Ga naar content

Duurzaam reizen

Naturescanner vindt het belangrijk dat mensen tijdens een reis, dicht bij huis of ver weg, op een verantwoorde manier omgaan met de natuur en de lokale bevolking. Voor zover dat mogelijk is, willen we graag bijdragen aan mensen hier bewust van te maken en meer na te denken over hoe reizen kunnen bijdragen, in plaats van kapotmaken. Duurzaam toerisme, reizen met positieve impact, verantwoord reizen en waardevol toerisme zijn veel gebruikte termen, maar wat betekenen die nu eigenlijk concreet?

Kunnen we nog op reis zonder vliegen?

We zijn het zo gewend om op reis te gaan met het vliegtuig, dat het bijna ondenkbaar is om niet meer te vliegen. Toch kan je ook met de eigen auto (liefst een elektrische auto) of de trein bijzonder gave plekken ontdekken. En, ga je dan toch naar een verre bestemming, compenseer dan je vlucht en vermijd binnenlandse vluchten of overstappen. Hieronder meer tips voor duurzame reizen.

Natuurzaam - Laten we bij onszelf beginnen

Niet alleen op reis, ook in Nederland kan je veel betekenen voor een schonere wereld. Zo proberen wij ook met regelmaat met het team iets terug te doen voor onze planeet. Afval rapen, een clean up day of iets anders wat bijdraagt.

Op onderstaande foto ging het Naturescanner team mee peuken rapen in Arnhem. Het is onvoorstelbaar hoeveel peuken er blijven liggen en door bijvoorbeeld vogels als eten gezien worden. Peuken zijn plastic, gooi ze niet zomaar op straat!

Duurzaam
Deel op Pinterest

De mensen die bij NatureScanner werken, reizen veel. Niet alleen is dit onze levenspassie, maar ook voor ons werk vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk te informeren uit eigen ervaring.

Reizen is mooi en draagt op veel vlakken bij aan een mooiere Wereld, daar zijn wij van overtuigd. Het slaat bruggen, je gaat andere culturen beter begrijpen, de lokale gemeenschap profiteert van inkomsten uit toerisme en dat is een rem op andere negatieve activiteiten, zoals houtkap en stroperij. We proberen zoveel mogelijk op een duurzame manier te reizen. Intern noemen wij het ook wel eens "natuurzaam". Hieronder leggen we uit hoe wij dat zien.

Wat is duurzaam toerisme?

Zowel de opvatting van wat duurzaam toerisme inhoudt, als de terminologie die gebruikt wordt voor duurzaam reizen verschillen. Maar of je het nu 'bewust reizen', 'verantwoord reizen', 'reizen zonder footprint', 'natuurzaam reizen' of 'waardevol toerisme' noemt, het blijft onduidelijk wat dat precies inhoudt. Wat fairtrade koffie is of eerlijke chocola, is veel makkelijker uit te leggen.

Voor een duurzame vakantie is geen vaste definitie waaraan je als organisatie moet voldoen. Over het algemeen wordt met duurzaam reizen bedoeld dat je zoekt naar een manier om te reizen waarmee je een positieve bijdrage levert en/of een lichtere ecologische footprint achterlaat.

Een mooi voorbeeld is de reisorganisatie Riksja Travel, die in al haar reizen probeert om positieve impact te hebben, door iets bij te dragen voor de lokale bevolking of te overnachten in een community based accommodatie. Bekijk hier de verschillende voorbeelden van positieve impact met Riksja Travel die je kan maken bij deze reizen.

Hoe kan je duurzaam reizen?

Duurzaam toerisme houdt in dat je reist met oog voor het milieu, de lokale cultuur en de plaatselijke economie. Maar hoe weet je nou of een reisorganisatie werkelijk rekening houdt met natuur en bevolking en er niet alleen op uit is om jou een goed gevoel te geven? Het antwoord op die vraag is lastig. Er zijn wel certificeringen, maar een handige reisorganisatie kan deze met een goed verhaal gekregen hebben, terwijl jij misschien een hotel bij ze boekt wat verre van duurzaam is. Lees meer over punten waar je op kunt letten bij het kiezen van je duurzame overnachtingen.

Wat hebben we geleerd uit de coronacrisis? Reizen we nu bewuster, of is het weer als voorheen? Hoe kunnen we reizen inzetten om de Wereld een stukje mooier te maken?

Compenseren

Compenseren is altijd iets vaags. Maar beter dan niets. Steeds meer organisaties compenseren CO2 door bomen te planten, milieuvriendelijke gasfornuizen te leveren in arme landen enz. Voor iedere naturescanner nieuwsbrief subscriber geven wij jaarlijks € 0,10 aan diverse natuurprojecten. Een vast bedrag gaat als donatie naar GlobeGuards en het overige bedrag schenken we elk jaar aan een ander natuurproject waar we in geloven. Schrijf je dus net als 8.000 anderen ook in voor onze nieuwsbrief en draag zo ook een steentje bij aan natuurbehoud!

Duurzaam reizen
Deel op Pinterest

Er is een aantal organisaties die reizen organiseren waarbij werkelijk rekening gehouden wordt met natuur en leefmilieu. Door CO2 compensatie, door reizigers daadwerkelijk te laten meewerken aan natuurbehoud, een deel van de winst te besteden aan natuurbescherming of door het inzetten van de lokale bevolking zodat jouw geld in hun gemeenschap geïnvesteerd kan worden.

Hieronder vind je enkele voorbeelden. Wanneer je de website van deze organisaties bezoekt of ze ernaar vraagt, zal je een duidelijk antwoord krijgen op hun wijze van duurzaam werken. Vraag niet naar wát ze doen, maar wat het al heeft opgeleverd. Hopelijk wordt de lijst van duurzame reisorganisaties de komende jaren flink uitgebreid.

Voor ons een belangrijke stap! We zien steeds meer grote touroperators, waaronder bijvoorbeeld TUI.nl, stappen ondernemen om de reisbranche duurzamer te maken, en die impact kan veel groter zijn die van kleine ondernemers!

TUI lanceert Fair Travel

TUI is een van de grotere reisorganisaties en heeft een belangrijke rol in het goede voorbeeld geven. Dat doen zij met het TUI Fair Travel label. Hiermee zetten zij een belangrijke stap in het verduurzamen van het toerisme. 

Tui Fair Travel
Deel op Pinterest

Community based tourism - voorbeelden

Toerisme kan zorgen voor economische groei, banen, armoedebestrijding, natuurbescherming en cultuurbehoud. De toerismesector moet daarom, volgens de Verenigde Naties maar ook volgens ons, verder duurzaam ontwikkeld worden.

Better Places
- Better Places (door Rank a brand verkozen tot meest duurzame organisatie in Nederland) werkt met haar duurzame aanpak mee aan het realiseren van bovengenoemde doelen; de reisorganisatie is ontstaan vanuit het geloof dat verantwoord reizen de wereld mooier kan maken.
Oprichter Saskia Griep: "Better Places wil de lokale bevolking mee laten profiteren van reizen. Dat betekent dat we reizigers laten kennismaken met lokale gemeenschappen, die zelf excursies en homestays organiseren." Hiervoor worden vaak lokale gidsen ingezet, zodat zij zelf geld kunnen verdienen. Reizigers verblijven in kleinschalige, lokaal gerunde hotels of in ecolodges die op een duurzame manier werken.

Local Hero Travel
- Bij Local Hero Travel organiseer je ook je reis kleinschalig en verantwoord met iemand die in het land zélf woont. Je reisspecialist wijst je de verborgen plekjes en zet je reis precies zo in elkaar als je wilt. Stef, een van de initiatiefnemers: ‘We geloven in de kracht van lokale kennis en in het ondersteunen van de lokale community. Pas dán leer je een land van binnenuit kennen.
De CO2 uitstoot van je reis wordt geheel gecompenseerd. De organisatie ter plaatse werkt duurzaam via strikte normen en is gecertificeerd door Travelife (of daar mee bezig). Kortom, ze denken groen: verbieden je niets, maar werken met aandacht voor de natuur: geen overbodige airco, geen plastic waar het niet nodig is.

All for Nature Travel
- All for Nature Travel is gespecialiseerd in de mooiste wildlife reizen over de hele wereld. Eén van de manieren waarop je met jouw reis kunt bijdragen aan natuurbescherming is duurzaam toerisme. All for Nature Travel draagt 10% van haar omzet af aan natuurbescherming.

PANGEA Travel
- Sinds de coronacrisis is het duurzame beleid van PANGEA Travel in een stroomversnelling gekomen. Bij al hun landen vind je een aparte duurzaamheidspagina, vol met tips over o.a. lokale projecten, favoriete accommodaties en duurzame reistips. Iedere bestemming heeft een op maat gemaakt duurzaam beleid, passend bij het land. De accommodaties die net een stapje verder gaan op gebied van duurzaamheid hebben een duurzaamheidslogo. Lees meer over het duurzame beleid van PANGEA Travel.

Hoe kan ik duurzaam reizen? 12 tips van Naturescanner

 • Kies voor bestemmingen dicht bij huis. Bekijk onze tips voor Nederland en België.
 • Kies voor Openbaar Vervoer. Het internationale vliegverkeer is goed voor ongeveer 2% van de mondiale CO2 uitstoot. Reis zoveel mogelijk met het openbaar vervoer: bus, trein, boot. Denk ook aan couch surfing via sociale netwerken. Kies voor fietstaxi's als die er zijn.
 • Boek je rondreis bij touroperators die rekening houden met het milieu, bekijk onze reistips!
 • Kies voor reisorganisaties die zorgen voor contact met de lokale bevolking.
 • Kies voor ongemotoriseerd vervoer zoals Lopen - fietsen - kajakken.
 • Kies voor ecobestemmingen en ecolodges.
 • Gebruik zo weinig mogelijk plastic op reis.
 • Compenseer door vegetarisch te eten.
 • Kies voor verantwoorde excursies die bijdragen aan de plaatselijke economie.
 • Slow travel: meer tijd nemen om te genieten van wat je ziet en minder kilometers maken. Bijvoorbeeld met je elektrische auto.
 • Deel ervaringen en tips voor duurzaam reizen met anderen (bijvoorbeeld via onze Facebook pagina). Praat erover!
 • Doneer aan Trees For All. Tijdens het boekingsproces krijg je vaak de mogelijkheid bij te dragen aan deze organisatie. Doe dat bij je volgende boeking nu eens wèl...

Trashpackers, wij doen mee!

Fantastisch initiatief, waar wij volledig achter staan. Doe jij ook mee?

 Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!