Ga naar content

Zuid-Limburg

Mooie plekken in Nederland - Authentiek Zuid-Limburg, een aantrekkelijk groen gebied met karakter. Glooiende groene heuvels, dalen met meanderende riviertjes, en karakteristieke vakwerkboerderijen kleuren het landschap. Beleef de veelzijdige natuur bij Maastricht en Valkenburg en verken de regio op de fiets, of loop één van de vele mooie wandelroutes. Voor actieve vakantiegangers, rust- en natuurzoekers, en natuurlijk levensgenieters!

Landschap in Zuid-Limburg -  het Heuvelland

Hoe is de natuur in de omgeving van Maastricht en Valkenburg? Het gebied kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Oude bossen, kleurrijke kalkgraslanden, steile hellingen en groene weides kleuren het landschap. Bovenop de vlakke lössplateaus word je getrakteerd op mooie uitzichten. De verschillende lagen van het landschap vormen een bijzonder mooi plaatje. De Zuid-Limburgse natuur doet zelfs een beetje on-Nederlands aan. En wist je al dat de hoogste berg van het land in Zuid-Limburg ligt? Met 321 meter is de Vaalserberg het hoogste punt van ons land. Het is tevens het Drielandenpunt met België en Duitsland.

Yvonne en Frank van Beterelandschapsfoto weten de natuur in Zuid-Limburg prachtig vast te leggen, en deze kennis delen ze graag met anderen. Je kan bij hen deelnemen aan fotografie workshops en reizen.

1. Krijt

Maar… zo lag het landschap er niet altijd al bij. Miljoenen jaren geleden werd Zuid-Limburg gekenmerkt door een warme krijtzee. De zeedieren die in de krijtzee leefden, zijn in enorme getalen vereeuwigd in de rotsen. De skeletten van kalk zijn vandaag de dag nog terug te vinden in het gesteente. Er zijn diverse groeves in Zuid-Limburg opengesteld voor publiek.

2. Grotten en kastelen in Limburg

Met het mergelgesteente uit de groeves zijn kloosters, kastelen en boerderijen gebouwd. De mooie oude gebouwen van mergelsteen zijn geliefd. Er zijn vandaag de dag nog een groot aantal kastelen te vinden. Vele dorpen hebben hun eigen kasteel. Met hun torens voeren ze je terug in de tijd. Door de winning van mergel is er een mysterieus grottenstelsel ontstaan. Dit meer dan 200 kilometer lange stelsel ligt verborgen onder Zuid-Limburg. Je kan de grotten op meerdere plaatsen bezoeken/betreden, en zelfs grotbiken is mogelijk. De bekendste grotten vind je in Valkenburg en de Sint-Pietersberg.

3. Gerendal

Het Gerendal is een aantrekkelijk natuurgebied, waar je naar hartenlust kunt wandelen en fotograferen. Oude hoogstamboomgaarden bloeien weelderig in het voorjaar, en de loofbossen bekleden de steile hellingen. Picknicken is een aanrader in deze omgeving, genietend van het authentieke Zuid-Limburgse landschap.

Door de kalkrijke bodem zijn er orchideeën in overvloed in Zuid-Limburg. In de orchideeëntuin in Gerendal te Schin-op-Geul kun je vele soorten in prachtige bloei bekijken. De tuin in het natuur- en wandelgebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer, en een rondleiding behoort tot de mogelijkheden. Je mag natuurlijk ook zonder gids deze sprookjesachtige tuin doorkruisen. Controleer voor je de tuin bezoekt de openingstijden. Enkel in het voorjaar zijn de orchideeën te bewonderen. De tuin is te bereiken vanaf het parkeerterrein. Je loopt ongeveer een kwartier door het Gerendal voordat je de tuin bereikt.

4. Maasvallei

De naam verraadt het al, de Maas stroomt weelderig door de vallei heen. Het Maasdal is gelegen tussen Eijsden en Mook en de Maas vormt hier de grens met België. In het Maasdal is de Maas nooit gekanaliseerd. Hierdoor meandert ze in grote bochten door het landschap, en heeft de omgeving vormgegeven. Afgesneden meanders, stroomgeulen en dijken vormen het decor van het RivierPark Maasvallei. Dit park is uitermate geschikt om te fietsen. De winterdijken zijn autovrij, zodat je kilometers rustig en genietend op de fiets kan vertoeven.
Maar ook wandelaars en fotografen komen hier aan hun trekken. Aan de Nederlandse en Belgische kant zijn wandelroutes uitgezet die je langs de mooiste locaties voeren.

5. Brunssummerheide

Dit heidegebied bij Brunssum is zeker de moeite waard om te ontdekken. Collega Gitta neemt je mee in een overzicht van bezienswaardigheden op de Brunssummerheide.

6. Bourgondische hoofdstad Maastricht

Wat steden betreft spant Maastricht de kroon. Het is een van de mooiste én oudste steden van Nederland. Op het Vrijthof toont het bourgondische leven zich hier in al haar facetten. Er zijn veel restaurants en cafés waar je het Limburgse leven kunt leren kennen.

En sinds kort heeft Maastricht er met het Frontenpark een nieuw stadspark bij. Het ligt ten noorden van de stadskern en is 20 hectare groot. Dit natuurpark verschilt van andere stadsparken vanwege de wildgroei aan diverse inheemse planten- en bloemensoorten. Omdat er jarenlang niet naar het terrein is omgekeken, zijn verscheidene planten en bloemen er weelderig gaan groeien. Ook hebben diverse insecten en dieren hierdoor de kans gekregen om zich op het terrein te gaan vestigen. In het centrum van dit mooie natuurgebied liggen De Lage en Hoge Fronten. Door de aanleg van een 120 meter lange, droge gracht waar je doorheen kunt lopen, zijn de voormalige vestingwerken weer met elkaar verbonden. Via deze gracht kunnen mens en dier genieten van de mooie natuur die er spontaan is ontstaan. 

Dichtbij het Frontenpark ligt het Sphinxkwartier, een voormalig industrieterrein en tegenwoordig een industrieel erfgoed. Om de bezoekers van Maastricht zo goed mogelijk kennis te laten maken met het Frontenpark en nabijgelegen Sphinxkwartier, heeft men de spannende en uitdagende wandelroute ‘Sphinxkwartier-Frontenpark: industrieel en eigenwijs’ bedacht. De wandelroute duurt ongeveer 1,5 uur en is 3 kilometer lang. Je kunt een gratis (Nederlandstalig of Engelstalig) exemplaar van deze wandelroute afhalen in het Maastricht Visitor Center en bij de ondernemers in onder meer het Sphinxkwartier. Een mooi stukje cultuur verenigt met prachtige natuur kenmerkt dit nieuwe en boeiende park in Maastricht. Zeker een aanrader om te bezichtigen tijdens je bezoek aan Maastricht.

Actief in Zuid-Limburg

Het zuiden van Limburg is een waar wandel- en fietsparadijs. De actieve vakantieganger met een honger naar natuur kan hier zijn hart ophalen. Maar ook met de auto kun je genieten van het natuurschoon.

1. Wandelen

Er is een uitgebreid wandelpadennetwerk en er zijn nog veel meer wandelingen uitgezet. Een hele handige en uitgebreide gids vind je op Wandelgids Zuid-Limburg.

Het Pieterpad en het Pelgrimspad doorkruisen delen van het Heuvelland.

Het Krijtlandpad is een populaire wandelroute door het Mergelland. Het 90 kilometer lange pad met geel-rode markeringen, voert van Maastricht naar Vaals en weer terug, maar kan ingekort worden tussen Slenaken en Gulpen, waardoor het ongeveer gehalveerd kan worden. Daarnaast zijn er tal van lokale wandel- en fietsroutes uitgezet. Er zijn aansluitingen met het OV vanaf het station van Maastricht, Houthem-Sint Gerlach en Valkenburg.

2. Wielrennen en fietsen

Zuid-Limburg is geschikt voor een actieve fietsvakantie. In de professionele sport is de Amstel Gold Race een hoogtepunt. Het nodigt tevens veel recreatieve wielrenners en fietsers uit om zelf de heuvels te beklimmen.

3. Mergellandroute

De door de ANWB uitgestippelde route kan met de wagen, de motor of de fiets worden gereden. De 113 kilometer lange Mergellandroute laat je alle hoogtepunten van Zuid-Limburg zien.  Je doorkruist zowel het landschap, Maastricht als verschillende pittoreske dorpjes. Slenaken, Epen en Gulpen zijn de mooiste.  Drukke wegen worden vermeden.

4. Er op uit met kinderen

Actief weekend of weekje weg met het gezin? Er zijn verscheidene vakantieparken midden in de bossen. Klimmen in het SnowWorld klimpark, skiën en snowboarden in Landgraaf of biken in de grotten. Kinderen vervelen zich niet in deze regio! Genoeg te doen voor jong en oud!


Bereikbaarheid Zuid-Limburg
Zuid-Limburg is het eenvoudigste per auto te bereiken. Vanuit midden Nederland ben je er in twee uur. Met de trein kan ook. Je kunt met de intercity naar Maastricht en Heerlen.

Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!