Duurzaam reizen
Naturescanner vindt het belangrijk dat mensen tijdens een reis, dicht bij huis of ver weg, op een verantwoorde manier omgaan met de natuur en de lokale bevolking. Voor zover dat mogelijk is, willen we graag bijdragen aan mensen hier bewust van te maken en meer na te denken over hoe reizen kunnen bijdragen, in plaats van kapotmaken.
Waardevol reizen - het nieuwe reizen
Duurzaam toerisme, reizen met positieve impact, verantwoord toerisme en waardevol reizen zijn veel gebruikte termen, maar wat betekenen die nu eigenlijk concreet? Op Naturescanner gaan wij hier het komende jaar veel aandacht schenken, door het tonen van wAARDEvolle projecten per bestemming en hoe jij kan bijdragen aan een "waarde voor de aarde".
Wat is duurzaam reizen?
We zijn het zo gewend om op reis te gaan met het vliegtuig, dat het bijna ondenkbaar is om niet meer te vliegen. Toch kan je ook met de eigen auto (liefst een elektrische auto) of de trein bijzonder gave plekken ontdekken. En, ga je dan toch naar een verre bestemming, compenseer dan je vlucht - bijvoorbeeld via Regreener - en vermijd binnenlandse vluchten of overstappen. Steeds meer reisorganisaties zorgen ervoor dat je iets bijdraagt tijdens je reis. Koplopers op dit gebied zijn All for Nature, Riksja Travel en Better Places. En er zijn veel meer mooie initiatieven en tips waar je zelf mee uit de voeten kan. Hieronder meer tips voor duurzame reizen.
1. Kunnen we nog op reis zonder vliegen?
Natuurlijk kan dat. Maar reizen is ook mooi en draagt op veel vlakken bij aan een mooiere Wereld, daar zijn wij van overtuigd. Het slaat bruggen, je gaat andere culturen beter begrijpen, de lokale gemeenschap profiteert van inkomsten uit toerisme en dat is een rem op andere negatieve activiteiten, zoals houtkap en stroperij. Als je vliegt, is het fijn om het op een zo goed mogelijke manier te doen. Dus liefst geen tussenstops, maar rechtstreekse vluchten.
En wat als je het beste van twee werelden kunt combineren, zoals tijdens een zeilreis? Bekijk bijvoorbeeld eens deze reis naar de Nieuwe Wereld met een zeilschip van Fair Ferry. Een perfect alternatief voor vliegen!
2. Verantwoord toerisme
Zowel de opvatting van wat duurzaam toerisme inhoudt, als de terminologie die gebruikt wordt voor duurzaam reizen verschillen. Maar of je het nu 'bewust reizen', 'verantwoord reizen', 'reizen zonder footprint' of 'natuurzaam reizen' noemt, het blijft onduidelijk wat dat precies inhoudt. Wat fair trade koffie of eerlijke chocola is, is veel makkelijker uit te leggen.
"Increase your handprint - Decrease your footprint"
Voor een duurzame vakantie is geen vaste definitie waaraan je als organisatie moet voldoen. Over het algemeen wordt met duurzaam reizen bedoeld dat je zoekt naar een manier om te reizen waarmee je een positieve bijdrage levert en/of een lichtere ecologische footprint achterlaat.
Een mooi voorbeeld is de reisorganisatie Riksja Travel, die in al haar reizen probeert om positieve impact te hebben, door iets bij te dragen voor de lokale bevolking of te overnachten in een community based accommodatie. Bekijk hier de verschillende voorbeelden van positieve impact met Riksja Travel die je kan maken bij deze reizen.
Niet hetzelfde, maar wel in hetzelfde kader, staat de term natuurtoerisme. Dit betekent dat je natuurreizen onderneemt, maar dat hoeft dus niet altijd duurzaam te zijn.
Hoe kan je duurzaam reizen?
Duurzaam toerisme houdt in dat je reist met oog voor het milieu, de lokale cultuur en de plaatselijke economie. Maar hoe weet je nou of een reisorganisatie werkelijk rekening houdt met natuur en bevolking en er niet alleen op uit is om jou een goed gevoel te geven? Het antwoord op die vraag is lastig. Er zijn wel certificeringen, maar een handige reisorganisatie kan deze met een goed verhaal gekregen hebben, terwijl jij misschien een hotel bij ze boekt wat verre van duurzaam is. Lees meer over punten waar je op kunt letten bij het kiezen van je duurzame overnachtingen.
13 tips van Naturescanner
- Blijf dicht bij huis. Bekijk onze tips voor Nederland en België.
- Kies voor Openbaar Vervoer. Het internationale vliegverkeer is goed voor ongeveer 2% van de mondiale CO2 uitstoot. Reis zoveel mogelijk met bus, trein, boot. Denk ook aan couch surfing via sociale netwerken of fietstaxi's als die er zijn.
- Kies voor ongemotoriseerd vervoer zoals Lopen - fietsen - kajakken - zeilen.
- Boek je rondreis bij touroperators die rekening houden met het milieu, bekijk per bestemming onze reistips!
- Kies voor reisorganisaties die zorgen voor contact met de lokale bevolking.
- Kies voor ecobestemmingen en ecolodges.
- Gebruik zonnebrand zonder oxybenzone en octinoxaat. Die tasten het koraal aan!
- Gebruik zo weinig mogelijk plastic op reis.
- Compenseer door vegetarisch te eten.
- Kies voor verantwoorde excursies die bijdragen aan de plaatselijke economie.
- Slow travel: meer tijd nemen om te genieten van wat je ziet en minder kilometers maken.
- Deel ervaringen en tips voor duurzaam reizen met anderen (bijvoorbeeld via onze Facebook pagina). Praat erover!
- Doneer aan Trees For All. Tijdens het boekingsproces krijg je vaak de mogelijkheid bij te dragen aan deze organisatie. Doe dat bij je volgende boeking nu eens wèl...
1. Compenseren
Compenseren is altijd iets vaags. Maar beter dan niets. Steeds meer organisaties compenseren CO2 door bomen te planten, milieuvriendelijke gasfornuizen te leveren in arme landen enz.
- Hou je uitstoot bij via Regreener en compenseer.
- Voor iedere naturescanner nieuwsbrief subscriber geven wij jaarlijks € 0,10 aan diverse natuurprojecten.
- Compenseren via de reisorganisatie
Er is een aantal reisorganisaties met CO2 compensatie, of die reizigers laten meewerken aan natuurbehoud, een deel van de winst besteden aan natuurbescherming of lokale bevolking inzetten zodat jouw geld naar de gemeenschap gaat. Wanneer je de website van de organisaties bezoekt of ze ernaar vraagt, zal je een duidelijk antwoord krijgen op hun wijze van duurzaam werken. Vraag niet naar wát ze doen, maar wat het al heeft opgeleverd.
Voor ons een belangrijke stap! We zien steeds meer grote touroperators, waaronder bijvoorbeeld TUI.nl, stappen ondernemen om de reisbranche duurzamer te maken, en die impact kan veel groter zijn die van kleine ondernemers!
2. Herinvesteren
TUI is een van de grotere reisorganisaties en heeft een belangrijke rol in het goede voorbeeld geven. Dat doen zij met accommodaties met een onafhankelijk duurzaamheidslabel. Hiermee zetten zij een belangrijke stap in het verduurzamen van het toerisme.
3. Community based tourism - voorbeelden
Toerisme kan zorgen voor economische groei, banen, armoedebestrijding, natuurbescherming en cultuurbehoud. De toerismesector moet daarom, volgens de Verenigde Naties maar ook volgens ons, verder duurzaam ontwikkeld worden.
Better Places
- Better Places (door Rank a brand verkozen tot meest duurzame organisatie in Nederland) werkt met haar duurzame aanpak mee aan het realiseren van bovengenoemde doelen; de reisorganisatie is ontstaan vanuit het geloof dat verantwoord reizen de wereld mooier kan maken.
Oprichter Saskia Griep: "Better Places wil de lokale bevolking mee laten profiteren van reizen. Dat betekent dat we reizigers laten kennismaken met lokale gemeenschappen, die zelf excursies en homestays organiseren." Hiervoor worden vaak lokale gidsen ingezet, zodat zij zelf geld kunnen verdienen. Reizigers verblijven in kleinschalige, lokaal gerunde hotels of in ecolodges die op een duurzame manier werken.
Local Hero Travel
- Bij Local Hero Travel organiseer je ook je reis kleinschalig en verantwoord met iemand die in het land zélf woont. Je reisspecialist wijst je de verborgen plekjes en zet je reis precies zo in elkaar als je wilt. Stef, een van de initiatiefnemers: ‘We geloven in de kracht van lokale kennis en in het ondersteunen van de lokale community. Pas dán leer je een land van binnenuit kennen.
De CO2 uitstoot van je reis wordt geheel gecompenseerd. De organisatie ter plaatse werkt duurzaam via strikte normen en is gecertificeerd door Travelife (of daar mee bezig). Kortom, ze denken groen: verbieden je niets, maar werken met aandacht voor de natuur: geen overbodige airco, geen plastic waar het niet nodig is.
All for Nature Travel
- All for Nature Travel is gespecialiseerd in de mooiste wildlife reizen over de hele wereld. Eén van de manieren waarop je met jouw reis kunt bijdragen aan natuurbescherming is duurzaam toerisme. All for Nature Travel draagt 10% van haar omzet af aan natuurbescherming.
Pangea Travel
- Sinds de coronacrisis is het duurzame beleid van PANGEA Travel in een stroomversnelling gekomen. Bij al hun landen vind je een aparte duurzaamheidspagina, vol met tips over o.a. lokale projecten, favoriete accommodaties en duurzame reistips. Iedere bestemming heeft een op maat gemaakt duurzaam beleid, passend bij het land. De accommodaties die net een stapje verder gaan op gebied van duurzaamheid hebben een duurzaamheidslogo. Lees meer over het duurzame beleid van PANGEA Travel.
Matoke Tours
- Matoke Tours biedt mooie reizen in het oosten en zuiden van Afrika met een persoonlijke benadering. Ze hebben duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan en zijn sinds 2023 Travelife gecertificeerd. Ze zetten zich in voor de toekomst van hun bestemmingen en doen donaties aan Justdiggit (vergroeningsprojecten) en De Vakantiebank (waardoor mensen met een inkomen rond de bijstandsnorm ook op vakantie kunnen).
Laten we bij onszelf beginnen
Niet alleen op reis, ook in Nederland kan je veel betekenen voor een schonere wereld. Zo proberen we als team met regelmaat iets terug te doen voor onze planeet. Afval rapen, een clean up day of iets anders wat bijdraagt. Op onderstaande foto ging het Naturescanner team mee peuken rapen in Arnhem. Het is onvoorstelbaar hoeveel peuken er blijven liggen en door bijvoorbeeld vogels als eten gezien worden. Peuken zijn plastic, gooi ze niet zomaar op straat!
De mensen die bij NatureScanner werken, reizen veel. Niet alleen is dit onze levenspassie, maar ook voor ons werk vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk te informeren uit eigen ervaring. Het is voor ons altijd een lastige kwestie.
Donaties met Naturescanner omzet
Wij zijn maar een klein bedrijf, maar helpen graag waar we kunnen. We steunen initiatieven die de wereld een stukje mooier maken en de natuur beschermen. In 2024 hebben wij al meer dan € 1.000 gedoneerd aan goede initiatieven, zoals Stichting Adopteer Regenwoud. Zij maken zich hard voor de bescherming van tropisch woud in Costa Rica. Wij hebben al een mooi stuk regenwoud geadopteerd. Doe jij dat ook? Het kan al vanaf €2,50.
Een van onze reporters, Arno Schaveling, nam in september 2024 deel aan de Rickshaw Run Himalaya. Hiermee haalde hij geld op voor Cool Earth. Wij doneerden ook.