Ga naar content

Duitsland

Op zoek naar een natuurvakantie bij onze oosterburen? Naturescanner richt de schijnwerpers op de mooiste plekken van Duitsland, die zich uitstrekken van het noorden tot het zuiden. In de veelzijdige natuur vind je tal van mooie vakantiebestemmingen, waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. We zetten het een en ander op een rijtje. 

Natuurvakantie in Duitsland

De natuur in Duitsland is zeer veelzijdig te noemen. Het land staat bekend om het veelzijdige landschap: van uitgestrekte natuurgebieden, vlaktes, meren en heiden tot hoge bergen. Er is voor iedereen een leuke bestemming te vinden: voor stellen, voor gezinnen met kinderen, voor senioren, voor backpackers en voor actieve jongeren.

Meest geboekt

Mooiste plekken Duitsland

Wat zijn de mooiste plekjes om te zien in de verschillende gebieden van Duitsland? Er zijn veel mooie vakantiebestemmingen met ieder hun eigen karakter. Dicht bij huis vind je de Moezel, de Eifel en het Sauerland, iets verder het Zwarte Woud, Thüringen en bijzondere landschappen zoals de kust bij de Oostzee en het Elbsandsteingebirge in het Sächsische Schweiz. Bedenk eerst of je bereid bent om een eindje te rijden, of liever Duitsland dicht bij Nederland ontdekt.

De mogelijkheden om er te verblijven zijn onbeperkt. Bekijk onze tips voor bijzondere overnachtingen in Duitsland. Het land van onze oosterburen leent zich ook uitstekend voor mooie treinritten. Lees alles over treinreizen in Duitsland met het goedkope Deutschland-Ticket voor lokaal en regionaal vervoer. 

1. Vakantie dichtbij in Duitsland

Welke gebieden liggen op enkele uren rijden, vlak over de Duitse grens? In West-Duitsland liggen o.a. deze natuurregio's: 

- Duitse Eifel

Net over de grens van Duitsland liggen al meteen mooie natuurgebieden in het bereik. In de Eifel en Nordrhein-Westfalen kan je genieten van veel groen en verrassende natuur.

- Sauerland

Met name het Sauerland is een populair gebied voor Nederlanders, omdat dit de dichtstbijzijnde wintersportbestemming is. Met haar heuvels en bergen en routes als de Rothaarsteig is het in de overige seizoenen een prachtige wandel- en fietsbestemming.

- Teutoburgerwoud

Net ten noorden van het Sauerland ligt het Teutoburger Wald en het Eggegebergte. Ook maar enkele uren rijden vanuit Nederland, maar een walhalla voor natuur- en wandelliefhebbers. Bezoek zandsteenformaties als de Externsteine en Dörenther Klippen en wandel over de Hermannshöhe.

- Moezelstreek

Iets zuidelijker, maar nog steeds goed binnen bereik Hünsruck, Saar en Pfalz. Tussen Koblenz en Trier ligt de Moezelstreek, een wijnbouwgebied met steile heuvels in een fraai landschap. Het gebied staat bekend om de vele wijnfeesten en men kan er tijdens een vakantie heerlijk fietsen en wandelen in de groene natuur. 

Natuur in Duitsland
Deel op Pinterest

- Bergische Drie

Net ten oosten van Düsseldorf liggen de Bergische Drie. De drie Duitse steden Remscheid, Solingen en Wuppertal vormen een verrassende uitvalsbasis voor een natuurreis. Deze steden zijn namelijk omgeven door schitterende bossen, rivieren en meren. Samen met hun rauwe industriële verleden zijn de Bergische Drie een interessante bestemming voor een korte vakantie om lekker te wandelen en fietsen.

2. Natuur in het midden van Duitsland

In het centrale deel van Duitsland liggen mooie regio's als Thüringen en Harz. Ook in het midden van Duitsland kan je dus makkelijk een weekje op natuurvakantie. Wandelen in de mooie natuur, fietsen over eindeloze paden en genieten van lekker eten.

Steigerwald
© Naturescanner Jordan
Deel op Pinterest

De regio Franken, in het noorden van Beieren, staat bekend als wijnregio. Steigerwald is een prachtig gebied waar je als liefhebber van wijn, ongerepte natuur en middeleeuwse stadjes je hart kunt ophalen. 

Leuke vakanties:

3. Natuur in het noorden van Duitsland

Bijzonder verrassend is het noorden van Duitsland.

- Baltische Zee

Bij de Oostzee kan je heerlijk uitwaaien en genieten van schitterende landschappen met witte krijtsteenrotsen en kleine eilandjes. Wat dacht je er van om langs de knusse badplaatsen en mooie stranden te fietsen met de wind in je haren?

- Witte krijtrotsen en meren

Mecklenburg-Vorpommern heeft het grootste meren- en rivierlandschap van Midden-Europa. Ontdek dorpen met mooie kastelen, parken en herenhuizen. Jasmund National Park is mijn persoonlijke favoriet in Duitsland! Het contrast tussen de witte krijtrotsen, de groene begroeiing en de azuurblauwe zee doet denken aan een ver vakantieoord.

Oostzee in Duitsland
Deel op Pinterest

- Wadden

De Waddenzee omvat Nederland, Denemarken en het noordwestelijke deel van Duitsland. Grote delen van de niet bewoonde Duitse Waddeneilanden zijn beschermd natuurgebied, maar er zijn plaatsen om te wadlopen en broedende zeevogels te observeren.

De heidelandschappen van de Lüneburgerheide en het natuurpark Südheide bij Hannover vormen een paradijs voor wandelaars in de zomer en in de winter is het een walhalla om te langlaufen.

4. Natuur in het zuiden van Duitsland

Reis je meer naar het zuiden, dan wordt het landschap meer bergachtig.

- Schwarzwald

Meer naar het zuiden ligt het Zwarte Woud met haar kuuroorden, donkere bossen en bergen. Wil je een actieve en afwisselende vakantie in Duitsland, dan is dit een aanrader voor een natuurreis. Bij de Bodensee kan je uitstekend fietsen. Nog verder naar het oosten liggen de Beierse Alpen.

- De Alpen

Een van de mooiste natuurparken in de Duitse Alpen is het Berchtesgaden nationaal park in de Alpen onder Munchen. De smaragdgroene Königssee ligt vredig tussen groene steile berghellingen. Het is een adembenemend landschap, waar men de natuur sinds een eeuw weer haar gang laat gaan. Het oerbos en het donkere Rachelmeer van het Beierse woud (Bayerischer Wald) en het Boheemse woud (Böhmerwald) bij de zuidelijke grens met Tsjechië zijn sinds eeuwen het onderwerp van griezelige legenden. De natuur is er oogverblindend. 

Alpenmeer
Deel op Pinterest

5. Natuur in het oosten van Duitsland

In het oosten liggen ook enkele fraaie bezienswaardigheden. Met name in Saksen, waar je het Elbsandsteingebirge kan bezoeken: merkwaardige rotsformaties die doen denken aan het stenen woud in China. 

Het eiland Usedom bij de grens met Polen in de Oostzee is de plek met de meeste zon in Duitsland. Nabij Berlijn is ook veel mooie natuur, zoals het Spreewald en het Schorfheide Chorin-Merengebied, met azuurblauwe meertjes in loofwouden. Bekijk alle mooie natuurgebieden in Oost-Duitsland

Elbsandsteingebirge
Deel op Pinterest

Aanraders

Germany Travel heeft een top 100 lijst van mooiste plekken in Duitsland samengesteld op basis van input van de bezoekers. We delen graag de winnaars in de categorie "Natuur-highlights" en winnaars in de categorie "Nationale Parken"

Natuur hoogtepunten
1. Eiland Rügen
2. Bodensee met eiland Mainau en UNESCO-werelderfgoed kloostereiland Reichenau
3. Moezel
4. Zugspitze
5. Eiland Sylt

Nationale parken in Duitsland

1. Nationaal Park Schwarzwald
2. Nationaal Park Berchtesgaden
3. Nationaal Park Sächsische Schweiz
4. Nationaal Park Harz
5. Nationaal Park Eifel
Kijk hier voor meer info over nationale parken in Duitsland.

Actieve vakantie Duitsland - Fietsen en wandelen

Er is een uitgebreid netwerk aan routes in Duitsland. Fietsen en wandelen is enorm populair: de paden zijn vaak vlak, niet te moeilijk en er zijn veel gelegenheden en terrasjes om even lekker te pauzeren. Heuvel op, heuvel af, langs wijnvelden en schilderachtige dorpen. Ben je specifiek op zoek naar een actieve vakantie, lees dan meer over wandelen in Duitsland en fietsen in Duitsland.

Wil je meer weten over ieder gebied, met concrete nuttige vakantietips voor natuurreizen? Op Naturescanner belichten we uitgebreid de mooiste plekken van Duitsland en over ieder natuurgebied vind je gedetailleerde informatie én leuke reistips, voor mensen die meer wil zien en het land optimaal willen beleven.

Milieusticker Duitsland

Veel Duitse steden zijn een Umweltzone. Rij je het centrum binnen met je eigen voertuig, denk dan aan de milieusticker.

Meer informatie over Duitsland:

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!