Ga naar content

Wandelen in België

Dat België aardig wat gevarieerde wandelgebieden in petto heeft ontdekten we na enkele wandelweekends en weekjes weg. De Hoge Venen en Ardennen zijn bijvoorbeeld heel anders dan de Kempense zandverstuivingen en de eindeloze stranden langs de Noordzeekust.

Mooiste wandelgebieden in België

Wat is de mooiste plek om te wandelen in België? Velen zullen zeggen "de Belgische Ardennen". Het is waar, de natuur is hier op zijn mooist, de dorpen zijn rustgevend en je geniet hier van heerlijke streekproducten. Er zijn echter ook veel mooie plekken om te wandelen in Vlaanderen en andere delen van Wallonië.

Hieronder hebben we een selectie gemaakt van wandelgebieden en bekende routes, maar bekijk zeker onze tips per Belgische streek voor meer informatie per gebied. Daarnaast zijn wij er zelf altijd fan van om een goede wandelgids aan te schaffen. Bij Reisboekhandel De Zwerver vind je bijvoorbeeld een groot aantal kwalitatieve wandelgidsen en -kaarten.

1. Wandelen in de Vlaamse Ardennen

Een van onze favoriete wandelgebieden in Vlaanderen. Hier lijkt de tijd enigszins stil te staan. Rustige weggetjes kronkelen over het glooiende landschap, langs kapelletjes, akkervelden en vrijstaande boerderijen. De wandelroutes bieden een aangename afwisseling van bossen en weilanden, met voldoende mogelijkheden om onderweg de lokale producten en streekbieren uit te proberen. Lees meer over de Vlaamse Ardennen.

2. Wandelen in Limburg

Belgisch Limburg is dé wandelprovincie bij uitstek. Hier bevinden zich twee van de nationale parken van België, de Hoge Kempen en Bosland. Tientallen kilometers aan uitgezette wandelpaden voeren je door waanzinnig mooie natuur. 

Limburgse wandeltocht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Wandelen in de Kempen

De Kempen hebben heel wat verborgen pareltjes, en ik kan het weten, aangezien ik hier geboren en getogen ben. Wandel over zandverstuivingen, door bossen en langs kanalen. Op onze Kempen pagina deel ik de mooiste plekjes om te verkennen.

4. Wandelen in het Brugse Ommeland

Ontdek de natuur en het platteland rond historisch Brugge tijdens een meerdaagse wandeling over de route Velden en Meerssen. Zes kleinschalige accommodaties verzorgen het bagagetransport. Het landschap van het Brugse Ommeland kenmerkt zich door grachten en beken, met knotwilgen omzoomde weilanden en dorpen waar de tijd heeft stilgestaan. De verlaten wegen zijn afgebakend met statige populieren. Bij Oedelem maakt het vlakke landschap plaats voor een glooiend decor.

5. Wandelen in de Ardennen

De Belgische Ardennen zijn een heerlijk gebied om uit te waaien tijdens een weekendje of voor langere tijd. Er zijn tal van campings en gîtes, waar je niet alleen verblijft, maar meestal geniet van een ontzettend ontspannen sfeer. Overdag strek je de benen en verken je de eindeloze bossen en wandel je langs met stenen bezaaide riviertjes. In de avond heb je een ruime keuze uit restaurants om te genieten van een gastronomische maaltijd. Klinkt goed toch? Lees snel meer over wandelen in de Ardennen.

6. Wandelen op de Hoge Venen

Les Hautes Fagnes of Hoge Venen is een schitterend wandelgebied in de Oostkantons, de regio die grenst met Duitsland. Op dit hoge veengebied voeren diverse routes door een desolaat natuurlandschap.

Wandelgebieden Belgie
Deel op Pinterest

7. Wandelen langs de Vlaamse Kust

Van Wenduine tot De Panne voert een 65 kilometer lange route langs de Belgische kust. Een tocht waarbij duinen, strand, dijken en kustplaatsen elkaar afwisselen. Met de zilte wind van de Noordzee in de haren maak je kennis met een ander soort België. Mooi om sommige plaatsen, maar foeilelijk door de vele appartementenrijen op andere plaatsen.

8. Wandelen in Voeren

De cultuurhistorische Voerstreek is een prachtig gebied om te wandelen. Wij delen op de pagina 3 mooie wandelroutes met je.

Langeafstandsroutes in België

In meerdere dagen hiken langs mooie plekken in de natuur, daar houdt toch iedere wandelaar van? Tijdens een meerdaagse wandeltocht ben je even écht weg van de dagelijkse sleur en geniet je volop van al het moois om je heen.

1. Transardennaise

De Transardennaise, Transardense route of Grande Traversée des Ardennes is een prachtige langeafstandswandeling door de Ardennen. Vanaf La Roche-en-Ardenne aan de oevers van de Ourthe wandel je in 7 dagen over 153 kilometer naar Bouillon, bekend om haar imposante burcht die het landschap rond de Semois rivier domineert. Onderweg doorkruis je het grootste deel van de Belgische Ardennen, door oude bossen en langs Ardense dorpen waar de tijd lijkt stil te staan. Wissel het wandelen af met een bezoek aan het openluchtmuseum van Fourneau Saint-Michel of de Basiliek van Saint-Hubert. Het is een makkelijke wandelroute, die door de meeste mensen gelopen kan worden. Beste periode: Mei t/m september

2. GR 128  - Vlaanderenroute

Een interessante meerdaagse tocht om te belichten is de GR128, die Vlaanderen van west naar oost doorkruist! De oorspronkelijke route vangt eigenlijk al aan in Frankrijk, in het plaatsje Wissant (Witzand) aan de Opaalkust. Maar wie alleen het Vlaamse deel wil hiken kan beginnen bij de Kemmelberg in de Provincie West-Vlaanderen. Daarvandaan voert het naar de oostelijke uithoek van Vlaanderen, de Voerstreek. Hiervandaan kan je indien gewenst nog verder lopen naar Aken in Duitsland. Markering wit-rood, soms door open velden, wat het volgen soms lastig maakt.

3. Venntrilogie

De Venntrilogie, een meerdaagse wandeling van 109 kilometer, is gekozen tot Wandelroute van het Jaar 2024. Vanaf het Drielandenpunt met Nederland en Duitsland loop je in zes etappes naar Bütgenbach. De hele route is goed bewegwijzerd. 

Venntrilogie
© Ivonne Calis (www.myfootprints.nl)
Deel op Pinterest

Je wandelt door de Oostkantons, met groene gebieden zoals weides en veel cultureel erfgoed. Vervolgens klim je omhoog naar het plateau van de Hoge Venen met goed toegankelijke wandelpaden. Het laatste deel gaat door de vallei van de Warche. Bezienswaardigheden onderweg zijn bijvoorbeeld de Waterval van Bayehon en Burcht Reinhardstein. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!