Ga naar content

Provincie Oost-Vlaanderen

België natuur - Op vakantie bij onze zuiderburen, of een weekendje weg dichtbij huis. Lekker wandelen of fietsen langs kabbelende riviertjes omgeven door natuurschoon, de provincie Oost-Vlaanderen heeft veel mooie natuur te bieden.

Mooiste plekken in Oost-Vlaanderen

De meeste toeristen bezoeken de cultuursteden van Oost-Vlaanderen, zoals Gent met het Gravensteen, het Belfort en de prachtige historische gevels of Sint-Niklaas met haar prachtige kerk. Wat veel mensen echter missen is het lieflijke platteland wat zich uitstrekt tussen deze steden. Hoe is de natuur in Oost-Vlaanderen? Wat zijn de mooiste wandel- of fietsgebieden? Bekijk onze top vijf mooie natuurgebieden in Oost-Vlaanderen.

1. Levende Leie

Dit natuurgebied verbindt Gent met Deinze en daardoor leent dit gebied zich uitstekend voor een wat langere fietstocht. Ook kun je hier kanoën en kajakken, spot onderweg verschillende vogels langs de waterkant. Als de hond aangelijnd is, mag hij mee.

2. Bourgoyen-Ossemeersen

Op ongeveer drie kilometer buiten het centrum van Gent vind je dit prachtige natuurpark. Hier wemelt het van de vogels. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht en met de kinderwagen en rolstoel kun je ook gewoon naar binnen. De hond mag ook mee, mits hij aangelijnd is. 

Bourgoyen bij Gent
Deel op Pinterest

3. Gent

Een van onze favoriete plekjes in Oost-Vlaanderen! Minder bekend dan Brugge, maar eigenlijk net zo mooi. Brugge heeft eigenlijk maar een klein historisch stadscentrum. Gent is groter, en biedt daardoor meer afwisseling.

Wandelend tussen historische panden zijn er overigens veel groene oases te vinden in de stad. Lees meer over de parken in Gent. Dé ideale manier om de kunststad te verkennen is de fiets. Baja Bikes biedt leuke fietstours in de stad. Een Nederlandstalige gids begeleidt je langs alle hoogtepunten.

4. Zwalmvallei

In de Zwalmvallei volg je een oude spoorweg langs een voormalig mijnwerkerspad. Onderweg vergaap je je aan de schoonheid van de Vlaamse Ardennen met verschillende planten, vogels en bloemen. Je kinderen zullen zich hier ook goed vermaken. Het plaatje is compleet met het bezoekerscentrum, dat is gevestigd in een watermolen. De hond mag je ook meenemen, als je hem even aanlijnt.

© naturescanner
Deel op Pinterest

5. Latemse Meersen

In dit gebied bij Gent kun je heerlijk kanoën, kajakken, wandelen of fietsen. Ga rustig zitten in een vogelkijkhut en geniet van al het natuurschoon. 

6. Kalkense Meersen

Dit paradijs is een van de laatste stiltegebieden. Wat wil je nog meer om ultiem tot rust te komen? Pak de fiets, ga heerlijk wandelen, of misschien zelfs te paard? Per veerpont kom je te voet in het gehucht Aard, vanaf daar kun je op eigen houtje gaan wandelen of een uitgezette route volgen.

7. Geraardsbergen

In de omgeving van Geraardsbergen zijn prachtige wandelingen te maken in de Denderstreek.  Verken natuurreservaat De Nuchten en ga wandelen in het Raspaillebos of het Hasseltbos. Schitterende natuur ligt hier binnen handbereik. 

Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!