Ga naar content

Rondane Nationaal Park

Tips rondreis Noorwegen - Rondane is het oudste nationale park in Noorwegen, opgericht in 1962. Met 10 toppen boven de 2.000 meter, talrijke mooie bergen en watervallen, is het een waar wandelparadijs.

Natuur in Rondane

Rondane Nationaal Park is een hoogvlakte gelegen tussen Dombas, Hjerkinn, Vinstra, Hundorp en Ringebu. Het grenst aan Dovrefjell Nationaal Park, het enige gebied in Noorwegen waar je de imposante muskusossen in het wild kan spotten. In Rondane komen nog grote aantallen rendieren voor, al is de kans om ze te zien relatief klein.

Rondane natuur
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

In de zomer trekken ze zich terug naar de afgelegen gebieden. Ook veelvraten, otters, elanden en af en toe zelfs een beer worden waargenomen aan de rand van het park. Maar de voornaamste reden voor de meeste mensen om het gebied te bezoeken, is het landschap. Wie het park wil verkennen is aangewezen op de wandelschoenen, fiets of kajak, er voeren amper wegen door het gebied.

Mooiste plekken in Rondane

Wat zijn de mooiste plekken om te zien in Rondane in Noorwegen? Naturescanner verbleef er een korte week en verkende het indrukwekkende landschap in dit nationale park. Wie de E6 vanaf Lillehammer naar het noorden volgt kan zich niet voorstellen hoe anders de natuur even hogerop is. De weg is ook mooi en kronkelt langs het donker turquoise water van de Lagen rivier en bossen, maar is totaal anders dan de hoogvlakte. Aan de oostkant is weg 27 een van de Noorse Nationale routes. Ook hier tal van mooie bezienswaardigheden en wandelgelegenheden.

1. Mysuseter

Het plaatsje Mysuseter in Rondane ligt op ca. 25 minuten rijden vanaf Otta, in het zuidwesten van Rondane aan de E6. Een weg neemt je mee de hoogte in naar Mysusaeter, een gehucht dat slechts bestaat uit enkele vakantiehuisjes, een winkeltje en café.

Rondane Nationaal Park
Prachtige landschappen
Deel op Pinterest

Hiervandaan vertrekken diverse mooie wandelingen en fietsroutes over de hoogvlakte van Rondane. Een van de mooiste bezienswaardigheden op slechts een half uurtje wandelen is de Storulfossen, een prachtige waterval. Even wat anders? Maak dan een boottochtje of ga vissen op het Furusjoen vismeer. Een knuppelpad leidt langs het meer. Wil je ook in Mysusaeter verblijven? Bekijk dan de accommodaties op Booking.com.

2. Høvringen

Iets bekender is het wat noordelijker gelegen plaatsje Hovringen. Ook hiervandaan vertrekken verscheidene wandelroutes in ieders niveau. Kijk voor hotels en vakantiehuizen in Hovringen op Booking.com.

3. Grimsdalen

Grimsdalen is misschien wel een van de mooiste valleien van Noorwegen. Het dal is te bereiken via een zijweg van de E6 bij Dovre. Wandelingen vanaf 3,5 km voor jong en oud liggen in het verschiet. 

Grimsdalen
Deel op Pinterest

4. Doralsaeter

Wie zo ver mogelijk met de auto in Rondane wil rijden, is aangewezen op deze schitterende weg aan de oostelijke kant van het park. Het is een zijweg van de Nationale Route weg 27. De hoge bergtoppen weerspiegelen hier prachtig in de blauwe meertjes. In de zomer kleurt het gras en mos hier gifgroen, in het najaar maak je hier de mooiste kleurenfoto's.

5. Rondslottet

De hoogste berg van Rondane is de 2.178 meter hoge Rondslottet, die bijna overal in het gebied zichtbaar is. Letterlijk vertaald betekent het "Het Kasteel van Rondane".

6. Nationale toeristische route 27 - Rondanevegen

Langs de oostkant van Rondane voert een van de Noorse nationale routes langs de Muen (1423 meter) en vele andere bergen en prachtige uitzichtpunten. Op de kruising met weg 29 ligt het plaatsje Folldal, een mekka voor fietsers en mountainbikers.

7. Ringebu staafkerk

In het zuiden van Rondane kan je een bezoek brengen aan een eeuwenoude staafkerk. De houten kerk werd waarschijnlijk rond 1220 na Chr. gebouwd. Deze staafkerk kenmerkt zich vooral door haar rode kerktoren. 

Actief in Rondane

Zin om de natuur in te trekken? Bekijk dan snel onze tips om te wandelen in Rondane!
Fietsers en mountainbikers hebben ook alle mogelijkheden in het park. Paardrijden kan in Dalholen en Hjerkinn. 

Actief in Rondane
Kajakken in Rondane park
Deel op Pinterest

In het park zelf zijn verscheidene rivieren geschikt om te kajakken. Stroomversnellingen zorgen voor de nodige uitdaging, de prachtige natuur van Rondane zorgt voor een unieke setting. Net buiten het nationaal park, dicht bij de plaats Otta, kan je raften op de Sjoa rivier. In het dorp vind je diverse aanbieders van raftexcursies, maar je kan ook hieronder alvast een tour reserveren.

Bereikbaarheid Rondane

Wie niet met eigen auto of huurauto rijdt, kan de trein nemen van Oslo, Andalsnes of Trondheim naar Otta, Dombas, Hjerkinn of Kongsvold. Vanaf het station in Otta rijden bussen naar Heidal, Vaga, Lom en Skjak. In de zomer rijden diverse lijnbussen tot op de mooiste plekken aan de rand van het park. Een vakantie in Rondane is makkelijk te combineren met een vakantie in Dovrefjell.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!