Ga naar content

Zwarte Woud

Mooiste plekken Duitsland - Het Zwarte woud ligt in het zuiden van Duitsland en strekt zich uit van Karlsruhe tot Basel en de Zwitserse grens. De natuur in het Zwarte Woud en omgeving leent zich voor een korte of lange vakantie, met of zonder kinderen, met of zonder hond, rustig of actief.

Vakantie Zwarte Woud in Duitsland

De natuur in het Zwarte Woud is oogstrelend. Mooie valleien, prachtige bossen, wijngaarden en goede wandelpaden strekken zich uit in het hele gebied. Het is voor velen een van de mooiste vakantiebestemmingen in Duitsland. Vertrekpunt voor veel toeristen is de hoogste berg van het Zwarte Woud, de 1493 meter hoge Feldberg. Hiervandaan voeren tal van wandelroutes door de natuur en bossen. De donkere wouden zijn met name bekend van de Sprookjes van de Gebroeders Grimm.

Andere natuurliefhebbers boekten hier

Een vakantie in het Zwarte Woud is leuk voor jong en oud. De streek is op culinair gebied een pareltje en biedt een overheerlijke keuken. Cultuurliefhebbers hebben van alles te doen in de steden. Een weekendje Basel of Stuttgart is makkelijk te verlengen met een actieve vakantie in het Zwarte woud.

Veel mensen kennen de donkere bossen van het Schwarzwald uit de Sprookjes van Grimm.

Mooiste plekken in het Zwarte Woud

Wat zijn de hoogtepunten, bezienswaardigheden, de mooiste gebieden en plekjes om te zien in het Zwarte Woud?

1. Triberger watervallen

Bij Triberg bevinden zich zeven watervallen, die uitmonden in de Donau. De Triberg Falls behoren tot de hoogste watervallen van Duitsland.

2. Feldberg

De hoogste berg van het Zwarte Woud (1,493 meter hoog). Mooie plek om te wandelen in de zomer en te skiën in de winter.

3. Hohenzollern Kasteel bij Hechingen

Een indrukwekkende vesting boven op een berg, met een prachtig vergezicht.

4. Schwarzwaldhochstrasse

Mooie panoramaroute op de B 500 van Freuenstadt naar Baden-Baden. De weg voert langs de mooiste plekken in het Zwarte Woud, met name langs de Geroldsau Waterval nabij Baden-Baden.

The Schwarzwaldhochstraße staat bekend als een van de oudste en bekendste routes van Duitsland. Vanuit Baden-Baden gaat de weg in snel tempo de hoogte in richting de top van de Bühlerhöhe, waar zich het gelijknamige luxe hotel bevindt. Ook staat hier een kapelletje met een schitterend vergezicht over de Rijnvlakte. Bij helder weer zie je de Vogezen in de verte! Op de Mehliskopf bij Sand, een van de skipistes langs de route, bevindt zich een bobslee die het hele jaar door geopend is. Hiervandaan kan je ook zijwegen nemen naar de Schwarzenbach Dam en het Herrenwies Nordic wintersportoord.

Nabij de hoogste berg in het noorden van het gebied, de Hornisgrinde, voert de weg langs de Mummelsee, een keteldal uit de laatste ijstijd. In het Naturschutzzentrum in Ruhestein kan je terecht voor allerhande informatie over de regio. Daarna vervolgt de Schwarzwaldhochstraße haar weg over de Schliffkopf en Kniebis, langs Zuflucht en de Alexanderschanze tot het eindpunt in Freudenstadt.

5. Bad Wildbad -  Boomtoppenpad en WildLine hangbrug

Het Baumwipfelpfad Schwarzwald is een toren op de Sommerberg in Bad Wildbad. Beklim de toren, leer meer over de omgeving en geniet van een prachtig panorama over het woud. De boomtoren is toegankelijk voor rolstoelen en kinderen. In het midden van de houten constructie is een 55 meter lange glijbaan geplaatst. Vanaf een platform op 25 meter hoogte kan je naar beneden glijden. Een kaartje hiervoor kost ca. € 2,-.

Vlakbij het boomtoppad kan je ook over de WildLine hangbrug lopen: deze 380 meter hoge over de Enz-Vallei is maar liefst 380 meter lang en 60 meter hoog!

6. Donau bron

Bij Donaueschingen ontspringt deze rivier, om zich vervolgens een weg te banen naar de Zwarte Zee.

7. Pforzheim Wildpark

Hier kan je van dichtbij kennismaken met alle dieren die ook in het wild in het Zwarte Woud leven: ossen, wilde zwijnen, otters en lynxen.

8. Cultuur

Naast deze mooie plekken in de natuur zijn er andere mooie culturele bezienswaardigheden, zoals het oude centrum van Freiburg.

Actieve vakantie

In het Zwarte Woud is er een goede toeristische infrastructuur (vakantiehuisjes, campings en hotels) en er wordt een groot aantal activiteiten aangeboden. Je kunt er heerlijk actief buiten zijn: fietsen, hiken, kanoën en zelfs steptochten maken. Ook in de winter is het er goed toeven; er zijn maar liefst 150 skipistes in ruim 20 wintersportoorden. Onze aanrader is het skioord van Triberg. Ook zijn er vele pistes voor langlaufers.

Wie volop wil genieten van de natuur in het Zwarte Woud, die kan beter in een ander seizoen gaan, zodat je volop kan wandelen en fietsen in de mooie bossen. Lees meer over wandelen in het Zwarte woud en fietsen in het Zwarte Woud.

Verder zijn er leuke bezienswaardigheden, zoals de dierentuinen van Basel en Waldkirch en de Rodelbaan van Todtnau. Het Schwarzwaldmuseum in Triberg en het Natuurhistorisch Museum in Basel zijn aanraders voor natuurliefhebbers. Breng zeker een bezoek aan de schitterende watervallen van Triberg, Todtnauer en Zweribach.

Kuuroorden en burchten Zwarte woud

Na het actieve buiten zijn is er mogelijkheid tot ontspanning in een van de wellness centra en kuuroorden van het Zwarte woud. De meesten kiezen voor het kuuroord van Brenner’s Park Hotel & Spa in Baden Baden, kleinere sauna’s en kuuroorden worden echter minder vaak bezocht en bieden dus meer rust: denk hierbij aan de kuuroorden van Bad Dürrheim, Schömberg, Baiersbronn, Bad Wildbad, of een hotel in Stuttgart (Kurpark) of Freiburg (Kreidel) in de buurt van een kuuroord. Alle hotels en accommodaties in de omgeving zijn te boeken via Booking.com. Bekijk meer tips voor bijzonder overnachten in het Zwarte Woud!

De vele kastelen en burchten in en rond het Schwarzwald vormen een ideale afwisseling bij slecht weer. 

||Burg Hohenzollern

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!