Ga naar content

Zeilreis

Wie eens op een heel andere manier wil reizen zou eens een zeilreis moeten overwegen. Zeilreizen geven een ultiem gevoel van vrijheid en de kans om op een harmonieuze manier in contact te komen met de natuur. Gebruikmakend van de natuurkrachten en met de mogelijkheid om in ongerepte gebieden te komen, is een zeilvakantie een verslavende en milieuvriendelijke manier van reizen.

Meezeilen

Zodra je eenmaal gezeild hebt, ben je verslaafd. Tijdens een zeilreis kom je op een bijzondere manier in aanraking met de natuur en geniet je veel meer van het landschap, de zee, het water en hopelijk de zon. Heb je zelf geen ervaring, dan zijn meezeilreizen wat voor jou. De bemanning van het schip leert je alle knepen van het vak.

Mooie plekken om te zeilen

Wat zijn de mooiste zeilplekken? Zowel in Europa als op verre bestemmingen zijn er tal van mogelijkheden om te zeilen. Tijdens een weekend in Nederland kan je zeilen op het IJsselmeer, de Waddenzee, de Friese meren of de Zeeuwse wateren. 

Ga je een week zeilen, dan liggen al tal van andere bestemmingen, zoals Egypte, de Middellandse Zee of de Noorse fjorden in het bereik. Tijdens een verre zeilreis ervaar je reizen op een andere manier. Vanaf de zeilboot zie je wildlife als walvissen, dolfijnen en zeehonden, zijn er mogelijkheden tot snorkelen en duiken, en ervaar je de krachten van de natuur.

Leuke zeilbestemmingen

Wat zijn de leukste bestemmingen om te zeilen? Welke landen zijn populair? In Europa zijn de populairste zeilbestemmingen Kroatië en Griekenland. De natuur is prachtig, de turquoise blauwe zee is enorm helder, de stranden zijn heerlijk. Wat wil je nog meer? Ook Turkije is een leuke zeilbestemming. Wie van wat ruigere natuur en meer uitdaging houdt kan zich ook wagen aan een zeilreis naar Schotland of Scandinavië.

1. Zeilen in Nederland

Je hoeft niet ver te reizen om te genieten van water en wind. Met vrienden of familie is zeilen een leuk idee voor een weekendje of een weekje weg in Nederland. Wat dacht je bijvoorbeeld een zeilreis op de Waddenzee met kinderen of heerlijk met zijn tweetjes zeilen op het IJsselmeer. 

2. Zeilen naar Engeland

Naturescanner reporter Welmoed stak samen met Fair Ferry de Noordzee over met een zeilschip. Een fantastisch avontuur dat je op duurzame wijze in de Britse hoofdstad brengt. Je brengt 40 uur op zee door en mag zelf helpen aan dek. Weten hoe het eraan toe gaat op zo'n zeilreis? Welmoed neemt je mee op deze bijzondere tocht per zeilboot naar Londen.

Zeilreis Europa
© Naturescanner Welmoed
Zeilreis naar Londen
Deel op Pinterest

3. Zeilen in Scandinavië

Waar kan je mooi zeilen in Europa? Wil je een zeilvakantie echt combineren met veel natuur, dan raden we aan om eens te kijken naar zeilreizen naar noordelijk gelegen gebieden in Europa. Vooral Schotland en Noorwegen zijn bijzonder mooi en bieden een perfecte combinatie van zeilen en natuur. Met name de Noorse fjorden of het noorden van Noorwegen, boven de Poolcirkel, bij de Lofoten en de Vesteralen, zijn populaire bestemmingen voor een zeilreis in Noord-Europa.

Dergelijke zeilreizen staan in het teken van veel natuur en wildlife: je ziet walvissen, orka's, dolfijnen en talrijke vogels. En natuurlijk het betoverende noorderlicht! Ook zeilreizen naar Schotland staan vooral in het teken van natuur: je zeilt langs ruige kusten en ongerepte eilanden en maakt kennis met het prachtige groene landschap van het vasteland.

4. Zeilen in Zuid-Europa

Favoriet voor veel zeilers is het zuiden van Europa. De Middellandse Zee biedt de perfecte combinatie van zon, zee en wind, wat voor een zeiler het ultieme vakantiegevoel is. In Alicante en op Ibiza vinden jaarlijks belangrijke zeilevenementen plaats. Maar ook Kroatië en Italië zijn mooie bestemmingen voor een zeilvakantie. Het land met de langste kustlijn in Zuid-Europa is Griekenland: tijdens een zeilvakantie in Griekenland zie je eindeloos veel idyllische baaitjes contrasteren met de azuurblauwe zee. Gezellige vissershavens nodigen uit om even aan land te gaan. 

Lees ook: zeilen in Kroatië.

5. Zeilen naar verre gebieden

Tijdens een zeilreis naar verre bestemmingen ben je helemaal weg van de dagelijkse sleur. Zo kan je zeilen naar Hawaii, Alaska, over de Atlantische Oceaan en op de Stille Oceaan, van gangbare bestemmingen zoals Turkije of zeilen op de Nijl in Egypte tot "off the beaten track" bestemmingen als de San Blas eilanden in Panama of verder nog bij Patagonië.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!