Ga naar content

Zuid-Limburg

Authentiek Zuid-Limburg, een aantrekkelijk groen gebied met karakter. Glooiende groene heuvels, dalen met meanderende riviertjes, en karakteristieke vakwerkboerderijen kleuren het landschap. Beleef de veelzijdige natuur bij Maastricht en Valkenburg en verken de regio op de fiets, of loop één van de vele mooie wandelroutes. Voor actieve vakantiegangers, rust- en natuurzoekers, en natuurlijk levensgenieters!

Natuur in het Heuvelland

Het gebied kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Oude bossen, kleurrijke kalkgraslanden, steile hellingen en groene weides kleuren het landschap. Bovenop de vlakke lössplateaus word je getrakteerd op mooie uitzichten. De verschillende lagen van het landschap vormen een bijzonder mooi plaatje.

Heuvelland bij Gulpen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Zuid-Limburgse natuur doet zelfs een beetje on-Nederlands aan. En wist je al dat de hoogste berg van het land in deze regio ligt? Met 321 meter is de Vaalserberg het hoogste punt van ons land. Het is tevens het Drielandenpunt met België en Duitsland.

Mooiste plekken Zuid-Limburg

Stap in de auto of op de fiets of trek de wandelschoenen aan en je komt vanzelf langs bijzondere landschappen en schitterende dorpjes. Wie toch graag een plan wil hebben voor zijn vakantie in Zuid-Limburg, tippen we de mooiste plekjes van de streek.

1. Krijt

Miljoenen jaren geleden werd Zuid-Limburg gekenmerkt door een warme krijtzee. De zeedieren die in de krijtzee leefden, zijn in enorme getalen vereeuwigd in de rotsen. De skeletten van kalk zijn vandaag de dag nog terug te vinden in het gesteente. Er zijn diverse groeves in Zuid-Limburg opengesteld voor publiek, zoals de ENCI-groeve bij Maastricht met zijn felblauwe water.

2. Grotten en kastelen in Limburg

Met het mergelgesteente uit de groeves zijn kloosters, kastelen en boerderijen gebouwd. De mooie oude gebouwen van mergelsteen zijn geliefd. Er zijn vandaag de dag nog een groot aantal kastelen te vinden. Vele dorpen hebben hun eigen kasteel. Met hun torens voeren ze je terug in de tijd. Door de winning van mergel is er een mysterieus grottenstelsel ontstaan.

Grotten Zuid-Limburg
Deel op Pinterest

Dit meer dan 200 kilometer lange stelsel ligt verborgen onder Zuid-Limburg. Je kan de grotten op meerdere plaatsen bezoeken/betreden, en zelfs grotbiken is mogelijk. De bekendste grotten vind je in Valkenburg en de Sint-Pietersberg

3. Gerendal

Het Gerendal is een aantrekkelijk natuurgebied, waar je naar hartenlust kunt wandelen en fotograferen. Oude hoogstamboomgaarden bloeien weelderig in het voorjaar, en de loofbossen bekleden de steile hellingen. Picknicken is een aanrader in deze omgeving, genietend van het authentieke Zuid-Limburgse landschap.

Door de kalkrijke bodem zijn er orchideeën in overvloed in Zuid-Limburg. In de orchideeëntuin in Gerendal te Schin-op-Geul kun je vele soorten in prachtige bloei bekijken. De tuin in het natuur- en wandelgebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer, en een rondleiding behoort tot de mogelijkheden.

Zuid-Limburg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je mag natuurlijk ook zonder gids deze sprookjesachtige tuin doorkruisen. Controleer voor je de tuin bezoekt de openingstijden. Enkel in het voorjaar zijn de orchideeën te bewonderen. De tuin is te bereiken vanaf het parkeerterrein. Je loopt ongeveer een kwartier door het Gerendal voordat je de tuin bereikt.

4. Brunssummerheide

Dit heidegebied bij Brunssum is zeker de moeite waard om te ontdekken. Gitta neemt je mee in een overzicht van bezienswaardigheden op de Brunssummerheide.

Heidegebied Limburg
Deel op Pinterest

5. Maasvallei

De naam verraadt het al, de Maas stroomt weelderig door de vallei heen. Het Maasdal is gelegen tussen Eijsden en Mook en de Maas vormt hier de grens met België. In het Maasdal is de Maas nooit gekanaliseerd. Hierdoor meandert ze in grote bochten door het landschap, en heeft de omgeving vormgegeven. Afgesneden meanders, stroomgeulen en dijken vormen het decor van het RivierPark Maasvallei.

Dit park is uitermate geschikt om te fietsen. De winterdijken zijn autovrij, zodat je kilometers rustig en genietend op de fiets kan vertoeven. Maar ook wandelaars en fotografen komen hier aan hun trekken. Aan de Nederlandse en Belgische kant zijn wandelroutes uitgezet die je langs de mooiste locaties voeren.

6. Bourgondische hoofdstad Maastricht

Wat steden betreft spant Maastricht de kroon. Het is een van de mooiste én oudste steden van Nederland. Op het Vrijthof toont het bourgondische leven zich hier in al haar facetten. Er zijn veel restaurants en cafés waar je het Limburgse leven kunt leren kennen. Ontdek ook eens de andere kant van de stad, met mooie parken en nabijgelegen natuurgebieden. Lees meer over de natuur bij Maastricht.

Leuke slaapplekken in Zuid-Limburg

Actieve vakantie

Het zuiden van Limburg is een waar wandel- en fietsparadijs. De actieve vakantieganger met een honger naar natuur kan hier zijn hart ophalen. Maar ook met de auto kun je genieten van het natuurschoon.

1. Wandelen in Zuid-Limburg

  Er is een uitgebreid wandelpadennetwerk en er zijn nog veel meer wandelingen uitgezet. Zelf vind ik het altijd prettig om een goede gids op zak te hebben. Ik heb deze wandelgids op Bol.com besteld, maar er zijn natuurlijk nog veel meer wandelgidsen over Zuid-Limburg te vinden, o.a. bij Reisboekhandel de Zwerver. Inspiratie opdoen voor mooie wandelroutes? Bekijk onze pagina over wandelen in Limburg.

  Wandelroutes en -evenementen

  Een aantal langeafstandsroutes doorkruisen het Zuid-Limburgse landschap. Het Pieterpad en het Pelgrimspad voeren door delen van het Heuvelland.

  Tijdens de Dutch Mountain Trail sta je zelfs aan de top van de 7 steilste heuvels van Zuid-Limburg. Het Krijtlandpad is een populaire wandelroute door het Mergelland. Het 90 kilometer lange pad met geel-rode markeringen, voert van Maastricht naar Vaals en weer terug, maar kan ingekort worden tussen Slenaken en Gulpen, waardoor het ongeveer gehalveerd kan worden.

  Daarnaast zijn er tal van lokale wandel- en fietsroutes uitgezet. Er zijn aansluitingen met het OV vanaf het station van Maastricht, Houthem-Sint Gerlach en Valkenburg.

  Wandelen in Zuid-Limburg
  ANWB stelletje Gulpen
  Deel op Pinterest

  Ook vindt ieder jaar de Nacht van Gulpen plaats in het heuvelland, een wandelklassieker! Meestal vindt dit langeafstand wandelevenement plaats in juni. Je wandelt dan een zeer pittige tocht van 70 kilometer. De eerste 60 kilometer doe je in groep op vast tempo, de laatste 10 kilometer op eigen tempo. Om je goed voor te bereiden zijn er trainingsdagen. 

  Voor wie wel de sfeer wil proeven maar geen trek heeft in 70 kilometer is er de 35 kilometer lange Neubourg tocht en de Mini-Nacht van 7,5 kilometer (ook leuk met kinderen vanaf 6 jaar). Kijk voor meer informatie en inschrijving op de website van Nacht van Gulpen

  2. Wielrennen en fietsen

  Zuid-Limburg is geschikt voor een actieve fietsvakantie. In de professionele sport is de Amstel Gold Race een hoogtepunt. Het nodigt ook veel recreatieve wielrenners en fietsers uit om zelf de heuvels te komen bedwingen. Want fietsen in Zuid-Limburg, dat staat voor heuvels en dalen.

  Met name de omgeving van Vaals zorgt voor de nodige uitdagingen. De Vaalse Berg is met 322 meter zelfs de hoogste heuvel van Nederland. Met de fietsknooppunten kan je zelf een route uitstippelen, maar er zijn al veel leuke uitgezette voorbeeldroutes.

  3. Mergellandroute

  De door de ANWB uitgestippelde route kan met de auto, de motor of de fiets worden gereden. De 113 kilometer lange Mergellandroute laat je alle hoogtepunten van Zuid-Limburg zien.  Je doorkruist zowel het landschap, Maastricht als verschillende pittoreske dorpjes. Slenaken, Epen en Gulpen zijn de mooiste.  Drukke wegen worden vermeden.

  4. Er op uit met kinderen

  Actief weekend of weekje weg met het gezin? Er zijn verscheidene vakantieparken midden in de bossen. Klimmen in het SnowWorld klimpark, skiën en snowboarden in Landgraaf of biken in de grotten. Kinderen vervelen zich niet in deze regio! Genoeg te doen voor jong en oud!

  Nog niet genoeg inspiratie? Wil je de rest van de provincie ook verkennen? Check nog meer leuke plekken in Limburg.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!