Ga naar content

Noorwegen

Noorwegen is een land van dromen en doen. Wie houdt van actief zijn in de natuur, die ontdekt een land dat bekend staat als een fantastische outdoor bestemming in alle seizoenen. Dankzij de lange zomerdagen is er veel tijd om te genieten van de schitterende natuur in Noorwegen en in de koude maanden is het een topbestemming voor avontuurlijke winterreizen.

Natuur in Noorwegen

Van noord naar zuid strekt Noorwegen zich uit over een lengte van 1700 kilometer. Het weer, de lengte van de dagen in zomer en winter en de natuur zijn hierdoor heel verschillend per gebied. Wat alle gebieden gemeenschappelijk hebben is de adembenemend mooie natuur. Mooi door de grilligheid van het landschap, door de fjorden of alleen al door de enorme stilte.

Het land van trollen, staafkerken en watervallen staat garant voor de mooiste natuur in Europa!

44 nationale parken liggen verspreid over 5 regio’s. 18 toeristische routes kronkelen door de mooiste gebieden van Noorwegen. Elke regio heeft zijn eigen charme en vele mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te klimmen of te kanoën.

Populaire reizen

Mooiste gebieden Noorwegen

Wat zijn de mooiste natuurgebieden in Noorwegen en welke parken mag je niet missen tijdens een rondreis? Populaire bestemmingen voor een natuurvakantie zijn de fjorden, de bergen, plateaus en hoogvlaktes in het midden, en de Noordkaap met de Lofoten in het noorden. Een overzicht van de mooiste plekken met veel natuur per regio:

1. Het Noorden

Een van de mooiste streken in Noorwegen is Noord-Noorwegen. Hier rijzen de bergen recht op uit zee, is de natuur puur en ongerept en maak je het meeste kans op het zien van wildlife. Van de Lofoten tot de Noordkaap, er is van alles te zien en te doen in alle seizoenen. 

Landschap in Noorwegen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Het Oostland (Østlandet)

In het oosten lijkt Noorwegen nog het meest op Zweden, met vele uitgestrekte bossen en lagere heuvels. De meest bekende bestemming in het Oostland ligt meer naar het westen en is het berggebied Jotunheimen. Een indrukwekkend massief en een paradijs voor wandelaars die gaan voor adembenemende uitzichten. 

Natuurparken in Noorwegen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook nabijgelegen natuurgebieden Rondane en Dovrefjell hebben veel te bieden voor natuurreizigers en wandelaars. Zo kan je in Dovrefjell muskusossen in het wild zien en Rondane is een paradijs voor wandelaars. 

3. Trøndelag

Trondelag is het overgangsgebied tussen het zuiden van Noorwegen en het ongerepte noorden. Ook hier weer vele natuurgebieden met mooie wandelroutes: er zijn wel 7 nationale parken met unieke fauna en flora, waarmee het een van de mooiste gebieden in Noorwegen is. Toch vergeten veel reizigers deze bestemming. 

4. Het Westland (Vestlandet) en de fjorden

Het westen van Noorwegen, het Vestlandet, beslaat de gehele grillige fjordenkust aan de kant van de mooie stad Bergen. Makkelijk te bereiken vanaf Bergen ligt de Hardangerfjord. Het mooiste landschap van Noorwegen, wordt gezegd. In deze regio ook een aantal mooie natuurparken met het Hardangervidda NP, het grootste nationaal park van Noorwegen, dat deels in het gebied ligt.

Ook de andere fjorden kan je niet missen tijdens een natuurvakantie in Noorwegen. Diep ingesneden aardscheuren tot ver in het binnenland zorgen voor een waanzinnige natuur. Met een boot vaar je over het diepblauwe water tot diep in de fjorden, langs watervallen, gletsjers en steile bergwanden. Het omliggende berggebied nodigt uit tot een actieve vakantie. Lees meer over de mooiste fjorden in Noorwegen

Atlantic Road
Deel op Pinterest

5. Jostedalsbreen Nationaal Park

Dit park omvat de grootste gletsjer van het Europese vasteland! Tot 100 km lang en met een ijsdikte tot 500 meter. De omgeving van Jostedalsbreen leent zich voor gletsjertochten, maar ook kajakken en raften, wandelingen en tochten door ijskloven. Jostedalsbreen is weliswaar de grootste, maar zeker niet de enige gletsjer in Noorwegen. Andere gletsjers zijn de Hardangerjokulen, Breheimen gletsjer en Svartisen gletsjer in het noorden.

6. Jotunheimen

De hoogste bergen van Noorwegen bevinden zich in het Jotunheimen Nationaal Park, ten oosten van Jostedalsbreen. Stel je maar eens eens voor: 250 toppen van meer dan 2000 meter hoog met als hoogste piek Galdhøpiggen (2469 m). Een van de mooiste bestemmingen in Noorwegen om te hiken, over de Bessegen bijvoorbeeld. Lees meer over de mooiste plekken in Jotunheimen

Mooiste plekken Noorwegen
Deel op Pinterest

7. Flåm

Flåm is een dorp in de provincie Sogn og Fjordane, aan het einde van de Aurlandsfjord, een zijarm van de Sognefjord. Naast prachtige natuur is een hoogtepunt hier de Flåmsbana-treinrit tussen Flåm en Myrdal, één van de steilste trajecten en mooiste treinritten ter wereld. Fietsers vinden hun gading op de bekende Rallarvegen, die langs dit treintraject voert.

Overnachtingstips

8. Hardangervidda

Hardangervidda is een hoogvlakte in het midden van de buik van Noorwegen. Een gebied dat je eigenlijk niet mag missen tijdens een natuurvakantie. Het is de grootste hoogvlakte van Europa (8000 km² oppervlakte) en het leefgebied van talrijke rendieren en ander wild. Men denkt dat er wel 10.000 rendieren leven op de hoogvlaktes. Met name de delen waar de meeste neerslag valt (in het westen) hebben een weelderige plantengroei. Ongeveer de helft van het gebied bestaat uit het nationaal park Hardangervidda. Het is er prachtig fietsen en wandelen. Tijdens meerdaagse trektochten kan je overnachten in hutten.

Wilde natuur in Noorwegen
Deel op Pinterest

Het landschap kenmerkt zich voornamelijk door eindeloze vlaktes, glasheldere meren (Mosvatnet, Marvatnet, Goystavatnet), de Kalhovdfjord, gletsjers en hoge bergen, die in het noorden van Hardangervidda hoogtes tot 1.900 meter bereiken. Er groeien nauwelijks bomen. De Hardangerjokulen is de grootste gletsjer van het natuurgebied. Voor meer informatie kan je terecht in het Hardangervidda Natursenter in Eidfjord of een bezoekerscentrum in Tinn.

Tussen het Folgefonna Nationaal Park en de Hardangervidda hoogvlakte bevindt zich een van de bekendste plekken van Noorwegen, de Trolltunga of "trollentong", een spitse rotspunt en een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het land.

9. Het Zuidland (Sorlandet)

Dit is de meest zuidelijke regio met Kristiansand als grootste stad. Een mooie route voor een boottocht is de Blindleia van Lillesand naar Kristiansand. De tocht duurt 3 uur. Het zuidelijkste puntje in deze streek, Lista, is beroemd vanwege de inspiratie die het vele schilders heeft gegeven en de witte zandstranden die je hier aantreft. Andere leuke attracties in dit deel zijn het Mineralenpark, het ijzergietmuseum en het dierenpark van Kristiansand.

10. Staafkerken

Naast de vele mooie plekken in de natuur, zijn er ook opmerkelijke bezienswaardigheden op cultureel gebied. Noorwegen telt nog 28 oude staafkerken. Bewonder het prachtige houtsnijwerk van deze 800 jaar oude kerken. 

Staafkerken
Deel op Pinterest

Actief in Noorwegen

Wat te doen in Noorwegen? Naast wandelen zijn er in het Noorse landschap onbeperkt veel mogelijkheden om te fietsen, vissen, kajakken en kanoën en zelfs te paard ontdek je de mooiste natuurgebieden van Noorwegen. Op vele mooie plekken zijn er golfbanen en in de zomermaanden kan je in het noorden zelfs 24 uur per dag golfen, de zon gaat dan niet onder. Of rij een van de Scenic Routes en combineer dit met een korte of langere hike.

Zin in een unieke avontuurlijke vakantie, denk dan aan raften op de Sjoa rivier bij Otta (Rondane), duiken in koud water met een grote maalstroom of naar een van de vele scheepswrakken. Het ultieme outdoor avontuur beleef je als je gaat zwemmen met orka’s of basejumpen in Voss. Ben je liefhebber van wintersport, check dan onze tips voor de winter in Noorwegen

Natuurvakantie Noorwegen boeken

Er zijn tal van manieren om een natuurvakantie in Noorwegen te plannen.

Met een veerboot langs de fjorden (Hurtigruten reis), een rondreis in Noorwegen met huurauto of eigen auto. De laatste jaren is ook camperverhuur flink in opmars: een rondreis met camper in Noorwegen dien je wel tijdig te reserveren. 

Met de boot naar Noorwegen

Wie graag per veerboot reist kan alle veerboten naar Noorwegen vergelijken via DirectFerries. Misschien heb je het al gelezen, maar de Holland Norway Lines is helaas failliet. Een directe overtocht vanuit Nederland is dus niet meer boekbaar. Nu zal je eerst naar Duitsland of Denemarken moeten rijden met de auto en daar opstappen.

Ook benieuwd naar de overige landen in het Hoge Noorden? Check dan alles over Scandinavië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!