Ga naar content

Wandelen in het Zwarte Woud

Er zijn oneindig veel mogelijkheden om te wandelen in het Zwarte Woud, van rustige wandelingen tot dagenlange trektochten. De Westweg is een meerdaagse trektocht die al in het jaar 1900 werd opgericht en ook de Schluchtensteig is zeer bekend onder hikers.

Ca. 24.000 km aan gemarkeerde wandelpaden lopen langs kastelen, ruïnes en kloosters, door bossen, langs riviertjes en over heuvels. Diverse themaroutes voeren langs watervallen en door schluchten, ook voor liefhebbers van wellness en wijn zijn er interessante voettochten te maken.

Wandelen Zwarte Woud
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Wandelroutes in het Schwarzwald hebben vaak een behoorlijk hoogteverschil, maar zijn goed te doen voor het hele gezin. Wat is er leuker dan via een zigzagpad de berg op te klauteren, om te eindigen bij een burchtruïne en te genieten van een eindeloos uitzicht? Of te struinen door de eindeloze, donkere naaldbossen en langs idyllische riviertjes?

Wie geen zin heeft in alles zelf regelen, kan het beste kiezen voor een georganiseerde wandelreis, die zowel voor stellen, gezinnen als groepen aangeboden worden.

Wandelreizen

Wandelvakantie in het Zwarte Woud

Alle wandelpaden in het Zwarte Woud zijn goed gemarkeerd, de infrastructuur is uitstekend en het openbaar vervoer is goed geregeld en goedkoop. Er is ook zeker geen gebrek aan accommodaties: overal vind je sfeervolle en gezellige Gasthäuser, campings en vakantieparken, die een goede uitvalsbasis vormen voor een wandelvakantie in het Zwarte Woud.

Overnachtingstips wandelvakantie

Korte wandelroutes Zwarte Woud

Waar kan je dagwandelingen maken? Wie een uitgebreid overzicht van routes wil zien, is aangewezen op een wandelgids. De beste reisgidsen en gedetailleerde wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij reisboekhandel De Zwerver.

Zowel in het noorden, midden als zuiden van het Zwarte Woud is het heerlijk wandelen. Wij hebben per regio alvast de mooiste korte wandelingen voor je verzameld.

1. Wandelen in het noorden

Het noordelijke Zwarte Woud is minder bekend dan de rest van het Duitse gebied en daarom ideaal voor rustzoekers. Naast mooie natuur zijn hier ook diverse bezienswaardigheden te vinden, zoals burchtruïnes en uitkijktorens. Daarnaast zijn er veel kuuroorden en kun je tijdens je actieve wandelvakantie heerlijk ontspannen. We tippen een paar van de mooiste wandelroutes in Nord-Schwarzwald:

- Baiersbronn staat bekend als wandelparadijs. In het infocentrum kun je terecht voor kaarten en informatie over wandelroutes, zoals de wilde plantenwandeling. In de omringende heuvels is het geweldig hiken en genieten van de idyllische vergezichten, vanaf bijvoorbeeld de Ellbachseeblick. De Lothar Trail laat je de restanten zien na een heftige storm in 1999 op de Schliffkopf.

- Rondom het vakwerkdorpje Zavelstein, met een prachtige burchtruïne, loopt de Zavelsteiner Krokusweg. Een rondwandeling die je het beste begin maart maakt, vanwege velden vol bloeiende krokussen. De krokusbollen zijn in de zeventiende eeuw naar deze regio gebracht om te planten in de tuin van het kasteel. 

Himmelsglück
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

- Vanuit het kuuroord Bad Wildbad heb je ook een ruime keuze voor voettochten. Neem bijvoorbeeld de Sommerbergbahn en loop over het boomkroonpad en hangbrug. Struin met het hele gezin door de bossen en geniet van avonturen. Wandelen de andere kant op, naar uitkijktoren Himmelsglück, is zeker ook een aanrader. (bron: Nördlicher Schwarzwald)

2. Wandelen in het midden

Het midden van het Zwarte Woud staat bekend om het middengebergte met mooie rivierdalen. Ook hier vind je veel bezienswaardigheden om te voet te bezoeken. Een greep uit de wandelingen in Mittlerer-Schwarzwald

- Het Kinzigtal biedt relatieve makkelijke wandelingen langs beekjes en rivieren, maar je gaat ook klimmen naar uitkijkpunten op de omliggende bergen. Dorpjes als Gengenbach en Zell am Harmersbach zijn de moeite waard om oude boerderijtjes en smederijen te bewonderen. Een aanrader vind ik zelf de klim naar burchtruïne Hohengeroldseck, of naar de meer vervallen ruïne Lützelhardt midden in de bossen bij Seelbach.

Hohengeroldseck burchtruïne
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

- Langs de Elzfälle kun je een korte wandeling maken langs de stroomversnellingen, maar vanaf de parkeerplaats start ook een rondwandeling van ruim drie uur, het Genießerpfad U(h)rwaldpfad. Je komt onderweg langs diverse exemplaren van de beroemde koekoeksklok, die aan bomen zijn opgehangen. Maar vooral geniet je van de natuur rondom de Rohrhardsberg met geweldige uitzichten onderweg. (bron: Schwarzwald Tourismus)

- In het Glottertal bij Denzlingen beginnen enkele fraaie korte wandelingen. Het bekende 4 km lange Waldlehrpfad leidt door mystieke bossen. Naar de top van de Kandel is het een flinke klim van vier uur door bossen en langs rotsen. Of wandel naar de ruïnes van het Hochburg kasteel in Emmendingen.

- Vanaf de Waldkirch Zoo, een kleinschalige dierentuin, vertrekt een mooie wandeling, die eindigt met een tocht door de kruinen van de bomen en een lange glijbaan. Vooral de herfst is geschikt voor korte wandelingen in het teken van gastronomie en wijn. Voorbeelden van wijnwandelingen zijn de "Breigauer Weinweg", "Ortenauer Weinpfad" en "Markgräfler Wiiwegli".

Kaarten en gidsjes

3. Wandelen in het zuiden

Het zuiden van het Zwarte Woud is een stuk ruiger dan het noorden en midden. Watervallen, schluchten en hogere bergen zijn hier dan ook te vinden. Een heerlijke gebied voor de fanatiekere wandelaar. Onze wandeltips voor Süd-Schwarzwald

- De meeste watervallen in het Zwarte Woud liggen in het zuiden en zijn zeer de moeite waard om langs te wandelen. In Todtnau kan je parkeren vlakbij de Todtnauer Wasserfall, waarvandaan je via de hangbrug Blackforestline een mooie rondwandeling kan maken. Enkele kilometers verderop ligt de minder bekende Fahler. Beide watervallen zijn met elkaar verbonden door de mooie wandeling Wasserfallsteig van 12 km lang. (bron: Hochschwarzwald Tourismus)

Wandelen langs watervallen
Wasserfallsteig
Deel op Pinterest

- In het zuiden vind je een aantal mooie schluchten om doorheen te wandelen. Zoals de Ravennaschlucht, die begint bij de prachtige oude spoorbrug. Of loop de Drie Schluchten Tour, die de kloven Wutachschlucht, Gauchachschlucht en Engeschlucht met elkaar verbindt.

Ravennaschlucht
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

- Vind je het leuk om over de bergen te lopen, maar ben je niet zo'n klimmer? Pak dan de kabelbaan naar de top van de Schauinsland, de huisberg van Freiburg. Bij het restaurant van het bergstation hangt een informatiebord met korte en langere wandelroutes.

Meerdaagse wandelroutes

Een leuke manier om het Zwarte Woud volledig in je op te nemen en te beleven is tijdens een meerdaagse trekking. Wie kiest voor langere trektochten / meerdaagse wandelingen in het Zwarte Woud kan de langere afstandspaden, zoals de Ostweg, de Mittelweg of de Westweg bewandelen, die allemaal starten in Pforzheim. Maar je kan ook even rustig beginnen met de driedaagse Stiefelreise in het noorden.

1. Stiefelreise

In het noorden van het Zwarte Woud zijn vijf themapaden met drie dagetappes uitgezet, de Stiefelreise. Mooie instaproutes om eens te ervaren of een meerdaagse wandeltocht wat voor jou is. Je kiest voor de panoramawandeling, culinaire route, wellnesswandeling, een deel van de Gäurandweg of het natuurbelevenispad.

Stiefelreise
Stiefelreise Wellnesswanderung
Deel op Pinterest

Wij liepen zelf de Wellnesswanderung, een fantastische trail van 52,9 km die je niet alleen meeneemt door de mystieke bossen van het Schwarzwald, maar waar je elke avond bijkomt in een warm bad of een sauna in een prachtig kuuroord. Voor ons de ultieme manier van ontspannen!

2. Westweg

De bekendste hikingroute is de Westweg (Pforzheim – Basel) met rood-witte markering. Met 285 km is dit de langste wandelroute, de meest afwisselende en volgens velen ook de mooiste. Je steekt de Feldberg en Hornisgrinde over, waar je geniet van een overweldigend panorama. 

Westweg Zwarte Woud
Westweg
Deel op Pinterest

Het is een zeer afwisselende wandelroute, van de donkere dennenbossen en stille meren tot de ruige landschappen bij Murgtal. Aan het einde kan je een keuze maken tussen twee verschillende wandelpaden, via grotten of langs de wijnranken.

3. Ostweg en Mittelweg

De Ostweg (naar Schaffhausen) en de Mittelweg (naar Waldshut) zijn wandelroutes van elk 200 km door het gebied. De Mittelweg gaat meer de hoogte in langs de Hochfirst. Andere geliefde wandelingen zijn de 5-daagse Schwarzwald – Jura – Bodensee route en de 100 km lange rondwandelingen "Renchtalsteig" en "Zweitälersteig" in het westelijk deel van het Zwarte Woud.

4. Schluchtensteig

De 120 kilometer lange Schluchtensteig voert van Stühlingen in het zuidelijke deel van het Zwarte Woud naar Wehr. Wandel over de Schwäbische Alb, met prachtige wandelingen door diepe kloven en over de kammen van het Zwarte Woud. Een goede condities is vereist voor deze wandelvakantie in het Zwarte Woud. 

Schluchtensteig
Deel op Pinterest

5. Schwarzwald-Querweg Schwarzwald–Kaiserstuhl–Rhein

Een meerdaagse route van oost naar west dwars door het Zwarte Woud, van Donaueschingen naar Breisach. Het is een 109 km lange wandelroute, maar je kan ook delen ervan wandelen. Bijzonder mooi is het stuk dat langs de Teichback rivier en de Teichschlucht voert. Ook klimmers vinden hier hun gading.

6. ZweiTälerSteig 

Deze 106 km lange route ligt in de omgeving van de "groene stad" Freiburg. Hier wandel je door de eindeloze landschappen van het Elztal en het Simonswälder Tal. Steek de 1.241 meter hoge Kandel over en wandelen langs authentieke boerderijen. Het eerste deel van de tocht is pittiger dan het laatste deel.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!