Ga naar content

Treinreizen in Duitsland

Duitsland - Heb je er al eens aan gedacht om Duitsland per trein te verkennen? Het nieuwe Deutschland-Ticket (D-Ticket), dat slechts 49 euro per maand kost, maakt een treinreis door Duitsland wel heel aantrekkelijk en voordelig. Het 49-euro-kaartje is geldig in regionaal en lokaal openbaar vervoer van Deutsche Bahn, zoals de S-Bahn, RE- en RB-treinen en ook metro's en bussen. Maar dus niet in intercity's als de ICE, EuroCity (EC) en Intercity (IC). 

Dit goedkope treinabonnement is beschikbaar per 1 mei 2023, nadat in de zomer van 2022 een test werd gedaan, wat een groot succes was. En goed nieuws! De actie is verlengd tot minstens eind 2024. Hiermee komt het doel om in 2045 klimaatneutraal te zijn steeds dichterbij voor Duitsland. Reizen met de trein is duurzaam en vermindert de CO2-uitstoot.

Mooiste Duitse treinroutes

Welke mooie reizen door Duitsland kun je met de trein maken? Er zijn talloze opties om het land van onze oosterburen per trein te verkennen met het Deutschland-Ticket. We hebben een aantal mooie Duitse treinroutes op een rij gezet. Boek van te voren je D-Ticket, neem plaats in de Duitse trein en geniet van prachtige uitzichten en bezienswaardigheden onderweg.

1. Treinreis langs de Moezel

De Moselstrecke is een route tussen Koblenz en Trier, waarbij je met de trein langs de meanderende Moezel rijdt. Je start in Koblenz, waar de Moezel in de Rijn uitmondt. Het Moezeldal staat bekend om de mooie uitzichten en pittoreske dorpjes. Bezoek er een aantal en geniet van een heerlijke Moezelwijn. 

Zin in wat avontuur? Stap halverwege uit de trein in het dorpje Neef met de steilste wijnvelden van Europa. Deze kun je beklimmen via de Calmont Klettersteig. Met de stalen ladders en smalle paadjes is dit best een uitdagende route. Doe je het liever wat rustiger aan, bezoek dan de middeleeuwse ruïnes van het klooster Stuben of geniet van het uitzicht over de Moselschleife, een 180-gradenbocht in de rivier.

Moselschleife
Deel op Pinterest

Neem tijdens je treinreis bij Pünderich ook de enkelsporige aftakking van de Moselstrecke, de Moselweinbahn genaamd, die door verschillende wijndorpjes leidt van Bullay naar Traben-Trarbach. In het begin kom je al langs hoogtepunten als de dubbeldeksbrug bij Bullay en het Pündericher Hangviadukt.

Het eindstation van de Moselstrecke is Trier, de oudste stad van Duitsland met veel historische bezienswaardigheden. 

2. Treinreis naar Waddeneiland Sylt

Naar een Duits Waddeneiland reizen? Ook dat kan met de trein! Het eiland Sylt is eigenlijk een schiereiland, want het is verbonden met het Noord-Friese vasteland door de Hindenburgdam. Daar rijdt een trein overheen naar het plaatsje Westerland. 

Trein naar Sylt
Deel op Pinterest

Sylt is met de trein goed bereikbaar vanuit Hamburg. Je rijdt via het kustplaatsje Husum en de spoorbrug over het Noord-Oostzeekanaal (ook wel: Kielerkanaal) door naar de Waddenzee. Op het eiland Sylt geniet je van een veertig kilometer lang zandstrand, klippen en heidelandschappen.

3. Treinreis door het Zwarte Woud

Dwars door het mooie Zwarte Woud loopt de Höllentalbahn, van Freiburg naar Donaueschingen. Dit is een van de steilste spoorlijnen van Duitsland: tijdens het traject tussen Himmelreich en Hinterzarten overbrug je een hoogteverschil van 400 meter op een afstand van 12 kilometer, dat is maar liefst een helling van 55 %!

Ravennaschlucht trein
Deel op Pinterest

Ook de rest van de treinroute is zeer de moeite waard. Je komt door negen tunnels en over vele bruggen, waaronder het viaduct over de Ravennaschlucht. Geniet onderweg van de uitzichten over het landschap van het Zwarte Woud en de Titisee. 

4. Treinreis door Saksen

Door de regio Saksen loopt de Fichtelbergbahn vanuit het plaatsje Cranzahl naar Oberwiesenthal. Dit is een (lucht) kuuroord in het Ertsgebergte en op 893 meter hoogte de hoogstgelegen stad van Duitsland. Deze rit is minder duurzaam, want de trein wordt aangedreven door een stoomlocomotief. Maar wel nostalgisch!

Oberwiesenthal stoomtrein
Deel op Pinterest

Onderweg kun je rustig genieten van de uitzichten, want de trein rijdt ongeveer 25 kilometer per uur. Hoogtepunt van de treinrit is het 110 meter lange Hüttenbachviaduct. En het Ertsgebergte leent zicht uitstekend voor een heerlijke wandeling naar bijvoorbeeld de Keilberg. Ga op zoek naar de alpine plantensoorten en geniet van de geweldige uitzichten. Verder staat het gebergte bekend als wintersportgebied. 

5. Treinritten vanuit Nederland

Het goedkope Deutschland-Ticket is niet geldig in Nederland zelf, maar wel op een aantal treinritten over de Nederlands-Duitse grens. Zoals de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld en de trein van Enschede naar Dortmund of Münster. Zo kun je flink besparen op jouw treinreis naar Duitsland!

Verder is het D-Ticket ook niet geldig in intercity's, maar Duitsland is wel prima met de trein te bereiken. Boek je ticket naar Duitsland bij NS International en stap vervolgens over op de regionale en lokale Duitse treinen, waar het maandticket geldig is.

6. Treinrondreizen Duitsland

Zin om Duitsland per trein te verkennen? We hebben nog een aantal mooie treinrondreizen gevonden! Bekijk onze tips:

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!