Ga naar content

Wellness wandeling Zwarte Woud

Als je echt tot rust wilt komen, is er geen betere plek dan het Zwarte Woud met zijn mysterieuze bossen en maar liefst 17 kuuroorden! Op de meerdaagse Wellness Trail in het noordelijke deel van het Zwarte Woud geniet je van het beste van twee werelden: wandelen en wellness. Drie dagen lang trek je door sprookjesachtige bossen en word je 's avonds beloond met een warm bad in een prachtig kuuroord, met panoramisch uitzicht over de heuvels en bossen. 

Wij liepen de driedaagse trail zelf en delen graag onze ervaringen met jou. Wandel je mee door de sprookjesnatuur en langs de meest idyllische wellness-oorden?

Stiefelreise Wellnesswanderung

De Wellnesswandeling is een van de vijf Stiefelreise, themapaden van drie dagetappes, in het noordelijke Zwarte Woud. De trail neemt je mee langs de driehoek van kuuroorden Bad Liebenzell, Bad Wildbad en Bad Teinach. Elke dag eindigt met een verkwikkend bad in een van deze kuuroorden, en geloof ons, dat voelt des te beter na een stevige wandeling! De totale afstand van de Wellnesswanderung is 52,9 km en je overbrugt 1538 hoogtemeters. De route is geclassificeerd met een gemiddelde moeilijkheid. Wij vonden hem door de vele hoogtemeters toch aardig pittig.

Stiefelreise Wellnesswanderung
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

De route loopt afwisselend over brede boslanen en kleine kronkelpaadjes langs bronnen en rivieren. Maar ook door pittoreske dorpjes en natuurlijk de kuuroorden met hun wellnesscentra. De trail is niet bewegwijzerd en is alleen te lopen op gps. Het gpx-bestand kun je downloaden via de website van Schwarzwald Tourismus

Overnachten Bad Liebenzell

Route Wellness Trail Schwarzwald

Onderstaand een uitgebreide beschrijving per etappe. We hebben de trail zelf gelopen en geven je daarom ook enkele van onze persoonlijke aanraders voor de route. 

Etappe 1 Bad Liebenzell - Bad Wildbad

21 km, 588 hoogtemeters

Het pittoreske kuuroord Bad Liebenzell markeert het begin- en eindpunt van de Wellnesswanderung. Wij reisden eenvoudig per trein via Karlsruhe en Pforzheim naar Bad Liebenzell en namen de tijd om het dorp zelf ook te verkennen voor we de trail op gingen. Even struinen langs vakwerkhuisjes, de spiegelgladde vijver en het kasteeltje. De burcht waakt hoog over het dorp en zie je overal vanuit het dal. In Bad Liebenzell ligt tevens de fijne Paracelsus-Therme, maar daarover later meer. Eerst op naar de trail!

Bad Liebenzell
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Zodra je vanuit het dorp omhoog wandelt, maak je gelijk kennis met smalle bospaadjes, enorme met mos begroeide sprookjesbomen en indrukwekkende rotsen. De echte Zwarte Woud ervaring. Daar ben je voor gekomen! Via de Erkinger Weg (het pad van de reus) wandel je naar het Lengenbachtal waar je een tijdlang het beekje de Lengenbach volgt. Door een mooie vallei en later stijgend het bos in. Het geluid van het kabbelende beekje bracht ons gelijk tot rust.

Je blijft het pad volgen tot je stuit op uitkijktoren Himmelsglück. De toren is 55 meter hoog, dus flink wat traptreden om te beklimmen. Wij kwamen er later pas achter dat er ook een lift in zit; dat was toch makkelijker geweest met onze zware rugzakken! Toch is het de klim waard, want je kijkt uit over de omliggende bossen en het dorp Schömberg, waar de route later langskomt.

Uitkijktoren Himmelsglück
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Bij helder weer kijk je zelfs tot aan de Schwäbische Alb. Vanaf het vroege voorjaar is het mogelijk naar beneden te gaan met de Black Forest Flyline, een zipline waaraan je in een soort supermanhouding 500 meter door het bos vliegt. Een echte adrenaline kick! Je kan ook kiezen voor de Flying Fox, die op rustig tempo naar beneden cirkelt. Gewoon naar beneden met de lift of trap mag natuurlijk ook.

Uitkijktoren Schömberg
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Ben je uitgekeken bovenop de toren? Stap dan de trail weer op, die je meeneemt over mooie bospaadjes. Officieel loopt de route via het dorp Schömberg, maar wat ons betreft kan je het dorp wel overslaan. Er loopt ook een pad door het bos dat uiteindelijk weer op de trail uitkomt en dat is voor de natuurliefhebber interessanter. In het dorp is namelijk niet veel te doen en bovendien scheelt het je flink wat hoogtemeters als je op hoogte in het bos blijft wandelen. Een stop in Schömberg kan wel fijn zijn als je op zoek bent naar een pauzeplek bij een restaurantje.

Na een bezoek aan het dorp kom je al snel weer in de bossen terecht. Prachtige bospaden met hoge dennenbomen en idyllische beekjes. Je komt zelfs een echte Kneipp bron tegen onderweg, de Luchsbrunnen. Dompel je armen en benen even onder in het heilzame water en geniet in het bos van een kort wellnessmomentje!

Wellness wandeling noordelijk Zwarte Woud
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Dankzij de verfrissing kan je er weer tegenaan voor de volgende kilometers naar Calmbach. Calmbach is een pittoresk plaatsje dankzij de vakwerkhuizen, maar ook hier is niet veel te beleven. Klim omhoog de bossen weer in en loop via een bospad naar de eindbestemming van de dag: Bad Wildbad. Een koninklijk kuuroord!

Wij sliepen bij Mokni's Palais Hotel & Spa. In dit luxe wellnesshotel is toegang tot de Palais Thermal inbegrepen. Je vindt er moderne faciliteiten zoals de sauna’s, warmwaterbaden en rooftop zwembad met uitzicht op Bad Wildbad, maar waar je eigenlijk voor komt zijn de historische baden van 150 jaar oud. Dompel jezelf onder in heerlijke warme bubbelbaden tussen historische zuilen, koepels, beelden, vrolijke tegels en onder het licht van een glas-in-loodraam.

Palais Thermal
Palais Thermal
Deel op Pinterest

Hier krijgt wellness een heel nieuwe betekenis. Op moment van schrijven wordt het historische deel verbouwd, vanaf oktober 2024 geniet je hier weer van. De historische Maurische Halle is wel geopend, een bistro in oude stijl.

Heb je een dag over in Bad Wildbad dan is het leuk om het kabelbaantje Sommerbergbahn naar boven te nemen naar de Sommerberg. Dit is een echte activiteitenberg met een boomkroonpad, hangbrug, wandelpaden en mountainbikeroutes.

Overnachten Bad Wildbad

Etappe 2 Bad Wildbad - Bad Teinach

16,9 km, 522 hoogtemeters

Hopelijk ben je goed bijgekomen in de thermen, want de dag begint gelijk sportief met een klim omhoog het kuuroord uit en al zigzaggend naar boven door de bossen. Onderweg heb je geweldig zicht over Bad Wildbad en zijn hangbrug en Sommerbergbahn.

Het is een pittige, maar mooie klim over smalle bospaden. Bovenaan vind je een picknickbankje en een schuilhut, fijn voor slechter weer. Daarna vervolgt de route door het bos en ga je weer een heel stuk dalen. Dit pad brengt je langs een uitkijkpunt met ligbank en een houtsnijwerk van een zwijn. De perfecte plek om te genieten van het uitzicht op het dal en de voeten even te rusten.

Wellness Trail Zwarte Woud
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Het pad neemt je verder mee naar beneden langs steile wanden vol naaldbomen en enorme sprookjesachtige, begroeide rotsen. Dit was echt genieten. Zeker toen we ook nog een eekhoorn voorbij zagen schieten. Eenmaal onderaan het pad steek je een rivier en grote weg over en daarna begint een klim van zo’n 1,5 uur over een brede bosweg. Dit deel van de route vonden wij wat eentonig. Een pittig en landschappelijk minder interessant deel. Even doorzetten!

Via het dorp Emberg en de omliggende weilanden wandel je richting Bad Teinach. Kijk even bij het kapelletje op de route voor je verder wandelt. Tegen het eind van de route staat je nog een leuk paadje te wachten. Over de historische trappen van Mathildenstaffeln (vernoemd naar de eerste koningin van Baden-Württemberg) daal je af richting Bad Teinach. Een schitterend maar ook best uitdagend pad over 600 eeuwenoude traptreden, langs enorme rotsen.

Mathildenstaffeln
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Niet voor niks zijn de trappen onderdeel van een Genießerpfad, het is echt op en top genieten! Terwil je afdaalt, zie je Bad Teinach langzaam dichterbij komen. 

Voor ons lag het eindpunt van de etappe meteen onderaan het paadje: Hotel Therme Teinach. Dit is een groot wellnessresort met prachtige tuin en grote wellnessruimte. Vanuit het panoramazwembad en de panoramasauna geniet je van het uitzicht op de aangelegde waterval en de beboste heuvels. Er is ook een ladies spa, voor de dames die het fijner vinden om met vrouwen onder elkaar te zitten.

Hotel Therme Teinach
© Hotel Therme Teinach
Deel op Pinterest

Overnachten Bad Teinach

Etappe 3 Bad Teinach - Bad Liebenzell

16,2 km, 483 hoogtemeters

Tijd voor de laatste, en wat ons betreft de mooiste, wandeldag! Vanuit Bad Teinach klim je direct omhoog de bossen in. Via mooie zigzagpaden baan je je een weg naar Burg Zavelstein, bovenop de heuvel. Of eigenlijk, de overblijfselen van de burcht. Het 800 jaar oude kasteel is nu een schitterende ruïne die is overgenomen door de natuur. 

Burg Zavelstein
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Neem zeker de tijd om je etappe even te onderbreken en de ruïne te ontdekken. Een lange trap neemt je mee tot boven in de uitkijktoren waar je weids uitzicht hebt op de omliggende bossen en heuvels en enkele dorpen zoals Bad Teinach en het historische centrum van Zavelstein. Wij waren positief verrast door de schoonheid van de burcht. We bleven foto’s maken van deze pittoreske plek. 

Vanuit het kasteel vervolg je je route via een oude brug naar het dorp Zavelstein. De historische kern bestaat uit schattige vakwerkhuisjes en je kunt binnenkijken bij een oude edelsmid. Even een stap terug in de tijd. Vanuit het dorp leidt de trail je naar de krokusweide van Zavelstein. Wereldberoemd vanwege de duizenden paarse krokussen die hier van ongeveer begin tot eind maart bloeien. Je volgt voor een deel het krokuspad (lees daarover meer op wandelen in het Zwarte Woud) en stapt daarna over op het Wasser-, Wald- und Wiesenpfad.

Wasser-, Wald- und Wiesenpfad
Wasser-, Wald- und Wiesenpfad
Deel op Pinterest

Wederom een schitterend deel van de etappe. Je volgt een slingerpad langs een beekje met enorme rotsen begroeid met mos. Ook de bomen en hun takken zijn bemost. Dit alles zorgt voor een mystieke sfeer. Je volgt het pad tot aan het historische centrum van Calw. Een idyllische plaats waar wij dankbaar gebruik hebben gemaakt van de terrasjes. We kwamen hier precies om lunchtijd aan en dat betekende: tijd voor een overheerlijke Duitse maaltijd met apfelschorle!

Helemaal opgeladen wandel je vanuit Calw over een bospaadje naar Hirsau. Hier zie je de overblijfselen van het oude klooster al van ver staan. De kloosterruïne ligt net van de route af, maar is absoluut de moeite waard voor een korte omweg. 

Klooster Hirsau
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Na het kloosterbezoek klim je het dorp weer uit en vervolg je je weg over een bospad boven het dorp. Dit paadje loopt uit op de Wolfsschlucht. Hier heb je de mogelijkheid de route iets uit te breiden met een wandeling door de kloof, mocht je nog energie over hebben zo tegen het eind van de trail. Goed om te weten: de kloof staat al een tijdje droog, ook tijdens ons bezoek.

Wolfsschlucht
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

En dan volgt het allerlaatste deel van de Wellnesswanderung. Een laatste keer genieten van de bossen voor je afdaalt naar Bad Liebenzell. Voor ons was het eindpunt het fijne familiehotel Hotel OSCARS 1415, maar officieel loopt de route nog via het Kurpark met apothekerstuin door tot aan het station.

Tijd om de schoenen uit te trekken, jezelf rust te gunnen en een laatste keer de spa in te duiken. De Paracelsus-Therme wacht op je! Een fijn wellnesscomplex met ongedwongen sfeer. Het is deels met en deels zonder badkleding. Neem een duik in het thermale water of kom tot rust in een stoombad of sauna.

Paracelsus Therme
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Ook 's avonds is een bezoek aan Paracelsus-Therme zeer de moeite waard, het buitenbad is dan prachtig verlicht en je geniet van de frisse boslucht onder het maanlicht. De perfecte afsluiting van de Wellnesswanderung!

Gratis brochures:

Video wellnesswandeling Zwarte Woud

Wandel met ons mee over de gehele Wellnesswanderung! Ontdek de natuur, mooie stadjes en de kuuroorden.

Meer zien en doen

Heb je nog tijd over en zin om meer te verkennen in de regio? Doe inspiratie op voor mooie plekken in het Zwarte Woud. Het noorden is minder bekend dan het zuiden, maar zit ook vol met natuurlijke schatten. Als je een echte wellness fan bent, is het wellicht leuk je te verdiepen in een wellnessvakantie in het Zwarte Woud.

Wij liepen de Wellnesswanderung op uitnodiging van Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg en Tourismus GmbH Nördlicher Schwarzwald.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!