Ga naar content

Stavanger en de Preikestolen

Natuur Noorwegen - Natuurreis idee voor je volgende vakantie? Steile fjorden, imposante bergen en volmaakte stranden karakteriseren het landschap bij de stad Stavanger in Noorwegen.

Mooie plekjes bij Stavanger

Stavanger is een plaats in het zuidwesten van Noorwegen en een uitstekende uitvalsbasis om de natuur in te trekken.

1. Vakantie in Stavanger

Er zijn enkele bijzonder mooie bezienswaardigheden in Stavanger zelf, waaronder het oude stadscentrum, een handvol musea en de Domkerk. Stavanger was enkele jaren de Culturele hoofdstad van Europa. Prima bestemming dus om cultuur en natuur te combineren. Een hotel in Stavanger kan je makkelijk regelen via Booking.com.

Boek een georganiseerde rondreis

2. Stranden bij Stavanger

Ten zuiden van Stavanger ligt het enige vlakke gebied van Noorwegen, met mooie stranden. De pittoreske eilandjes en mooie stranden bij de stad zijn een walhalla om te kajakken, surfen en vissen.

3. De fjorden

Ten noorden van Stavanger bevinden zich imposante fjorden: de Boknafjord en de Lysefjord, met de bekende "Preekstoel", een duizelingwekkend rotsplateau. Het gebied van de Noorse fjorden strekt zich uit van Stavanger in het zuiden tot Trondheim in het noorden van Noorwegen. Als je Noorwegen op de kaart bekijkt, kan je zeggen de hele westkust langs het bolle deel van Noorwegen.

Lysefjord
Deel op Pinterest

Steile inhammen snijden tot diep in het land en worden omgeven door torenhoge berghellingen. Watervallen wanen zich een weg over deze bergwanden om zich in het heldere zeewater te storten. Tijdens een vakantie bij de Noorse fjorden kan je kajakken, een boottocht maken langs de fjorden, of spannende ribboottochten, waarbij je in hoge snelheid over het water scheurt. Ga wandelen over de bergen en geniet van spectaculaire vergezichten, maak een tocht over een gletsjer of ga fietsen en mountainbiken op prachtige fietspaden.

4. Wandelen naar de Preikestolen

In de omgeving van Stavanger is de Preikestolen (preekstoel) letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. De totale trektocht naar de Preekstoel is 6 km lang. Een wandeling van ongeveer 4 uur (hoogteverschil van 350 meter) voert heen en terug naar dit hoogtepunt bij Stavanger. Een enorme rotswand steekt loodrecht boven de zee uit op een hoogte van 600 meter boven het water.

Hiken
Deel op Pinterest

Hiervandaan heb je een overweldigend uitzicht over de Lysefjord. Hou er wel rekening mee dat je niet de enige bent die de Preikestolen bezoekt, vooral in het hoogseizoen kan het er erg druk zijn. Naar schatting maken 270.000 mensen ieder jaar de tocht naar de Preikestolen.

Maar het verbluffende uitzicht maakt een hoop goed, de foto's spreken voor zich! Een cruise door de fjord biedt een mooi kikkerperspectief van dezelfde imposante rotswand.

Bouwsteen tip

Ook Stavanger zelf is een leuke plek om te bezoeken. Reserveer alvast een Hop-on-Hop-off tour in Stavanger bij Get Your Guide om niets te missen van de mooiste plekken!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!