Ga naar content

Duurzaam reizen

NatureScanner vindt het belangrijk dat mensen tijdens een reis, dicht bij huis of ver weg, op een verantwoorde manier omgaan met de natuur en de lokale bevolking. Duurzaam toerisme en verantwoord reizen zijn veel gebruikte termen, maar wat betekent dat nu eigenlijk concreet? En hoe kan je zelf bijdragen aan een duurzame vakantie?

Laten we bij onszelf beginnen

De mensen die bij NatureScanner werken, reizen veel. Niet alleen is dit onze levenspassie, maar ook voor ons werk is het belangrijk dat we zoveel mogelijk informeren uit eigen ervaring.

Reizen is mooi en draagt op veel vlakken bij aan een mooiere Wereld, daar zijn wij van overtuigd. Het slaat bruggen, je leert andere culturen beter begrijpen, de lokale gemeenschap profiteert van inkomsten uit toerisme en dat is een rem op andere negatieve activiteiten, zoals houtkap en stroperij.

We proberen echter op een duurzame manier te reizen. Hieronder leggen we uit hoe wij dat zien.
Daarnaast schenken wij voor iedere naturescanner nieuwsbrief subscriber jaarlijks € 0,10 aan diverse natuurprojecten. Een vast bedrag gaat als donatie naar GlobeGuards en het overige bedrag schenken we elk jaar aan een ander natuurproject waar we in geloven. Schrijf je dus snel in voor onze nieuwsbrief en ook jij draagt alvast weer een steentje bij aan natuurbehoud!

Wat is duurzaam toerisme?

Zowel de opvatting van wat duurzaam toerisme inhoudt, als de terminologie die gebruikt wordt voor duurzaam reizen verschillen. Maar of je het nu 'bewust reizen', 'verantwoord reizen' of 'reizen zonder footprint' noemt, het blijft onduidelijk wat dat precies inhoudt. Wat fairtrade koffie is of eerlijke chocola, is veel makkelijker uit te leggen.

Voor duurzaam reizen is geen vaste definitie waaraan je als organisatie moet voldoen. Over het algemeen wordt met duurzaam reizen bedoeld dat je zoekt naar een manier om te reizen waarmee je een positieve bijdrage levert en/of een lichtere ecologische footprint achterlaat.

Hoe kan je duurzaam reizen?

Duurzaam toerisme houdt in dat je reist met oog voor het milieu, de lokale cultuur en de plaatselijke economie. Maar hoe weet je nou of een reisorganisatie werkelijk rekening houdt met natuur en bevolking en er niet alleen op uit is om jou een goed gevoel te geven? Het antwoord op die vraag is lastig. Er zijn wel certificeringen, maar een handige reisorganisatie kan deze met een goed verhaal gekregen hebben, terwijl jij misschien een hotel bij ze boekt wat verre van duurzaam is.

Er zijn een aantal organisaties die reizen organiseren waarbij werkelijk rekening gehouden wordt met natuur en leefmilieu. Bijvoorbeeld door reizigers daadwerkelijk te laten meewerken aan natuurbehoud, een deel van de winst besteden aan natuurbescherming of door het inzetten van de lokale bevolking zodat jouw geld in hun gemeenschap geïnvesteerd kan worden.

Op deze pagina vind je enkele van deze organisaties. Wanneer je hun website bezoekt of ze ernaar vraagt, zal je een duidelijk antwoord krijgen op hun wijze van duurzaam werken. Vraag niet naar wàt ze doen, maar wat het al heeft opgeleverd. Hopelijk wordt deze lijst van duurzame reisorganisaties de komende jaren flink uitgebreid. Ook zien we steeds meer grote touroperators, waaronder bijvoorbeeld TUI.nl, die stappen ondernemen om de reisbranche duurzamer te maken, en dat is een belangrijke stap!

Community based tourism - voorbeelden

Toerisme kan zorgen voor economische groei, banen, armoedebestrijding, natuurbescherming en cultuurbehoud. De toerismesector moet daarom, volgens de Verenigde Naties, verder duurzaam ontwikkeld worden.

Better Places (door Rank a brand verkozen tot meest duurzame organisatie in Nederland) werkt met haar duurzame aanpak mee aan het realiseren van die doelen; de reisorganisatie is ontstaan vanuit het geloof dat verantwoord reizen de wereld mooier kan maken. Oprichter Saskia Griep: "Better Places wil de lokale bevolking mee laten profiteren van reizen. Dat betekent dat we reizigers laten kennismaken met lokale gemeenschappen, die zelf excursies en homestays organiseren. Zo leren reizigers een andere cultuur begrijpen en kunnen de locals in hun eigen levensonderhoud voorzien." Hiervoor worden vaak lokale gidsen ingezet, zodat zij zelf geld kunnen verdienen. Reizigers verblijven in kleinschalige, lokaal gerunde hotels of in ecolodges die op een duurzame manier werken.

Bij Local Hero Travel organiseer je ook je reis kleinschalig en verantwoord met iemand die in het land zélf woont. Je reisspecialist, de Local Hero, geeft je reis een lokaal tintje, wijst je de verborgen plekjes en zet je reis precies zo in elkaar als je wilt. Stef, een van de initiatiefnemers: ‘We geloven in de kracht van lokale kennis en in het ondersteunen van de lokale community. Pas dán leer je een land van binnenuit kennen.

Want wat herinner je je van al die reizen? Natuurlijk, de paleizen, tempels, de jungle, de stranden en de zee blauwer dan blauw. Maar vooral de ontmoetingen met bijzondere mensen. Met locals die je blik op de wereld veranderen en je, al is het voor even, verbonden laten voelen; wie je ook bent, waar je ook woont’. De CO2 uitstoot van je reis wordt al geheel gecompenseerd. De organisatie ter plaatse werkt duurzaam via strikte normen en is gecertificeerd door Travelife (of daar mee bezig). Kortom, ze denken groen: verbieden je niets maar werken met aandacht voor de natuur: geen overbodige airco, geen plastic waar het niet nodig is. Eigenlijk net zoals je het zelf zou doen.

All for Nature Travel is gespecialiseerd in de mooiste wildlife reizen over de hele wereld. Eén van de manieren waarop je met jouw reis kunt bijdragen aan natuurbescherming is duurzaam toerisme. All for Nature Travel draagt 10% van haar omzet af aan natuurbescherming.

Hoe kan ik duurzaam reizen?

 • Kies voor bestemmingen dicht bij huis.
 • Kies voor Openbaar Vervoer.
 • Boek je rondreis bij touroperators die rekening houden met het milieu, bekijk hiernaast onze reistips!
 • Kies voor reisorganisaties die je zorgt voor contact met de lokale bevolking.
 • Kies voor ongemotoriseerd vervoer zoals Lopen - fietsen - kajakken.
 • Kies voor ecobestemmingen en ecolodges
 • Gebruik zo weinig mogelijk plastic op reis.
 • Compenseer door vegetarisch te eten.
 • Kies voor verantwoorde excursies die bijdragen aan de plaatselijke economie
 • Slow travel: meer tijd nemen om te genieten van wat je ziet en minder kilometers maken. 
 • Deel je ervaringen en tips voor duurzaam reizen met anderen (tips hieronder of onze Facebook pagina). Praat erover!
 • Doneer aan Trees For All. Tijdens het boekingsproces krijg je vaak de mogelijkheid bij te dragen aan deze organisatie. Doe dat bij je volgende boeking nu eens wèl...

Boek via Naturescanner en steun GlobeGuards

Reizen met het openbaar vervoer

Het internationale vliegverkeer is goed voor ongeveer 2% van de mondiale CO2 uitstoot. Reis zoveel mogelijk met het openbaar vervoer: bus, trein, boot. Denk ook aan couch surfing via sociale netwerken. Kies voor fietstaxi's als die er zijn.

Actieve vakantie

Kies voor transportmiddelen die werken op menselijke spierkracht. Wandelen en fietsen, maar ook kajakken. Zo geniet je veel meer van de natuur. Neem niet de auto voor een kleine afstand, huur een fiets of ga lopend naar de bestemming. Vanaf het water zie je de omgeving op een andere manier.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!