Ga naar content

Parken in Gent

Oost-Vlaanderen - De ontspannen sfeer in de stad Gent zal je niet snel te veel worden. Als je toch naar groen, rust en extra ontspanning zoekt, dan hebben wij een aantal tips voor wandelingen langs groene plekken in Gent voor je. We gingen op zoek naar de natuur en parken in en rond de Oost-Vlaamse hoofdstad.

Bijzondere plekjes in de parken van Gent

De parken van Gent zijn omzoomd met oude bomen die onmiddellijk imponeren. Je kunt van park naar park wandelen en ondertussen genieten van historische panden onderweg. De parken hebben een serieuze historie en sommige bomen staan er al eeuwenlang. Daardoor is het oase-effect zelfs midden in de stad al snel voelbaar. We maakten een wandeling langs historische huizen en groene stadsparadijsjes.

1. Abdijtuin

We beginnen de wandeling op het Sint-Pietersplein. Achter de Sint-Pietersabdij ligt de Sint-Pieterstuin met de wijngaarden van de abdij. Van onder de fruitbomen kun je in de schaduw genieten van het uitzicht op de wijngaard van de monniken.

Begijnhof
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Afhankelijk van het seizoen geniet je er van de bloesem, de lavendel en het uitzicht op de wijngaard. Het domein behoorde vanaf de middeleeuwen toe aan de monniken. De tuin is nu open voor publiek en in de zomer wil je er graag picknicken in de schaduw met zicht op de abdijkerk. Een extra doorkijkje in de geschiedenis bieden de ruïnes van een vijftiende-eeuwse infirmerie. Een bezoek aan de abdij zelf en de Sint Pieterskerk is zeer de moeite waard.

2. Citadelpark

Vanuit het centrum bereik je wandelend makkelijk het Citadelpark. Dit werd aangelegd in 1875. Op deze plaats op een heuvel in de stad stond voor die tijd de Hollandse citadel van Gent. Sommige bomen zijn ouder dan het park zelf. De dikste boom is een plataan met een doorsnede van 3,63 meter. Het park is sinds 1984 beschermd landschap.

Citadelpark Gent
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Door de slingerende paden en de heuvelachtige aanleg ben je binnen een minuut vergeten dat je je in Gent bevindt. Een weetje: hier staan 1250 bomen waarvan 38 soorten zeldzaam zijn. Behalve deze unieke bomen kom je ook een oude muziektempel uit 1885 tegen. Met Grieks aandoende zuilen en rijkversierde gietijzeren bogen een verrassend element in het park.

Verderop in het Citadelpark word je getrakteerd op een zen-moment wanneer je de kleine vijver passeert en daar de waterval boven de grot tegenkomt. In het centrum van het park ligt het Floraliënpaleis. Eens in de vier jaar is dit onderdeel van de Gentse Floraliën, een bijzondere tentoonstelling van sierteeltkwekers uit België. Met een hoofdrol voor de azalea waar Gent en omstreken om bekend staan. De laatste tentoonstelling was mei 2022. Nog even geduld dus als je naar de volgende tentoonstelling wilt.

3. Muinkpark

Een stadspark met een bijzondere oorsprong is het Muinkpark. Als je goed om je heen kijkt zie je nog iets van de dierentuin die in 1905 is vertrokken. Zelfs een van de huisjes is blijven staan. Door mooie oude platanen kijk je aan de rand van het park op de historische huizen. Leuk voor kinderen: er is een speeltuin. 

Muinkpark
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

4. Koning Albertpark

Een heel andere sfeer kom je twee straten verder tegen in het Koning Albertpark of Zuidpark. Dit ziet er al even koninklijk uit als de naam doet vermoeden. Lange wandelpaden onder de bomenrijen dagen joggers en wandelaars uit. Wanneer je weet dat hier ooit het eindpunt van de spoorlijn lag begrijp je de ruime, langwerpige en open opzet.

Koning Albert Park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Begijnhofje Onze-Lieve-Vrouw ter Hoye

Er zijn drie begijnhoven in Gent. Als je moet kiezen, bezoek in ieder geval deze. Dit zeer oude begijnhof ligt rond een imposante kerk met veel groen rondom. Het is een zeer authentiek begijnhof met fotogenieke, rood-witte huizen. Het stamt uit de 13e eeuw. Je zult zien dat het niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

Een wandeling door de Gentse parken en langs historische gebouwen krijgen een extra dimensie wanneer je onder leiding van een gids de route loopt, kijk voor meer info bij Gentsegidsen.be.

Groene uitstapjes buiten Gent

Net buiten de stad zijn er ook diverse leuke uitstappen te maken. 

1. Azaleateelt Lochristi

Is het je opgevallen dat de azalea de Gentse trots is? Dan is het leuk om een bezoek te brengen aan het Sierteelt museum Lochristi. De oude pastorie is met kennis en liefde ingericht als museum. Rondom de pastorie herleeft de geschiedenis van de azaleateelt in de historisch tuin en kassen. 

Lochristi Azalea
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

2. Park van Beervelde

Op 15 kilometer buiten Gent kun je ronddwalen op het 25 hectare grote landgoed van Kasteel van Beervelde. Het eerste weekend van mei en oktober worden elk jaar tuindagen gehouden. Buiten deze dagen om zijn de hectares landgoed het terrein van de graaf en zijn tuinmannen. Bezoek is op aanvraag, en voor groepen van 15 personen kan een rondleiding geregeld worden.

Kasteel van Beervelde
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

De graaf leidde ons persoonlijk rond en fluisterde ons in dat de tuin privéterrein is maar dat hij geen mensen wegstuurt. Als je met evenveel plezier en respect het landgoed betreedt kunnen we dit misschien zo houden! In de lente is de bodem van het landgoed onder de bomen bedekt met daslook en maagdenpalm.

Links en rechts tussen de bomen vind je in de lente overal kleurrijke en soms heerlijk ruikende azalea’s en meters hoge rododendrons. 

Park van Beervelde
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Het park herbergt een bijzondere collectie bijzondere bomen, alles op een natuurlijke manier aangelegd rondom een meer.

De Gentse Floraliën

Eenmaal in de 4 jaar staat de stad in het teken van de Gentse Floraliën. Tijdens dit 10-daagse evenement laten kwekers uit de sierteelt zien wat ze in huis hebben. Het Floraliënpaleis en de Hallen van de ICC worden volledig omgetoverd tot een kleurrijk feest. De tentoonstelling is overdekt, maar ook buiten de hallen in de botanische tuin zijn tentoonstellingen.

Floraliën Gent
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Heb je het evenement bezocht, dan vergeet je nooit meer dat de azalea de trots van Gent en omstreken is. Met de klemtoon op de ‘e’ in Gent, waardoor de plant net iets exotischer klinkt. Restaurants pakken met veel liefde het thema van de Floraliën op en op de kaart vind je in veel gevallen een 'floraliën’ menu. Met bloemen natuurlijk! Wij bezochten de Floraliën in 2022. Dat betekent dat in mei 2026 er weer een mogelijkheid is van dit bloemenfestijn mee te genieten.

Restaurants met een groen tintje

Heb je zin om een heerlijk duurzaam hapje te eten? Ik heb gegeten in twee vegetarische restaurants, de moeite waard.
Groenterestaurant Madonna en Epiphany’s Kitchen. De laatste was winnaar van de titel Best Vegan Dinner Place 2021.

Vervoer en overnachten

Gent is vanuit Nederland makkelijk bereikbaar per trein. Op de site van NS International kan je online treintickets reserveren. Wij sliepen tijdens ons verblijf in Hotel de Flandre. De reis werd mede mogelijk gemaakt door www.toerismevlaanderen.nl.

Fietsen in Gent

De fiets is de ideale manier om Gent en omgeving te verkennen. Tijdens een dagexcursie of een hele vakantie op het zadel beleef je het landschap op een fantastische manier. 

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!