Ga naar content

Krka watervallen

Wie Plitvice te druk of te ver weg vindt heeft aan de Krka watervallen een uitstekend alternatief. De watervallen maken onderdeel uit van het langgerekte Krka National Park, dat dwars door Dalmatië ligt. Het park omhelst als het ware de rivier de Krka en is in totaal 109 km² groot. 

Mooiste plekken in Krka

Er zijn vele mooie bezienswaardigheden te ontdekken. Uiteraard zijn er verschillende wandelpaden door de bossen. Daarnaast kan je ook deelnemen aan rondleidingen met gids en boottochten. Na een bezoek aan het park kan je terecht in het museum, in de toeristenshop of in een van de restaurants. Cultuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan een van de archeologische vondsten die dateren tot uit de tijd van de Romeinen: Čučevo, Nečven, Bogočin, Ključica and Burnum.

1. Krka Nationaal Park en Rivier

Krka National Park ligt ten noordoosten van de plaats Šibenik. Het werd in 1985 opgericht ter bescherming van de Krka rivier en heeft zowel een wetenschappelijk en educatief als toeristisch en recreatief doel. Het gebied heeft bijzondere natuur met diverse ecosystemen en een zeer rijke fauna en flora. Zo is het bijvoorbeeld het op één na dichtst met lavendel begroeide gebied in Europa, waardoor er veel bijen voorkomen.

Krka National Park
Deel op Pinterest

Er werden 860 plantensoorten geteld, waarvan sommige alleen in deze regio voorkomen. De Krka Rivier biedt prachtig helder water om in te zwemmen. Er leven 18 vissoorten in het water, waarvan 10 endemische soorten. Langs de oevers liggen moerassige weilanden, die een trekpleister vormen voor vele amfibieën en vogels. Op de omliggende rotsen hebben reptielen hun plekje gevonden.

2. Skradinski buk

Skradinski buk is een van de populairste en mooiste plekken in Krka. Het is een enorme, natuurlijke poel, waar de watervallen in neerstorten. Het is het laagst gelegen deel van de 3 achtereenvolgende watervalpartijen in de Krka Rivier. De groene vegetatie, het lichtspel op het water en grote verscheidenheid in watervalletjes maken deze plek magisch. Helaas is het sinds 2021 niet meer toegestaan om hier te zwemmen.

3. Roški Slap

Roški Slap, nabij Miljevci, is het tweede meest bezochte hoogtepunt van Krka. De watervallen hier kunnen het hele jaar door bezocht worden. De mooiste manier om er te komen is per boot, maar je kan deze plek ook bereiken over de gewone weg.

4. Dieren in Krka

Naast de vele vissen, reptielen en amfibieën bij het water, huisvest de natuur in Krka ook vele zoogdieren, zoals vleermuizen en otters. Het Krka nationaal park heeft een perfecte ligging voor migrerende vogels in lente en herfst. Er komen 222 vogelsoorten voor, waaronder vele roofvogels, uilen en bijeneters.

5. Visovac eiland

Midden in het park, in de Krka Rivier ligt het eiland Visovac. Hier bevindt zich een andere bezienswaardigheid, het Rooms-Katholieke Visovac klooster, opgericht door de Franciscanen in 1445. Het eiland kan per boot bezocht worden vanaf Skradinski buk. 

Mooiste plekken Krka
Deel op Pinterest

Krka bezoeken

Tijdens de individuele reis van SNP bezoek je verschillende Nationale Parken. Dankzij een recent aangelegde weg kom je tijdens deze reis ook in NP Krka.
Een fly-drive Kroatië waarbij je de Krka watervallen bezoekt boek je zeer voordelig op de website van TUI.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!