Ga naar content

Luxemburg

De natuur in Luxemburg is bijzonder mooi en verrassend dichtbij. Ga samen een weekendje weg, of beleef met de kinderen een actieve vakantie: Visit Luxemburg nodigde ons uit om de verschillende regio's te verkennen en we delen graag alle hoogtepunten én verborgen pareltjes met jou!

Natuur in Luxemburg

Mooie natuur dicht bij huis, dat vind je in het kleine land, ingeklemd tussen België, Frankrijk en Duitsland. Luxemburg staat bekend om het bosrijke landschap, waar tal van beekjes en rivieren, zoals de Our, de Sûre en de Moezel, doorheen kronkelen. Hier kan je vissen of vanaf het water genieten van de rust en stilte van de omgeving. 

Lac de la Haute-Sûre
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het bekendste natuurgebied is het Mullerthal in het oosten, tegen de Duitse grens. Dit staat bekend als een van de mooiste plekken van Luxemburg, vanwege de torenhoge rotspilaren, kloven en watervalletjes. Het noordelijke deel van Luxemburg, de Éislek of Luxemburgse Ardennen, heeft nog meer hoogteverschillen en biedt leuke uitdagingen voor actievelingen.

Aanbevolen door Naturescanners

In het zuiden van het land ligt weer een heel andere regio, de Minett oftewel het Land van de Rode Aarde. Tussen al dit natuurschoon in ligt Luxemburg stad. Om de veelzijdigheid van Luxemburg optimaal te beleven, raden we een rondreis door al deze gebieden aan. Aangezien het maar een klein land is, zijn de diverse regio's met cultuur en natuur makkelijk te combineren tijdens een reis. Bovendien is het openbaar vervoer gratis in Luxemburg!

Mooiste gebieden van Luxemburg

Wat zijn de mooiste plekjes om te zien tijdens je vakantie in Luxemburg? Het noorden van het land is dunbevolkt en biedt waanzinnig mooie, vaak grillige natuur. Het zuidelijke deel, het Gutland of goede land, is meer vruchtbaar en daardoor in de loop der jaren dichter bevolkt geworden. Het uiterste zuiden kent een industrieel verleden, maar vandaag de dag neemt de natuur weer de overhand. Een deel van het cultureel erfgoed blijft bewaard.

1. Ösling of Éislek - Luxemburgse Ardennen

  De Eislek of Ösling in het noorden van Luxemburg maakt deel uit van de Ardennen en is een van de minst bevolkte regio's van het land. De idyllische valleien en beboste bergen zijn een en al natuur. In het noorden ligt een hoogvlakte, met slechts weinig heuvels, maar naar het zuiden toe verandert dit panorama in een grillig rotslandschap. De onaangetaste natuur gaat hand in hand met cultuurhistorische schatten en streekproducten. Een aantal bekroonde wandelroutes voeren door de Éislek, waaronder de Escapardenne en de Nat'Our. 

  Mooiste plekken Luxemburg
  Deel op Pinterest

  In het dunbevolkte gebied bevinden zich een aantal kleine historische stadjes, zoals Vianden, Clervaux, Wiltz en Esch-sur-Sûre. Kenmerkend zijn tevens de prachtige burchten.

  - Natuurpark Our

  Op het grenspunt van Duitsland, België en Luxemburg bevindt zich het Our natuurpark: een klein natuurgebied met een veelzijdige natuur en schilderachtige plaatsjes, waaronder Vianden met haar mooie kasteel, Clervaux en Troisvierges. Groene weides wisselen af met akkers en zonnebloemvelden en donkere bossen. Ook hier kan iedereen terecht om te wandelen: in het Natuurpark Our vind je zowel vlakke routes als moeilijke routes.

  - Esch-sur-Sûre

  Het stuwmeer bij Esch-sur-Sûre en het natuurgebied van de Boven-Sûre is de leukste vakantiebestemming voor waterliefhebbers, wandelaars en mountainbikers. Naast mooie natuur bevinden zich ook hier gezellige dorpjes, met markten en restaurants.

  Vakantietips

  2. Klein Zwitserland - het Mullerthal

  Het Mullerthal in Luxemburg is een van de mooiste plekken om te wandelen, te fietsen of om te verkennen op de motor. Niet te verwarren met het gelijknamige plaatsje Müllertal, waar je dus slechts een deel ziet van het hele gebied.

  Natuur in Luxemburg - Mullerthal
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Het Mullerthal ligt tussen Larochette en Echternach en is gerenommeerd voor de aantrekkelijke natuur. Het maakt deel uit van het Duits-Luxemburgse natuurpark. Een groot deel hiervan wordt Klein Zwitserland of Petite Suisse genoemd.

  Het gebied kenmerkt zich door hoge rotspartijen, zandsteenformaties en kabbelende riviertjes, die meanderen door kloven, over rotsen en door dichtbegroeide bossen. Grote rotsblokken met groene mossen liggen op en langs de wandelpaden en staan garant voor een mooie compositie op je natuurfoto’s.

  3. Regio Gutland en Luxemburg stad

  Het drukkere gebied rond Luxemburg stad heeft veel te bieden voor cultuurliefhebbers. Natuurreizigers zullen wellicht meer hun gading zoeken in de andere delen van het land, toch zijn ook hier een aantal natuurreservaten een bezoekje waard. Op der Aarnescht, Schlammwiss, het park Ansembourg en de Marais de Grendel zijn bezienswaardig. Ook vind je hier de grotten van Mamerleeën.

  4. Land van de Rode Aarde

  In het zuiden van Luxemburg ligt het Land van de Rode Aarde, "les Terres Rouges". De naam verwijst naar de rode kleur van het mineraal, dat hier van belang was tijdens het industrieel tijdperk. Want hoewel de regio vooral welvarend werd door de staalindustrie, hebben de verlaten industriegebieden nu plaatsgemaakt voor moderne architectuur en gebieden om te wandelen en te fietsen.

  Natuur in Luxemburg
  Deel op Pinterest

  De Minett is geschikt voor wie graag cultuur en natuur combineert. Verschillende mijnen kunnen nog bezocht worden; een toeristisch treintje voert door de mijnen van Rumelange en ook Cockerill is een toeristische attractie geworden. Esch-sur-Alzette is een populaire stad. Hier vindt een belangrijk deel van het culturele en zakelijke leven plaats, met rockfestivals en andere concerten.

  5. Moezelgebied en Haff-Reimech

  Het natuurgebied Haff-Reimech bevindt zich in het Moezelgebied van Luxemburg, ten zuiden van het plaatsje Remich. In deze regio kan je genieten van de heerlijke Luxemburgse wijnen en wandelen over de knuppelpaden in mooie natuur. Ook het dorp Schengen bevindt zich in dit deel van het land. Hier is het natuurpark Strombierg een aanrader.

  Moezel Luxemburg
  Deel op Pinterest

  Pittoreske dorpjes en culturele plaatsen, omgeven door eindeloze wijngaarden in een uniek cultuur- en rivierlandschap; er staan je onvergetelijke momenten te wachten aan de Luxemburgse Moezel!

  Overnachten in een jeugdherberg

  De Youth Hostels in Luxemburg hebben een goede ligging, midden in de natuur. En... leuk om te weten: er zijn routes uitgezet van herberg naar herberg. Net als een huttentocht, maar dan van hostel naar hostel.

  Actieve vakantie in Luxemburg

  Slechts enkele uren reizen en je bent in een heel ander landschap. Tijdens een actieve vakantie in Luxemburg ben je echt even helemaal weg van alles; er zijn honderden paden om te wandelen en te fietsen in de groene bossen en valleien. En er zijn niet alleen véél paden uitgezet, de bewegwijzering is ook nog eens zeer goed. De routes zijn gemarkeerd met letters en cijfers, borden tonen nuttige informatie over het gebied. Bovendien is de afwisseling in landschappen op een klein oppervlak heel groot.

  1. Fietsen

  Meer dan 600 km aan fietspaden voeren je langs oude spoorlijnen, tunnels en door de idyllische natuur van Luxemburg. In het Moezeldal voeren routes langs wijngaarden. Wie van meer actie houdt, kan een van de 40 mountainbikeroutes proberen. Erg gaaf is de Redrock Mountainbike trail, die in 3 etappes langs de rode aarde en historische plekken van de regio voert. Bekijk meer tips van fietsjournalist Bram de Vrind over fietsen in Luxemburg.

  2. Wandelen

  De bekendste route is de Mullerthal Trail. Dit 112 kilometer lange pad is erkend als een van de mooiste routes in Europa en voert langs de mooiste plekken van Luxemburg. De natuur is adembenemend mooi: wandel door bossen en over groene weiden, langs ruige rotskloven en -wanden. En er zijn nog meer mooie routes. Bekijk onze tips voor wandelen in Luxemburg.

  3. Watersport

  Niet minder leuk is een vakantie op het water. Ga peddelen op een van de rivieren. Op verschillende locaties zijn kano's en supboards te huur. Wij gingen kajakken op het Lac de la Haute-Sûre in de Éislek. Het was heerlijk rustig op het meer! 

  Watersport Luxemburg
  © Naturescanner
  Deel op Pinterest

  Als men mij vraagt: wat is nou het mooiste plekje op enkele uren van huis, dan zeg ik altijd Luxemburg. Je leest hierboven waarom ik dat vind, maar ga het vooral zelf ervaren en beleven! Ik wens je veel plezier!

  Veelgestelde vragen

  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!