Ga naar content

Wandelen in het Zwarte Woud

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om te wandelen in het Zwarte Woud, van rustige wandelingen en nordic walking tot dagenlange trektochten. De Westweg is een meerdaagse trektocht die al in het jaar 1900 werd opgericht.

Nu leiden ca. 24.000 km aan gemarkeerde wandelpaden langs kastelen, ruïnes, kloosters en mijnen, door bossen en over heuvels in het zuiden van Duitsland. Wijn- en fotografieliefhebbers genieten tijdens het wandelen in het Schwarzwald van de idyllische wijngaarden.

Aanbevolen wandelvakanties

Wandelvakantie in het Zwarte Woud

Alle wandelpaden in het Zwarte Woud zijn goed gemarkeerd, de infrastructuur is uitstekend en het openbaar vervoer is goed geregeld en goedkoop. Er is ook zeker geen gebrek aan accommodaties: overal vind je sfeervolle en gezellige Gasthäuser, campings en vakantieparken, die een goede uitvalsbasis vormen voor een wandelvakantie in het Zwarte Woud.

Wandelreis Zwarte Woud
Deel op Pinterest

Hierdoor is het Schwarzwald een ideale bestemming voor een actieve vakantie in de natuur. Wie geen zin heeft in alles zelf regelen kan best kiezen voor een georganiseerde wandelreis, die zowel voor stellen, gezinnen als groepen aangeboden worden, bekijk dus snel onze reistips om te wandelen in het Zwarte Woud.

Mooiste wandelgebieden Zwarte Woud

Wat zijn de bekendste wandelroutes in het Zwarte Woud en waar kan je mooie trektochten maken? Wie een uitgebreid overzicht van routes wil zien, is aangewezen op een wandelgids. De beste reisgidsen en gedetailleerde wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij reisboekhandel De Zwerver.

Populaire vakantiehuizen

Een overzicht van een aantal mooie gebieden om te wandelen in het Schwarzwald:

Korte wandelroutes in het Zwarte Woud

Kan je ook gewoon een korte dagtocht in het Zwarte Woud maken? Jazeker. Overal verspreiden zich korte wandelpaden, perfect voor nordic walking, tochten met de kinderen of om de natuur te verkennen met zijn tweetjes.

1. Glottertal

In het Glottertal bij Denzlingen beginnen enkele fraaie korte wandelingen. Het bekende 4 km lange Waldlehrpfad leidt door mystieke bossen. Kandel is een 10 km lange wandeling door bossen en langs rotsen. Of wandel naar de ruïnes van het Hochburg kasteel in Emmendingen.

2. Waldkirch Zoo

Vanaf de Waldkirch Zoo, een kleinschalige dierentuin, vertrekt een mooie wandeling, die eindigt met een tocht door de kruinen van de bomen en een lange glijbaan. Vooral de herfst is geschikt voor korte wandelingen in het teken van gastronomie en wijn. Voorbeelden van wijnwandelingen zijn de "Breigauer Weinweg", "Ortenauer Weinpfad" en "Markgräfler Wiiwegli".

3. Baiersbronn

Meer naar het noorden, in Baiersbronn, bevindt zich een wandelinformatiecentrum waar je terecht kunt voor kaarten en informatie over wandelroutes. In de omringende heuvels kan je van hut naar hut wandelen en genieten van de idyllische vergezichten. 

Wandelen Fahler waterval
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

4. Wandelen langs watervallen

Enkele watervallen in het Zwarte Woud zijn zeer de moeite waard. In Todtnau kan je parkeren vlakbij de Todtnauer Wasserfall, waarvandaan je via de hangbrug Blackforestline een mooie rondwandeling kan maken. Enkele kilometers verderop ligt de minder bekende Fahler. Beide watervallen zijn met elkaar verbonden door de mooie wandeling Wasserfallsteig.

5. Kloven

In de buurt vind je ook een aantal mooie schluchten om doorheen te wandelen. Zoals de Ravennaschlucht, die begint bij de prachtige oude spoorbrug. Of loop de Drie Schluchten Tour, die de kloven Wutachschlucht, Gauchachschlucht en Engeschlucht met elkaar verbindt.

Ravennaschlucht
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Meerdaagse wandelreizen in het Zwarte Woud

Wie kiest voor langere trektochten / meerdaagse wandelingen in het Zwarte Woud kan de langere afstandspaden, zoals de Ostweg, de Mittelweg of de Westweg bewandelen, allen met vertrek in Pforzheim.

1. Westweg

De bekendste hikingroute is de Westweg (Pforzheim – Basel) met rood-witte markering. Met 285 km is dit de langste wandelroute, de meest afwisselende en volgens velen ook de mooiste. Je steekt de Feldberg en Hornisgrinde over, waar je geniet van een overweldigend panorama. Het is een zeer afwisselende wandelroute, van de donkere dennenbossen en stille meren tot de ruige landschappen bij Murgtal. Aan het einde kan je een keuze maken tussen twee verschillende wandelpaden, via grotten of langs de wijnranken.

Westweg Zwarte Woud
Westweg
Deel op Pinterest

2. Ostweg en Mittelweg

De Ostweg (naar Schaffhausen) en de Mittelweg (naar Waldshut) zijn wandelroutes van elk 200 km door het gebied. De Mittelweg gaat meer de hoogte in langs de Hochfirst. Andere geliefde wandelingen zijn de 5-daagse Schwarzwald – Jura – Bodensee route en de 100 km lange rondwandelingen "Renchtalsteig" en "Zweitälersteig" in het westelijk deel van het Zwarte Woud.

3. Schluchtensteig

De 120 kilometer lange Schluchtensteig voert van Stühlingen in het zuidelijke deel van het Zwarte Woud naar Wehr. Wandel over de Schwäbische Alb, met prachtige wandelingen door diepe kloven en over de kammen van het Zwarte Woud. Een goede condities is vereist voor deze wandelvakantie in het Zwarte Woud. 

Schluchtensteig
Deel op Pinterest

4. Schwarzwald-Querweg Schwarzwald–Kaiserstuhl–Rhein

Een meerdaagse route van oost naar west dwars door het Zwarte Woud, van Donaueschingen naar Breisach. Het is een 109 km lange wandelroute, maar je kan ook delen ervan wandelen. Bijzonder mooi is het stuk dat langs de Teichback rivier en de Teichschlucht voert. Ook klimmers vinden hier hun gading.

5. ZweiTälerSteig 

Deze 106 km lange route ligt in de omgeving van de "groene stad" Freiburg. Hier wandel je door de eindeloze landschappen van het Elztal en het Simonswälder Tal. Steek de 1.241 meter hoge Kandel over en wandelen langs authentieke boerderijen. Het eerste deel van de tocht is pittiger dan het laatste deel.

TIP - Wil je meer weten over de regio of wandelmogelijkheden in andere gebieden in de omgeving, check dan ook onze tips over Zwarte Woud of over een wandelvakantie in Duitsland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!