Ga naar content

Dovrefjell Nationaal Park

Mooie gebieden in Noorwegen - Dovrefjell is een nationaal park in Noorwegen, gelegen in de driehoek Oppdal, Dombas, Sunndalsora, ter hoogte van Andalsnes. Het park geniet vooral bekendheid als dé plek in Noorwegen om wilde muskusossen te zien. Maar ook de natuur in Dovrefjell is bijzonder mooi. Samen met Rondane en Trollheimen vormt het een schitterend gebied voor een hiking vakantie in Noorwegen.

Mooiste plekken Dovrefjell

Wat zijn de hoogtepunten en voornaamste bezienswaardigheden van Dovrefjell Nationaal Park?  Waarom mag een bezoek aan dit natuurgebied zeker niet ontbreken op het reisprogramma? Top attractie voor de meeste toeristen zijn de mooie natuur en het bijzondere wildlife in Dovrefjell.

1. Muskusossen

Het hoogtepunt van Dovrefjell is voor de meesten de populatie muskusossen die er in het wild leeft. Tijdens een georganiseerde safari kan je de muskusos in zijn natuurlijk habitat waarnemen. Het is aanbevolen om dit niet op eigen houtje te ondernemen, want de imposante dieren wegen ruim 400 kg en kunnen snelheden tot 60 km per uur bereiken. Een gids kan je bovendien meer vertellen over de natuur, planten, bloemen en dieren in het park. Lees meer over de muskusossen in Dovrefjell

Natuur in Dovrefjell
Deel op Pinterest

2. Rendieren

In Dovrefjell leven ook grote kuddes rendieren. 1000 jaar geleden waren deze hert-achtigen de belangrijkste vorm van inkomsten in de regio Oppdal. Jagers doodden de dieren in het najaar, rond oktober. Ze hadden dan geen of weinig zout nodig om het vlees te bewaren, aangezien de kou zijn intrede al deed. Het vlees werd hoog in de bergen opgehangen op houten stokken. In januari was het vlees voldoende gedroogd.

Lopen naar de kust om het rendierenvlees te verhandelen nam toen nog 4 dagen in beslag. Later deed men dit te paard. In 1923 reed de eerste trein van Oppdal naar de kust, waardoor het transport nog slechts enkele uren duurde. Er ontstond toen tijd voor andere nijverheden, zoals de verkoop van natuursteen. Ook vandaag wordt er nog gejaagd op ongeveer één derde van de populatie rendieren. Als reiziger is het zien van een kudde rendieren een prachtige ervaring.

3. Natuur in het park

Zoals Johann, onze gids van Oppdal Safaris, het zo mooi verwoordde, is het landschap in Dovrefjell een "gratis supermarkt". Slechts 2% van de planten die er groeien is niet eetbaar. De hele route plukte Johann van alles en nog wat om ons te laten proeven van wat het allemansrecht in Scandinavië te bieden heeft. Jeneverbessen, bloemetjes, blaadjes, mossen en paddenstoelen, je mag het allemaal plukken voor eigen consumptie. Naast muskusossen en rendieren komen er ook andere dieren, zoals elanden en poolvossen voor. Water kan je vrij drinken uit de talrijke riviertjes en beken in het park. De omgeving staat bekend om haar uitstekende waterkwaliteit en won reeds meerdere keren de eerste prijs van schoon water.

4. Kongsvold

Op een half uurtje rijden ten zuiden van Oppdal, op de E6, staat aan de linkerkant van de weg een mooi wit gebouw, schuin tegenover een prachtig station. Het is een bekende halte omdat Kongsvold een hotel en luxe restaurant met Noorse specialiteiten is. Daarnaast bevindt zich hier een botanische tuin, met een unieke verzameling van arctische bloemen en planten. Een beetje verderop aan dezelfde kant van de weg is een parkeerplaats die het vertrekpunt vormt voor veel wandeltochten en de muskusossen excursies in het park.

5. Viewpoint Snøhetta

Vanaf Hjerkinn in het zuidoosten van Dovrefjell voert een weg naar het bekendste uitzichtpunt van het natuurgebied. Vanaf de parkeerplaats is het nog ca. 1,5 kilometer wandelen naar het in 2011 gebouwde uitzichtpunt. Niet alleen de moderne houten architectuur van dit viewpoint is prachtig, het vergezicht is verbluffend. 

Viewpoint Snøhetta
Viewpoint Snøhetta
Deel op Pinterest

Hier heb je zicht op de hoogste berg van Dovrefjell, de 2286 meter hoge Snøhetta. In de zomermaanden kan je ernaartoe wandelen met een gids, die onderweg graag vertelt over de natuur in Dovrefjell.

6. Gjora vallei

Langs de 70 weg ten noorden van Dovrefjell rijd je door prachtige natuur. Een aanrader is de weg door de vallei bij het plaatsje Gjora.

7. Litledalen

Een andere schitterende route die de meeste toeristen overslaan is de weg door Litledalen. Vanaf Sunndalsora kan je een rondrit van ca. 3-4 uur rijden. Het is een bijzonder mooie rondweg, ondanks de elektriciteitspalen die het mooie zicht vooral in het begin van de route belemmeren. Onderweg rijd je langs hoge bergen, over een schitterend bergplateau, met tal van watervallen en wilde beekjes. Ook de hoogste waterval van Europa, de Mardalsfossen, ligt langs deze rondroute.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!