Ga naar content

De leukste reisboeken

Soms is het heerlijk om met een boek in je handen te genieten van schitterende foto’s en geïnspireerd te raken door boeiende reisverhalen. Even offline opgaan in een andere wereld. Daarom zetten wij onze top 15 inspirerende reisboeken op een rij. Even wegdromen en gelijk je bucketlist uitbreiden!

1. Ultimate Travelist - Lonely Planet
Wat is de mooiste bestemming ter wereld? Die vraag is niet gemakkelijk om te beantwoorden. Voor de een is dat iets anders dan voor de ander. Toch heeft Lonely Planet een poging gedaan om deze vraag te beantwoorden door 500 topbestemmingen te verzamelen in hun boek Ultimate Travelist. Van de bekende bezienswaardigheden zoals Angkor Wat en Halong Bay tot ongerepte en onbekende pareltjes. Met 500 bestemmingen raak jij nooit uitgekeken. Nu alvast inspiratie opdoen? Bekijk onze eigen top 100 mooiste bestemmingen ter wereld.

  2. Solo reizen - Liesbeth Rasker
  Wat doe je als je jouw zinnen hebt gezet op een bepaalde reisbestemming maar niemand wil mee? Dan ga je gewoon alleen op pad. Solo reizen kan erg spannend zijn maar geeft je ook volledige bewegingsvrijheid en leidt vaak tot interessante interacties. Liesbeth Rasker helpt de solo reiziger op weg met verhalen en ervaringen om alleen te reizen (als vrouw). Wat maakte zij mee toen zij in haar eentje de wereld over reisde? Aan de hand van ervaringen geeft zij jou tips voor een geslaagde solo reis in dit boek over alleen reizen.

  3. 365 dagen onderweg - Floortje Dessing
  Wie kan ons beter over de wereld vertellen dan de Nederlandse reislegende Floortje Dessing. Zij werd bekend met haar programma Floortje naar het einde van de wereld waarin zij de meest afgelegen plekken van de wereld bezocht. Sindsdien is zij niet meer weg te denken uit de Nederlandse reiswereld. De reizen die zij maakte heeft zij niet alleen verwerkt in een tv-programma maar ook omgezet tot een interessant boek. In 365 dagen onderweg lees je de persoonlijke reiservaringen, herinneringen en handige tips van Floortje.

  4. Mooiste Treinreizen - Lonely Planet
  Reizen met de trein is hip! Niet alleen is het avontuurlijk en kom je op plekken waar je anders niet zou komen, ook is het de manier van reizen voor de toekomst. Een duurzaam alternatief voor de vervuilende auto en vliegtuigen. Welke treinritten wil je eens in je leven gemaakt hebben? Lonely Planet maakte een boek met 60 mooie treinritten overal ter wereld. In het boek helpen ze je met het plannen van je treinreis door handige tips, boekingsinformatie en routekaarten te delen. Zo stap je binnen no time overal ter wereld in de trein. Van Zwitserland tot Australie, Sri Lanka en Canada.

  Wist je dat wij ook een pagina hebben over de mooiste treinreizen ter wereld met tips en inspiratie?

  5. Het bucketlist boek voor op reis - Elise de Rijck
  In dit reisboek vind je 250 dingen die je ooit op reis moet doen. Vink af wat je al gedaan hebt en plak er foto’s bij. Welke dingen blijven nog over op jouw bucketlist? Een verrassingsvakantie boeken? Met je billen bloot melk drinken uit een kokosnoot? Of misschien wel iets heel anders. Naast de suggesties van de schrijver is er ook ruimte om jouw eigen bucketlist items op te schrijven.

  6. Wegwee - Ap Dijksterhuis
  Indrukwekkend verhaal van hoogleraar en psycholoog Ap Dijksterhuis die reisde door 14 landen in Azie. China en Japan maar ook Turkmenistan en Abchazië. Een boek met niet alleen bijzondere reiservaringen en ontmoetingen met de lokale bevolking maar ook met een onderliggende vraag. Hoe belangrijk is vrijheid in het ervaren van geluk? Dijksterhuis geeft je een inkijkje in het leven van mensen in een dictatuur op een interessante en persoonlijke manier.

  7. Mythische autotochten in de wereld - Lonely Planet
  Wat is er fijner dan een nieuw land verkennen met de auto? Een roadtrip geeft je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Maar waar maak je nou de mooiste roadtrips? Lonely Planet verzamelde 50 epische roadtrips die je eens in je leven gereden moet hebben. Per roadtrip zijn een reisverslag, kaart, praktische informatie en foto’s toegevoegd voor een zo compleet mogelijk beeld van de route en bijkomende zaken.

  8. Met de camper door Europa - Michelin
  Een door Michelin samengesteld reisboek met de 75 mooiste routes voor camperreizen. Niet alleen word je geïnspireerd met routes door 25 landen in Europa, ook geeft het boek handige tips. Denk aan een lijst met verkeersregels, verplichte documenten en noodnummers per land. Ook geeft dit boek suggesties voor slaap- en eetplekken onderweg. Zo weet je niet alleen waar je heen moet, maar ook hoe je jouw reis kunt voorbereiden.

  9. Erica op Reis - Erica Terpstra
  Erica Terpstra ging voor Omroep Max op reis voor haar programma Erica op Reis. In het gelijknamige boek geeft Erica een kijkje in lokale tradities en gebruiken van de locals en beschrijft ze de bijzondere ontmoetingen. Dankzij haar meeslepende schrijfstijl word je binnen no time opgeslokt in haar favoriete bestemmingen.

  10. Fietsen langs het Pieterpad - Ad Snelderwaard
  Bij een reisboek denk je misschien niet snel aan een boek over Nederland. Maar na het lezen van dit boek besef je dat je in Nederland wel degelijk echt op reis kan. Fiets van Pieterburen in Groningen tot de Sint Pietersberg in het zuiden van Limburg en je ervaart hoe avontuurlijk een reis door Nederland kan zijn. Inclusief handige routebeschrijvingen met kaart en ideeën voor slaapplekken onderweg. Lees op onze website alvast meer over het Pieterpad.

  11. Fotoboek Lost in Iceland - Sigurgeir Sigurjónsson
  Wie kan jou een beter beeld van de adembenemende landschappen van IJsland geven dan een van de meest gerenommeerde fotografen van het land? Droom weg bij de levendige foto’s van de onaangetaste IJslandse natuur. Gletsjers, watervallen, kleurrijke landschappen, zwarte lavastranden. Het beste van IJsland schitterend in beeld gebracht door Sigurgeir
  Sigurjonsson. Even wegdromen!

  12. Katja was hier - Katja Schuurman
  Katja Schuurman reisde voor verschillende tv programma’s zoals 3 op reis, van A naar B en Memories naar de meest bijzondere plekken op aarde. Tijdens haar reizen kwam ze erachter dat je niet alleen meer leert over het land en de mensen die je bezoekt, maar dat je ook meer over jezelf leert. Dit boek is een combinatie van wijze lessen die Katja leerde op reis, bijzondere herinneringen, leuke reistips en inspirerende foto’s. Het boek is verdeeld in solo reizen, reizen met de familie, met vrienden en met je partner.

  13. Zonnige eilanden - ANWB
  In ons eigen Europa vind je een ongekende schoonheid. Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere eilanden in de Middellandse Zee. Corsica, Ibiza, Sicilië en Santorini zijn slechts 4 van de 48 eilanden die de ANWB in hun boek Zonnige Eilanden in het zonnetje zet. Het boek neemt je mee langs bezienswaardigheden, fijne restaurants, relaxte hotels en de fijnste stranden. Uiteraard vergezeld door de mooiste plaatjes van witte stranden en een blauwe lucht.
  Bekijk ook onze eigen tips over de mooiste eilanden van de Middellandse Zee.

  14. Fotoboek Nederland op zijn mooist - National Geographic
  Nederland is mooi! Dat bewijst dit fotoboek maar al te goed. Niemand minder dan Frans Lemmens van National Geographic maakte dit schitterende boek met de mooiste foto’s gemaakt in eigen land. Geniet van de kleurrijke bloemenvelden, oude molens en gezellige Amsterdamse grachten.

  15. Buitengeluk - Marleen van den Elsen
  Buitengeluk is een boek voor de kampeerliefhebbers. Marleen van den Elsen laat je schitterende en verrassende campingplekken in de Nederlandse natuur zien. Mocht je geen eigen tent hebben dan kan je overnachten in unieke accommodaties zoals een yurt, boomhut of safaritent. De 30 mooiste kampeerplekken op een rij, onmisbare inspiratie voor mensen die het geluk buiten vinden.

  Ook deze reisboeken bevelen wij aan

  Meer tips voor leuke boeken ter inspiratie van toekomstige reizen.

  Reisboeken bestellen: waar doe je dat?

  Twee adresjes voor een enorm aanbod reisboeken is bij het bekende Bol.com en reisboekenhandel De Zwerver. Beide bieden inspirerende boeken van grote organisaties zoals Lonely Planet, ANWB en National Geographic, maar ook van onbekendere kleine bedrijven uit de reiswereld en reisjournalisten. Kijk ook eens naar onze aanraders voor de mooiste reisgidsen en neem zeker een kijkje in onze eigen reisgidsen webshop, vol met handige veldgidsen voor natuurreizen.

  Afbeelding van Manou 't Lam
  Geschreven door
  Manou 't Lam
  Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!