Ga naar content

Jotunheimen

Mooiste plekken Noorwegen - De mooiste en hoogste bergen in Noorwegen vind je in Jotunheimen. Door haar centrale ligging in het brede gedeelte van Noorwegen is het makkelijk bereikbaar en een heerlijke vakantiebestemming in de natuur. Naturescanner neemt je mee naar de "Wereld van de Reuzen".

Natuur in Jotunheimen

Jotunheimen vormt het hooggebergte van Noorwegen. Hier vind je de hoogste bergtoppen van het land, waaronder de Galdhøpiggen (2.469 meter) en de Glittertind (2.454 meter). Ondanks de koude winters komt er, zodra de sneeuw begint te smelten een wereld van leven tevoorschijn. Op een tocht kunnen herten, rendieren, elanden, reeën, vossen, marters en zelf lynxen je pad kruisen. Tot op grote hoogte groeien er planten.

Er is zelf een boterbloemsoort die nog groeit op 2.350 meter! Dat is nog hoger dan de steenbreek en de rozenwortel die toch al zo’n 100 meter hoger dan de boomgrens groeien. Aan boomsoorten ook geen gebrek. Berken, dennen, iepen en hazelaars zorgen voor een gevarieerd palet van groen.

Mooiste plekken Jotunheimen

Jotunheimen nationaal park is een van de mooiste wandelgebieden in Noorwegen. De bekendste tocht is de route naar de Bessegen. Wat zijn de mooiste plekjes in Jotunheimen? Een overzicht van bezienswaardigheden en mooie gebieden:

1. Hoogste bergen van Noorwegen

Trotseer tijdens het wandelen in Jotunheimen de hoogste bergen van Noorwegen. De Galdhoppigen (2.469 meter) en Glittertind (2.454 meter) zijn imposante bergtoppen, bedekt met sneeuw en gletsjers. Tijdens je tocht door de bergen passeer je bruggetjes over heldere beekjes en kolkende riverien, en wandel je langs met fjellbloemen begroeide landschappen en ruige bergwanden.

2. Mooiste meren van Noorwegen

Het Jotunheimen gebied heeft ook bijzonder mooie meren; het Tyinmeer, het vele kilometers lange Gjendemeer, Bygdin en Vinstri. Tijdens een trektocht langs de meren geniet je van de fraaiste uitzichten. En helemaal spectaculair is het natuurlijk wanneer je een kanotocht maakt over een van deze meren. 

Helderblauwe meren
Deel op Pinterest

3. Besseggen bergrug

De mooiste wandelroute in Jotunheimen is voor veel mensen de wandeling tussen Memurubu en Gjendesheim, over de Besseggen kam. Op de "Besseggen ridge" geniet je van een betoverend zicht over twee van de mooiste meren: het azuurblauwe Gjendemeer en het donkere Bessvatnet. Besseggen is te bereiken met de auto door de rijksweg 51 naar Gjendesheim te volgen. De trektocht is 16 km lang en duurt ca. 6 uur. Op sommige plekken is de route erg steil: wie hier last van heeft kan best wandelen in Jotunheimen vanaf Memurubu naar Gjendesheim.

4. Gletsjers

In het westen vind je de enorme gletsjer Jostedalsbreen. Deze en andere gletsjers kunnen beklommen worden onder begeleiding van een gids. De bezoekerscentra bevinden zich in Jostedal, in Stryn en Fjaerland. Bekende zijarmen van de gletsjer zijn de Briksdalsbreen (Olden) en de Nigardsbreen (Jostedal).

5. Sognefjell mountain road 55

De Sognefjellsveg of Fylkesvei 55 is een van de Nationale Routes van Noorwegen. De 108 km lange weg voert van Skjolden, in het zuidwesten van Jotunheimen, naar Lom, in het noordoosten, en doorkruist het hele gebied. Het is de hoogste bergroute in Scandinavië.

Route 55 Sognefjell
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

In Lom vind je een interessant museum met informatie over de natuur in Jotunheimen en een mooie staafkerk. Bij Galdesanden voert een weg naar het hoogste met de wagen bereikbare punt van het land, Juvasshytta, op 1.817 meter hoogte. Een gebied dat ook de moeite waard is, is Valdresflya, een desolaat en kaal gebied met een bijzondere sfeer. De RV51 van Gol naar Vaga voert door dit gebied.

6. Fietsroutes in Jotunheimen

Door het hele nationaal park en omliggende gebied zijn uitstekend onderhouden wegen waarop het prima fietsen is. Het is een populaire activiteit in Jotunheimen en je kunt dan ook op veel plaatsen fietsen huren en een dag of een paar dagen fietsen. De Mjølkevegen is een 240 km lange fietsroute, waarvan een groot gedeelte door de Jotunheimen loopt. Een gedeelte van de route kan afgelegd worden met de M/B Bitihorn boot over het Bygdin-meer. Met een elektrische fiets wordt het een stuk gemakkelijker om alle hoogtemeters te overbruggen. Uiteraard kan je deelnemen aan een georganiseerde fietsvakantie, waarbij je bagage vervoerd wordt terwijl jij naar de volgende bestemming trapt.

7. Rivieren om te raften in Jotunheimen

Hoge bergen en smeltende sneeuw: dat levert stroomversnellingen op waar je je zo op mee wilt laten voeren. Op veel plaatsen is dit voor je geregeld. Voor zowel avonturiers als natuur genieters zijn er rafting mogelijkheden. Laat je goed informeren over het niveau van de rafting. Noord Europa’s mooiste raft-rivier is de Sjoa.

8. Gletsjers

Er zijn op verschillende plaatsen goed getrainde gidsen die regelmatig een groep mee de gletsjers van Jotunheimen op nemen. In goede conditie? Dan is dit weer een 'bucket-list'-ervaring. Doen als je de kans hebt.

Gletsjer Jotunheimen
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

9. Wintersportgebieden

Een witte kerst, een krokusvakantie zonder in de rij te staan voor de skilift of in april nog genieten van perfecte sneeuw met een heerlijk voorjaarszonnetje? 

Skitouring in Jotunheimen
Deel op Pinterest

Naast het skiën en langlaufen is er een ruim aanbod aan winteractiviteiten in Jotunheimen, met onder andere sledehondentochten, een wandeling met sneeuwschoenen, ijsklimmen, sneeuwraften, onder begeleiding van een gids met Randone-ski’s een bergtop "beklimmen", met als beloning een off-piste afdaling of een dagtocht met een rupsvoertuig door de Jotunheimen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!