Ga naar content

Watervallen in Noorwegen

Noorwegen is een bijzonder mooie bestemming met vele mooie watervallen. Tijdens een autorondreis passeert de ene na de andere waterval. De ene nog mooier en groter dan de andere.

Mooiste watervallen in Noorwegen

Wat zijn de mooiste watervallen van Noorwegen? Wat zijn de bekende "Fossen" om te zien? Hieronder onze Top 6.

Naturescanner vakantietips

1. Vøringsfossen

De mooiste waterval van Noorwegen is voor velen de Vøringsfossen. Deze bevindt zich bij Eidfjord langs de Rijksweg 7, de weg tussen Oslo en Bergen en tevens de hoofdweg voor wie Hardangervidda Nationaal Park bezoekt. Letterlijk vertaald betekent Voringsfossen "trotse waterval". Ze behoort tot de hoogste watervallen van Europa, met een totale hoogte van 182 meter en een vrije val van 145 meter. De schoonheid van de Voringsfossen trekt ca. 650.000 toeristen per jaar, waarmee het in de top 3 van toeristische hoogtepunten van Noorwegen behoort. De waterval kan bezichtigd worden bij bij Fossetromme en bij het Fossli Hotel, vanaf een fantastisch uitkijkplatform.

Mooiste watervallen Noorwegen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wie de waterval in al zijn glorie wil aanschouwen kan er heen wandelen. Tussen de tweede en derde tunnel in de Mabodalen vallei kan je de auto aan beide zijden van de weg parkeren. Het eerste stuk van de wandeling voert ca. 300 m over een oud geasfalteerd pad. Vanaf de bocht kan je een bordje volgen; het pad leidt hiervandaan naar de beroemde foss. De wandeling gaat over rotsvelden, over glibberige paden en een hangbruggetje om uiteindelijk uit te komen aan de voet van de bulderende Voringsfossen. Het pad is toegankelijk van half mei tot oktober.

2. Seven Sisters

De meest gefotografeerde waterval van Noorwegen is wellicht wel de Seven Sisters. Deze zeven stroompjes vallen van de rotswanden langs de Geirangerfjord. Het verhaal gaat dat men als men goed luistert de zeven zussen hoort huilen als je voorbij de waterval vaart. 

Seven Sisters waterval
Deel op Pinterest

3. Mardalsfossen

De hoogste waterval van Europa bevindt zich in Noorwegen. De Mardalsfoss heeft een totale hoogte van 705 meter en de hoogste vrije val is 297 meter. De waterval staat grote delen van het jaar droog, omdat het water dan voor productie van elektriciteit wordt omgeleid. Van juni tot eind augustus kan je de waterval bereiken via een wandelpad. Vanaf Sunndalsora voert een mooie rondrit langs Litledalen en de waterval.

4. Tvindefossen

De Tvindefossen bevindt zich langs de E16 tussen Voss en Stalheim. De Kroelirivier valt hier over 140 meter naar beneden. Het bijzondere aan deze waterval is dat hij in allerlei stappen naar beneden valt, waardoor het bijna lijkt of het kunstmatig is aangelegd.

Watervallen Noorwegen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Skjervsfossen

De Skjervsfossen ligt langs een kleine omweg van Rijksweg 13, tussen Voss en Eidfjord. Het valt in twee delen naar beneden en heeft een hoogte van ca. 150 meter. Verscheidene wandelpaden voeren langs en rond de waterval.

6. Kjosfossen

De Kjosfossen is een van de hoogtepunten op de Flamsbana, het populaire treintraject tussen Flam en Myrdal. De imposante waterval dondert met veel gebulder over de rotsen. Lees meer over de Flamsbana.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!