Ga naar content

Scenic Routes Noorwegen

De Scenic Routes in Noorwegen zijn panoramawegen met prachtige uitzichten en bezienswaardigheden onderweg. Rij een van de Nasjonale turistveger en je zal je ogen uitkijken door al het natuurschoon om je heen. Ook loont het de moeite om regelmatig te stoppen langs de route en te genieten van mooie uitzichtpunten en andere highlights. 

Nationaal Toeristische Routes van Noorwegen

Je vindt de Toeristische Routes door heel Noorwegen heen, van het fjordengebied, langs de oceaan tot aan de Lofoten en Noors Lapland. Aan het begin van zo'n panoramaroute staat een bruin bord met 'Nasjonale turistveger' en de naam van de toeristenweg. Onderweg worden uitzichtpunten en bezienswaardigheden tijdig aangeduid met een bruin bordje met het logo van de Scenic Routes. Hier is het de moeite om even te stoppen tijdens je roadtrip!

Met achttien Scenic Routes en een totale lengte van 2.136 kilometer is de keuze reuze. We vertellen je graag meer over de mooie natuur en highlights onderweg! 

1. Sognefjellet Scenic Route

De toeristische route Sognefjellet is 108 km lang en volgt de weg Fylkesvei 55, waarbij je de hoogstgelegen bergpas van Noord-Europa passeert (1.430 meter hoog). Je start de route in Gaupne aan de Lustrafjord (een zij-arm van de Sognefjord) tot aan Lom.

Lustrafjord Noorwegen
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Het eerste stuk rij je langs de fjord en word je getrakteerd op prachtige uitzichten. Is het windstil, dan zorgt de weerspiegeling van de bergen in het water voor een perfect symmetrisch beeld. Aan de overkant zie je de Feigefossen naar beneden storten. Dit is met 218 meter hoog de een na hoogste natuurlijke waterval van Noorwegen. 

Na Skjolden, aan het einde van de Lustrafjord, begint de weg flink te stijgen met een aantal haarspeldbochten. Stop zeker even bij het uitzichtpunt van Fortun, om te zien welke hoogte je al in korte tijd hebt overbrugd. De weg stijgt verder en voor je het weet, begeef je je in een totaal ander landschap; een ruig berglandschap boven de boomgrens.

Sognefjell regenboog
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Je rijdt over een brug met aan de rechterkant vier kleine watervallen en vervolgens zijn er langs de weg diverse stopplekken met prachtige uitzichten op de besneeuwde bergen en bergmeren. Stap zeker een aantal keer uit de auto om deze te bewonderen! En heb je geluk, dan zie je misschien, net als wij, nog een regenboog.

Bij het uitzichtpunt Nedre Oscarshaug vind je een 'glastelescoop' met de namen van alle bergtoppen om je heen. Ze maken onderdeel uit van het Hurrungane massief in het zuidwesten van Jotunheimen Nationaal Park.

Bøverbreen gletsjer
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Ook komen er aan de rechterkant diverse gletsjers in zicht. Je komt langs berghutten als de Sognefjellshytta (op 1.400 meter hoogte) en Krossbu. Een aanrader om even te stoppen voor koffie en verse kaneelbroodjes! Vanaf de laatstgenoemde berghut is het een relatief korte en makkelijke wandeling naar de Bøverbreen gletsjer, waar je tot aan het ijs kan komen en er ook begeleide tochten met stijgijzers mogelijk zijn.

De toeristenweg daalt daarna af naar Lom, waar je nog een van de oude Noorse staafkerken aantreft.

2. Gaularfjellet Panoramaweg

Veel minder bekend is de toeristische route Gaularfjellet van Sunnfjord naar Sogn. Vanuit Balestrand rij je langs de Vetlefjord (zij-arm van de Sognefjord) naar het noorden, waarna je via een zigzagweg omhoog rijdt. Vanaf Utsikten, een geweldig mooi uitzichtpunt dat uitsteekt, kijk je bovenop deze weg en kun je het aantal haarspeldbochten tellen! Bovendien is het zicht op de tegenoverliggende bergen echt adembenemend.

Utsikten Gaularfjellet
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Rij je verder, dan tref je aan de linkerkant van de weg een langgerekt bergmeer, Nystølvatnet. Stop hier zeker om te genieten van het natuurschoon en wie weet hoor en zie je een kudde schapen aan de overkant. Het viel ons op hoe ontzettend rustig het hier is, deze toeristenweg behoort zeker tot de minder bekende.

Nystølvatnet bergmeer
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

De volgende stop is een mooie waterval, de Likholefossen. Hoewel deze niet van spectaculaire hoogte valt, is deze wel van alle kanten te bewonderen dankzij de nieuw aangelegde brug. Heb je zin in een wandeling, loop dan aan de overkant het vlonderpad af en volg het pad Folgestien parallel aan de rivier langs meerdere stroomversnellingen en watervalletjes.

Gaularfjellet waterval
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

De Scenic Route eindigt bij Hestad met een kapel. Aan het Viksdalsvatnet bergmeer vind je verschillende leuke plekjes om nog even te stoppen.

3. Valdresflye Scenic Route

De toeristische route Valdresflye is 49 kilometer lang en loopt langs de imposante bergen van Jotunheimen, het land van de reuzen. Officieel start de route bij Hindsæter, maar net ten noorden daarvan aan diezelfde weg 51 liggen twee verborgen parels die je zeker even moet meenemen. 

De eerste is Ridderspranget, ook wel bekend als the Knight's Leap. Een mooie kloof op slechts 5 minuten lopen van de parkeerplaats. De andere highlight is Stuttgongfossen, ook te bereiken na een korte wandeling en deze waterval in de Sjoa rivier heb je vrijwel zeker voor je alleen!

The Knight's Leap
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Vanaf Hindsæter rijd je naar het zuiden. Onderweg kom je langs Hulderstigen, een mooi gebied dat echt uitnodigt tot een mooie (relatief korte en makkelijke) wandeling over vlonderpaden, langs een rivier en door bossen. Een aanrader voor begin september, als de herfstkleuren zich volop laten zien in Jotunheimen en de bosbessen rijp zijn!

Vervolgens ligt rechts het bergmeer Gjende, bekend van de intensieve hike over de Besseggen bergrug, en vervolgens het meer Bygdin. Hier kun je meevaren met de M/B Bitihorn, een passagiersschip dat al sinds 1912 toeristen vervoert op dit prachtige meer. 

M/B Bitihorn
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Een mooie stop onderweg is ook Vargebakkane, net voordat de weg omhoog gaat naar het Valdresflye plateau. Bij Steinplassen vind je twee enorme rotsen die op elkaar gestapeld liggen en vanaf café Flye 1389 heb je een mooi uitzicht alle kanten op. De route eindigt bij Garli.

4. Hardangervidda Scenic Route

De Toeristische route Hardangervidda loopt langs de hele noordgrens van de hoogvlakte Hardangervidda, gelegen op 1.250 meter hoog, tot aan Eidfjord, zij-arm van de Hardangerfjord. Grootste bezienswaardigheid van deze Scenic Route is zonder twijfel de Vøringsfossen, een van de grootste watervallen van Europa. Vanaf de aangelegde uitzichtplatformen heb je een prachtig uitzicht op deze kloof, waar de waterval zich onder jouw voeten naar beneden stort. 

Vøringsfossen
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

De waaghals betreedt ook de nieuw aangelegde brug met traptreden over de kloof heen, om de waterval vanuit een andere hoek te bewonderen. Gek op watervallen? Bekijk dan nog meer watervallen in Noorwegen

5. Geiranger - Trollstigen Scenic Route

De bekendste Toeristische Route in Noorwegen om te rijden is waarschijnlijk de Trollstigen op ongeveer 1,5 uur rijden vanaf de Geirangerfjord. Onderweg kom je al langs het uitzichtpunt Ørnevegen met prachtig uitzicht op de fjord.

Trollstigen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Duizelingwekkend veel haarspeldbochten leiden je over de trollenweg naar de top van Alresneset berg met een prachtig uitzichtpunt. Tijdens het tweede gedeelte van de beroemde weg kom je langs de 180 meter hoge Stigfossen waterval.

6. Andere Scenic Routes

In heel Noorwegen zijn nog dertien andere Nationale Toeristenroutes te rijden, zoals dwars door Rondane Nationaal Park, de Atlanterhavsvegen langs de oceaan tot aan de Lofoten Scenic Route en langs de Varangerfjord in Lapland, ook wel bekend als de Barentszzee. Er valt genoeg in het prachtige Noorwegen te ontdekken!

Varangerfjord
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Tip: Noorwegen is bij uitstek het land om een roadtrip met een elektrische auto te maken. Bij elke supermarkt vind je laadpunten en vaak beschik je zelfs over je privé laadpaal bij je vakantiewoning. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!