Ga naar content

Natuur bij Maastricht

Van historische straatjes tot terrassen vol gezelligheid, de stad Maastricht bruist van de energie en heeft veel bezienswaardigheden om te zien tijdens een weekendje weg. Maar ben je op zoek naar natuur in de buurt van Maastricht? Er zijn genoeg mooie plekken te vinden voor de natuurliefhebbers onder ons. We nemen je mee in onze zoektocht naar groen in en rondom Maastricht.

Mooiste plekken Maastricht

Wat zijn de leukste plekjes bij Maastricht en waar kan je goed wandelen? Van stadspark tot groeven en grotten, hieronder enkele tips voor wie liefst in de natuur vertoeft.

Populaire accommodaties in en rond de stad

1. Frontenpark en Sphinxkwartier

Maastricht is een van de oudste en fraaiste steden in ons land. Op het Vrijthof is het heerlijk vertoeven op een terrasje van een van de cafés en restaurants. Het Frontenpark is een prachtig stadspark. Het ligt ten noorden van de stadskern en is 20 hectare groot.

Dit natuurpark verschilt van andere stadsparken met haar wildgroei aan diverse inheemse planten- en bloemensoorten. Omdat er jarenlang niet naar het terrein is omgekeken, is de fauna hier weelderig gaan groeien. Ook hebben diverse insecten en dieren hierdoor de kans gekregen om zich op het terrein te vestigen. In het centrum van het mooie natuurpark liggen De Lage en Hoge Fronten.

Door de aanleg van een 120 meter lange, droge gracht waar je doorheen kunt lopen, zijn de voormalige vestingwerken weer met elkaar verbonden. Via deze gracht kunnen mens en dier genieten van de mooie natuur die er spontaan is ontstaan.

Parken Maastricht
Deel op Pinterest

Dichtbij het Frontenpark ligt het Sphinxkwartier, een voormalig industrieterrein en tegenwoordig industrieel erfgoed. Om de bezoekers van Maastricht zo goed mogelijk kennis te laten maken met het Frontenpark en nabijgelegen Sphinxkwartier, heeft men de spannende en uitdagende wandelroute ‘Sphinxkwartier-Frontenpark:
industrieel en eigenwijs’ bedacht.

De wandelroute duurt ongeveer 1,5 uur en is 3 kilometer lang. Je kunt een gratis (Nederlandstalig of Engelstalig) exemplaar van deze wandelroute afhalen in het Maastricht Visitor Center en bij de ondernemers in onder meer het Sphinxkwartier. Een mooi stukje cultuur verenigd met prachtige natuur kenmerkt dit nieuwe en boeiende park in Maastricht. Zeker een aanrader om te bezichtigen tijdens je bezoek aan Maastricht.

Bijzonder overnachten in Maastricht

2. Maasvallei

Een landschap bepaald door de Maas, je treft het in RivierPark Maasvallei. Een uniek natuurgebied tussen Maastricht en Thorn, waar je eindeloos van de paden af mag dwalen en struinen. Een veranderlijk landschap waar je veel wilde dieren en bijzondere planten kan spotten. Er zijn voldoende gemarkeerde paden om te wandelen en fietsen, maar je mag hier dus ook in het wilde weg dwalen.

3. ENCI-Groeve

Nabij Sint Pietersberg, tussen Jeker en Maas, ligt de ENCI-groeve, een gebied van Natuurmonumenten, dat nog in ontwikkeling is. Tot 2018 werd hier mergel gewonnen, wat tot een zeer bizar natuurgebied heeft geleid. Het gebied wordt nu ingericht voor recreatie, maar er is ondertussen meer dan genoeg te genieten van de plaatselijke natuur bij Maastricht.

ENCI Groeve bij Maastricht
Deel op Pinterest

Zo kun je ontzettend mooi wandelen langs de groeve en met de trap naar beneden. Ook vanaf de vele uitzichtplateaus heb je prachtige vergezichten over het omliggende landschap. De combinatie van kiezels en kalk zorgen ervoor dat hier unieke fauna en flora voorkomt. Natuurmonumenten organiseert geregeld excursies met boswachters met thema's als vlinders, uilen, geologie en geschiedenis. Een absolute aanrader voor je bezoek aan Maastricht!

4. Sint Pietersberg

Heb je de ENCI-Groeve gezien, dan is de volgende stop het beschermde natuurgebied rondom St. Pietersberg. Hier kan je prima enkele uurtjes zoet zijn met wandelen, fietsen en algeheel genieten van een landschap gevuld met rollende heuvels, diepgroene graslanden en charmante wijngaarden. Een middagje hier doorbrengen geeft je het gevoel in het buitenland te vertoeven. Lees meer over Sint Pietersberg.

5. Grotten bij Maastricht

Erg leuk voor een middagje weg of excursie met gids: verken het fundament van Maastricht en duik de grotten in! Donker, mysterieus en ver weg van de massa... de grotten zijn een bron van vele legendes en historische verhalen. Een overzicht van de grotten bij Maastricht:

  • Gemeentegrot, Valkenburg
  • Fluweelengrot/Sibberberg, Valkenburg
  • Zonneberg, Maastricht
  • Grotten Noord, Maastricht
  • Jezuïetenberg, Maastricht
  • Geulhemmergroeve, Valkenburg

MergelRijk is een ondergrondse attractie in Valkenburg en bevindt zich in de grotten. Door middel van walkthrough-tentoonstellingen maak je kennis met allerlei onderwerpen, van beeldhouwen met zand en mergel tot het opgraven van fossielen van dino's.

6. Valkenburg

Een bezoek aan Maastricht wordt vaak gecombineerd met Valkenburg. Met de fraaie kasteelruïne, het oude stadscentrum en de bovengenoemde grotten is dit een topbestemming vlak bij Maastricht. En als je er toch bent, is het leuk om ook de parken en natuurgebieden te ontdekken. Er zijn verscheidene stadstuinen en parkjes, waar je heerlijk kunt rusten op een bankje.

Wil je even stevig wandelen, trek dan de wandelschoenen aan en trek vanaf het centrum langs de Geul naar de Drie Beeldjes, een populaire wandeltocht. Ook bij het Geuldal, de Cauberg of de Heunsberg kan je mooi hiken. Met kinderen kan je tevens het Sprookjesbos of Pretpark de Valkenier bezoeken.

Valkenburg
Deel op Pinterest

7. Nationaal Park Hoge Kempen

Een klein stukje over de grens met onze Zuiderburen ligt Nationaal Park de Hoge Kempen in de provincie Limburg, het enige nationale park van Vlaanderen en een mooie uitstap vanuit Maastricht. Een dagje natuur verkennen door uitgestrekte bossen, grote heidevelden en langs mooie vennen. Recreatie bestaat uit fietsen en wandelen door de aaneengesloten natuurgebieden, waar ook de Big 5 van het park te spotten zijn: everzwijnen, reeën, dassen, nachtzwaluwen en gladde slangen.

Wandelen bij Maastricht

Het heuvelland rond de stad is geweldig te voet te ontdekken. Stap in je wandelschoenen en maak je klaar voor flinke kuitenbijters. 

Een van de gave hikes rond Maastricht is de DMT, Dutch Mountain Trail. Een tocht van 100 kilometer van Station Eygelshoven naar Station Maastricht. Je doet 7 heuveltoppen aan en ontdekt de pracht van de Zuid-Limburgse natuur. Uitgestrekte glooiende heuvels, schattige vakwerkhuizen, beekjes, kapelletjes en kruisbeelden, bossen en rivierdalen. Ontdek het allemaal en eindig in Maastricht, om daarna te genieten van je stedentrip.

Wandelen bij Maastricht
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Onze collega Janneke liep een andere bekende langeafstandsroute vanaf Maastricht, het Krijtlandpad. Bekijk haar tips over de vijf etappes van deze route en leuke inspiratie voor het boeken van jouw wandelvakantie!

Fietsen bij Maastricht

Stap eens op je tweewieler om de stad te verkennen! Diverse routes laten je kennismaken met alle hoogtepunten rond Maastricht. Fiets over een deel van het Pieterpad, trap langs de Maas of maak een rond langs Valkenburg.

Leuke plekken bij Maastricht

Naast onze tips over fietsen en wandelen in de natuur bij Maastricht, zijn we ook benieuwd naar jouw favoriete plekjes in en rond de stad, deel je ervaring met andere lezers en schrijf een review. Vertel ons jouw hoogtepunten tijdens je stedentrip met natuur in Maastricht en geef een score aan de stad.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!