Ga naar content

Bloesem Nederland

Lente in Nederland - Zodra de bloesemperiode aanbreekt zijn wij altijd extra vrolijk. Niet alleen betekent dit dat de lente weer is begonnen, maar ook dat sommige gebieden in het land er tijdelijk extra mooi bij staan. En wandelen en fietsen door de witte en roze gekleurde bomen, dat doen we maar al te graag. We vertellen je waar je moet zijn om bloesem te zien en wanneer deze bloeit. Vergeet je camera niet!

Bloesemperiode

Wanneer bloeit de bloesem? De bloeitijd is erg afhankelijk van het weer en het soort boom. Wanneer er nog veel vorst is in het voorjaar kan de bloesemtijd later starten. Over het algemeen is de beste tijd om bloesem te zien in Nederland van eind maart tot begin mei. De pruimenbomen staan als eerste in bloei, gevolgd door de kersenbomen, perenbomen en tot slot appelbomen.

Bloesem locaties

Waar is bloesem te zien? Op veel plekken in Nederland kom je af en toe een bloesemboom tegen. Toch zijn er enkele plekken die extra mooi zijn in de bloesemtijd, omdat er vele bloesembomen bij elkaar staan. Onderstaand een aantal mooie gebieden om bloesem te kijken.

1. Bloesem in de Betuwe

De absolute nummer 1 is de Betuwe. In deze streek in Gelderland vind je uitgestrekte boomgaarden met fruitbomen die er in de lente prachtig bijstaan. De mooiste bloesemplekken vind je onder meer bij Geldermalsen, Buren en Landgoed Mariënwaerdt. Download de Fruitalert app van Rivierenland om als eerste op de hoogte te zijn van de bloesem.

Elk jaar wordt in de Betuwe de Rode Kruis Bloesemtocht georganiseerd, wandelen door de bloesem voor het goede doel. Helaas heeft de organisatie drie jaar op rij moeten beslissen het af te lassen vanwege corona. Ook in 2022 geen Bloesemtocht.

2. Bloesempark Amsterdam

Wie Japanse kersenbloesem wil zien in Nederland kan een bezoek aan het Amsterdamse Bos niet overslaan. Hier bevindt zich namelijk het Bloesempark. Ieder voorjaar trekt dit park vele bezoekers. Het is dan ook niet het meest rustige plekje om te genieten van de bloesem, maar wel een hele mooie.

Bloesem nederland
Deel op Pinterest

Tussen de bloeiende bomen in het Bloesempark waan je je even in Japan! In Japan vieren de locals het kersenbloesemfeest, Hanami Matsuri. Japanse families slaan dan een kleedje uit onder de bomen en luiden de lente in. Dus neem je kleedje mee en ga lekker picknicken* in deze magische omgeving. Wanneer de bloesem precies bloeit is elk jaar anders, maar meestal is de bloeitijd twee weken in maart of april. Houd hiervoor de Facebook pagina van het Amsterdamse Bos in de gaten.

* Let op: tijdens coronatijd is het niet toegestaan te picknicken in het park en wordt er een beperkt aantal mensen toegelaten.

3. Bloesem Zuid-Limburg

Reis af naar het zuiden van Nederland en geniet van de fruitbomen in de Limburgse heuvels. De hoogteverschillen van de heuvels zorgen voor een bijzondere kijk op de bloesem. Bezoek gemeente Eijsden-Margraten ten zuiden van Maastricht, waar vooral in april en soms vroeg in mei de witte en zachtroze tinten overheersen. De bloesemperiode is tevens een mooie tijd om de Dutch Mountain Trail te lopen, die je meeneemt door de Zuid-Limburgse natuur.

4. Bloesem in Zeeland

Het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland staat bekend om de vele fruitbomen. Zeker het gebied rond Kapelle en Wemeldinge; dit wordt ook wel de Betuwe van Zeeland genoemd. Hier geniet je niet alleen van uitgestrekte fruitboomgaarden maar zie je tussendoor ook nog stranden en dijken en uitzichten over het water. Een bijzonder mooie combinatie. Meestal bloeit de bloesem in april en mei.

5. Bloesem in Drenthe

In Ruinerwold, een dorp dat bij de gemeente De Wolden hoort, is een prachtige perenlaan. Langs de 7 kilometer lange Dr. Larijweg staan ca. 1100 perenbomen. Eind april staan deze in bloei en dat is prachtig om te zien. Wandel de hele route, langs oude boerderijen met rieten daken. Ben je niet zo goed ter been, dan kan je van uit de auto genieten van al dit moois.

Bloesem wandelingen

Een mooie bloesemtocht te voet maken, dat hoort er in deze tijd zeker bij. Enkele ideeën:

  • Klompenpad van Buren en Erichem, 13 kilometer wandelen langs diverse soorten bloesem. Je loopt over onverharde paden, door weilanden en boomgaarden heen. Stevige schoenen die vies mogen worden zijn een aanrader.
  • E4 Bloesemroute, 6 kilometer door de bloesem van Zuid-Limburg. Met prachtige vergezichten op het heuvellandschap.
  • Groene Wissel Kapelle-Biezelinge, wandelroute van 18 kilometer die je door de akkerlanden van Zuid-Beveland brengt.

Bloesem fietstochten

Fietsen tussen de bloeiende fruitbomen, dat is een mooie ervaring. Kijk eens naar mooie fietstochten in de Betuwe. Vooral Fietsroute tussen de bloesem (47,4 km) en Fietsroute tussen de rivieren (42,5 km) zijn aanraders. Hier fiets je door de boomgaarden heen en geniet je in het voorjaar van het bloesemspektakel. Wie wil fietsen tussen de bloesem in Limburg kan de speciaal uitgezette bloesemfietsroute van 20,7 kilometer volgen. Deze start bij het station in Eijsden en volgt diverse knooppunten die je langs de peren- en appelbloesem leiden. Ook in Zeeland is het fijn fietsen. Hier maak je vanuit Kapelle een route van 45 kilometer door de 'Betuwe van Zeeland'.

Veelgestelde vragen over bloesem in Nederland

Afbeelding van Manou 't Lam
Geschreven door
Manou 't Lam
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!