Ga naar content

Wandelen in Nederland

Mooi wandelen in de natuur, dat kan ook in Nederland! Wist je dat we ruim 20 nationale parken in Nederland hebben, waar je als natuurliefhebber naar hartelust kunt genieten van mooie uitgezette wandelingen? Ook buiten de nationale parken zijn er overal mooie wandelroutes in bossen en kleinere natuurgebieden. Of je nu houdt van bos, heide, vennen, zandduinen of zee, wandelpaden in Nederland bieden het allemaal.

Probeer een van de vele NS wandeltochten, of stippel een route uit met het Drentsche wandelnetwerk. Wil je goed voorbereid op pad? In online boekenhandels vind je allerlei gidsen om te wandelen in Nederland: bekijk de wandelgidsen op De Zwerver en Bol.com.

Langeafstandswandelroutes in Nederland - LAW

Er zijn meerdere langeafstandspaden die Nederland doorkruisen, op het moment van schrijven telt ons land maar liefst 23 LAWs.
De meeste van deze routes zijn ingedeeld in kortere stukken, zodat je zelf kan bepalen welke etappe je loopt.
De bekendste trail is het 492 km lange Pieterpad, waar je op onze site meer over kunt lezen.
Maar er zijn nog tal van andere bekende routes. Het Nederlands Kustpad is de langste langeafstandsroute van Nederland. Maar denk ook aan het Trekvogelpad (van Bergen aan Zee naar Enschede), het Pelgrimspad (van Amsterdam naar Maastricht), het Zuiderzeepad (van Enkhuizen naar Stavoren) of het Waterliniepad (van Volendam naar Dordrecht).

Weekend wandelen Nederland

Waar vind je de mooiste wandelroutes in Nederland? Waar kan je mooi wandelen in de Nederlandse natuur? Het is mogelijk om een compleet georganiseerde wandelvakantie in Nederland te boeken, maar je kan er uiteraard ook makkelijk zelf op uit. Enkele tips voor mooie plekken om te wandelen:

1. Wandelen op de Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een van de mooiste wandelgebieden in Nederland. Naast de vele uitgestippelde wandelroutes worden er in het park met grote regelmaat begeleide wandelingen georganiseerd. Denk hierbij aan wildexcursies, ochtendwandelingen, familiewandelingen of excursies met natuurgids of boswachter. Sinds enkele jaren is er een cultuurhistorische wandeling aangelegd in het Nationale Park, toegankelijk voor mindervaliden en voor mensen met kinderwagens. De 5 km lange wandelroute voert langs de mooiste plekjes in het natuurgebied, zoals het Kröller-Müller museum, het Pampelse Zand, een wildobservatiepost en de Franse Berg. Ook leuk voor de kinderen: naast het wandelpad kunnen zij een andere route volgen, de Knapzakroute, waar zij op een educatieve manier allerlei zaken kunnen verzamelen in hun knapzak. Soms worden er op de hoge Veluwe zelfs nachtsafari’s gehouden, waarbij je wild gaat spotten en het ontwakende park observeert. Kijk op hogeveluwe.nl voor een volledig overzicht van alle wandeltochten.

2. Wandelen in Drenthe

Een van de mooiste provincies om te wandelen in Nederland is Drenthe. Hier vind je natuurgebieden als de Drentsche Aa en Drents Friese Wold. Er zijn veel wandelroutes in de hele omgeving. Leuk om er een weekendje van te maken. In Drenthe vind je ook het wandelnetwerk. Dit is voornamelijk uitgezet in de streek Twente. Met dit netwerk kan je net als bij het fietsknooppunten netwerk je eigen route uitstippelen. Op de knooppunten vind je een overzichtskaart met alle knooppunten en de afstanden tot het volgende punt.

Wandelevenementen in Nederland

Aangezien Nederlanders gek zijn op wandelen, worden er met grote regelmaat wandelevenementen georganiseerd, waarbij de routes de mooiste delen van Nederland doorkruisen. Sommige evenementen zijn meerdaags, maar er zijn ook veel eendaagse wandeltochten.
- Bloesemtocht
Een bekende wandeltocht is de Rode Kruis bloesemtocht in de Betuwe. In het voorjaar komen mensen genieten van her en der om de prachtige bloesem op de duizenden fruitbomen te bewonderen. Meer dan 30.000 mensen lopen jaarlijks mee met de Bloesemtocht.
- Nijmeegse Vierdaagse
Iedereen kent natuurlijk ook de Nijmeegse vierdaagse. Vier dagen lopen langs de mooiste plekjes rondom Nijmegen en 's avonds genieten van de uitbundige feesten in de stad. Regel tijdig een slaapadres. Er komen veel wandelaars naar de Nijmeegse vierdaagse, en je bent dan zeker van een kamer!
- Tocht om de Noord
In het noorden van het land vindt de Tocht om de Noord, van Lauwerszee tot Dollard tou & van Drenthe tot aan 't Wad. Meer info Tocht om de Noord.

Wandelroutes in Nederland

Er zijn ongelooflijk veel verschillende wandelroutes in nederland. En er zijn ook enorm veel manieren om aan de routes te komen. Houd je ervan om tijdens een wandeltocht een kaart op zak te hebben? Dan kan je in bijna alle boekenwinkels goede kaarten kopen om te wandelen in Nederland. Maar zelfs wandelen is aan digitalisering onderhevig. Zo zijn er steeds meer websites en softwareleveranciers, die kaarten en routes beschikbaar stellen om te exporteren naar een GPS apparaat. Zo weet je altijd precies waar je bent en heb je de gegevens van je wandeling binnen handbereik. Wil je ook een GPS apparaat voor wandelen of fietsen? Deze zijn online te bestellen of te koop in de winkel.

NS Wandeltochten

Door heel Nederland heeft de NS wandeltochten uitgezet door de mooiste natuurgebieden van het land. De routes beginnen bij een NS station, waardoor je op een "groene" manier naar de startlocatie kunt gaan. Natuurlijk is het ook mogelijk om met de auto naar de start van de wandeling te gaan. In totaal zijn er 46 NS wandelingen in Nederland uitgezet. Daarnaast zijn er ook een aantal meerdaagse NS tochten uitgezet. Dus wie een weekendje wil gaan wandelen, kan dit prima combineren met een overnachting in een hotel of huisje.

Op zoek naar een duidelijk overzicht van alle NS wandelingen? Kijk dan op wandelnet.nl. Daarnaast vind je ook andere mooie wandelingen door heel Nederland.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!