Ga naar content

Wandelen in de Ardennen

Wandelen in België - Het Ardennenmassief en de omliggende regio’s vormen een perfecte uitvalsbasis voor een avontuurlijke wandelvakantie dichtbij huis. Met glooiende heuvellandschappen, middeleeuwse dorpjes, steile rotswanden en verborgen riviertjes bieden de Ardennen een prachtig divers stuk natuur om te hiken, en dat op slechts een korte afstand van Nederland.

Mooie wandelroutes in de Ardennen

De Belgische Ardennen bieden een enorm aanbod aan wandelroutes, van korte dagtochten tot langeafstandspaden. Hiermee komen zowel beginnende wandelaars als gevorderde avonturiers uitstekend aan hun trekken! Maar ook het Regionaal Natuurpark de Ardennen in Frankrijk is een walhalla voor wandelaars. De bossen hier inspireerden grote dichters, waaronder Rimbaud en Verlaine. Hieronder een paar van de mooiste wandelgebieden in de Ardennen op een rijtje.

Wandelvakanties in de kijker

1. Wandelen in Viroinval en Chimay

Het door Frankrijk ingesloten gebied rond de plaatsen Chimay, Couvin en Viroinval staat bekend als de regio met de hoogste concentratie van verschillende dier- en plantensoorten in België. Dat is ook goed te merken wanneer je door dit bosrijke gebied wandelt. Vooral in het Parc Naturel de Viroin-Hermeton waan je je soms in een heus sprookjeslandschap. 

Fondry des Chiens - Nismes
Deel op Pinterest

Het gebied wordt doorkruist door een route met de illustere naam La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay, wat zoveel betekent als 'De Grote Doorsteek van het Woud van het Land van Chimay'. Het is vooral een zeer diverse wandelroute van 178 kilometer aan bospaden en plattelandswegen. Een uitermate mooi gebied dus om te wandelen in de Ardennen.

Langeafstands-wandelaars opgelet: de route is goed in meerdere dagen te lopen met een trekkerstent, dankzij een recentelijk aangelegd netwerk van bivakplaatsen. Op deze plaatsen is gratis wildkamperen met een kleine tent toegestaan, zolang je er maar één nacht blijft slapen en je jouw spullen weer met je meeneemt. Een kampvuur is vaak toegestaan in daarvoor aangewezen vuurkuilen. Een overnachting in de open natuur was nooit zo makkelijk!

2. Wandelen langs de Semois

De Semois wordt door de Walen de ‘Koningin van de Belgische rivieren’ genoemd, en met goede reden. Vanaf haar oorsprong op het plateau van het oostelijke Arelerland stroomt deze rivier richting de zuidelijke Ardennen en baant zij zich wild kronkelend een weg door het leistenen berglandschap rond Jamoigne en langs het mooie viaduct van Herbeumont.

Verder stroomt de Semois hierna langs het beroemde plaatsje Bouillon - langs het bolwerk van Godfried van Bouillon - en Le Tombeau du Geánt bij Frahan, voordat zij zich met veel bochten een weg baant naar Frankrijk. Hier verandert haar naam in de Semoy en bij Monthermé vloeit zij uiteindelijk in de Maas. 

Semois Ardennen
Deel op Pinterest

Het allermooiste aan de Semois is misschien wel de mogelijkheid om de loop van deze wilde rivier in zijn geheel te bewandelen. De GR16 is een langeafstandsroute van ruim 200 kilometer die de Semois volgt vanaf haar oorsprong nabij Aarlen tot Monthermé in Frankrijk. Een geweldig avontuur voor wandelaars die van afwisselende omgevingen houden!

3. Wandelen in de Ourthevallei

Met meer dan 1.000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden is het gebied rond de rivier de Ourthe een paradijs voor wandelaars. De plaatsen Durbuy, Houffalize, Chaudfontaine en La Roche-en-Ardenne kunnen als een uitstekende uitvalsbasis dienen om de omliggende streek te verkennen. De bosrijke heuvels van de Ourthevallei verbergen een breed aanbod aan wandelpaden, van familievriendelijke dagtochten tot uitdagende meerdaagse trekkingen. Bovendien kan je goed kanoën op de Ourthe, wat een leuke afwisseling is na een aantal dagen hiken.

Een mooi voorbeeld van een langere route is de Tour de Chaudfontaine. Deze tocht, die begint en eindigt in het beroemde kuuroord Chaudfontaine, neemt je mee over 51 kilometer aan bewegwijzerde paden door het gebied wat bekend staat als het "Hart van de Ardennen".

Gevorderde wandelaars kiezen misschien liever voor het uitdagende Trail des Fantômes, dat bekend staat als één van de zwaarste routes in de Ardennen. Deze route begint en eindigt in La Roche-en-Ardenne en drijft je gedurende twee dagen over steile hellingen en minstens nét zo steile afdalingen langs de oevers van de rivier. Geniet van een heerlijke proeverij in de Brouwerij van Achouffe bij Houffalize.

Ourthevallei Ardennen
Deel op Pinterest

4. Wandelen bij Saint-Hubert

Saint-Hubert is de stad van de jagers in het hart van de Belgische Ardennen. Jacht is hier streng gereguleerd, maar behoort tot de hele folklore van de omgeving. Jagers betekent ook veel wild, en daar kun je naar op zoek tijdens een wandeling in de uitgestrekte bossen rond de stad. Verwacht je aan mooie bossen met veel loofbomen, afgewisseld met mooie valleien.

Op het Provinciaal Domein Mirwart kan je een mooi kasteel bezoeken dat dateert uit het begin van de 11de eeuw. In Saint-Hubert zijn ook diverse mooie bezienswaardigheden, waaronder het Abtenpaleis, de Basiliek van Sint-Hubertus, Fourneau Saint-Michel (een openluchtmuseum over de oude metaalindustrie) en het Wildpark.

Saint Hubert ArdennenDeel op Pinterest

5. Wandelen in Spa 

Wandelen in de streek rond het kuuroord Spa is wandelen in het ‘land van de bronnen’. Dat dit gebied beroemd is om haar mineraalwater is bij vrijwel iedereen bekend. Minder bekend is dat er in dit gebied ook meerdere uitstekende wandelroutes te vinden zijn. Bovendien kan je wandelen bij Spa combineren met een bezoek aan leuke plaatsjes zoals Malmedy, Trois-Pont en Stavelot. Er is heel wat te doen in deze regio.

Een van de wandelroutes is de Forellenweg. Deze korte dagroute van bijna 12 kilometer vangt aan bij de Abdij in Stavelot en loopt langs de Amblève naar het waanzinnige uitzichtpunt vanaf de Rocher de Warche. Het met gele rechthoek gemarkeerde pad is een mooie wandelroute voor gezinnen of beginnende wandelaars.

6. Le Ninglinspo

Mocht je zin hebben in iets meer uitdaging, dan valt er ook te kiezen voor de route In de Amblèvallei. Deze wandelroute loopt door afwisselend terrein en volgt de riviertjes Ninglinspo en Chefna over een totale afstand van 14.3 kilometer. De route begint en eindigt bij de parkeerplaats Sedoz/Ninglinspo nabij Nonceveux. 

Ninlingspo
Deel op Pinterest

De vallei van de Ninglinspo bij Aywaille wordt gezien als een van de mooiste wandelgebieden in de Ardennen. Een pad van ca 13 km voert langs het water van het snelstromende riviertje. Er zijn gladde en gevaarlijke stukken, dus goede wandelschoenen en conditie zijn wel een vereiste. Er is een parkeerplaats dicht bij de monding van de Ninglinspo in de Amblève onder de N633. Bus 142 stopt bij de halte Nonceveux-Ninglinspo.

Let wel: wanneer het erg druk wordt langs de Ninglinspo, zoals in coronatijden, wordt het pad soms afgesloten voor het publiek!

7. Wandelen op de Hoge Venen

Het grootste veengebied in Europa - les Hautes Fagnes - nodigt wandelaars uit om de bijzondere natuur te ontdekken. Een groot aantal routes zijn uitgezet. Een van de populairste bestemmingen om te hiken is de omgeving van de Baraque Michel en het Signal de Botrange. Vanaf de parkeerplaats voor wandelaars aan de Baraque Michel vertrekt een rondwandeling van 13 km (4 uur).

Het wandelpad is bewegwijzerd met groene rechthoeken en voert langs de Fischbachkapel voorbij het Croix des Fiancés (Kruis van de verloofden). Hier kwam eind 19de eeuw een stelletje door de kou om het leven toen zij hun papieren voor het huwelijk op gingen halen. Afwissend wandel je door vennengebied en bossen. Vanaf de Pont de Bèleu schuilhut loopt een andere lus langs de Six Hêtres rustplek. Daarvandaan loop je terug richting de schuilhut en dan via een pad met uitzichten op de venen naar het eindpunt bij de Baraque Michel. Begin of eindig je wandeling met een bezoek aan het Natuurcentrum van Botrange. Hier kan je diverse wandelkaarten verkrijgen. Let wel, honden zijn hier niet toegelaten en in sommige periodes is het veengebied niet toegankelijk wegens brandgevaar of broedperiode.

Hautes Fagnes
Deel op Pinterest

Aan de rand van de Hoge Venen ligt de Vallei van de Statte, met schitterende vergezichten op de Rocher de Bilisse en pittoreske dorpjes in de omgeving. Vertrek bij de kerk van Solwaster en volg het pad met de blauwe rechthoeken. De route voert langs de bijna 50 m hoge rotswand Rocher de Bilisse, een mooie waterval (Cascade des Nûtons) en de Dolmen van Solwaster.

8. Wandelen langs de GR129

De Grande Randonnée 129 is met haar 573 kilometer het langste langeafstandspad van België. Hoewel deze route niet uitsluitend door de Ardennen loopt, voert het wandelaars niettemin door een paar van de mooiste gebieden van deze streek. De GR129 begint in Brugge en loopt in zuidoostelijke richting via Mons (Bergen) door naar Maredsous en Dinant, waarvandaan zij de Ardennen doorkruist. De route eindigt in Aarlen, in het uiterste zuidoosten van België.
Geen zin of tijd om de route in zijn geheel te lopen? Het is uiteraard altijd mogelijk om de GR129 in etappes af te leggen, of juist die delen te kiezen die je het meest interesseren! In ieder geval is dit een prachtige wandelroute om te ontdekken!

9. GR-pad van Trappistenabdijen in Wallonië

Enkele jaren geleden opende een nieuw en origineel wandelpad, een 290 kilometer lang trappistenpad. Wandel van abdij naar abdij in de Ardennen en maak kennis met trappistenbier van Chimay, Rochefort en Orval. De route is onderverdeeld in twee lange etappes, Chimay - Rochefort (174 km) en Rochefort - Orval (116 km).

Orval België
Deel op Pinterest

10. Wandelen bij de Abdij van Le Val-Dieu

Een van onze favoriete wandelroutes bevindt zich net over de grens bij Maastricht, en voert door het Land van Herve. De 10 kilometer lange rondwandeling vangt aan en eindigt bij de Abdij van Le Val-Dieu. Vanaf de parkeerplaats steek je de beek over, en volg je de straat rechts met blauwe ruit. Na een poosje kom je bij twee boerderijen, waar je overstapt op de blauw-witte bewegwijzering. Tijdens de tocht schuiven diverse soorten landschappen, idyllische boerderijen en mooie dorpjes voorbij.

11. Transardense Route

De Transardense route of Grande Traversée des Ardennes is een langeafstandswandeling van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon. In 7 dagen tijd wandel je over 153 kilometer langs de hoogtepunten van de Ardennen, langs de Ourthe en de Semois. Ontdek pittoreske Ardense dorpen en geniet van de natuur om je heen. Het is een eenvoudige wandelroute, die door de meeste wandelaars gelopen kan worden.
Beste periode: Mei t/m september

Bekijk meer tips voor wandelen in België.

12. Wandelen in de Franse Ardennen

Zet eens de stap over de grens en ontdek meer dan 1000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden in het Franse deel van de Ardennen. Wandel langs de steile kliffen van Pointe de Givet, langs de oevers in de Valleien van de Maas en de Semois, of over de hoogvlakte van Rocroi: de natuur heeft veel verrassingen in petto. 

Onze reporters Peter en Janneke verkenden de Franse Ardennen. Ze maakten een hike langs uitzichtpunten boven de Maas én gingen op stap met een ezel!

Franse Ardennen
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!