Ga naar content

Wandelen in Saarland

Zin in een fijne wandelreis op korte afstand van huis? In het Duitse Saarland wandel je door rivierdalen, sprookjesbossen, charmante dorpjes en geniet je onderweg van panoramische uitzichten vanaf de uitkijkpunten. Of je nu rustig wil ‘spazieren’ of toch liever een echte trektocht maakt. Saarland is een fijne wandelbestemming, en nog duurzaam ook! Wij delen de mooiste wandelroutes en tips voor een eco-wandelreis naar Saarland.

Duurzame wandelbestemming

Wie het belangrijk vindt om te kiezen voor een groene bestemming, zit in het Saarland aan het juiste adres. Dit is de eerste Duitse deelstaat die is bekroond tot duurzame reisbestemming. Duurzame initiatieven zorgen voor minder uitstoot en voor bescherming van de natuur. Zo is maar liefst zestig procent van het Saarland beschermd gebied.

Duurzame wandelreis Saarland
© Marcus Gloger
Deel op Pinterest

Bovendien is Saarland goed bereikbaar met de trein dankzij de verbindingen van de Deutsche Bahn. Zo begin je jouw reis al helemaal eco en relaxt. Met de Saarland Card reis je vervolgens met regionaal vervoer verder, zo vaak je wilt. Deze kaart krijg je gratis bij aangesloten hotels. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze leuke eco-accommodaties.

Onze duurzame tip: blijf langer in het Saarland en geniet intens van elke stap die je zet. Zo is jouw vakantie in Saarland extra waardevol en duurzaam! Je ontdekt pas echt de pracht van de omgeving wanneer je zo nu en dan even stilstaat.

Accommodatietips wandelvakantie Saarland

De mooiste wandelroutes in het Saarland

Het kleine Saarland is gezegend met schitterende natuurgebieden waar prachtige (premium!) wandelroutes doorheen lopen. Van een lichte familiewandeling tot een intensief langeafstandspad. Saarland biedt bovendien genoeg leuke wandelroutes waarbij je wandelen en relaxen combineert. Het netwerk aan routes is enorm, waardoor iedereen hier geniet van zijn wandelvakantie.

Enkele top wandelroutes en wandelgebieden in Saarland:

1. Saar-Hunsrück-Steig

Een goed voorbeeld van slow travel is het lopen van een langeafstandspad. Dit is in Saarland heel goed mogelijk tijdens een vakantie op de Saar-Hunsrück-Steig. Deze LAW van 410 km neemt je mee langs alle natuurlijke highlights van zowel Saarland als buurdeelstaat Rijnland-Palts. De route is onderverdeeld in 27 etappes waarvan de eerste 6 etappes (van Perl tot Grimburgerhof) door het Saarland lopen.

Je wandelt door het noordelijke deel van Saarland waar je geniet van uitzichten op de rivier de Saar, de mooie bossen en valleien en Nationaal Park de Hunsrück, waar de grootste groep wilde katten van Duitsland woont.

2. Hangmat wandelingen in Biosfeerreservaat Bliesgau

Het Biosfeerreservaat Bliesgau is een onbekende parel in Saarland waar je vele rondwandelingen vindt. Uniek in het reservaat zijn de hangmatroutes waar midden in de bossen plekken gemarkeerd zijn om even te rusten in je hangmat. Je kunt tegen een kleine borg een hangmat ophalen bij diverse verhuurstations. Je hebt de hangmat dan voor 72 uur in je bezit waardoor je rustig de tijd hebt om het wandelen te combineren met rusten.

Hangmatwandeling Saarland
© Niels Meiser
Deel op Pinterest

Wandel bijvoorbeeld de hangmatroute Wolfsweg van 6,8 km. Zin in een pauze, dan haal je jouw hangmat uit je rugzak en hang je hem midden in de natuur. Ogen dicht en genieten van alle natuurgeluiden.

3. Saarschleife Tafeltour

Een bezoek aan Saarland is niet compleet zonder een bezoek aan de Saarschleife, de iconische rivierbocht in de Saar. Hoe leuk om deze te bezoeken tijdens een rondwandeling? De Saarschleife Tafeltour is een pittige tocht van 16 km, maar je wordt telkens getrakteerd op imposante uitzichten op de rivier. Je wandelt door de bossen, via bergpaadjes en trappen omhoog, langs Kasteel Montclair en rotsformaties. Vanaf het Cloef-uitkijkpunt heb je het allerbeste zicht op de Saarschleife! Een pittige maar schitterende wandeltocht in het Saarland.

Wandelen Saarschleife
© Andreas Triezt
Deel op Pinterest

Onderweg is het mogelijk een uitstapje te maken naar het boomkroonpad van Saarland. Een korte wandeling neemt je mee tot boven de boomtoppen, waar je van een schitterend uitzicht over de Saar geniet.

4. Wandelen in Natuurpark Saar-Hunsrück

Dit natuurpark ligt in het noorden van Saarland en strekt zich uit van de heuvels van de Hunsrück tot de wijngaarden aan de Moezel en de Saar. Een route die je in Natuurpark Saar-Hunsrück niet mag missen is de Traumschleife Felsenweg. Een rondwandeling van 14 km langs de felsen, oftewel rotsen, van het gebied.

Vergaap je aan de enorme rotsformaties terwijl je ook je ogen open houdt voor wildlife in het gebied. De overblijfselen van een Romeinse burcht en Keltische heilige plek geven de route een tintje historie. Wie echt in contact wil komen met de natuur waagt zich aan het blotevoetenpad op de route. Zou jij dat proberen?

5. Wandelen in Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Het NP Hunsrück-Hochwald ligt op de grens van Saarland en buurstaat Rijnland-Palts. Het is een van de wildste stukjes Duitsland en het thuis van de grootste populatie wilde katten van het land. Er lopen twee LAW’s (Saar-Hunsrück-Steig en Soonwaldsteig) en talloze Traumschleifen door het nationaal park.

Wandelen in Nationaal Park Hunsrück-Hochwald
Deel op Pinterest

Hier heb je werkelijk eindeloze opties voor gezellige familiewandelingen, maar ook lange trektochten en uitdagende dagwandelingen. Kies bijvoorbeeld voor de Traumschleife Greimerather Höhenweg, een middelzware rondwandeling door bossen en over weides van 13 km.

6. Familiewandelingen in Saarland

Het Saarland is ook leuk voor een vakantie met het gezin dankzij de korte familiewandelingen. Het Wildkatzenpfad neemt het hele gezin mee langs de wilde dieren in het gratis Wild- en Wandelpark Weiskirchen waar je lokale wildlife in een natuurlijk park kan zien. Spotten jullie tijdens het lopen de wilde kat of wisent?

Wie zin heeft in een mooi uitzicht, wandelt Traumschleife Überblick. Een wandelroute van slechts 2,8 km lang en met weinig hoogtemeters, maar wél spectaculair zicht op de Saarschleife. Je komt langs het Cloef uitkijkpunt én het boomkroonpad, super leuk voor de kids!

Boomkroonpad Saarland
Boomkroonpad
Deel op Pinterest

Gratis brochures

We hopen dat je zin hebt gekregen om te wandelen in het Saarland. Voor meer handige info over duurzaam reizen en nog veel meer wandelroutes in Saarland, bezoek je de website van Saarland en het Duits Verkeersbureau.

Beweeg mee in het Saarland

Deze tekst kwam tot stand in samenwerking met het Duits Verkeersbureau.

Deel op Pinterest
Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!