Ga naar content

Trøndelag in Noorwegen

Trøndelag is het overgangsgebied van het mooie zuiden van Zweden naar het onherbergzame noorden. Het ligt tussen Oppland en Noord-Noorwegen.

Mooiste plekken Trøndelag

Wat zijn de mooiste gebieden in Trøndelag? In het Noorse gebied bevinden zich maar liefst zeven nationale parken. Het is bergachtig, maar makkelijk toegankelijk voor wandelaars. De paden zijn over het algemeen goed gemarkeerd en er zijn tal van routes uitgezet o.a. langs hutten. Er is in de nationale parken nogal wat flora en fauna te bewonderen. Je kunt hier de (sporen van) lynxen tegenkomen en op sommige plekken zelfs van wolven, beren of muskusossen. En natuurlijk rendieren. Langs de kustlijn vind je idyllische vissersplaatsjes, vuurtorens en haventjes. Het is gemakkelijk om een boot te huren. Om van het landschap te genieten of om je geluk met de hengel te toetsen. Een overzicht van mooie natuurparken in Trøndelag:

1. Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park

Dovrefjell is dé plek bij uitstek om muskusossen in Noorwegen te zien! Verder is het park zeer geschikt om te wandelen, met veel gemarkeerde wandelroutes. Aan de randen van het park is er gelegenheid om te overnachten. Andere activiteiten hier zijn: klimmen, fietsen, vissen, een elandsafari en paardrijden. De vele meren lenen zich dan weer voor hengelsport.

2. Skarvan og Roltdalen National Park

Dit park bestaat uit twee delen: het Roltdal en het Skarvangebergte. Het dal bestaat voornamelijk uit bossen van oude dennenbomen. Ontelbaar veel wandelpaden zijn hier uitgezet. Overnachten kan in wel 20 hutten en op mooie kampeerplaatsen. De beste rivier om forel te vangen ligt in dit park: de Nea. Vogelaars kunnen er vele soorten spotten, waaronder steenarenden, giervalken, alpensneeuwhoenderen, kuifmeesjes enz.

Deel op Pinterest

3. Forollhogna National Park

Forollhogna dankt haar naam aan de 1.332 meter hoge gelijknamige berg, de hoogste piek in de regio. Behalve wandelen kan je hier terecht voor de kuddes met nog wilde rendieren en prachtige alpenweiden. Vissen, paddenstoelen plukken en bessen zoeken zijn hier een populaire activiteiten. Beklim mooie toppen en kijk uit over de rivieren, fjorden en bergmeren.

4. Femundsmarka National Park

Het Femundsmarka park geeft je echt het gevoel dat je in de wildernis bent. Ga hier kajakken en kanoën op het Femundmeer. Hoewel de plantengroei karig is (het landschap bestaat vooral uit kale bergen en dennenbossen), komen er veel dieren voor: otters, veelvraten, bevers en soms ook lynxen, muskusossen en beren. De vele meren bevatten flink wat vis. Roofvogels als steenarend, visarend en havik laten zich hier ook graag zien.

5. Blåfjella-Skjækerfjella National Park

Meer naar het noorden vind je een van de laatste echte wildernissen van Noorwegen, het Blafjella-Skjaekerfjella park. Het landschap kenmerkt zich door bergvlakten, meren, beboste valleien, moerassen en enkele bergen. Sneeuwhoen, vele soorten bosvogels, forel en zalmforel komen hier voor. Dit gebied is geschikt voor families dankzij de vele fijne wandelpaden en hotels.

6. Lierne National Park

Hier kun je uitstekend wandelen en vissen, maar er zijn wel iets minder wandelpaden en hutten.

7. Børgefjell National Park

Een heel afwisselend Noors landschap. De hoogste toppen reiken er tot 1700 meter hoogte. Mooie valleien, uitgestrekte heidevelden en wilde stroomversnelingen. Bijzonder aan Borgefjell is dat alleen in dit park in Noorwegen de poolvos nog in het wild voorkomt.

8. Trondheim

Trondheim is een mooie stad om te bezoeken tijdens een vakantie in Trøndelag. Je kan er mooie stadswandelingen maken en lekker eten. Bekendste bezienswaardigheid is de Nidaroskathedraal, maar er zijn nog vele andere mooie gebouwen om te zien. Bij de kade staan typische gekleurde Noorse huisjes aan de waterrand. Daarnaast zijn er vele culturele activiteiten, concerten in ieders smaak en vele gezellige barretjes.

Beste reistijd Trøndelag

Wat is de beste reisperiode voor een reis naar Trøndelag? Dit is afhankelijk van in welk seizoen je een bezoek wil brengen aan het gebied. Voor aangename temperaturen raden wij je aan om in de maanden mei t/m augustus te gaan, maar voor wie graag de winterse maanden wil beleven is januari t/m maart de beste reisperiode.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!