Ga naar content

De leukste reisboeken

Soms is het heerlijk om met een boek in je handen te genieten van schitterende foto’s en geïnspireerd te raken door boeiende reisverhalen. Even offline opgaan in een andere wereld. Daarom zetten wij onze top 22 inspirerende reisboeken op een rij. Even wegdromen en gelijk je bucket list uitbreiden!

Tips voor leuke reisboeken

Het ene na het andere inspirerende reisboek duikt op in de winkel. Best moeilijk kiezen! Kijk daarom eens in dit overzicht van leuke boeken en kijk welke hét boek is voor jou. Leuk als cadeautje voor verjaardagen en feestdagen of natuurlijk gewoon als cadeautje voor jezelf.

1. Ultimate Travelist - Lonely Planet

Wat is de mooiste bestemming ter wereld? Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Voor de een is dat iets anders dan voor de ander. Toch heeft Lonely Planet een poging gedaan om deze vraag te beantwoorden door 500 topbestemmingen te verzamelen in hun boek Ultimate Travelist. Van de bekende bezienswaardigheden zoals Angkor Wat en Halong Bay tot ongerepte en onbekende pareltjes. Met 500 bestemmingen raak jij nooit uitgekeken. Nu alvast inspiratie opdoen? Bekijk onze eigen top 100 mooiste bestemmingen ter wereld.

2. Solo reizen - Liesbeth Rasker

Wat doe je als je jouw zinnen hebt gezet op een bepaalde reisbestemming maar niemand wil mee? Dan ga je gewoon alleen op pad. Solo reizen kan erg spannend zijn maar geeft je ook volledige bewegingsvrijheid en leidt vaak tot interessante interacties. Liesbeth Rasker helpt de solo reiziger op weg met verhalen en ervaringen om alleen te reizen (als vrouw). Wat maakte zij mee toen zij in haar eentje de wereld over reisde? Aan de hand van ervaringen geeft zij jou tips voor een geslaagde solo reis in dit boek over alleen reizen.

3. 365 dagen onderweg - Floortje Dessing

Wie kan ons beter over de wereld vertellen dan de Nederlandse reislegende Floortje Dessing? Zij werd bekend met haar programma Floortje naar het einde van de wereld waarin zij de meest afgelegen plekken van de wereld bezocht. Sindsdien is zij niet meer weg te denken uit de Nederlandse reiswereld. De reizen die zij maakte heeft zij niet alleen verwerkt in een tv-programma maar ook omgezet tot een interessant boek. In 365 dagen onderweg lees je de persoonlijke reiservaringen, herinneringen en handige tips van Floortje.

4. Mooiste Treinreizen - Lonely Planet

Reizen met de trein is hip! Niet alleen is het avontuurlijk en kom je op plekken waar je anders niet zou komen, ook is het dé manier van reizen voor de toekomst. Een duurzaam alternatief voor de vervuilende auto en vliegtuigen. Welke treinritten wil je eens in je leven gemaakt hebben? Lonely Planet maakte een boek met 60 mooie treinritten overal ter wereld. In het boek helpen ze je met het plannen van je treinreis door handige tips, boekingsinformatie en routekaarten te delen. Zo stap je binnen no time overal ter wereld in de trein. Van Zwitserland tot Australië, Sri Lanka en Canada.

Dit boek is momenteel niet leverbaar, maar wist je dat wij ook een pagina hebben over de mooiste treinreizen ter wereld met tips en inspiratie?

5. Een leven op onze planeet - David Attenborough

Het bijzondere levensverhaal van Sir David Attenborough. Hij vertelt je over de unieke ervaringen die hij met wilde dieren heeft gehad, maar hij neemt je ook mee in de verwoestende veranderingen in de natuur die hij met eigen ogen heeft gezien. Dit boek is niet alleen geschreven om je te vermaken, maar ook om je aan het denken te zetten. Met een dringende en toch hoopvolle boodschap voor de toekomst, hoopt Attenborough mensen te inspireren de wereld mooier te maken. Extra tip: bekijk ook de documentaire A Life on Our Planet op Netflix.

6. Het bucket list boek voor op reis - Elise de Rijck

In dit reisboek vind je 250 dingen die je ooit op reis moet doen. Vink af wat je al gedaan hebt en plak er foto’s bij. Welke dingen blijven nog over op jouw bucket list? Een verrassingsvakantie boeken? Met je billen bloot melk drinken uit een kokosnoot? Of misschien wel iets heel anders. Naast de suggesties van de schrijver is er ook ruimte om jouw eigen bucketlist items op te schrijven.

7. Wegwee - Ap Dijksterhuis

Indrukwekkend verhaal van hoogleraar en psycholoog Ap Dijksterhuis die reisde door 14 landen in Azië. China en Japan maar ook Turkmenistan en Abchazië. Een boek met niet alleen bijzondere reiservaringen en ontmoetingen met de lokale bevolking maar ook met een onderliggende vraag. Hoe belangrijk is vrijheid in het ervaren van geluk? Dijksterhuis geeft je een inkijkje in het leven van mensen in een dictatuur op een interessante en persoonlijke manier.

8. Mythische autotochten in de wereld - Lonely Planet

Wat is er fijner dan een nieuw land verkennen met de auto? Een roadtrip geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Maar waar maak je nou de mooiste roadtrips? Lonely Planet verzamelde 50 epische roadtrips die je eens in je leven gereden 'moet' hebben. Per roadtrip zijn een reisverslag, kaart, praktische informatie en foto’s toegevoegd voor een zo compleet mogelijk beeld van de route en bijkomende zaken.

9. Met de camper door Europa - Michelin

Een door Michelin samengesteld reisboek met de 75 mooiste routes voor camperreizen. Niet alleen word je geïnspireerd met routes door 25 landen in Europa, ook geeft het boek handige tips. Denk aan een lijst met verkeersregels, verplichte documenten en noodnummers per land. Ook geeft dit boek suggesties voor slaap- en eetplekken onderweg. Zo weet je niet alleen waar je heen moet, maar ook hoe je jouw reis kunt voorbereiden.

10. Erica op Reis - Erica Terpstra

Erica Terpstra ging voor Omroep Max op reis voor haar programma Erica op Reis. In het gelijknamige boek geeft Erica een kijkje in lokale tradities en gebruiken en beschrijft ze de bijzondere ontmoetingen. Dankzij haar meeslepende schrijfstijl word je binnen no time opgeslokt in haar favoriete bestemmingen.

11. Fietsen langs het Pieterpad - Ad Snelderwaard

Bij een reisboek denk je misschien niet snel aan een boek over Nederland. Maar na het lezen van dit boek besef je dat je in Nederland wel degelijk echt op reis kan. Fiets van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in het zuiden van Limburg en je ervaart hoe avontuurlijk een reis door Nederland kan zijn. Inclusief handige routebeschrijvingen met kaart en ideeën voor slaapplekken onderweg. Lees op onze website alvast meer over het Pieterpad.

12. Fotoboek Lost in Iceland - Sigurgeir Sigurjónsson

Wie kan jou een beter beeld van de adembenemende landschappen van IJsland geven dan een van de meest gerenommeerde fotografen van het land? Droom weg bij de levendige foto’s van de onaangetaste IJslandse natuur. Gletsjers, watervallen, kleurrijke landschappen, zwarte lavastranden. Het beste van IJsland schitterend in beeld gebracht door Sigurgeir Sigurjonsson. Even wegdromen!

13. Katja was hier - Katja Schuurman

Katja Schuurman reisde voor verschillende tv programma’s zoals 3 op reis, van A naar B en Memories naar de meest bijzondere plekken op aarde. Tijdens haar reizen kwam ze erachter dat je niet alleen meer leert over het land en de mensen die je bezoekt, maar dat je ook meer over jezelf leert. Dit boek is een combinatie van wijze lessen die Katja leerde op reis, bijzondere herinneringen, leuke reistips en inspirerende foto’s. Het boek is verdeeld in solo reizen, reizen met de familie, met vrienden en met je partner.

14. Zonnige eilanden - ANWB

In ons eigen Europa vind je een ongekende schoonheid. Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere eilanden in de Middellandse Zee. Corsica, Ibiza, Sicilië en Santorini zijn slechts 4 van de 48 eilanden die de ANWB in hun boek Zonnige Eilanden in het zonnetje zet. Het boek neemt je mee langs bezienswaardigheden, fijne restaurants, relaxte hotels en de fijnste stranden. Uiteraard vergezeld door de mooiste plaatjes van witte stranden en een blauwe lucht.
Bekijk ook onze eigen tips over de mooiste eilanden van de Middellandse Zee.

15. Over leven in het wild - Martine van Zijll Langhout

De Nederlandse dierenarts Martine had een droom: werken met wilde dieren in Afrika. En dat is haar dankzij hard werken gelukt! Ze ging aan de slag als wildlife dierenarts in onder andere Gabon, Rwanda en Zuid-Afrika en hielp neushoorns, buffels, olifanten, chimpansees en meer fascinerende dieren. In dit boek legt ze al haar ervaringen vast zodat wij een kijkje krijgen in het leven van een wildlife dierenarts. Fascinerend, inspirerend en ontroerend!

16. Buitengeluk - Marleen van den Elsen

Buitengeluk is een boek voor de kampeerliefhebbers. Marleen van den Elsen laat je schitterende en verrassende campingplekken in de Nederlandse natuur zien. Mocht je geen eigen tent hebben dan kan je overnachten in unieke accommodaties zoals een yurt, boomhut of safaritent. De 30 mooiste kampeerplekken op een rij, onmisbare inspiratie voor mensen die het geluk buiten vinden.

Ook deze reisboeken bevelen wij aan

Meer tips voor leuke boeken ter inspiratie van toekomstige reizen.

Reisboeken bestellen: waar doe je dat?

Twee adresjes voor een enorm aanbod reisboeken is bij het bekende Bol.com en reisboekenhandel De Zwerver. Beide bieden inspirerende boeken van grote organisaties zoals Lonely Planet, ANWB en National Geographic, maar ook van onbekendere kleine bedrijven uit de reiswereld en reisjournalisten. Kijk ook eens naar onze aanraders voor de mooiste reisgidsen en neem zeker een kijkje in onze eigen reisgidsen webshop, vol met handige veldgidsen voor natuurreizen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!