Ga naar content

Natuur bij Maastricht

Natuur in Nederland - Van historische straatjes tot terrassen vol gezelligheid, de stad Maastricht bruist van de energie en heeft veel bezienswaardigheden voor een leuk weekendje weg. Maar ben je op zoek naar natuur in de buurt van Maastricht? Er zijn genoeg mooie plekken te vinden voor de natuurliefhebbers onder ons. We nemen je mee in onze zoektocht naar groen in en rondom Maastricht.

Mooiste plekken Maastricht

Wat zijn de mooiste plekjes bij Maastricht? Enkele tips voor wie liever in de natuur vertoeft:

1. Maasvallei

Een landschap bepaalt door de Maas, je treft het in RivierPark Maasvallei. Een uniek natuurgebied tussen Maastricht en Thorn, waar je eindeloos van de paden af mag dwalen en struinen. Een veranderlijk landschap waar je veel wilde dieren en bijzondere planten kan spotten. Er zijn voldoende gemarkeerde paden om te wandelen en fietsen, maar je mag hier dus ook in het wilde weg dwalen

2. ENCI-Groeve

Nabij Sint Pietersberg ligt de ENCI-groeve, een gebied dat nu nog volop in ontwikkeling is. Tot 2018 werd hier mergel gewonnen, wat tot een zeer bizar natuurgebied heeft geleid. Het gebied wordt nu volledig ingericht voor recreatie, maar er is ondertussen meer dan genoeg te genieten van de plaatselijke natuur. Zo kun je ontzettend mooi wandelen langs de groeve en met de trap naar beneden. Ook vanaf de vele uitzichtplateaus heb je prachtige vergezichten over het omliggende landschap. Een absolute aanrader voor je bezoek aan Maastricht!

||ENCI Groeve bij Maastricht

3. Sint Pietersberg

Heb je de ENCI-Groeve gezien, dan is de volgende stop het beschermde natuurgebied rondom St. Pietersberg. Hier kan je prima enkele uurtjes zoet zijn met wandelen, fietsen en algeheel genieten van een landschap gevuld met rollende heuvels, diepgroene graslanden en charmante wijngaarden. Een middagje hier doorbrengen geeft je het gevoel in het buitenland te vertoeven. Lees meer over Sint Pietersberg.

4. Grotten bij Maastricht

Erg leuk voor een middagje weg of excursie met gids: verken het fundament van Maastricht en duik de grotten in! Donker, mysterieus en ver weg van de massa... de grotten zijn een bron van vele legendes en historische verhalen. Een overzicht van de grotten bij Maastricht:

  • Gemeentegrot, Valkenburg
  • Fluwelengrot/Sibberberg, Valkenburg
  • Zonneberg, Maastricht
  • Grotten Noord, Maastricht
  • Jezuïetenberg, Maastricht
  • Geulhemmergroeve, Valkenburg

5. Nationaal Park Hoge Kempen

Een klein stukje over de grens met onze Zuiderburen ligt Nationaal Park de Hoge Kempen in de provincie Limburg, het enige nationale park van Vlaanderen en een mooie uitstap vanuit Maastricht. Een dagje natuur verkennen door uitgestrekte bossen, grote heidevelden en langs mooie vennen. Recreatie bestaat uit fietsen en wandelen door de aaneengesloten natuurgebieden, waar ook de Big 5 van het park te spotten zijn: everzwijnen, reeën, dassen, nachtzwaluwen en gladde slangen.

Mooiste plekken bij Maastricht

Naast onze tips zijn we ook benieuwd naar jouw favoriete plekjes in en rond Maastricht, deel je ervaring met andere lezers en schrijf een review. Vertel ons jouw hoogtepunten tijdens je stedentrip met natuur in Maastricht en geef een score aan de stad.

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!