Ga naar content

Zeilen in Kroatië

Natuur in Kroatië – Als een van de meest populaire bestemmingen om op zeil avontuur te gaan, biedt Kroatië de perfecte omstandigheden voor beginnende en ervaren zeilers. Gezegend met aanhoudende zon, milde temperaturen en zachte noordelijke wind betekent dat zeilen in Kroatië gegarandeerd een top reis is. Vooral tussen de maanden mei en september.

Zeilreis Kroatie
Deel op Pinterest

In het laatste decennium is Kroatië de meest populaire zeilbestemming geworden, met mensen uit heel Europa en de wereld die hier op zoek gaan naar de natuur en te genieten van een ontspannende zeilreis. Dit zou geen verrassing moeten zijn gezien het feit dat het land een unieke mix van natuurlijke schoonheid, rijke cultuur en ongerepte natuur biedt. Het land biedt een prachtige omgeving om te zeilen met zijn lange kustlijn en vele eilanden. Met een zeilboot kun je langs de kust zeilen om verborgen baaien en eilanden te verkennen of een stop maken om te duiken als je een geweldige plek ziet.

Ontdekken van Kroatië

Als je klaar bent met het verkennen van de wateren rond Kroatië, kun je ankeren om prachtige middeleeuwse steden te verkennen die bezaaid zijn met oude Griekse en Romeinse monumenten. Je zult versteld staan ​​van de luxe jachthavens met alle moderne voorzieningen en comfort. Enkele van de populaire havens zijn te vinden in Split, Biograd na Moru, Trogir, Šibenik, Zadar, Bibinje en Pula. Daar kan je de heerlijke lokale keuken proeven, die niet alleen verse vis en zeevruchten bevat, maar ook Kroatische wijnen en natuurlijk een bekende rakija. 

Zeilvakantie Kroatie
Deel op Pinterest

We raden je aan om een ​​voet op het eiland Hvar te zetten. Hoewel zeilers het liefst langs de kust blijven, is de omgeving van deze plek net zo adembenemend als de blauwe wateren. Daarom raden we aan om een ​​boottocht te maken en getuige te zijn van de bloeiende lila en lavendelvelden die barsten van kleur en geuren.

Kroatië is een land gezegend met het perfecte weer om te zeilen. Het heeft warme, droge zomers, met temperaturen die variëren van 22 tot 26 ° C in het continentale gebied en 26 tot 30 ° C in het kustgebied. Weinig regen zorgt ervoor dat je het meeste uit je zeilreis haalt. De wind komt over het algemeen uit het noordwesten met een kracht die varieert tussen 2 en 5. Dit leidt tot een lang vaarseizoen, dat begint in mei en duurt tot oktober.

De beste tijd om een ​​zeilreis naar Kroatië te nemen
 is echter in mei, juni of september. Dit zijn de maanden die wij je aanbevelen, omdat je hierdoor de massa's mensen in de jachthavens en overbelasting van toeristen kunt vermijden. Maar als drukte en levendige steden iets is waar je op zoek bent dan is het hoogseizoen natuurlijk ideaal voor een zeilreis in Kroatië. 

De eilanden

Met een zeilreis kun je niet alleen de rijke cultuur van Kroatië benaderen, maar kun je ook de eilanden, stranden en natuurlijke schoonheid van het land verkennen. Je kunt naar eilanden als Krk, Cres, Brač en Hvar varen. De wateren langs de kust van Kroatië behoren tot de schoonste wateren in de Middellandse Zee.

zeilboot in baai
Deel op Pinterest

Op de stranden kan je koraalriffen en speciale zeereservaten verkennen en de oude steden Trogir en Dubrovnik. Kroatië is echt een juweeltje in het Middellandse Zeegebied, met een perfecte mix van verborgen baaien, meer dan 1000 eilanden, en helder water met geweldige duikmogelijkheden.

Vaarbewijs in Kroatie

In Kroatië is het wel echt noodzakelijk dat tenminste één persoon aan boord een vaarbewijsheeft om te mogen zeilen in Kroatië. Dit is een vereiste van de Kroatische autoriteiten. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om op meerdere plekken in Nederland een ICC te halen. Natuurlijk is het ook een optie om een zeilboot met schipper te huren waardoor je geen vaarbewijs nodig heeft!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Sebastian Zijlstra
Geschreven door
Sebastian Zijlstra
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!