Ga naar content

Vlaamse Ardennen

Mooiste plekken in België - Samen met ons zoontje Ciske trekken mijn man en ik er graag op uit om een weekend te wandelen in de natuur. Dit keer staan de Vlaamse Ardennen op het programma; een streek in de provincie Oost-Vlaanderen, met een authentiek landelijk karakter en veel fiets- en wandelmogelijkheden. Sinds oktober 2023 tevens uitgeroepen tot Landschapspark, vanwege zijn combinatie van natuur en erfgoed.

Mooiste plekken Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen liggen ten zuiden van Gent; tussen Oudenaarde, Zottegem, Ronse en Geraardsbergen. Voor velen is dit het mooiste landschap in Vlaanderen en dat is met name te danken aan het heuvelachtige landschap. 

Op de site van Toerisme Vlaamse Ardennen vonden we nuttige informatie en vooral veel inspiratie om ons wandelweekend in de Vlaamse Ardennen voor te bereiden. De regio wordt opgedeeld in drie wandelnetwerken, met elk hun eigen karakter.

1. Zwalmvallei

Wij kozen ervoor om te gaan wandelen in de Zwalmvallei, een prachtig gebied rond de Zwalmbeek. Deze kronkelt door een landschap van groene weilanden en gouden akkers, omringd door knotwilgen en kapelletjes. Natuur gaat hier sinds eeuwen hand in hand met cultuur. Verscheidene watermolens, waarvan er meerdere (weer) actief zijn, liggen langs de wandel- en fietsroutes in de vallei.

2. Getuigenheuvels

Het zuidwestelijke deel van de regio heeft de grootste hoogteverschillen. De Kluisberg, de Muziekberg en de Hotondberg zijn ontstaan door afzetting van zand, miljoenen jaren geleden, toen dit gebied nog onder de zeespiegel lag. 

Getuigenheuvels
Deel op Pinterest

3. Bronbossen

In het oosten voeren paden door de stille bossen van de Vlaamse Ardennen. In de lente een kleurrijk gebied door de vele bloemen die er bloeien, in de zomer vind je hier afkoeling en de najaarszon schittert prachtig door de bomenrijen.

Een van de mooiste plekken in de Vlaamse Ardennen is het glooiende Brakelbos. Het bos is het hele jaar door een plezierige plek, maar in het voorjaar is het helemaal geweldig, wanneer de bodem paars kleurt van de hyacinten. Deze mooie bloem gedijt alleen in bepaalde loofbossen. Meestal is eind april de beste periode om dit kleurenspektakel te bewonderen.  

Brakelbos
Deel op Pinterest

Een 4 kilometer lange wandelroute voert vanaf de parkeerplaats bij de Brakelbosstraat door het bos. Ook vanaf de zuidkant is het Brakelbos toegankelijk. Langs D'Hoppe zijn een aantal eet- en drinkgelegenheden op een idyllische ligging.

Het Muziekbos is ook een mooi wandelgebied. En ook hier kan je soms de mooie paarse hyacinten zien! Dit bos is toegankelijk vanaf La Sallettestraak in Maarkedal, waar een knooppuntenroute in ca. 7 km (3 uur lopen) langs de hoogtepunten voert. 

Wandelen in Landschapspark Vlaamse Ardennen

De kleurrijke heuvels van de Vlaamse Ardennen zijn een wandelwalhalla. Maar liefst 800 km aan landweggetjes en verharde paden slingeren door het glooiende lappendeken, langs natuurlijke riviertjes, bossen, kruisen en kapelletjes. Stippel zelf een wandelroute uit langs Knooppunten of volg een van de vijf thematische wandelroutes. Voor ons zijn knooppunten erg leuk, omdat we op deze manier ook onze zoon enthousiast kunnen maken voor een fikse wandeling: hij mag de route zoeken, van paal naar paal. Soms belonen we hem met wat lekkers als hij weer een knooppunt heeft gevonden.

Natuurroute in de Zwalmvallei

De 8,9 kilometer lange Natuurroute, die aanvangt bij knooppunt 59 in Brakel, sprak ons meteen het meest aan. Dit knooppunt bevindt zich bij de Boembekemolen aan de oevers van de Zwalm. De wandeling verrast ons door haar veelzijdige karakter.

Nu weer een stukje over de weg, langs gevels met kruisen en tuinen met kippen en geitjes, dan weer een stuk over landwegen, onder laaghangende takken door, met uitzicht op het palet aan kleuren die de heuvels in het landschap accentueren.

Soms stijgen we een stuk, dan dalen we weer. Kunstmatig aangelegde watervalletjes in de Zwalm geven het geheel een extra feeëriek karakter. Regelmatig rusten we even uit op een houten bankje om van de stilte te genieten. Het gebrom van een tractor in de verte en het laag, indringende gekras van kraaien zijn de enige geluiden die de stilte verstoren. 

wandelen Vlaamse Ardennen
Deel op Pinterest

Caféetjes en tavernes
Met een kind is het heerlijk om voldoende rustpauzes in te lassen en deze wandelroute leent zich daar uitstekend voor. Eerst houden we een stop bij volkscafé In de Zavelput, waar de tijd heeft stilgestaan. Cafébazin Lea staat al decennia achter dezelfde toog.

Ook bij Hoorens Koffiebranderij houden we pauze; niet alleen bekend vanwege de uitstekende koffie, maar ook om de eigenaresse, Eveline Hoorens, die tevens de vrouw is van de Belgische beeldhouwer Panamarenko. Na afloop van de lange wandeling drinken we een Kwaremont, het naar verluid lekkerste streekbier, bij een heerlijke pot Vlaamse stoverij in B&B De Boomgaard.

Moe, maar voldaan kruipen we 's avonds onder de wol. De Vlaamse Ardennen zijn een leuk gebied voor jong en oud. Een walhalla voor fietsers en wandelaars, voor culinaire liefhebbers en voor mensen die simpelweg een weekend rust zoeken. We kunnen het alleen maar bevestigen: ook voor ons behoren de Vlaamse Ardennen tot één van de mooiste plekjes in Vlaanderen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!