Ga naar content

Wandelen in Nederland

Mooi wandelen in de natuur, dat kan ook in eigen land! Wist je dat we meer dan 20 nationale parken in Nederland hebben, waar je als natuurliefhebber naar hartenlust kunt genieten van uitgezette wandelingen?

Ook buiten de nationale parken zijn er overal mooie wandelgebieden en gemarkeerde routes. Trek er op uit in bossen en kleinere natuurgebieden. Of je nu houdt van hiken in het bos, over de heide, langs vennen, zandduinen of zee, wandelpaden in Nederland zijn er in alle smaken.

Probeer een van de vele NS wandeltochten, hike over een langeafstandspad of stippel een route uit met het Drentse wandelnetwerk. Wil je goed voorbereid op pad? In online boekenhandels vind je allerlei gidsen om te wandelen in Nederland: bekijk de vele kaarten en wandelgidsen op De Zwerver en Bol.com.

Meerdaagse wandelroutes in Nederland

Er zijn meerdere langeafstandspaden die Nederland doorkruisen, op het moment van schrijven telt ons land maar liefst 23 LAWs. De meeste van deze langeafstandsroutes zijn ingedeeld in kortere etappes, zodat je zelf kan bepalen welke etappe je loopt. De bekendste trail is het 492 km lange Pieterpad, waar je op onze site meer over kunt lezen.

Heuvelrughike
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Maar er zijn nog tal van andere bekende routes. Het Nederlands Kustpad is de langste langeafstandsroute van Nederland. Je kunt ook hiken op het Trekvogelpad (van Bergen aan Zee naar Enschede), het Pelgrimspad (van Amsterdam naar Maastricht), het Zuiderzeepad (van Enkhuizen naar Stavoren) of het Waterliniepad (van Volendam naar Dordrecht). Of wat dacht je van de Heuvelrughike, waarbij je de hele Heuvelrug in vijf etappes bewandelt? Van het Gooimeer tot aan de Grebbeberg!

Wandelroute van 2023 was het Stellingenpad van Nivon. Een route van 260 km door Zuidoost-Friesland, West-Drenthe en de kop van Overijssel. Je wandelt onder andere door de Weerribben-Wieden, Drents-Friese Wold en Fochteloërveen.

De Wandelroute 2024 van de Benelux werd op 2 maart bekendgemaakt: het is de Venntrilogie in België. 

En dan eentje voor de die hards: the Dutch Mountain Trail. Deze 100,5 kilometer lange LAW loopt over de 7 steilste toppen van Zuid-Limburg en wordt gezien als het zwaarste langeafstandspad van Nederland. In vier dagen van Station Eygelshoven naar Maastricht langs wijngaarden, bloemrijke weilanden, beekjes, knusse dorpjes met vakwerkhuizen en telkens weer een nieuw uitzicht. Ga jij de uitdaging aan? Of kies je liever voor het iets minder zware Krijtlandpad in dezelfde regio? 

Tips voor een weekend wandelen in de natuur in Nederland

Waar vind je de mooiste wandelroutes in Nederland? Waar kan je mooi wandelen in de Nederlandse natuur? Het is mogelijk om een compleet georganiseerde wandelvakantie in Nederland te boeken, maar je kan er uiteraard ook makkelijk zelf op uit. Enkele tips voor mooie plekken om te wandelen:

1. Wandelen in Gelderland

  Gelderland heeft als grootste provincie van ons land veel te bieden aan de wandelaar! Je vindt er een grote diversiteit aan heide, bos, stuwwallen en boerenlandschap om te voet te verkennen. Bekijk de mooiste routes op onze pagina Wandelen in Gelderland.

  Nationaal Park de Veluwezoom is een betoverende plek op de Veluwe. Je wandelt hier door heuvelachtige landschappen met in de nazomer een paarse heide. Diverse routes leiden je door en rond het gebied met adembenemende uitzichtpunten.

  Posbank
  Deel op Pinterest

  Met hoogtepunten zoals de Posbank, de schaapskudde en wilde dieren, waaronder edelherten, zal je nooit genoeg krijgen van het wandelen in dit nationale park. Als je meer tips nodig hebt, bekijk dan ons overzicht met mooie Veluwe wandelroutes.

  Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie wandelroutes in Gelderland. Bekijk eens onze tips over hiken in de mooiste gemeenten:

  - Wandelen in Wolfheze langs de eeuwenoude Wodanseiken
  Wandelen in Lunteren
  Wandelen in Ede
  - Wandelen in het Deelerwoud
  - Wandelen in Renkum

  Wandelen in Renkum
  © Wim van Schaik
  Deel op Pinterest

  2. Wandelen in Drenthe

  Een van de mooiste provincies om te wandelen in Nederland is Drenthe. Hier vind je natuurgebieden als de Drentsche Aa en Drents Friese Wold. Er zijn veel wandelroutes in de hele omgeving. Leuk om er een weekendje van te maken. Bekijk enkele tips over wandelen in Drenthe.

  Drenthe
  Deel op Pinterest

  3. Wandelen in Limburg

  Een weekend wandelen in Nederland met iets meer uitdaging? Dan is het een goed plan om naar het zuidoosten van het land af te reizen en een stevige trekking door de heuvels van Limburg te maken. In het uiterste puntje van Zuid-Limburg ligt de Sint-Pietersberg. Dit gebied is een hiking walhalla met heuvellandschappen, kalksteenwanden en bijzondere dieren waaronder oehoes en dassen.

  Wandelen in het Heuvelland
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Rond de Sint-Pietersberg kan je kiezen uit de gele, groene of rode wandelroute die je langs de hoogtepunten van het gebied brengen. De St Pietersberg is tevens het begin/eindpunt van het Pieterpad. Een ander mooi wandelgebied in Limburg is Nationaal Park Meinweg waar je over houten bruggen langs beekjes en vennen wandelt. Daarnaast vind je de mooie wandelplekken De Maasduinen en De Groote Peel ook in de provincie Limburg. Een weekend Limburg biedt dus genoeg opties voor een korte wandelvakantie. 

  Welke wandelroute kun je het beste kiezen? Bekijk onze pagina over wandelen in Limburg voor de mooiste routes in Noord-, Midden- en Zuid-Limburg en meerdaagse tochten.

  Limburg
  Deel op Pinterest

  4. Wandelen in de Provincie Utrecht

  Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug is zeer veelzijdig. De bosrijke heuvels zorgen voor verkoeling in de zomer en een kleurenspel in de herfst. Vele van deze paden door de bossen eindigen in een door statige beuken omzoomde oprijlaan van een landgoed. Want daar staat het Groene Hart van Nederland ook om bekend. Net als de grafheuvels uit de prehistorie die hier werden ontdekt. 

  Utrecht
  Deel op Pinterest

  Een lekkere wandeling langs zandverstuivingen, door bossen en over kleurrijke heide. Met onderweg een picknick in het zand. Dat staat je dan weer te wachten als je de Soesterduinen in trekt. Dit bijzondere stuifzandgebied bestaat uit twee duingebieden: de Lange en Korte Duinen. Door deze gebieden zijn diverse wandelroutes van 3,5 tot 10 km uitgezet. Neem zeker een kleedje mee om onderweg te picknicken op de zandvlakte.

  De kinderen kunnen in bomen klimmen en de hond zal zich ook goed vermaken in het zand. Na het wandelen heb je de gelegenheid om in het restaurant bij te komen met een kopje koffie terwijl de kinderen in de speeltuin ravotten. Lees meer over wandelen in de Soesterduinen.

  Ook de Utrechtse Plassen vormen een schitterende omgeving om te voet te verkennen. Voor vogelaars is het genieten bij de Vinkeveense Plassen of de Loosdrechtse Plassen.

  5. Wandelen in de Achterhoek

  In het coulisselandschap van de Achterhoek kan je eindeloos wandelen. Langs houtwallen en boerderijen, over groene bosroutes, dwars door idyllische dorpen; de regio heeft ruim 3.000 km aan wandelpaden. Vanaf Doetinchem vindt jaarlijks de Achterhoekse Wandelvierdaagse plaats. Ontdek dus snel de mooiste plekken in de Achterhoek.

  Achterhoek
  Deel op Pinterest

  6. Wandelen op de Wadden

  De Waddeneilanden zijn schitterende plekken om te voet te verkennen. Bekijk bijvoorbeeld eens de mooie routes om te wandelen op Terschelling. Echt een bijzondere tocht maken? Denk dan eens aan wadlopen.

  7. Wandelen in Noord-Brabant

  De Nederlandse provincie Brabant heeft onwijs veel mooie natuurgebieden om een lekkere ronde te wandelen. Bekijk de mooiste wandelroutes in de Biesbosch of ga op wandelvakantie in de Maashorst. Reisjournalist Eva van Hopstaken woont in de omgeving van de Oisterwijkse Bossen en Vennen en vertelt ons meer over haar favoriete wandelgebied in Noord-Brabant.

  8. Wandelen in Zeeland

  Waar je ook bent in Zeeland, het water is nooit ver weg. Struin over de stranden van Domburg of door de duinen van Renesse en bossen bij natuurgebied de Manteling. Bij het Veerse meer of in Kreek Schelpenhoek, er zijn overal mooie routes in verschillende lengtes. West-Zeeuws-Vlaanderen heeft dan weer een heel ander karakter en verrast met haar mooie natuurgebieden en historische gebouwen.

  Wandelen Zeeuws-Vlaanderen
  © Naturescanner Manou
  Deel op Pinterest

  9. Wandelen in Overijssel

  De provincie Overijssel blijft verrassen, dus ook tijdens je wandelingen! Van het mooie Vechtdal tot aan de Sallandse Heuvelrug of de Weerribben-Wieden, geniet van de ruimte en mooie natuur om je heen. Bekijk al onze tips voor wandelingen in Overijssel.

  10. Wandelen in Groningen

  De provincie Groningen heeft echt meer te bieden dan vlak boerenland. Naturescanner Janneke is hier opgegroeid en tipt je de meest verrassende wandelingen in Groningen. Van Stad tot Ommelanden! 

  Groningen wandelen
  Deel op Pinterest

  Dagwandelingen Nederland

  Natuurlijk zijn er ook genoeg wandelgebieden in Nederland waar je een dag of dagdeel kunt hiken. De bovenstaande gebieden hebben diverse wandelroutes waar je onderweg goed kunt genieten van de natuur en bij kunt komen in een restaurantje. Ook leuk is om een dag(deel) uit te trekken voor een laarzenpad. Dit zijn vaak korte routes die je in enkele uren kan voltooien. Alleen voor de mensen die wel tegen een beetje modder kunnen! Of misschien heb je zin in een mooi klompenpad waar je oer-Hollandse polders afwisselt met natuur.

  Wandelevenementen in Nederland

  Aangezien Nederlanders gek zijn op wandelen, worden er met grote regelmaat wandelevenementen georganiseerd, waarbij de routes de mooiste delen van Nederland doorkruisen. Sommige evenementen zijn meerdaags, maar er zijn ook veel eendaagse wandeltochten.

  1. Bloesemtocht
  Een bekende wandeltocht is de Rode Kruis bloesemtocht in de Betuwe. In het voorjaar komen mensen genieten van her en der om de prachtige bloesem op de duizenden fruitbomen te bewonderen. Meer dan 30.000 mensen lopen jaarlijks mee met de Bloesemtocht.

  2. Vierdaagse wandelevenemenenten
  - Nijmeegse Vierdaagse
  Iedereen kent natuurlijk ook de Nijmeegse vierdaagse. Vier dagen lopen langs de mooiste plekjes rondom Nijmegen en 's avonds genieten van de uitbundige feesten in de stad. Regel tijdig een slaapadres. Er komen veel wandelaars naar de Nijmeegse vierdaagse, en je bent dan zeker van een kamer!
  - 4daagse Apeldoorn en Achterhoekse Wandelvierdaagse
  Wist je dat ook de Achterhoek en Apeldoorn hun eigen wandelvierdaagse hebben? Heel wat rustiger dan de Nijmeegse tocht.

  3. Tocht om de Noord
  In het noorden van het land vindt de Tocht om de Noord, van Lauwerszee tot Dollard tou & van Drenthe tot aan 't Wad.

  Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan al onze tips voor wandelevenementen in Nederland.

  Wandelroutes in Nederland

  Er zijn ongelooflijk veel verschillende wandelroutes in ons land. En er zijn ook enorm veel manieren om aan de routes te komen. Houd je ervan om tijdens een wandeltocht een kaart op zak te hebben? Dan kan je in bijna alle boekenwinkels goede kaarten kopen om te wandelen in Nederland. Maar zelfs wandelen is aan digitalisering onderhevig. Zo zijn er steeds meer websites en softwareleveranciers, die kaarten en routes beschikbaar stellen om te exporteren naar een GPS apparaat. Zo weet je altijd precies waar je bent en heb je de gegevens van je wandeling binnen handbereik. Wil je ook een GPS apparaat voor wandelen of fietsen? Deze zijn online te bestellen of te koop in de winkel.

  NS Wandeltochten

  Door heel Nederland heeft de NS wandeltochten uitgezet door de mooiste natuurgebieden van het land. De routes beginnen bij een NS station, waardoor je op een "groene" manier naar de startlocatie kunt gaan. Natuurlijk is het ook mogelijk om met de auto naar de start van de wandeling te gaan. In totaal zijn er 45 NS wandelingen in Nederland uitgezet. Daarnaast zijn er ook een aantal meerdaagse NS tochten uitgezet. Dus wie een weekendje wil gaan wandelen, kan dit prima combineren met een overnachting in een hotel of huisje.

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!