Ga naar content

Watervallen in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland staat bekend om de mooie natuur. Van prachtige heuvels, mooie valleien, dichte (naald)bossen en rivieren tot aan... Watervallen! De bekendste watervallen van het Zwarte Woud zijn de Triberger Wasserfälle en Todtnauer Wasserfall, maar er zijn ook behoorlijk wat geheime pareltjes te vinden.

Mooiste waterval Zwarte Woud

Van metershoge watervallen tot aan een kleinere waterval, de liefhebber hiervan kan in deze Duitse regio zijn hart ophalen. Je komt ze vaak tegen tijdens een wandeling in het Zwarte Woud. De meeste watervallen zijn goed bereikbaar, zowel de bekende als minder bekende natuurspektakels. 

Uiteraard zijn de watervallen het meest spectaculair in het voorjaar, dankzij het vele smeltwater uit de bergen. In de herfst zie je de watervallen in het prachtige decor van kleurrijke bomen. En ook in de winter zijn ze de moeite waard om te bekijken, dan zijn ze vaak bevroren in een mooi sneeuwlandschap. Naturescanner Janneke is heel bekend in dit gebied en tipt jou de mooiste watervallen.

1. Triberger watervallen

Zeg je het Zwarte Woud, dan zeg je Triberg. Dit prachtige stadje verdient zeker een bezoekje, niet op de laatste plaats vanwege de imposante Triberger Wasserfälle. Het water van rivier de Gutach valt trapsgewijs naar beneden van een hoogte van 163 meter en is daarmee een van de hoogste watervallen van Duitsland! 

Triberger Waterval
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Via een goed aangelegd wandelpad van 2,5 kilometer zijn alle gedeeltes van de watervallen bij Triberg goed te bewonderen. Begin je wandeling beneden bij de hoofdingang in Triberg. Parkeren kan bij de kliniek en dan loop je zo naar het onderste uitkijkplatform, dat ook toegankelijk is voor mindervaliden. Of start bij een van de hogerop gelegen ingangen, bij de Bergsee, Scheffelplatz of Adelheid. Tijdens de wandeling passeer je veel bruggetjes en trappetjes en overbrug je behoorlijk wat hoogteverschil.

Goed om te weten: voor deze waterval wordt entree gevraagd. Met het ticket kun je dan ook enkele musea in Triberg bezoeken. Elke avond zijn de watervallen tot 22.00 uur verlicht, wat zorgt voor een prachtig schouwspel. En tussen kerst en de jaarwisseling worden er talloze kleine lichtjes opgehangen tijdens de Triberger Kerstmarkt. Je houdt ervan, of niet...

2. Waterval van Todtnau

De Todtnauer waterval (ook wel: Hangloch waterval) is de tweede bekende waterval in het Zwarte Woud. Hier valt het water van de Stübenbach van een hoogte van maar liefst 97 meter in vier etages over de granieten rotsen. 

Todtnauer Wasserfall
De Todtnauer wasserfall vanaf de hangbrug
Deel op Pinterest

Beklim het pad langs de waterval vanuit Todnau. Ook hier passeer je weer diverse bruggen en trappen tijdens je wandeling en is een redelijke conditie vereist. 

Tip: in mei 2023 is de Blackforestline geopend, een hangbrug van 120 meter hoog, waar mensen zonder hoogtevrees de waterval prachtig van bovenaf kunnen bewonderen.

3. Fahler waterval

Een minder bekende waterval is die van Fahler, ook wel het kleine broertje van de Todtnauer waterval genoemd. Deze ligt aan de voet van de Feldberg. De waterval is het snelst te bereiken als je parkeert bij de Rotenbacher Rank in Fahl, loop daarna een (vrij steil) paadje naar beneden.

Fahler wasserfall
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Enkele jaren geleden is het pad met bruggetjes en het uitkijkplatform gerestaureerd, waardoor je de waterval weer goed kunt bekijken.

Tip: wil je de Fahler waterval en Todtnauer waterval combineren tijdens een mooie wandeling? Loop dan de Wasserfallsteig van 11,4 kilometer lang.

4. Allerheiligen waterval

De watervallen van Allerheiligen bij Oppenau in het Lierbachtal zijn ook weer een prachtige reeks watervallen. Hier stort het water van de Grindenbach 83 meter naar beneden. Verderop vind je de ruïnes van de abdij van Allerheiligen, waar de waterval zijn naam aan heeft te danken. Tijdens de rondwandeling ontdek je de hele geschiedenis hiervan.

Allerheiligen waterval
Deel op Pinterest

5. Menzenschwander waterval

Een verborgen pareltje is de waterval bij Menzenschwand. Door een kleine schlucht stroomt het water in een aantal stappen naar beneden. Er is een mooi wandelpad met trap naast het water aangelegd.

Menzenschwander waterval
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Wil je een bezoek aan de waterval combineren met een langere wandeling? Neem dan het Geißenpfad van ruim 10 kilometer, waarbij je ook de kloof passeert. Dit plaatsje is ook een van de heerlijke kuuroorden in het Zwarte Woud.

6. Sankenbach watervallen

De watervallen van Sankenbach van 50 meter hoog liggen vlakbij Baiersbronn in het noorden van het Zwarte Woud en bestaan ook weer uit meerdere gedeeltes. Vanuit het plaatsje kun je een rondwandeling van 9 km maken langs de mooie watervallen en de Sankenbachsee. Sowieso is deze omgeving perfect voor wandelaars, want je vindt er veel natuurschoon.

watervallen bij Baierbronn
Deel op Pinterest

7. Gaishölle watervallen

In het dal van Sasbachwalden vind je de watervallen van Gaishöll. Het gaat om kleine watervallen, maar gelegen in een fraaie schlucht (kloof), tussen grote rotsblokken en rotsen, is de ligging hiervan echt spectaculair.

Waterval Gaishöll
Deel op Pinterest

Tijdens de wandeling van 5 kilometer klim je 200 hoogtemeters en passeer je vele houten bruggetjes. Maar dan bekijk je wel alle 13 treden van deze waterval van dichtbij!

8. Burgbach waterval

De waterval bij Burgbach is weer een van de hogere watervallen in het Zwarte Woud met 32 meter vrije val. Na een korte wandeling door het dichte naaldbos is deze waterval, gelegen onder een rots, te bewonderen. Vergeet ook niet om het uitzichtpunt op het mooie dal van Burgbachfelsen mee te pakken! 

Burgbach waterval winter
Deel op Pinterest

Er zijn nog veel meer verborgen pareltjes in het Zwarte Woud te vinden, zoals de Gertelbach waterval, Geroldsauer waterval, Haselbach waterval, Laufbach waterval, Schleifenbach waterval (die je tegenkomt tijdens de Schluchtensteig), Windberg waterval en Zweribach waterval. Er valt dus nog voldoende te ontdekken!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!