Ga naar content

Natuur bij Bergen

Wij bezochten de Noorse stad Bergen omdat we werden aangetrokken door de perfecte combinatie tussen stad en natuur. Het ene moment loop je over de bekende Bryggen handelskade en het andere moment wandel je in alle rust en stilte door de bergen. De natuur rond Bergen is adembenemend mooi en nooit ver weg.

De hanzestad Bergen

Bergen is na Oslo de grootste stad van Noorwegen, maar voelt knus aan dankzij de smalle geplaveide straatjes, de gezellige restaurants en de bergen die de stad omsluiten. De bekendste bezienswaardigheid van Bergen is ongetwijfeld de Bryggen, de kade met gekleurde, houten Hanzehuizen. Ook de vismarkt, de vele kroegjes en cafés en de schitterende huisjes die tegen de bergen aan zijn gebouwd kenmerken de stad. Maar Bergen is meer dan alleen urban parels, het is de toegangspoort tot vele fjorden en een aantal schitterende bergen en natuurgebieden. Bergen is de perfecte uitvalsbasis voor een natuurreis door Noorwegen.

Mooiste plekken in Bergen

Wat zijn de mooiste gebieden rond de stad Bergen? Een betere vraag is, welke gebieden zijn dat niet? Want rondom Bergen vind je zo veel natuurparels dat we er eindeloos over kunnen vertellen. We hebben ons best gedaan de allermooiste plekjes op een rij te zetten.

1. Stad tussen de 7 bergen

Bergen heeft zijn naam te danken aan de bergen rondom de stad. Het wordt ook wel ‘de stad tussen de 7 bergen’ genoemd. Je hoeft dus helemaal niet ver uit het centrum om middenin de natuur te staan. En dat is nou net wat deze stad zo fijn maakt.

2. Mount Floyen

De bekendste berg is ongetwijfeld Floyen, die voor iedereen toegankelijk is dankzij de kabelbaan in het centrum. Met de Floibanen is het slechts 6 minuten omhoog naar het uitzichtpunt. Vanaf boven heb je een adembenemend panoramisch uitzicht over het centrum, de andere bergen en de haven.

Tip: bezoek dit uitzichtpunt zeker ook na zonsondergang, de ontelbare lichtjes van de stad zorgen voor een magische sfeer. Als je wil wandelen in Bergen is Mt Floyen een goed beginpunt. Vanaf het uitzichtpunt gaan vele wandelroutes de bergen in. Korte routes en langere trekkings zijn allemaal mogelijk. Met geluk loop je een berggeit tegen het lijf.

Mooiste natuur in de stad Bergen
Deel op Pinterest

3. Mount Ulriken

Zoek je een rustigere berg met een even mooi uitzicht als Mt Floyen dan moet je een uitstapje maken naar Mt Ulriken. Dit is met zijn 643 meter de hoogste van de zeven bergen. Aangezien je eerst een bus moet pakken om bij de Ulriken kabelbaan te komen, slaan veel toeristen deze berg over. Dat is fijn, want daardoor heb jij de berg voor jou alleen.

Vanaf het moment dat je uit de kabelbaan stapt en het uitzicht over Bergen ziet, omringd door natuur, word je helemaal zen. Niet gek dat de locals zelf ook in de weekenden de bergen in trekken. Op de berg heb je de keuze uit groene, blauwe of rode wandelpaden. Groen is het makkelijkst, blauw wat moeilijker en rood markeert de zware route naar Mount Floyen.

Mount Ulriken naar Mount Floyen
Zin in een stevige wandeling waar je wordt getrakteerd op spectaculaire uitzichtpunten? Dan is de 13 kilometer lange tocht van Ulriken naar Floyen (of andersom) wat voor jou. Het duurt zo’n 5 uur en is voor de meer gevorderde hikers. Je maakt de tocht door schitterende landschappen met regelmatig een panoramisch uitzichtpunt. Ga je de bergen in, bereid je dan goed voor. Bergen staat bekend als de meest regenachtige stad van Europa dus neem altijd een poncho of regenjas mee en trek in ieder geval bergschoenen aan voor goede grip. Kijk ook eerst naar het weerbericht. Wordt er erg slecht weer (onweer/sneeuw) voorspeld, sla de tocht dan toch maar over.

4. Fjorden bij Bergen

Bergen heeft vele bijnamen, waaronder ‘hoofdstad van de fjorden’. Niet gek, want deze Noorse stad is de toegangspoort tot de iconische Noorse fjorden. Vanuit Bergen gaan genoeg fjordentours die een onuitwisbare indruk op je zullen achterlaten. Twee van de grootste fjorden van het land liggen binnen handbereik vanuit Bergen: Sognefjord en Hardangerfjord. Ook de Osterfjord, Aurlandsfjord en Nærøyfjord zijn dichtbij. Een fjordtour is een onmisbare ervaring wanneer je naar Bergen reist. Tours naar de Hardangerfjord worden vaak gecombineerd met een bezoek aan de indrukwekkende Vøringsfossen waterval, ruim 180 meter hoog! Lees meer over de fjorden in Noorwegen.

Natuur rond Bergen
Deel op Pinterest

5. Trolltunga

Reis je met de auto naar Bergen en heb je genoeg tijd dan is een uitstapje naar de bijzondere Trolltunga (‘trollentong’) zeker een aanrader. Dit is wellicht een van de mooiste plekken in Noorwegen en zeker een van de meest gefotografeerde plekken. Het kan dan ook bijna niet anders dan dat je wel eens beelden hebt gezien van deze horizontale rotsformatie die honderden meters boven het Ringedalmeer bungelt. Wil je Trolltunga vanuit Bergen bezoeken dan moet je er wel wat voor over hebben. Het is zo’n 3,5 uur rijden naar het startpunt en vanuit daar is het een hike van 10 uur (retour). Het is dan ook aan te raden een dag in de buurt van Trolltunga te overnachten.

6. Treinreis Oslo Bergen

Ga jij net als NatureScanner jouw reis naar Bergen combineren met Oslo? Dan is er geen beter vervoermiddel dan de Bergensbanen. Deze spoorlijn neemt jou mee door woeste landschappen met uitgestrekte meren, ruige bergketens, lichtblauwe beekjes en als je er in de winter bent een magisch winterwonderland. Tijdens deze reis kan je uitstappen bij het plaatsje Myrdal en instappen in de Flamsbana richting Flam. Dit traject is een van de mooiste treinritten ter wereld, dus zorg dat je hem niet mist!

Natuurreis Bergen

Er zijn genoeg reisorganisaties die een natuurvakantie naar Bergen aanbieden. Vaak maak je een reis langs fjorden, bergen, watervallen en meer indrukwekkende landschappen. Ook bijzonder is een reis met de Hurtigruten, een 100 jaar oude veerdienst van Bergen naar Kirkenes. Je kan ook op eigen houtje naar Bergen reizen, met de auto, trein of met het vliegtuig. Eenmaal daar kun je bijzondere tours boeken bij organisaties zoals Get Your Guide.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!