Ardennen

Avontuurlijke mountainbikepaden strekken zich uit over het hele gebied. Er is een grote diversiteit in niveaus en het kan dus een hele karwei zijn om juist die paden te vinden die je interessant vindt. Een lokale mountainbiker kan je advies geven, alleen kom je die niet altijd tegen. Richt je daarom tot een organisatie met ervaring. Wil je de minder spannende paden links laten liggen en geen zorgen of gedoe? De beste fietskaarten en fietsgidsen vind je bij reisboekhandel De Zwerver.

- Kajakken in de Ardennen

Kajakken, kanoën en raften, het kan allemaal in de Ardennen! Voor kajakkers is het afdalen van de Lesse (bij Dinant) ontzettend populair. Maar er zijn verschillende rivieren waar je het water op kan: de Amblève, de Ourthe (bij La Roche en Ardenne, Hotton, Nisramont, Durbuy).

Vakantie in de Ardennen met kinderen

Een weekendje Ardennen is heerlijk met zijn tweetjes, maar de natuur in de Ardennen is net zo leuk voor een vakantie met kids. Voor kinderen en jongeren zijn de Ardennen een buitenparadijs. Op diverse plekken, zoals in Durbuy, organiseert men avonturenparcours voor kinderen in de bomen, schattenjachten en fakkeltochten. In de winter kan je langlaufen in Butgenbach en vele andere loipes voeren op diverse plekken door de Ardennen. Het is een unieke ervaring om hier te langlaufen langs de met sneeuw bedekte naaldbomen.
Ook leuk om te bekijken zijn de "Mooiste dorpen in Wallonië".

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven