Ga naar content

Wandelen in de Ardennen

Ardennen - Het Ardennenmassief en de omliggende regio’s vormen een perfecte uitvalsbasis voor een avontuurlijke wandelvakantie dichtbij huis. Met glooiende heuvellandschappen, middeleeuwse dorpjes, steile rotswanden en verborgen riviertjes bieden de Ardennen een prachtig divers stuk natuur om te hiken, en dat op slechts een korte afstand van Nederland.

Mooie wandelroutes in de Ardennen

De Belgische Ardennen kenmerken zich door een enorm aanbod aan wandelroutes, van korte dagtochten tot langeafstandspaden. Hiermee kunnen zowel beginnende wandelaars als gevorderde avonturiers uitstekend aan hun trekken komen! Hieronder een paar van de mooiste wandelgebieden in de Ardennen op een rijtje:

1. Wandelen in Viroinval en Chimay

Het door Frankrijk ingesloten gebied rond de plaatsen Chimay, Couvin en Viroinval staat bekend als de regio met de hoogste concentratie van verschillende dier- en plantensoorten in België. Dat is ook goed te merken wanneer je door dit bosrijke gebied wandelt. Vooral in het Parc Naturel de Viroin-Hermeton waan je je soms in een heus sprookjeslandschap.

Het gebied wordt doorkruist door een route met de illustere naam La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, wat zoveel betekent als 'De Grote Doorsteek van het Woud van het Land van Chimay'. Het is vooral een zeer diverse wandelroute van 178 kilometer aan bospaden en plattelandswegen. Een uitermate mooi gebied dus om te wandelen in de Ardennen.

Langeafstands-wandelaars opgelet: deze route is goed in meerdere dagen met een trekkerstent te lopen dankzij een recentelijk aangelegd netwerk van bivakplaatsen. Op deze plaatsen is gratis wildkamperen met een kleine tent toegestaan, zolang je er maar één nacht blijft slapen en je jouw rommel weer met je meeneemt. Een kampvuur is vaak toegestaan in daarvoor aangewezen vuurkuilen. Een overnachting in de open natuur was nooit zo makkelijk!

2. Wandelen langs de Semois

De Semois wordt door de Walen de ‘Koningin van de Belgische rivieren’ genoemd, en met goede reden. Vanaf haar oorsprong op het plateau van het oostelijke Arelerland stroomt deze rivier richting de zuidelijke Ardennen en baant zij zich wild kronkelend een weg door het leistenen berglandschap rond Jamoigne. Verder stroomt de Semois hierna langs het beroemde plaatsje Bouillon - langs het bolwerk van Godfried van Bouillon - voordat zij zich met veel bochten een weg baant naar Frankrijk. Hier verandert haar naam in de Semoy en bij Monthermé vloeit zij uiteindelijk in de Maas.

Het allermooiste aan de Semois is misschien wel de mogelijkheid om de loop van deze wilde rivier in zijn geheel te bewandelen. De GR16 is een langeafstandsroute van ruim 200 kilometer die de Semois volgt vanaf haar oorsprong nabij Aarlen tot Monthermé in Frankrijk. Een geweldig avontuur voor wandelaars die van afwisselende omgevingen houden!

3. Wandelen in de Ourthevallei

Met meer dan 1.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden is het gebied rond de rivier de Ourthe een paradijs voor wandelaars. De plaatsen Houffalize, Chaudfontaine en La Roche-en-Ardenne kunnen als een uitstekende uitvalsbasis dienen om de omliggende streek te verkennen. De bosrijke heuvels van de Ourthevallei verbergen een breed aanbod aan wandelpaden, van familievriendelijke dagtochten tot uitdagende meerdaagse trekkingen. Bovendien kan je goed kanoën op de Ourthe, wat een leuke afwisseling is na een aantal dagen hiken.

Een mooi voorbeeld van een langere route is de Tour de Chaudfontaine. Deze tocht, die begint en eindigt in het beroemde kuuroord Chaudfontaine, neemt je mee over 51 kilometer aan bewegwijzerde paden door het gebied wat bekend staat als het "Hart van de Ardennen".

Gevorderde wandelaars kiezen misschien liever voor het uitdagende Trail des Fantomes, dat bekend staat als één van de zwaarste routes in de Ardennen. Deze route begint en eindigt in La Roche-en-Ardenne en drijft je gedurende twee dagen over steile hellingen en minstens nét zo steile afdalingen langs de oevers van de rivier. Geniet van een heerlijke proeverij in de Brouwerij van Achouffe bij Houffalize.

Ourthevallei Ardennen

4. Wandelen bij Saint-Hubert

Saint-Hubert is de stad van de jagers in het hart van de Belgische Ardennen. Jacht is hier streng gereguleerd, maar behoort tot de hele folklore van de omgeving. Jagers betekent ook veel wild, en daar kun je naar op zoek tijdens een wandeling in de uitgestrekte bossen rond de stad. Verwacht je aan mooie bossen met veel loofbomen, afgewisseld met mooie valleien.

Op het Provinciaal Domein Mirwart kan je een mooi kasteel bezoeken dat dateert uit het begin van de 11de eeuw. In Saint-Hubert zijn ook diverse mooie bezienswaardigheden, waaronder het Abtenpaleis, de Basiliek van Sint-Hubertus, Fourneau Saint-Michel (een openluchtmuseum over de oude metaalindustrie) en het Wildpark.

Saint Hubert Ardennen

5. Wandelen in Spa

Wandelen in de streek rond het kuuroord Spa is wandelen in het ‘land van de bronnen’. Dat dit gebied beroemd is om haar mineraalwater is bij vrijwel iedereen bekend. Minder bekend is dat er in dit gebied ook meerdere uitstekende wandelroutes te vinden zijn. Bovendien kan je wandelen bij Spa combineren met een bezoek aan leuke plaatsjes zoals Malmedy, Trois-Pont en Stavelot. Er is heel wat te doen in dit gebied.

Een van de wandelroutes is de Forellenweg. Deze korte dagroute van bijna 12 kilometer loopt rond de bekende stad Stavelot en biedt een mooie wandelroute voor gezinnen of beginnende wandelaars.
Mocht je zin hebben in iets meer uitdaging, dan valt er ook te kiezen voor de route In de Amblèvallei. Deze wandelroute loopt door afwisselend terrein en volgt de riviertjes Ninglinspo en Chefna over een totale afstand van 14.3 kilometer. De route begint en eindigt bij de parkeerplaats Sedoz/Ninglinspo nabij Nonceveux.

6. Wandelen langs de GR129

De Grande Randonnée 129 is met haar 573 kilometer het langste langeafstandspad van België. Hoewel deze route niet uitsluitend door de Ardennen loopt, voert het wandelaars niettemin door een paar van de mooiste gebieden van deze streek. De GR129 begint in Brugge en loopt in zuidoostelijke richting via Mons (Bergen) door naar Maredsous en Dinant, waarvandaan zij de Ardennen doorkruist. De route eindigt in Aarlen, in het uiterste zuidoosten van België.
Geen zin of tijd om de route in zijn geheel te lopen? Het is uiteraard altijd mogelijk om de GR129 in etappes af te leggen, of juist die delen te kiezen die je het meest interesseren! In ieder geval is dit een prachtige wandelroute om te ontdekken!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!