Ga naar content

Flåm in Noorwegen

Noorwegen vakantietips - Het pittoreske plaatsje Flåm in Noorwegen bevindt zich aan het uiteinde van de Aurlandsfjord, een zijarm van de Sognefjord.

Hoogtepunten Flåm

Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van Flam? Waarom hier stoppen tijdens een autorondreis in Noorwegen en wat is er zoal te beleven? Om alle hoogtepunten van Flam te ontdekken raden we aan om minimaal twee overnachtingen in te plannen. Dan heb je minstens een volle dag om een aantal excursies te doen. Onze tips voor mooie plekken in Flåm:

1. Flåmsbana treinrit

De treinrit van Flåm naar Myrdal is een van de bekendste spoorlijnen ter wereld. De Flåm spoorweg is het snelst stijgende traject ter wereld. In 20 kilometer stijgt de trein maar liefst 800 meter. Onderweg rijdt de trein langs mooie dalen, de Myrdalsfossen en andere watervallen en passeer je vele tunnels. Bij de Kjosfossen stopt de trein voor een fotostop.

De muziek gaat aan en 2 blonden nimfen in rode jurk verschijnen op het toneel. Ze dansen enkele minuten naast de waterval, waarna de treinrit richting Myrdal voortgezet wordt. Een beetje kitsch is het wel, maar de vele Japanners op de trein krijgen er niet genoeg van. Bezoek ook het Flam Railway Museum, met een schat aan informatie over de spoorlijn.

2. Bootocht naar de Nærøyfjord

Een andere populaire excursie vanaf Flåm is een Fjordcruise naar Gudvangen, over de Aurlandsfjord en de smalle Naeroyfjord. Steile rotswanden tot 1.800 meter boven zeeniveau, vele watervallen en een groep meevliegende meeuwen zorgen voor leuke foto's aan boord van het schip. Sinds juni 2016 is er een nieuwe ecovriendelijk schip aan de vloot toegevoegd, de Vision of the Fjords. Het mooiste stuk van de fjord kan je ook met de auto rijden. Rijd dan eerst richting Gudvangen en neem daar de Fv241. 

Naerayfjord
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Historisch hotel Fretheim

Fretheim hotel bestaat reeds sinds 1870. De kamers van dit historische hotel hebben een bijzondere inrichting. In de rozentuin bloeien 100 verschillende types rozen. Het hotel heeft bovendien een perfecte ligging in het centrum van Flam, op 5 minuutjes lopen van het informatiecentrum en startplek van de meeste excursies. Online reserveren kan via Booking.com.

4. Kajakken in de Naeroyfjord

Vanaf Flam zijn er verschillende opties om te kajakken in de omgeving. Het is populair om in de Nærøyfjord te kanoën, omdat de torenhoge rotswanden op je neer lijken te komen. Erg indrukwekkend.

5. Rallarvegen fietsroute

Rallarvegen is een fietspad van Haugastol via Finse naar Flam. De route werd aanvankelijk aangelegd voor het aanleggen van een spoorlijn. Sinds de jaren '70 is het pad in gebruik als een van de mooiste fietsroutes in Noorwegen. Het hoogste punt van de Rallarvegen bevindt zich op 1341 meter hoogte.

6. Aurlandsvegen

Wie van Flam naar Laerdal rijdt of omgekeerd kan kiezen: of de 24,5 km lange Laerdalstunnel, of de 47 km lange Aurlandsvegen, een van de Noorse Nationale Routes, die over de berg heen voert. De weg wordt ook wel de "sneeuwweg" genoemd, omdat er bijna het hele jaar door sneeuw ligt. Het is een bijzonder mooie weg, met verschillende watervallen en het beroemde "Stegastein" uitzichtplatform. 

Stegastein
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Laerdalstunnel

OK, weinig mensen hebben zin om meer dan 20 km door het donker te rijden, maar omdat deze tunnel de langste tunnel ter wereld is, en er om de 10 km prachtige verlichting is aangelegd, is het wel leuk om er minstens een keer doorheen te rijden. Er is zelfs een rotonde in de tunnel.

8. Strandjes bij Aurland

Heb je tijd over om even niks te doen, en is het zonnig weer, strijk dan even neer op een van de strandjes bij Aurland. Op verschillende plekken kan je kano's huren.

9. Undredal

Undredal is een gehucht bij de Aurlandsfjord, dat bereikbaar is per boot, bus of auto. Excursies kunnen geboekt worden bij het Toeristenbureau in Flam of vanaf je cruiseschip. Het dorpje is vooral populair vanwege de kleine Staafkerk.

10. Flåm met kinderen

Hoewel het dorp klein is, valt er vanalles te doen met kinderen. Er zijn twee speeltuintjes en een toeristentreintje, dat in ca. 45 minuten rond Flam rijdt. Ook de fast food restaurants kunnen een welkome afwisseling zijn met de Noorse restaurants.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!