Ga naar content

Mullerthal

Luxemburg - Fris geurende bossen, met mos begroeide rotsblokken en kabbelende beekjes. Zodra je in het Mullerthal een pad op loopt, ben je meteen doordrenkt van de natuur. De groene vegetatie en hoge bomen vormen de entourage van een sprookjesbos. En het duurt niet lang voor betovering plaats maakt voor verwondering, wanneer de eerste torenhoge rotswanden voor je opdoemen.

Wandelroute B3 in het Mullerthal
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het Mullerthal staat immers bekend om de prachtige rotsgebieden, met nauwe spleten en kloven en losstaande pilaren. Ook wie niet graag wandelt in de natuur, wordt hier verleid. Kinderen klauteren over de natuurlijke trappen en rennen van de ene kloof naar de andere, springen over houten bruggen en in de kabbelende riviertjes. 

Afstand vanaf Utrecht: ca. 350 km

Mooiste plekken in het Mullerthal

Klein Zwitserland, de naam doet het al vermoeden: de natuur is hier overweldigend. De streek staat ook bekend als het Mullerthal en is een regio van superlatieven. Alles is er groot, groter, grootst en mooi, mooier, mooist. Verspreid over het Natur- & Geopark Mëllerdal liggen verschillende hoogtepunten die de meeste toeristen willen zien. 

Vanaf ruime parkeerplaatsen kan je de meeste bezienswaardigheden vrij eenvoudig bereiken, maar je bent pas echt één met de natuur op het moment dat je de wandelschoenen aantrekt en je jezelf langere tijd begeeft tussen de imposante rots gebieden.

1. Mullerthal Trail

De voornaamste reden van een vakantie in Mullerthal is voor veel natuurliefhebbers de Mullerthal Trail. De mooiste wandeling van Luxemburg is maar liefst 112 kilometer lang. De hoofdroute is opgedeeld in drie lussen. Daarnaast zijn er nog extra tours aan deze hoofdlussen verbonden. De route is ook opgedeeld in 6 etappes. Hierdoor kun je zelf bepalen welk deel van de trail je wilt lopen.

De drie routes zijn heel divers. Route 1 is 36 km en laat je kennismaken met de veelzijdige natuur van het Mullerthal, route 2, tevens de moeilijkste, is 38 km en voert door het hart van de rotsformaties, route 3 is 38 km en voert langs beken en burchten.

Mullerthal Trail bewegwijzering
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Gemeenschappelijk kenmerk van alle delen van de Mullerthal Trail zijn de vele rotsen, de beekjes en stroompjes, de culturele bezienswaardigheden en de fantastische vergezichten. Alle paden die tot de trail en Extra touren behoren zijn gemarkeerd in twee richtingen.
Vertrekpunten zijn Echternach (route 1 en 2) en Mullerthal dorp (route 3).

De 6 etappes van de Mullerthal Trail:
- Echternach - Moersdorf 18,4 km
- Moersdorf - Echternach 19,5 km
- Echternach - Mullerthal dorp 13,2 km
- Mullerthal dorp - Larochette 18,1 km
- Larochette - Mullerthal dorp 20,2 km
- Mullerthal dorp -  Echternach 25,3 km

   Leuk overnachten

   2. Schiessentümpel

   De Schiessentümpel waterval nabij het dorp Müllerthal is een van de meest gefotografeerde plaatsen in het Mullerthal en een favoriete rustplaats tijdens verschillende wandelingen die er langs leiden. Vanaf het dorp of de parkeerplaats kan je een kort pad volgen naar de waterval, maar het ligt ook langs de wandelroute tussen Echternach en Berdorf. De met mos begroeide stenen brug en de omliggende rotsen geven het geheel een sprookjesachtig gevoel.

   Waterval Mullerthal
   Deel op Pinterest

   3. Kallektuffquell

   De Kalktufbron of Kallektuffquell spreekt ook tot de verbeelding. Kristalhelder water stroomt over een met mos begroeide richel. Wanneer het licht schijnt op de fijne straaltjes water lijkt het wel of er zo elfjes aan kunnen komen vlegen. De Kalktufbron ligt langs de W7 en Route 3 van de Mullerthal Trail. 

   Kallektuffquell
   Deel op Pinterest

   Deze W7 is een nieuwe wandelroute vanaf het Bezoekerscentrum Heringer Millen. Deze tocht vangt pittig aan, met een fikse klim. Daarna kom je langs rotsen en heldere beekjes. Het tweede deel wordt het nog spectaculairder, wanneer het pad langs de Zwarte Ernz en de plek voert waar men het skelet van de Loschbourmann heeft gevonden. De tocht eindigt bij de Schiessentümpel.

   Groepsreis

   3. Echternach

   Naast natuur heb je hier ook aan cultuur geen gemis. Echternach is de oudste stad van Luxemburg en herbergt een groot aantal historische gebouwen, waaronder het prachtige stadhuis, de basiliek, de abdij en middeleeuwse stadsmuren. Ook fraai zijn de roze gevels aan de Place du Marché en de verschillende nauwe steegjes waarin je kunt rondstruinen. 

   Stadhuis Echternach
   © Naturescanner Hennie
   Deel op Pinterest

   Waterliefhebbers kunnen dan weer terecht op en rond het Meer van Echternach, om te kajakken, te zwemmen of een waterfiets te huren. In de jaren '70 werden hier de ruïnes van een Romeinse villa blootgelegd en die kun je nu ook bezoeken.

   4. Berdorf

   Berdorf is een goede uitvalsbasis om te wandelen in het Mullerthal. Veel mensen bezoeken de educatieve watertoren van Berdorf, waarvandaan je een adembenemend zicht over de hele omgeving hebt.

   Wil je de natuur in, dan is het handig om je vakantie te beginnen in het bezoekerscentrum bij Camping Martbusch. Je vindt hier kaarten en folders en het is tevens vertrekpunt voor enkele van de mooiste routes in de omgeving. Wil je ook achtergrond informatie, ga dan eens wandelen met een gids. Deze kan je reserveren via de officiële site van het Mullerthal.

   Berdorf tourist office Luxembourg
   © Naturescanner
   Deel op Pinterest

   Wij gingen op pad met de zeer bekwame Nederlandstalige gids Mirjam, met wie we de B8 hebben gewandeld. Zij vertelde ons honderduit over Luxemburg en over de regio. 

   B2 route

   De volgende dag hebben we nog een andere wandelroute van het Mullerthal gelopen, de B2. Dit is een korte route, van ca. 4,2 km, maar erg indrukwekkend! De vele kloven en dalen maken het tot een toproute, ook voor gezinnen met kinderen.

   Zo kom je hier langs de 7 kloven en door een donkere tunnel (zaklamp of telefoon mee!), klim je tussen rotswanden in de Schlüffe en kan je over de ijzeren ladder naar het Adlerhorst. Vanaf het Ruetsbechplateau en de Däiwelsinsel heb je een schitterend uitzicht!

   Rovershol Berdorf
   © Naturescanner
   Deel op Pinterest

   Siweschlëff betekent "zeven kloven" en verwijst naar het labyrint van zandstenen torens. Een smal pad voert door de donkere gangen.

   B8 route

   De B8 is een langere route, ongeveer 11 km in zijn totaliteit. Ook dit pad leidt langs indrukkende rotswanden en pilaren met de gekste namen, met als hoogtepunt de Mandrack Passage.

   Hoewel deze ook door prachtige, sprookjesachtige natuur leidt (zeker de eerste helft van de wandeling), vonden wij deze trail iets minder indrukwekkend. Hij is wel rustiger dan de meeste wandelpaden in het Mullerthal en dat maakt hem zeker interessant op piekdagen. We kwamen tijdens een urenlange tocht slechts een handvol mensen tegen!

   B8 wandelroute Mullerthal
   B8 trail
   Deel op Pinterest

   5. Wanterbaach

   Al die rotsen spreken uiteraard tot de verbeelding van klimmers. Het kwetsbare zandsteen heeft echter veel te lijden onder de bergbeklimmers en daarom is er nu nog slechts één klimwand in heel Luxemburg. Deze bevindt zich hier in Berdorf en is te bereiken via de Hammhafferstrooss. In het bezoekerscentrum kun je informatie opvragen. Alleen leden van erkende klim- en bergverenigingen mogen klimmen op de Wanterbaach.

   In het zuiden van Berdorf liggen enkele andere bekende bezienswaardigheden van het Mullerthal

   6. Huel Lee en het amfitheater

   De Huel Lee grot, ook Hohllay geschreven, is een merkwaardige grot. Deze is door mensen gevormd. De oorsprong dateert al van de tijd van de Romeinen. Door de eeuwen heen werden hier molenstenen uit het zandsteen gehaald. De sporen zijn duidelijk zichtbaar op de wanden van de grot. 

   Deel op Pinterest

   Er meteen naast bevindt zich het Amfitheater Breechkaul, waar soms concerten en andere evenementen in de open lucht worden gehouden. Verder naar het oosten liggen nog de Perekop - met trappen tussen een nauwe kloof -, het Labyrinth en de Wollefsschlucht bij Echternach, eigenlijk allemaal hoogtepunten langs de Mullerthal Trail.

   7. Kastelen van Larochette en Beaufort

   Gaat de natuur je even duizelen? Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Larochette en Beaufort, waar prachtige ruïnes de omgeving domineren. 

   Deel op Pinterest

   8. Mountainbike trails

   In Klein Zwitserland komt ook de adrenalinezoeker aan zijn trekken. Vijf mountainbikepistes vormen een mooie uitdaging. Test je skills op de met paars symbool gemarkeerde routes. 
   - Bech route
   : 13 km vanaf Becher station. Ideaal voor beginners en families met kinderen. Fiets over een oude spoorweg. Mooie bossen en rotspartijen.
   - Berdorf - Beaufort
   : 39 km vanaf Camping Martbusch in Berdorf naar de kerk van Beaufort. Deze trail leidt door de rotspartijen bij Berdorf, met uitzichtpunten op de Sûre. 
   Echternach: 23 km vanaf de jeugdherberg van Echternach. De route is zeer afwisselend, met zowel stad, rotsgebieden en het meer van Echternach. 
   - Larochette: 26,5 km vanaf de jeugdherberg in Larochette. Uitdagende route voor de technische fietser. 
   - Bettendorf-Reisdorf: 21,5 km. Met moeilijke en makkelijke passages en fantastische uitzichten.

   Natuur in het Mullerthal

   De natuur in Klein Zwitserland is schitterend, daar zal iedereen het over eens zijn. Heerlijk geurende bossen en fraaie rotsformaties verwelkomen hier elke natuurliefhebber.

   B8 - Mullerthaltrail
   ©Naturescanner
   Deel op Pinterest

   De natuurlijke bomen zijn de beuk en de spar, maar er groeien inmiddels ook tal van andere bomen, zoals de hulstboom. Tussen de vegetatie verbergen zich reeën, everzwijnen, herten en vossen, maar de kans om hier wilde dieren te zien is relatief klein. Ze hebben een grote oppervlakte om zich te verstoppen.

   Ben je nu ook geïnspireerd voor een vakantie in het Mullerthal, deel deze pagina dan met je partner of vrienden! Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Luxemburg, waarvoor dank!

   Gratis brochure

   Veelgestelde vragen

   Afbeelding van Cindy Theunissen
   Geschreven door
   Cindy Theunissen
   Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!