Ga naar content

Saarland

Embrace.German.Nature - Natuurliefhebbers opgelet: zo mooi is het Saarland! Wat hebben glooiende heuvels, uitgestrekte bossen, wijngaarden, weiden en idyllische rivierlandschappen met elkaar gemeen? Je vindt ze allemaal in het Saarland!

De Duitse deelstaat mag dan wel vrij klein zijn qua oppervlakte, dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de schoonheid van de natuur! Het gebied ligt vlak naast Luxemburg en Frankrijk, in het drielandenpunt, en mag zich met recht een van de mooiste regio's van Duitsland noemen.

Actieve vakantie in het Saarland

Niet voor niets zijn hier de Traumschleifen (droomlussen) uitgezet: een netwerk van zo'n 70 gecertificeerde premiumwandelroutes, rondwandelingen voor hele of halve dagen, boordevol prachtige natuur zoals rustgevende waterlopen, imposante rotsformaties, uitkijkpunten of monumenten. Wandelliefhebbers zullen hier in hun nopjes zijn!

Als het om fietsen gaat, richt het Saarland zich op beleving en afwisseling: of het nu ontspannen is langs de oevers van de rivieren de Saar en de Moezel of iets uitdagender in de wijngaarden aan de grens met Frankrijk en Luxemburg.

Mooiste plekken in de natuur

Wat te zien in het Saarland? Er is veel mooie natuur in het Saarland, maar je mag natuurlijk ook je eigen welzijn niet vergeten: door de nabijheid van Frankrijk heeft de regionale keuken een Frans tintje. Een biertje of één van de topwijnen uit het Saarland maken deze culinaire belevenis compleet! Ben je nieuwsgierig geworden naar de vele mooie plekjes, deze hoogtepunten wil je niet missen! 

1. Saarschleife

Ontdek de Saarschleife - niet alleen hét symbool van het Saarland, maar ook een absoluut natuurwonder, gezien de manier waarop de rivier zo elegant door het heuvellandschap slingert. Het mag de mooiste rivierlus van Duitsland genoemd worden! Het uitzicht op de Saarschleife vanaf het boomtoppenpad is nog mooier.

Saarschleife
© Andreas Treitz
Deel op Pinterest

2. Boomtoppenpad bij de Saarschleife

Is jouw conditie een beetje op orde? Er is geen betere gelegenheid om daar achter te komen dan op het prachtige boomtoppenpad bij de Saarschleife, een van de mooiste plekken in het Saarland.

Op hoogtes tot 23 meter loop je langs eiken, beuken en douglassparren, terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht op de Saarschleife. Onderweg kan je informatie lezen op de geïntegreerde leer- en avonturenstations. Het boomtoppenpad is in zijn totaliteit maar liefst 1.250 meter lang, en over deze hele lengte bekijk je de natuur van heel dichtbij en vanuit een heel ander perspectief!

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het boomtoppenpad is de 42 meter hoge uitkijktoren. Op een heldere dag heb je vanaf het platform zelfs zicht tot aan de Vogezen. En om het hele avontuur compleet te maken; bij de Saarschleife, hangend boven de Saar, is er een wel heel bijzondere overnachtingsplek: de Cloefhänger. Slaap in hangende portaledges en word wakker met de zonsopgang boven de Saarschleife!

Cloefhänger Saarland
© Daniel Schlegel
Deel op Pinterest

3. Saar-Hunsrück-Steig

Ben je klaar voor enkele hiking avonturen tussen de Moezel, de Saarschleife, Trier en de Rijn? Het Saarland is ook een paradijs voor wandelaars en hikers. De langeafstandswandelroute de Saar-Hunsrück-Steig voert over een lengte van ongeveer 410 kilometer door de mooiste landschappen van Perl aan de Moezel in het Saarland via de Hunsrück naar Boppard aan de Rijn.

De bekende route is zeer afwisselend: wijngaarden en rivierlandschappen aan de Saar, Moezel en Nahe wedijveren met de dichtbeboste bergketens en bergkammen van het middelgebergte de Hunsrück. De tocht voert over smalle paadjes in de natuur en ver weg van de bewoonde wereld. 

Onderweg passeer je ook nog de Geierlay, een hangbrug tussen Mörsdorf en Sosberg. De brug overspant het Mörsdorfer Bachtal. De brug heeft een totale lengte van 360 meter en behoort tot de langste hangbruggen van Europa. Waanzinnig om hier overheen te lopen. Niet voor niets werd de Saar-Hunsrück-Steig voor de tweede keer op rij verkozen tot mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland.

Geierlay
Deel op Pinterest

Op zoek naar nog meer wandeltips in deze regio? Bekijk onze pagina over Wandelen in Saarland.

Gratis brochures

4. Saarschleife Tafeltour

De meeste wandelaars houden wel van een lekkere beloning. Dus waarom je tochten in de natuur niet combineren met culinaire hoogtepunten? Dat kan met de Tafeltour bij de Saarschleife! Onder het motto "Wandelen en smullen" kan je op de 16 km lange premiumroute enkele van de mooiste plekjes van het Saarland ontdekken en genieten van de regionale keuken. Volg gewoon de witte borden met een koksmuts.

5. Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald, dat zich uitstrekt over 10.000 hectare in het middelgebergte van de Hunsrück, wordt aangeprezen als het oerbos van morgen - en dat is precies hoe je je hier voelt! Puur natuur is hier het devies. Wat je treft is een adembenemende biologische diversiteit aan dier- en plantensoorten.

Nonnweiler Ausblick über den Keltischen Ringwall Otzenhausen
© GNTB / Jens Wegener
Deel op Pinterest

Nonnweiler: Uitzicht op de Keltische ringmuur van Otzenhausen

Aangezien de natuur zich hier ongestoord kan ontplooien, vinden met name zeldzame flora en fauna een onderkomen in het nationale park. Daartoe behoort bijvoorbeeld een groot aantal wilde katten, waardoor de Hunsrück een van de belangrijkste verspreidingsgebieden van deze soort is in Duitsland.

Het nationaal park is niet alleen rijk aan soorten, het heeft ook een rijke geschiedenis: meer dan 2000 jaar geleden bouwden de Kelten hier de machtige Keltische Muur van Otzenhausen.

6. Trekkingcamps in het Saarland

Voor wie 's nachts graag onder de sterren slaapt, naar de geluiden van het bos luistert en door de vogels gewekt wil worden, zijn trekkingcamps de ideale plaats om de nacht door te brengen. Deze kampen in het nationale park liggen verscholen in het bos, ver weg van dorpen, maar zijn gemakkelijk bereikbaar via de wandelpaden. De locaties zijn zo gekozen dat de natuur en de dieren zo min mogelijk worden gestoord.

7. UNESCO-Biosfeerreservaat Bliesgau

Het 36.000 hectare grote UNESCO-biosfeerreservaat Bliesgau, vlak bij de Franse grens, is met zijn bossen, weideboomgaarden en uiterwaarden een bijzonder mooie plek. Het heuvelachtige landschap vol schaapskuddes wordt doorkruist door de Blies, de rivier die het reservaat zijn naam geeft.

Door het samenspel van diverse habitats biedt het biosfeerreservaat ook een thuis aan zeldzame dier- en plantensoorten, zoals de bedreigde steenuil of de goudschittervlinder. Zij voelen zich thuis tussen de kalkhoudende semi-aride graslanden, de saliegrasweiden en beukenbossen.

8. Saarland Fietsroute

350 km, dat is de lengte van de Saarland Fietsroute. Op deze unieke route fiets je langs de grens van het Saarland een rondje om de hele deelstaat heen.

Wil je het hele gebied verkennen? Dan is dit de ideale manier om het te doen. Vanaf de fietsroute kom je in één week tijd langs alle belangrijke bezienswaardigheden van het Saarland. Historische steden, molens, boerderijen en indrukwekkende landschappen schuiven onderweg aan je voorbij.

Fietsen in het Saarland
© Eike Dubois
Deel op Pinterest

Er zijn nog talrijke andere routes in het Saarland. Bekijk een overzicht van mooiste fietstochten op de site van Toerisme Saarland.

9. Bostalsee

Het 120 hectare grote stuwmeer Bostalsee ligt ingebed in het middelgebergtelandschap van het natuurpark Saar-Hunsrück en biedt een overvloed aan watersport- en recreatiemogelijkheden. Naast twee grote zandstranden en ligweiden kan je hier zwemmen, waterfietsen, surfen, zeilen, wandelen, fietsen, beachvolleyballen - of met een stand-up paddle over het meer glijden en genieten van het uitzicht over het water! Breng je eigen board mee of huur er een per uur. Als beginner kan je ook een twee uur durende cursus volgen op het meer.

Op de officiële site van Saarland is nog meer te ontdekken over deze prachtige regio. Deze pagina schreven we in samenwerking met het Duits Verkeersbureau, en zoals altijd, met tips en het enthousiasme van Naturescanner.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!