Ga naar content

Op vakantie met elektrische auto

Je ziet ze steeds meer op de weg: elektrische auto's. Een mooie ontwikkeling in het kader van duurzaamheid. De e-auto is ideaal voor woon-werkverkeer, maar hoe zit het als je op vakantie met de elektrische auto wilt? Tijdens een rondreis met eigen wagen rij je vaak langere afstanden en het laatste wat je tijdens je roadtrip wilt, is laadpaalstress! 

Rondreis met elektrische auto

Een roadtrip door Nederland of een roadtrip door Europa kan heel goed met de elektrische auto. Gelukkig zijn er steeds meer landen met een goed laadnetwerk en spelen hotels en andere accommodaties handig in op deze trend, door zelf een laadstation aan te bieden. Bovendien kun je een georganiseerde rondreis kiezen die geschikt is voor de elektrische auto, zodat je zeker weet dat je tijdig bij kunt laden. Wij geven je de beste tips voor een elektrische roadtrip.

Elektrisch rijden

Steeds meer mensen rijden elektrisch en stekkerauto's zijn al sinds 2010 in opkomst. Nog even je geheugen opfrissen: welke soorten elektrische voertuigen zijn er ook alweer?

 • Volledig elektrische auto (FEV): deze rijdt geheel op stroom, zonder andere brandstof.
 • Plug-in hybride auto (PHEV): de verbrandingsmotor op brandstof wordt ondersteund door elektrische aandrijving vanuit een accu. De accu kun je via de stekker opladen. 
 • Hybride auto (HEV): rijdt ook op brandstof én stroom, maar heeft een kleinere accu dan de plug-in hybride en laadt deze zelf op door teruggewonnen remenergie.

Voor de eerste twee type elektrische auto's heb je dus een laadpaal nodig om de accu weer op te kunnen laden. Bij jou thuis heb je dit vast zelf of via de gemeente geregeld, maar hoe zit het onderweg als je op vakantie wilt als EV-rijder? En wat zijn de beste bestemmingen in Europa voor een rondreis met eigen auto?

Allereerst is het goed om te kijken wat de actieradius is van jouw elektrische auto. Want hoe korter je elektrisch kunt rijden, hoe vaker je een laadpaal nodig hebt. Over het algemeen geldt dat als je 300 kilometer of meer op je accu kunt rijden, je prima een langere roadtrip kunt maken. Dan plan je de laadtijd als je toch al een stop maakt voor je maaltijden en pauzes.

Elektrische roadtrip
Deel op Pinterest

Zorg voor een app van een van de grote aanbieders van laadstations of een speciale routeplanner voor elektrisch rijden. Het beste kies je voor stations met meerdere laadpunten, zodat je niet lang in de rij hoeft te staan. Goed om te weten: het is meestal rustiger bij laadpalen die wat verder van de snelweg staan. Je vindt deze bijvoorbeeld bij supermarkten.

Ook is het goed om te checken welke type stekker je nodig hebt in het land waar je naartoe gaat. De Type 2-stekker (ook wel Mennekes-stekker genoemd) is tegenwoordig de standaard in Europa, maar bijvoorbeeld in Italië of Frankrijk kom je ook nog wel de Type 3-stekker tegen. Check van te voren ook of je een speciale laadpas nodig hebt of neem er sowieso meerdere mee. Voor noodgevallen neem je een Schuko-kabel mee, waarmee je kunt laden bij een gewoon stopcontact, wat wel uren kan duren.

Tips voor jouw elektrische roadtrip

Heb je besloten dat je met jouw elektrische auto op vakantie wilt? Top, want dan kies je voor duurzaam reizen. Wij geven je enkele opties die jouw rondreis makkelijker maken als EV-rijder.

1. Georganiseerde rondreis met elektrische auto

  Wil je op elektrische autovakantie, maar heb je niet zoveel zin om van te voren veel uit te zoeken? Kies dan voor een georganiseerde individuele elektrische autorondreis.

  Met de elektrische auto op reis door Europa? Kijk dan eens bij Better Places. Je hebt de keuze uit landen die binnen een of twee dagen aan te rijden zijn vanuit Nederland. Onderweg en bij je accommodatie vind je voldoende laadpalen om door te blijven rijden. 

  De stekkerauto
  © Janneke Kaim
  Deel op Pinterest

  2. Hotels met laadpaal

  Kies je voor een hotel met laadpaal, dan scheelt dat veel laadpaalstress! Tijdens de heen- en terugreis blijft het natuurlijk opletten of er voldoende mogelijkheden zijn om je stekkerauto op te laden, maar tijdens de vakantie zelf heb je daar geen zorgen om. Je auto opladen terwijl jij geniet van een lekkere maaltijd, heerlijke nachtrust of drankje aan het zwembad, ideaal! 

  Veel grotere hotelketens bieden een laadstation bij hun hotels. Maar ook kleinschalige accommodaties bieden dit steeds vaker aan. Wat tips voor je zoektocht:

  Wij hebben alvast wat fijne accommodaties met laadmogelijkheden voor je uitgezocht.

  - Accommodaties met laadpaal in Nederland

  - Accommodaties met laadpaal in Europa

  3. Landen met goed laadnetwerk

  In Nederland hebben we een goed laadnetwerk, maar dat is (nog) niet in alle landen zo. In West-Europa en Scandinavië zijn er al behoorlijk wat laadpalen te vinden, maar in Zuid- en Oost-Europa moet je beter zoeken: er is een minder dichte laadinfrastructuur, je moet soms lang wachten tot je je e-auto aan de stekker kunt hangen of je treft een defecte laadpaal aan.

  E-auto
  Deel op Pinterest

  Een aantal geschikte Europese landen voor een elektrische autovakantie:

  - Duitsland
  In Duitsland zijn er veel laadstations te vinden, vooral in het midden en westen van het land en rondom grote steden. 

  - België
  Het netwerk aan laadpalen is in België nog niet dekkend, maar voornamelijk rond grote steden kun je goed terecht. Met name Vlaanderen is geschikt voor een roadtrip met de elektrische auto.

  - Zwitserland
  Zwitserland loopt behoorlijk voorop met het laadnetwerk. Het aan de stroom leggen van je elektrische auto is in veel gevallen zelfs gratis, omdat grote winkelketens dit aanbieden met de stroom die zij opwekken met zonnepanelen. Tegelijkertijd is er discussie om elektrisch rijden juist te beperken, vanwege de grote belasting van het stroomnetwerk.

  - Scandinavië
  In het zuiden van Noorwegen zijn veel laadpunten te vinden, bijvoorbeeld bij de supermarkt, maar ook bij veel vakantiehuisjes. Omdat het netwerk zo uitgebreid is, kun je hier prima een elektrische roadtrip maken. Vaak parkeer je je e-auto nog gratis ook en krijg je korting op de ferry's! Rijd bijvoorbeeld eens een van de Scenic Routes met je e-auto. Ook in Denemarken is het laadnetwerk uitgebreid, maar nog niet geheel dekkend.

  - Frankrijk
  Vooral rondom Parijs vind je veel 'bornes de recharge'. Langs bepaalde populaire vakantieroutes komen steeds meer Tesla supercharges. Heb je een ander merk elektrische auto, dan kun je hier als gastlader terecht. Je vindt de snelladers bijvoorbeeld langs de Route du Soleil naar Zuid-Frankrijk en tussen de Belgisch-Nederlandse grens en Orange. Let op: gastladen kan wel duur zijn en je hebt een CCS-stekker nodig.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Janneke Kaim
  Geschreven door
  Janneke Kaim
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!