Ga naar content

Luxemburg natuur

De natuur in Luxemburg is bijzonder mooi en verrassend dichtbij. Ga samen een weekendje weg, of beleef met de kinderen een actieve vakantie: op de hoogvlakten van de Ardennen, in het Mullerthal en Klein Zwitserland, in het Moezeldal of het land van de Rode aarde.

Natuur in Luxemburg

Mooie natuur dicht bij huis, dat vind je in het verrassende Luxemburg. De Our, de Sûre en de Moezel zijn de bekendste van de vele rivieren en beekjes waar je naar hartenlust kunt vissen op forel, snoek en karper. Gutland in het zuiden is minder ruig dan de Ardennen, maar is ook veel drukker. Hier ligt de stad Luxemburg op het zogeheten Luxemburgse plateau. Een deel van Gutland is het bekende Mullerthal, in het oosten tegen de Duitse grens. Dit gebied staat bekend als een van de mooiste plekken van Luxemburg, vanwege de watervalletjes en de mooie natuur. Aangezien Luxemburg maar een klein land is, is cultuur en natuur makkelijk te combineren tijdens je vakantie.

Actieve vakantie in Luxemburg

Een actieve vakantie in Luxemburg wint aan populariteit; er zijn honderden paden om te wandelen en te fietsen in de groene bossen en valleien. En er zijn niet alleen véél paden uitgezet, de bewegwijzering is ook nog eens zeer goed. De routes zijn gemarkeerd met letters en cijfers, borden tonen nuttige informatie over het gebied.

1. Fietsen

Meer dan 500 km aan fietspaden voeren je langs oude spoorlijnen, tunnels en door de idyllische natuur van Luxemburg. In het Moezeldal voeren routes langs wijngaarden. Wie van meer actie houdt, kan een van de 16 mountainbikeroutes proberen. Bekijk de tips van fietsjournalist Bram de Vrind over fietsen in Luxemburg.

2. Wandelen in Luxemburg

Waar wandelen in Luxemburg? De bekendste wandelroute in Luxemburg is de Mullerthal Trail. Dit 112 kilometer lang wandelpad is erkend als een van de mooiste routes in Europa en voert langs de mooiste plekken van het Müllerthal, Luxemburgs Klein Zwitserland. Wandel door bossen en over groene weiden, langs ruige rotskloven en -wanden. De Mullerthal Trail is ingedeeld in 3 lusvormige wandelroutes, die je afzonderlijk of aaneengeschakeld kan wandelen. Route 1 voert langs culturele bezienswaardigheden en mooie natuur, route 2 leidt naar de indrukwekkende kloven en rotsen van Luxemburgs Klein Zwitserland en route 3 verbindt mooie natuur met de burchten van Luxemburg. Daarnaast zijn er ook nog zijpaden die zeer mooi zijn. De Mullerthal Trail is voor alle niveaus geschikt, ook voor wandelingen met kinderen, maar niet voor rolstoelen en kinderwagens. Wil je er meer over weten, koop dan een goede wandelgids bij De Zwerver.

In het natuurpark Obersauer zijn ook een aantal mooie wandelingen vanaf het dorp Esch-sur-Sûre. De meeste van deze wandelpaden voeren langs de Sûre door diepe dalen en steile afgronden. Ook nabij de ruïnes van Beaufort in het zuidelijker gelegen Hallerbach Tal vind je een uitgestrekt netwerk van wandelpaden die de moeite zijn. Of wat dacht je van het dal van de Clerf, waar je wandelt in dichte bossen, omringd door plateaus met weides en akkers. Of ga wandelen bij Vianden en breng een bezoek aan het prachtige kasteel. Het "Centre Ecologique Parc Housen" is een informatief bezoekerscentrum, gelegen in het natuurpark Housen (Hosingen-Wahlhausen).

Mooiste gebieden van Luxemburg

Wat zijn de mooiste plekjes in Luxemburg om te zien tijdens je vakantie? De Ösling in het noorden van Luxemburg maakt deel uit van de Ardennen. De idyllische valleien en beboste bergen zijn een en al natuur.

1. Natuurpark van de Our

Op het grenspunt van Duitsland, België en Luxemburg bevindt zich het Our natuurpark: een klein natuurgebied met een veelzijdige natuur en schilderachtige plaatsjes, waaronder Vianden met haar mooie kasteel, Clervaux en Troisvierges. Groene weides wisselen af met akkers en zonnebloemvelden en donkere bossen. Ook hier kan iedereen terecht om te wandelen: in het Natuurpark Our vind je zowel vlakke routes als moeilijkere routes.

2. Mullerthal

Het Mullerthal in Luxemburg is een van de mooiste plekken om te wandelen, te fietsen of om te verkennen op de motor. Het Müllertal ligt tussen Larochette en Echternach en heeft prachtige natuurgebieden. Het maakt deel uit van het Duits-Luxemburgse natuurpark. Een groot deel hiervan wordt Klein Zwitserland of Petite Suisse genoemd. Het gebied kenmerkt zich door rotspartijen en riviertjes met ontelbare watervalletjes. Kabbelende riviertjes meanderen er door kloven, over rotsen en door dichtbegroeide bossen. Grote rotsblokken liggen op de wandelpaden en vormen mooie composities voor natuurfoto’s. De Schiessentümpel waterval nabij het dorp Müllerthal is een van de meest gefotografeerde plaatsen van het land en een rustplaats tijdens diverse wandelingen die eromheen leiden. Vanaf het dorp kan je een wandelpad volgen naar de waterval. Het met mos begroeide bruggetje en de omliggende rotsen geven het geheel een sprookjesachtig gevoel. De Mullerthal Trail is een mooie route van Echternach naar Berdorf, die ongeveer 2,5 uur in beslag neemt. Een vakantie of weekend in Echternach kan je eventueel verlengen met een verblijf bij de Moezel.

3. Esch-sur-Sûre

Het stuwmeer bij Esch-sur-Sûre en het natuurgebied van de Boven-Sûre is de leukste vakantiebestemming voor waterliefhebbers. Naast mooie natuur bevinden zich ook hier gezellige dorpjes, met marktjes.

4. Haff-Reimich

Het natuurgebied Haff-Reimich bevindt zich in het Moezelgebied van Luxemburg, bij het plaatsje Remich. In deze regio kan je genieten van de heerlijke Luxemburgse wijnen en wandelen over de knuppelpaden in mooie natuur. Ook het dorp Schengen bevindt zich in dit gebied. Hier is het natuurpark Strombierg een aanrader.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!