Ga naar content

Kroatië

De natuur in Kroatië maakt het land tot een van de mooiste vakantiebestemmingen in Europa. De talloze eilanden in Dalmatië, de schitterende meren van Krka en Plitvice, de weelderige vegetatie, de prachtige bergen en de met wijnranken begroeide laagvlaktes werken immers als een magneet op liefhebbers van een vakantie vol bijzondere plekjes om te zien.

Mooiste plekken in Kroatië

Kroatië is een veelzijdig land. En hoewel het vooral bekend staat om de kust, strekt zich van noord tot zuid en van west naar oost een prachtig landschap uit. De natuur is adembenemend mooi, zowel bij de kust en op de eilanden als in het binnenland. Populaire bestemmingen in Kroatië zijn:
- Istrië
- Dalmatië
- Kvarnerbaai
- Plitvice meren
- Krka Nationaal Park

Negen procent van Kroatië is beschermd gebied en met acht nationale parken en twaalf natuurparken is Kroatië een natuurbestemming bij uitstek. Aan liefhebbers van natuurreizen zouden we misschien Istrië (het hartvormige schiereiland in het noordwesten) minder aanbevelen. Dit is het drukst bezochte gebied van Kroatië, en hoewel er ook nog veel ongerepte natuur en prachtige steden te bezichtigen zijn, zijn de Kvarner, het binnenland, het westen en het zuiden van het land meer de moeite waard. 

Mooiste plekken Kroatie
Deel op Pinterest

In het binnenland liggen de meest ongerepte gebieden van Kroatië, waar nog nauwelijks toeristen komen: de regio Slavonië in het oosten (niet te verwarren met Slovenië) en midden Kroatië met de stad Zagreb. Veel natuurliefhebbers geven echter een voorkeur aan Dalmatië, omdat de natuur hier grenst aan een prachtige kustlijn met mooie eilanden en azuurblauw water.

Tips voor rondreizen in Kroatië

Tijdens een rondreis in Kroatië kan je de mooiste gebieden met elkaar combineren. 

1. Natuur in Kroatië - de Kust

Meest kenmerkend aan de natuur is de kust. Deze heeft een totale lengte van bijna 6.000 kilometer. Geen wonder dus dat veel activiteiten plaatsvinden op en bij het water. Istrië (in het noorden) en Dalmatië (in het zuiden) zijn prachtige gebieden langs deze kust. Met meer dan 1.100 eilanden (waarvan slechts 66 bewoond zijn!), lieflijke baaien en inhammen is de kust vooral populair voor een zonvakantie.

Kust van Kroatië
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

In de azuurblauwe zee weerspiegelen groene bossen, pittoreske vissersdorpjes en havens. Het bruisende schiereiland Istrië in het noorden is het meest toeristisch en er liggen waardevolle historische bezienswaardigheden. Ten oosten van het schiereiland de prachtige Kvarner baai, met de eilanden Cres, Krk en Losinj. Dalmatië, in het zuiden, is een stuk rustiger en is de plek voor rustzoekers. De meeste stranden in Kroatië zijn kiezelstranden.

Kroatie kust
Deel op Pinterest

2. Natuur in Kroatië - de Eilanden

Verscheidene eilanden of eilandengroepen van Kroatië zijn benoemd tot nationaal park. Zo ook de Kornati's. 89 eilanden en mooie riffen maken deel uit van het Kornati National Park, en vormen zowel voor natuur- als cultuurliefhebbers een paradijs. De Brioni eilanden ten zuidwesten van het schiereiland Istrië zijn eveneens prachtige eilanden met veel natuur en cultuur.

Azuurblauw water
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Het eiland Mljet is ook deels een nationaal park en heeft een zeer unieke vegetatie. Vandaar de bijnaam "groen eiland". Hier genieten natuurliefhebbers van bossen, wandelroutes en meren. Er zijn tal van authentieke eilanden en steeds meer worden diverse eilanden gecombineerd tijdens een vakantie in Kroatië. Lees meer over de eilanden van Kroatië en bekijk leuke tips voor eilandhoppen: een rondreis met verschillende eilanden op het programma. 

Eilanden van Kroatie
Deel op Pinterest

3. Natuur in Kroatië - de Watervallen

De mooiste natuur in Kroatië is voor velen toch te vinden bij de bekende watervallen. Nationaal Park de Plitvice meren bestaat uit 16 azuurblauwe meren en eindeloos veel watervallen. Een schitterend gebied met een ongekende natuur! Tijdens een daguitstap kun je in het natuurpark wandelen langs meren, stroompjes en wonderschone watervallen. Houten loopbruggen, paden en bootjes stellen je in staat om je in Plitvice van het ene naar het andere natuurspektakel te verplaatsen.

Watervallen
© Naturescanner Casper
Deel op Pinterest

Vogelaars kunnen ruim 150 soorten vogels, zoals ijsvogels, reigers en uilen waarnemen en met een beetje geluk kun je ook otters, wolven of vosjes zien in de bossen rondom de meren. De Plitvice meren zijn bereikbaar met elektrische bussen en vanuit bijna elk hotel in Kroatië kan je excursies naar deze bijzondere plek boeken. De Plitvice meren zijn de bekendste watervallen, maar er is nog meer natuurschoon. Bezoek bijvoorbeeld ook de prachtige Krka watervallen in Dalmatië.

4. De nationale parken

De eilanden, de watervallen en de kust vormen de highlights voor de meeste toeristen. Als natuurliefhebber zou je ook eens het binnenland moeten verkennen. Want hier vind je nog ongerepte bergen en bossen in beschermde natuurgebieden. Collega Jeanine trok reeds meerdere keren de natuur in op zoek naar de mooiste plaatsen. Lees meer over de nationale parken van Kroatië.

Collega Manou bij de Plitvice Meren

Natuurreis Kroatië

Wat zijn de mooiste plekken, wat zijn de mooiste stranden? Waar vind je mooie natuur in Kroatië? Elke plaats heeft veel te bieden voor de natuurliefhebber. Om je verder te helpen in het beslissen van welk deel van Kroatië je wilt bereizen, is het aanbevolen om onze informatie per gebied te lezen: Istrië, de Kvarner baai, Dalmatië, of de eilanden. 

Beer Kroatië
© Wim van Passel
Deel op Pinterest

De meeste toeristen kiezen voor de prachtige stranden, maar de ruige berglandschappen in het binnenland zijn een fantastisch decor voor lange trektochten in de meest ongerepte natuur van Zuid-Europa. In de beboste heuvels van Zagreb voeren wandelpaden je langs forelrivieren en ruïnes, weg van de massa.

De vruchtbare vlakten van Slavonië, het minst bekende gebied van Kroatië, herbergen ook parels, zoals het natuurpark Kopacki Rit. In dit moerassig gebied kan je per boot een bijzondere fauna en flora ontdekken. De rivieren van Kroatië zijn een paradijs voor sportvissers, en vogelspotters kunnen in de verschillende natuurparken hun hart ophalen. Zo huist Kroatië de ooievaarshoofdstad van Europa. 

Wandelen en fietsen in Kroatië

Ook leent Kroatië zich uitstekend voor een actieve vakantie. Steeds meer reisorganisaties bieden zowel fiets- als wandelvakanties in Kroatië aan, als georganiseerde individuele rondreis of als groepsreis met Nederlandstalige reisbegeleiding. Je kunt wandelen en fietsen in Istrië, of een route langs de Dalmatische kust kiezen waarbij je af en toe in het verfrissende water kunt duiken, of je zoekt het hogerop richting het binnenland en de Plitvice meren. Bekijk onze tips om te wandelen in Kroatië en om te fietsen in Kroatië met meer ideeën voor een actieve en avontuurlijke vakantie in Kroatië!

Naast wandelen en fietsen kan je in Kroatië ook fantastisch klimmen, raften, ziplinen, vogels kijken, kajakken, duiken, zeilen en suppen. De outdoor activiteiten zijn eindeloos.

Beste reistijd Kroatië: het fijne aan Kroatië is dat het jaarrond een hele fijne bestemming is. Voor outdoor activiteiten kan je vaak van het begin van de lente tot ver in de herfst terecht en ook in de wintermaanden is het een fijne bestemming. Kom dus zeker buiten het drukke hoogseizoen in de zomermaanden voor aangename temperaturen en rust!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!