Ga naar content

Packraften in het Mullerthal

Packraften is nog een vrij nieuw fenomeen en heeft misschien een korte introductie nodig. Het is een inmiddels populaire outdoor activiteit die raften en wandelen combineert. Met een lichtgewicht en opblaasbare raft in je rugzak ga je te voet op avontuur. Voorwaarde is dat je dus een goede combinatie kunt maken van wandelen en raften.

En dat kan nu met Packraft Travel in het uitdagende en groener dan groene Mullerthal in Luxemburg, waar een prachtig wandelgebied ligt en het stromende water van de rivier de Sûre beschikbaar is voor het packraften.

Het Mullerthal in Luxemburg

Om uit te leggen wat je van het Mullerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd, kunt verwachten, is het zoeken naar superlatieven. In de van bovenaf bekeken beboste heuvels schuilt een soort van kruising van een sprookjeswereld met een jungle. Gigantische zandsteenrotsformaties, deels begroeid met groene, bijna subtropische vegetatie, spannende grotten, diepe afgronden, nauwe doorgangen, watervalletjes, kabbelende beekjes enz. Het is niets voor niets dat sinds 2022 een deel van de regio benoemd is tot UNESCO erfgoed: het Mëllerdall UNESCO Global Geopark.

Rotsen in het Mullerthal
© Naturescanner Ingrid
Deel op Pinterest

Packraft routes dwars door een sprookjeswereld

Er zijn prachtige wandelroutes te kiezen in dit deel van Luxemburg. Zo loopt de Mullerthal Trail, een lange afstandswandelroute van 112 km, langs vele hoogtepunten. Via ontelbare trapjes en grote stenen klim en daal je door het indrukwekkende gebied dat ruim 200 miljoen jaar geleden is ontstaan op de bodem van de zee.

De routes van deze Trail zijn ook weer te combineren met losse, regionale wandelroutes. Bij packraften neem je dus ook een stuk rivier op in je route. Naast dat het een hele leuke afwisseling is, maakt het ook dat je je routes anders kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld een stuk verder lopen omdat je terug via het water gaat. 

Packraften
© Naturescanner Ingrid
Deel op Pinterest

Packraften op de Sûre

De rivier de Sûre, of Sauer in het Duits, slingert door het Mullerthal en vormt daarbij ook de grens tussen Luxemburg en Duitsland. Het raften doe je altijd stroomafwaarts en biedt weer een hele andere ervaring dan het hiken in de verscholen bossen.

Afhankelijk van de weersomstandigheden en het waterpeil van de rivier peddel je over kleine watervalletjes en snelle stroomversnellingen. De Sûre is echter goed bevaarbaar voor iedereen, zeker met de packraft die vrij breed is en een heel goed drijfvermogen heeft. Een waterdichte tas is wel aan te raden! Die gaat overigens stevig vastgebonden mee op de raft. 

Packraften
© Naturescanner Ingrid
Deel op Pinterest

Tweedaags avontuur met Packraft Travel

Packraft Travel biedt een volledig verzorgd 2-daags packraft avontuur aan in het Mullerthal. Vanuit het basecamp in Berdorf trek je 2 dagen op pad met de raft. De eerste dag loop je eerst 4 km tussen de rotsformaties, om vervolgens 9 km te raften naar Echternach. Van daaruit loop je nog weer 7 kilometer door prachtige bossen, om uiteindelijk voldaan terug te komen op het basecamp. Daar staat een basic of glamping tent voor je klaar voor de nacht.

Camping Luxemburg
© Naturescanner Ingrid
Deel op Pinterest

De tweede dag word je extra uitgedaagd. Je begint met een flinke hike van 16 km naar Wallendorf. Op het water krijgen de benen 7 km rust en moeten je armen het werk doen. Als laatste sluit je af met een wandeling van 5 km terug naar Berdorf. Je kunt eventueel de tent een nacht extra boeken voor of na de trip, zodat je net wat relaxter begint en/of eindigt.

Hoogtepunten tijdens het packraften in het Müllerthal

Tijdens het hiken en raften kom je heel wat mooie plekjes tegen. 

1. Berdorf

Berdorf is een klein dorpje in het hart van het prachtige Mullerthal met de nodige voorzieningen gericht op het outdoor toerisme. Er zitten een aantal restaurants met mooie terrasjes in het dorp, waar je prima kunt eten en waar hikers en bikers meer dan welkom zijn. Het is een perfecte uitvalsbasis voor de vele wandelingen in het Mullerthal. En met de rivier de Sûre vlakbij dus ook ideaal voor een packraft avontuur.

2. Ruetsbesch Schlucht / Ruetsbeschschlëff

Loop je in noordelijke richting Berdorf uit en de bossen in, dan kom je gelijk bij een indrukwekkend hoogtepunt: de Ruetsbesch Schlucht, een lange kloof met daar doorheen een kabbelende beek. Om de kloof te overbruggen zijn er verschillende hangbruggen aangelegd, de Passarelle Ruetsbech. De tocht over de bruggen maakt de jungle- en sprookjeswereld ervaring helemaal compleet!

Ruetsbesch
Passarelle Ruetsbesch
Deel op Pinterest

3. Huel Lee/Hollhay en het Amphitheater

Ten zuiden van Berdorf vind je midden in het bos een prachtige grot: Huel Lee. Deze grot is ontstaan in de Romeinse tijd. De Romeinen hakten hier steen uit, die ze gebruikten om mee te bouwen. In de Middeleeuwen is hier tevens veel steen gewonnen. Deze zijn gebruikt voor enkele historische gebouwen in het nabijgelegen Duitse Trier.
Het Amphitheater, dat naast Huel Lee ligt, is ook ontstaan in de middeleeuwen toen hier de zogenoemde molenstenen voor de bouw gewonnen werden. Tegenwoordig vinden er in de zomermaanden diverse concerten plaats.

Huel Lee Hollhay
© Naturescanner Ingrid
Deel op Pinterest

4. Echternach

Echternach is de oudste stad van Luxemburg en ligt direct aan de Sûre en dus aan de grens met Duitsland. Het is één van de drukst bezochte steden van het land met een charmant en historisch stadscentrum. Een grote trekpleister van Echternach is de grote Abdij. Een bezoek is ook zeker de moeite waard na een dagje packraften voor bijvoorbeeld een lekker hapje eten.

Abdij Echternach uitzichtpunt
Uitzicht op de Abdij van Echternach
Deel op Pinterest

5. De Wollefsschlucht / Gorges du Loup

Iets westelijk van Echternach kom je de Wollefsschlucht tegen. Misschien wel het meest spectaculaire natuurmonument in het Mullerthal. Vanaf het bospad sta je opeens bovenaan een gigantische kloof waarvan de rotswanden zo’n 50 meter de lucht in steken. De gelaagdheid van de enorme zandrotsen is hier goed te zien. Via smalle trappetjes zigzag je door de kloof. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over Echternach. Over de kloof doen zich allerlei mythische verhalen de ronde. Zo zou er een schat verborgen liggen. Ogen goed ophouden dus! 

Wollefsschlucht
© Naturescanner Ingrid
Deel op Pinterest

6. Perekop

Op de doorgaande weg tussen Berdorf en Echternach vind je de enorme rotsformatie Perekop. De wandelroutes komen hier ook langs, maar deze rots bevindt zich dus net aan de andere kant van de weg. De hoge rotsen hangen deels over de weg en via steile smalle trappetjes in de rots kun je de Perekop beklimmen. Bovenop heb je een indrukwekkend uitzicht over de omliggende boomtoppen.

Wil jij je ook laten verrassen door de sprookjeswereld van het Mullerthal en zelf eens een packraft avontuur aangaan? Boek dan deze 2-daagse reis bij Packraft Travel.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!