Ga naar content

Moezel

De Moezel, daar draait alles om wijn en wijnfeesten, maar er is ook veel mooie natuur en je kan er bijzonder mooie plaatsjes bezoeken. Het 500 km lange gebied tussen Trier en Koblenz leent zich uitstekend voor een korte vakantie, en er zijn ook voldoende mogelijkheden om er meerdere weken door te brengen in de natuur.

Vakantie Moezelvallei

Bij de Moezel denk je al snel aan mooie kastelen, glooiende heuvels en wijnen als Riesling en Elbling. Ontdek de glooiende groene hellingen van het Moezeldal en bezoek prachtige burchten, zoals de burcht van Cochem, tijdens een weekendje of week. En waarom niet een combinatie maken van een wandel-, fiets- en wijnvakantie? 

Leuke vakanties in het Moezeldal

Ben je op zoek naar een leuke, actieve of bijzondere vakantie in de Moezel, bekijk dan onze reistips en vind de leukste fietsreizen, wijnreizen en autovakanties in het gebied. Bij de plaatselijke toeristenkantoren zijn kaarten te verkrijgen van alle wandelpaden en fietsroutes, zodat je ook op de fiets of te voet de mooiste plekken van de Moezel kan ontdekken. Vind je het fijn om van tevoren alles te regelen bij een Nederlands reisbureau, zoek dan een georganiseerde wandel- of fietsvakantie in de Moezel bij TUI.

Actief in de Moezel

De natuur in het wijncultuurland van de Moezelstreek in Duitsland is tevens geschikt voor wie actief wil zijn; fietsen, mountainbiken en wandelen in de Moezel, het is er heerlijk buiten zijn. In de natuurrijke omgeving van de Moezel kan je tevens kayakken, golfen en paardrijden.

1. Fietsen

Al fietsend kom je op plaatsen waar je met de wagen niet komt. De bekendste fietsroute in de Moezel is de Mosel Radweg, maar er zijn ook tal van andere mooie routes. Bekijk onze tips om te fietsen in de Moezel.

2. Wandelen

De Mosel Erlebnis Route biedt vijftig thematische wandelwegen. De route combineert tal van culturele en historische hoogtepunten en voert door prachtige natuur. Ook langs de wijnbergen kun je fraaie wandelingen maken met zicht op de Moezelvallei.

Moezel wandelen
Deel op Pinterest

De bekendste wandelroute is de Moselhöhenweg, van Koblenz naar Palzem en van Luxemburg naar Trier. Diverse reisorganisaties bieden een wandelvakantie in de Moezel, kijk bijvoorbeeld voor de Moselsteig bij SNP. Voor meer inspiratie, lees onze pagina over wandelen in de Moezel.

Populaire actieve vakanties

3. Wijn in de Moezel

In de zomermaanden viert de Moezel feest. Vanaf juli tot oktober zijn er in elk dorpje gezellige dorpsfeesten met een overvloed aan wijnproeverijen. Ook de rest van het jaar kan je terecht bij een wijnboer of in wijncafés. De bekendste wijnen van het Moezelgebied zijn Riesling, Elbling en Müller-Thulgau, vaak zoet of halfzoet, hoewel we de laatste jaren een opkomst zien van droge wijnen uit de Moezel.

Wijnreis Moezel
Deel op Pinterest

4. Calmont Klettersteig

Geen last van hoogtevrees en zin in een echte uitdaging? Waag je dan aan de 3,5 kilometer lange Klettersteig route tussen Eller en Bremm. Op de Calmont, de steilste wijnheuvel ter wereld, is een parcours uitgezet met staalkabels, ladders en pinnen in de rotsen. De avontuurlijke reiziger kan de Moezel zo op een heel intense en unieke manier beleven. Je wandelt tussen de wijnranken door en hebt prachtig zicht over de Moezelvallei. Durf jij het aan?

5. Treinreizen langs de Moezel

Het Moezeldal is ook een prachtig gebied om met de trein doorheen te reizen. Treinroute de Moselstrecke en de aftakking de Moselweinbahn lopen dwars door mooie wijndorpjes en langs de rivier. Geniet van mooie uitzichten onderweg en stap regelmatig ergens uit voor het verkennen van de mooiste plekken en natuurlijk het proeven van een lekkere Moezelwijn. En treinreizen door Duitsland is nu extra voordelig dankzij de nieuwe maandkaart van 49 euro voor regionaal en lokaal openbaar vervoer.

Treinreis Moezel
Deel op Pinterest

Mooiste plekken Moezel in Duitsland

Het is duidelijk, wie een natuurvakantie wil boeken, kan zich vermaken in de Moezel streek. Ook cultuurliefhebbers zullen genieten van de pittoreske dorpen met vakwerkhuizen, de kerstmarkten, de fabelachtige steden en burchten

Wat zijn dan de mooiste toeristische plaatsen?

  • Cochem en de Cochemer burg (prachtige burcht)
  • Trier (oudste stad van Duitsland, met tal van historische bezienswaardigheden)
  • Bernkastel-Kues (leuke kerstmarkt) 
  • Traben-Trarbach: wijndorp (kerstmarkt in ondergrondse wijnkelders en fort Mont Royal)
  • Boottocht over de Moezel: er zijn diverse opstapplaatsen.
  • Zell: oud wijnstadje Beilstein: met de Metternich ruïne

TIP: bekijk de hotels op Booking.com en met Green Key gecertificeerde vakantieparken van Landal GreenParks vanaf Landal Mont Royal geniet je van een prachtig zicht over de wijnvelden en bij Landal Sonnenberg kunnen de kids spelen in het indoor klimparadijs.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!