Ga naar content

Actief in de Ardennen

Ardennen -  Zin in een actieve vakantie, niet al te ver weg? Dan is dit wat voor jou, want de Ardennen liggen op enkele uren rijden en bieden tal van leuke activiteiten voor de outdoor liefhebber.

Activiteiten in de Ardennen

Van wandelen en fietsen tot adrenaline activiteiten, je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk in de uitgestrekte bossen van Wallonië. Steeds meer mensen kiezen voor een actieve doe vakantie in de Ardennen: lekker actief zijn als stel of met de kinderen. Wat dacht je van kajakken, of met quads over een hobbelig en ruw terrein scheuren, rotswanden beklimmen of deelnemen aan een survival in de bossen van de Ardennen?

Er is echter ook genoeg gelegenheid om te onthaasten. De frisse buitenlucht en geurende naaldwouden zijn op zich al een opkikker voor wie gaat wandelen in de natuur van de Ardennen.

Overnachtingen

Een geslaagde actieve vakantie begint uiteraard met een goede uitvalsbasis. Wat dacht je van een vakantiewoning midden in de bossen, of een kampeerplaats bij de oevers van een rivier? Onderstaand onze aanraders voor een actief weekend weg of vakantie met het gezin. Bekijk meer tips voor bijzondere overnachtingen in de Ardennen.

Wat zijn de leukste activiteiten in de Belgische Ardennen?

1. Wandelen in de Ardennen

Wandelen in de Ardennen is een must voor natuurliefhebbers die het gebied bezoeken. De vegetatie kenmerkt zich voornamelijk door loofbossen en naaldbossen. Duizenden kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden voeren door deze bossen. Het is er bijgevolg aangenaam wandelen met zicht op fraaie panorama’s. Enkele reisorganisaties bieden leuke wandelvakanties in de Ardennen, bekijk ook onze tips voor mooie reizen. Alle wandelkaarten en wandelgidsen over de Ardennen vind je bij Reisboekhandel De Zwerver.

2. Fietsen in de Ardennen

Fietsen in de Ardennen is mogelijk in alle niveaus, van een uurtje de omgeving verkennen tot meerdaagse fietsarrangementen. In België heeft men de bekende RAVel paden (réseau autonome de voies lentes) uitgestippeld voor trage weggebruikers, om niet geconfronteerd te worden met motorrijtuigen. Je rijdt dan over de mooiste plekken in de Belgische Ardennen, langs rivieren en beddingen van spoorlijnen.

3. Mountainbiken in de Ardennen

Avontuurlijke mountainbikepaden strekken zich uit over het hele gebied. Er is een grote diversiteit in niveaus en het kan dus een hele karwei zijn om juist die paden te vinden die je interessant vindt. Een lokale mountainbiker kan je advies geven, alleen kom je die niet altijd tegen. Richt je daarom tot een organisatie met ervaring. Wil je de minder spannende paden links laten liggen en geen zorgen of gedoe? De beste fietskaarten en fietsgidsen vind je bij reisboekhandel De Zwerver.

4. Kajakken in de Ardennen

Kajakken in de Ardennen is ontzettend populair! Er zijn verschillende rivieren waar je het water op kan: de Amblève, de Ourthe en de Semois. Bekijk onze tips voor leuke tochten over het water! 

5. Klimmen in de Ardennen

De Ardennen is de beste plek om dichtbij huis te kunnen rotsklimmen. Dankzij de vele rotswanden vol klimroutes kan zowel de beginnende als gevorderde klimmer zijn geluk niet op. Zeker Sy en Freyr zijn twee geliefde klimgebieden. Lees alles over Klimmen in de Ardennen.

6. Langlaufen en sneeuwschoenwandelen

Als kind ging ik al vaak met mijn moeder en vader in de winter naar Bütgenbach en omliggende dorpen, in het Duitstalig gebied van België. Hier strekken zich kilometerslange loipes uit. Tijdens het langlaufen hier waan je je in een sprookjeswereld, vooral als de torenhoge naaldbomen bedekt zijn met een dik pak sneeuw. Thermoskan en broodje omelet mee, ik voel me helemaal nostalgisch! 

Langlaufen en sneeuwschoenwandelen Ardennen
Deel op Pinterest

Actieve vakantie in de Ardennen

Trek er actief op uit om de mooiste plekjes in de Ardennen te verkennen. Al wat je hoeft te doen, is wandelen, fietsen en genieten!

Actieve vakantie in de Ardennen
Actieve vakantie in de Ardennen
Deel op Pinterest

Vakantie in de Ardennen met kinderen

Een weekendje Ardennen is heerlijk met zijn tweetjes, maar de natuur in de Ardennen is net zo leuk voor een vakantie met kids. Voor kinderen en jongeren zijn de Ardennen een buitenparadijs. Op diverse plekken, zoals in Durbuy, organiseert men avonturenparcours voor kinderen in de bomen, schattenjachten en fakkeltochten. In de winter kan je langlaufen in Butgenbach en vele andere loipes voeren op diverse plekken door de Ardennen. Het is een unieke ervaring om hier te langlaufen langs de met sneeuw bedekte naaldbomen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!