Ga naar content

Sognefjord in Noorwegen

De Sognefjord bevindt zich in het Westen van Noorwegen, ten noorden van de stad Bergen. Met een totale lengte van 204 km is het de langste fjord van het land en biedt een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden. Ook de zijarmen van de fjord zijn bijzonder mooi.

Mooiste plekken Sognefjord

Wil je alle hoogtepunten langs de fjord zien, dan ben je aangewezen op een auto en ook op de ferry's. 6 ferryboten verbinden diverse oversteekplaatsen met elkaar. Wat zijn de hoogtepunten van de Sognefjord? Wat is er te zien en te doen tijdens een vakantie bij de grootste fjord van Noorwegen?

1. Zijarmen van de Sognefjord

Wie van natuurschoon houdt moet weten dat de zijarmen nog mooier zijn dan de Sognefjord zelf. De Nærøyfjord, de Lustrafjord, de Aurlandsfjord en de Lærdalfjord, ze kunnen allen meedingen voor de mooiste fjorden van Noorwegen.

Staafkerk van Urnes
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Nærøyfjord is een nauwe fjord, omgeven door hoge rotswanden. Makkelijk bereikbaar vanaf Flam per boot of auto. De Lustrafjord heeft het mooiste water: het azuurblauwe, turquoise water is prachtig om te zien. Het hele jaar door kan je de schoonheid ervaren tijdens een boottocht of cruise. 

2. Jostedalsbreen Nationaal Park

De Jostedalsbreen is grootste gletsjer van het vasteland van Europa (alleen de gletsjer in IJsland wint het in Europa van de Jostedalsbreen). Vanaf verscheidene plekken op de wegen rond de gletsjer kan je een glimps opvangen van de enorme ijsmassa: bijvoorbeeld de Bøyabreen gletsjer bij Fjaerland. Voor de avontuurlijke reizigers mag een gletsjertocht onder begeleiding van een gids niet ontbreken. Tijdens een gletsjerwandeling bestijg je het ijs met de benodigde uitrusting: stijgbeugels, ijsbijl en stokken. 

Jostedalsbreen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Jotunheimen

Vanaf Skjolden voert een nationale route naar Lom. Vanuit de auto kan je de mooie bergen van Jotunheimen aanschouwen. Hier bevinden zich de hoogste bergen van Noorwegen, waaronder de Galdhøppigen (2469 meter), de Glittertind (2465 meter) en de Store Skagastølstind (2405 meter). Lees meer over Jotunheimen in Noorwegen.

4. Staafkerken bij de Sognefjord

De Sognefjord heeft ook veel culturele bezienswaardigheden, waaronder enkele eeuwenoude staafkerken. De meeste van deze kerken staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De staafkerk van Urnes (ca. 1130) is de oudste kerk van Noorwegen. De staafkerk in Borgund (ca. 1180) is de best bewaard gebleven en mooiste staafkerk van West-Noorwegen. Bewonder de fraaie details zoals mooi houtsnijwerk met draken en slangen. Het bijhorende museum is ook zeer interessant. Ook de kerken in Hopperstad, Kaupanger en Undredal zijn een bezoekje waard. 

Staafkerken
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Flåm

Een van de zijarmen van de Sognefjord is het Aurlandsfjord. Het plaatsje Flåm ligt helemaal aan het einde van deze zijfjord. Het dorp is zeer toeristisch, vanwege de mooie natuur en omdat het een goede uitvalsbasis vormt voor aanschepende cruiseschepen. De belangrijkste toeristenattractie is de Flåmsbana, een treinrit tussen Flåm en Myrdal. Actieve reizigers kiezen het alternatief, de Rallarvegen, een fietsroute van Flam naar Haugastol. In Flåm zijn vele winkeltjes, eetgelegenheden, een leuke kroeg en een museum over de treinbaan.

6. Bergpassen

Enkele van de bekendste bergpassen in Noorwegen liggen in de directe omgeving van de Sognefjord. De mooiste weg vind ik de Sognefjellsvegen tussen Luster en Lom. Op het hoogste punt (1430 meter) is een rotsmonument geplaatst.

Bergpas Noorwegen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Tindevegen is (ondanks de vele elektriciteitsmasten) een mooie autoroute tussen Øvre Årdal en Turtagrø. Hoewel alles afhankelijk is van het weer, was voor ons de Aurlandsvegen een van de mooiste routes in de omgeving van de Sognefjord. Stop zeker bij de Stegastein, een bijzonder mooi uitkijkpunt over de Aurlandsfjord. Deze route kan vermeden worden door de Lærdalstunnel (met 24,5 km de langste autotunnel ter wereld) te rijden, maar dat raden wij dus niet aan. Lees meer alle Scenic Routes in de omgeving.

7. Bezoekerscentra Sognefjord

Noorwegen zou Noorwegen niet zijn als het af en toe niet flink regent. Een leuke aanrader op zulke momenten zijn de diverse Musea en Bezoekerscentra rond de Sognefjord. Ook leuk met kinderen! In het Norwegian Glacier Museum in Fjaerland leer je alles over gletsjers, met interactieve uitleg en een prachtige panoramafilm.

Doen bij het Sognefjord

De Sognefjord in Noorwegen is niet alleen de langste fjord van het land. Er is van alles te zien en te doen rondom de fjord. Voor de actieve reiziger is de omgeving ook een walhalla, want je kan er allerlei leuke activiteiten ondernemen.

Gletsjerwandelen, bergbeklimmen, raften, een boottocht maken, kajakken, fietsen op de Rallarvegen, langs de oude Flam spoorlijn, vissen en wandelen. Neem deel aan een sneeuwschoentocht, een fjordencruise in de Naeroyfjord, een fjordsafari met RIB-boten of doe aan canyoning of stand up paddling.

Wie met kinderen reist kan daarnaast naar een van de zwembaden (zwembad van Hoyanger of waterpark Lustrabadet in Gaupne) of het overdekt speelpark in Kaupanger. Hou je van vissen? In de Sognefjord is vissen gratis. In een meer of rivier dien je een vergunning te kopen bij een lokale VVV. De zoetwatermeren worden geroemd voor de lekkere bergforel, terwijl de rivieren langs de fjord bekend staan om zalm en zeeforel.

Bereikbaarheid Sognefjord

Het gebied is gemakkelijk te bereiken vanaf de kuststad Bergen. Kijk voor een huurauto in Bergen bij Sunny Cars, dan heb je geen verborgen kosten.

TIP: bekijk ook onze tips voor de overige mooiste fjorden Noorwegen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!