Ga naar content

Zwarte Woud

Mooiste plekken Duitsland - Het Zwarte woud ligt in het zuiden van Duitsland en strekt zich uit van Karlsruhe tot Basel en de Zwitserse grens. De natuur in het Zwarte Woud en omgeving leent zich voor een korte of lange vakantie, met of zonder kinderen, met of zonder hond, rustig of actief.

Vakantie Zwarte Woud in Duitsland

De natuur in het Zwarte Woud is oogstrelend. Mooie valleien, prachtige bossen, wijngaarden en goede wandelpaden strekken zich uit in het hele gebied. Het is voor velen een van de mooiste vakantiebestemmingen in Duitsland. Vertrekpunt voor veel toeristen is de hoogste berg van het Zwarte Woud, de 1493 meter hoge Feldberg. Hiervandaan voeren tal van wandelroutes door de natuur en bossen. De donkere wouden zijn met name bekend van de Sprookjes van de Gebroeders Grimm.

Andere natuurliefhebbers boekten hier

Een vakantie in het Zwarte Woud is leuk voor jong en oud. De streek is op culinair gebied een pareltje en biedt een overheerlijke keuken. Cultuurliefhebbers hebben van alles te doen in de steden. Een weekendje Basel of Stuttgart is makkelijk te verlengen met een actieve vakantie in het Zwarte woud.

Mooiste plekken in het Zwarte Woud

Wat zijn de hoogtepunten, bezienswaardigheden, de mooiste gebieden en plekjes om te zien in het Zwarte Woud?

1. Triberger watervallen

Bij Triberg bevinden zich zeven watervallen, die uitmonden in de Donau. De Triberg Falls behoren tot de hoogste watervallen van Duitsland.

2. Feldberg

De hoogste berg van het Zwarte Woud (1,493 meter hoog). Mooie plek om te wandelen in de zomer en te skiën in de winter.

3. Hohenzollern Kasteel bij Hechingen

Een indrukwekkende vesting boven op een berg, met een prachtig vergezicht.

4. Schwarzwaldhochstrasse

Mooie panoramaroute van Freuenstadt naar Baden-Baden. De weg voert langs de mooiste plekken in het Zwarte Woud, met name langs de Geroldsau Waterval nabij Baden-Baden.

5. Donau bron

Bij Donaueschingen ontspringt deze rivier, om zich vervolgens een weg te banen naar de Zwarte Zee.

6. Pforzheim Wildpark

Hier kan je van dichtbij kennismaken met alle dieren die ook in het wild in het Zwarte Woud leven: ossen, wilde zwijnen, otters en lynxen.

7. Cultuur

Naast deze mooie plekken in de natuur zijn er andere mooie culturele bezienswaardigheden, zoals het oude centrum van Freiburg.

Actieve vakantie

In het Zwarte Woud is er een goede toeristische infrastructuur (vakantiehuisjes, campings en hotels) en er wordt een groot aantal activiteiten aangeboden. Je kunt er heerlijk actief buiten zijn: fietsen, hiken, kanoën en zelfs steptochten maken. Ook in de winter is het er goed toeven; er zijn maar liefst 150 skipistes in ruim 20 wintersportoorden. Onze aanrader is het skioord van Triberg. Ook zijn er vele pistes voor langlaufers.

Wie volop wil genieten van de natuur in het Zwarte Woud, die kan beter in een ander seizoen gaan, zodat je volop kan wandelen en fietsen in de mooie bossen. Lees meer over wandelen in het Zwarte woud en fietsen in het Zwarte Woud.

Verder zijn er leuke bezienswaardigheden, zoals de dierentuinen van Basel en Waldkirch en de Rodelbaan van Todtnau. Het Schwarzwaldmuseum in Triberg en het Natuurhistorisch Museum in Basel zijn aanraders voor natuurliefhebbers. Breng zeker een bezoek aan de schitterende watervallen van Triberg, Todtnauer en Zweribach.

Kuuroorden Zwarte woud

Na het actieve buiten zijn is er mogelijkheid tot ontspanning in een van de wellness centra en kuuroorden van het Zwarte woud. De meesten kiezen voor het kuuroord van Brenner’s Park Hotel & Spa in Baden Baden, kleinere sauna’s en kuuroorden worden echter minder vaak bezocht en bieden dus meer rust: denk hierbij aan de kuuroorden van Bad Dürrheim, Schömberg, Baiersbronn, Bad Wildbad, of een hotel in Stuttgart (Kurpark) of Freiburg (Kreidel) in de buurt van een kuuroord. Alle hotels en accommodaties in de omgeving zijn te boeken via Booking.com. Bekijk meer tips voor bijzonder overnachten in het Zwarte Woud!

Beste reistijd Zwarte Woud

Wat is de beste reistijd voor het Zwarte Woud? Het gebied is mooi in alle seizoenen. In juli en augustus kan je met het gezin logeren in een van de vele vakantieparken of vakantiehuizen. Erg leuk is Hotel Europa Park Camp Resort, te boeken via D-reizen. Hier overnacht je in een tipitent, huifkar of blokhut. Samen met de kinderen geniet je van wandelen, fietsen, in riviertjes spelen en heerlijk buiten zijn in de natuur.
In het najaar profiteren fotografie liefhebbers van de contrasterende warme herfstkleuren van de bossen in het Zwarte Woud. In de winter kan men er skiën en langlaufen en in de lente fleurt de streek weer op door haar weelderige planten- en bloemengroei.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!