Ga naar content

Luxemburg natuur

De natuur in Luxemburg is bijzonder mooi en verrassend dichtbij. Ga samen een weekendje weg, of beleef met de kinderen een actieve vakantie: op de hoogvlakten van de Ardennen, in het Mullerthal en Klein Zwitserland, in het Moezeldal of het land van de Rode aarde.

Natuur in Luxemburg

Mooie natuur dicht bij huis, dat vind je in het verrassende Luxemburg. De Our, de Sûre en de Moezel zijn de bekendste van de vele rivieren en beekjes waar je naar hartenlust kunt vissen op forel, snoek en karper. Guttland in het zuiden is minder ruig dan de noordelijke Ardennen, maar is ook veel drukker. Hier ligt de stad Luxemburg op het zogeheten Luxemburgse plateau. Een deel van Gutland is het bekende Mullerthal, in het oosten tegen de Duitse grens. Dit gebied staat bekend als een van de mooiste plekken van Luxemburg, vanwege de watervalletjes en de mooie natuur. Aangezien Luxemburg maar een klein land is, is cultuur en natuur makkelijk te combineren tijdens je vakantie.

Overnachten in een jeugdherberg

Mooiste gebieden van Luxemburg

Wat zijn de mooiste plekjes om te zien tijdens je vakantie in Luxemburg? Het noorden van het land is dunbevolkt en biedt waanzinnig mooie, maar vaak grillige natuur. Het zuidelijke deel, het Gutland of goede land, is meer vruchtbaar en daardoor in de loop der jaren dichter bevolkt geworden.

1. Ösling of Éislek- Luxemburgse Ardennen

  De Ösling in het noorden van Luxemburg maakt deel uit van de Ardennen en is een van de minst bevolkte regio's van het land. De idyllische valleien en beboste bergen zijn een en al natuur. In het noorden ligt een hoogvlakte, met slechts weinig heuvels, maar naar het zuiden toe verandert dit panorama in een grillig rotslandschap. De onaangetaste natuur gaat hand in hand met cultuurhistorische schatten en streekproducten. Een aantal bekroonde wandelroutes voeren door de Éislek, waaronder de Escapardenne en de Nat'Our. 

  Mooiste plekken Luxemburg
  Deel op Pinterest

  In het dunbevolkte gebied bevinden zich een aantal kleine historische stadjes, zoals Vianden, Clervaux, Wiltz en Esch-sur-Sûre. Kenmerkend zijn ook een aantal prachtige burchten.

  - Natuurpark Our

  Op het grenspunt van Duitsland, België en Luxemburg bevindt zich het Our natuurpark: een klein natuurgebied met een veelzijdige natuur en schilderachtige plaatsjes, waaronder Vianden met haar mooie kasteel, Clervaux en Troisvierges. Groene weides wisselen af met akkers en zonnebloemvelden en donkere bossen. Ook hier kan iedereen terecht om te wandelen: in het Natuurpark Our vind je zowel vlakke routes als moeilijkere routes.

  - Esch-sur-Sûre

  Het stuwmeer bij Esch-sur-Sûre en het natuurgebied van de Boven-Sûre is de leukste vakantiebestemming voor waterliefhebbers. Naast mooie natuur bevinden zich ook hier gezellige dorpjes, met marktjes.

  2. Klein Zwitserland - het Mullerthal

  Het Mullerthal in Luxemburg is een van de mooiste plekken om te wandelen, te fietsen of om te verkennen op de motor. Het Müllertal ligt tussen Larochette en Echternach en heeft prachtige natuurgebieden. Het maakt deel uit van het Duits-Luxemburgse natuurpark. Een groot deel hiervan wordt Klein Zwitserland of Petite Suisse genoemd.

  Deel op Pinterest

  Het gebied kenmerkt zich door hoge rotspartijen, zandsteenformaties en ontelbare watervalletjes. Kabbelende riviertjes meanderen er door kloven, over rotsen en door dichtbegroeide bossen. Grote rotsblokken liggen op de wandelpaden en vormen mooie composities voor natuurfoto’s.

  De Schiessentümpel waterval nabij het dorp Müllerthal is een van de meest gefotografeerde plaatsen van het land en een rustplaats tijdens diverse wandelingen die eromheen leiden. Vanaf het dorp kan je een wandelpad volgen naar de waterval. Het met mos begroeide bruggetje en de omliggende rotsen geven het geheel een sprookjesachtig gevoel. De route van Echternach naar Berdorf voert je er in ongeveer 2,5 uur naartoe. Een vakantie of weekend in Echternach kan je eventueel verlengen met een verblijf bij de Moezel.

  3. Regio Gutland en Luxemburg stad

  Het drukke zuiden van Luxemburg, inclusief de gelijknamige hoofdstad, heeft veel te bieden voor cultuurliefhebbers. Natuurreizigers zullen wellicht meer hun gading zoeken in het Noorden, toch zijn ook hier een aantal natuurreservaten een bezoekje waard. Op der Aarnescht, Schlammwiss, het park Ansembourg en de Marais de Grendel zijn bezienswaardig. Ook vind je hier de grotten van Mamerleeën.

  4. Land van de Rode Aarde

  In het zuiden van Luxemburg ligt het Land van de Rode Aarde, "les Terres Rouges". De naam verwijst naar de rode kleur van het mineraal, dat hier van belang was tijdens een industrieel tijdperk. Want ooit was dit een belangrijk gebied voor ijzer en staal, vandaag de dag kan je in deze verlaten industriegebieden wandelen en fietsen.

  Deel op Pinterest

  Een toeristisch treintje voert door de mijnen van Rumelange. Esch-sur-Alzette is een belangrijke stad in Luxemburg. Hier vindt een belangrijk deel van het culturele en zakelijke leven plaats, met rockfestivals en de Rockhal in Belval. 

  5. Moezelgebied en Haff-Reimech

  Het natuurgebied Haff-Reimech bevindt zich in het Moezelgebied van Luxemburg, ten zuiden van het plaatsje Remich. In deze regio kan je genieten van de heerlijke Luxemburgse wijnen en wandelen over de knuppelpaden in mooie natuur. Ook het dorp Schengen bevindt zich in dit gebied. Hier is het natuurpark Strombierg een aanrader.

  Deel op Pinterest

  Pittoreske dorpjes en culturele plaatsen, omgeven door eindeloze wijngaarden in een uniek cultuur- en rivierlandschap. Er staan je onvergetelijke momenten te wachten aan de Luxemburgse Moezel!

  Actieve vakantie in Luxemburg

  Een actieve vakantie in Luxemburg wint aan populariteit; er zijn honderden paden om te wandelen en te fietsen in de groene bossen en valleien. En er zijn niet alleen véél paden uitgezet, de bewegwijzering is ook nog eens zeer goed. Bovendien is de afwisseling in landschappen op een klein oppervlak heel groot. De routes zijn gemarkeerd met letters en cijfers, borden tonen nuttige informatie over het gebied.

  1. Fietsen

  Meer dan 600 km aan fietspaden voeren je langs oude spoorlijnen, tunnels en door de idyllische natuur van Luxemburg. In het Moezeldal voeren routes langs wijngaarden. Wie van meer actie houdt, kan een van de 40 mountainbikeroutes proberen. Erg gaaf is de Redrock Mountainbike trail , die in 3 etappes langs de rode aarde en historische plekken van de regio voert. Bekijk meer tips van fietsjournalist Bram de Vrind over fietsen in Luxemburg.

  2. Wandelen

  De bekendste route is de Mullerthal Trail. Dit 112 kilometer lange pad is erkend als een van de mooiste routes in Europa en voert langs de mooiste plekken van het Müllerthal. De natuur is adembenemend mooi: wandel door bossen en over groene weiden, langs ruige rotskloven en -wanden. En er zijn nog meer mooie routes. Bekijk onze tips voor wandelen in Luxemburg.

  Veelgestelde vragen

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!