Ga naar content

Duitsland natuur

Op zoek naar een natuurvakantie in Duitsland? NatureScanner richt de schijnwerpers op de mooiste plekken van Duitsland, die zich uitstrekken van het noorden tot het zuiden en kan maar een ding concluderen: dankzij de veelzijdige natuur vind je tal van mooie vakantiebestemmingen in Duitsland, waar je prima kan wandelen en fietsen.

Natuur in Duitsland

De natuur in Duitsland is zeer veelzijdig te noemen. Je vindt er eigenlijk alle types landschap: van uitgestrekte natuurgebieden, vlaktes, meren en heiden tot hoge bergen. Er is voor iedereen een leuke bestemming te vinden om een geslaagde natuurvakantie in Duitsland te beleven: voor stellen, voor gezinnen met kinderen, voor senioren, voor backpackers en voor actieve jongeren.

Mooiste plekken Duitsland

Wat zijn de verschillende gebieden van Duitsland? Er zijn veel mooie vakantiebestemmingen met ieder hun eigen karakter. Dicht bij huis vind je de Moezel, de Eifel en het Sauerland, iets verder het Zwarte Woud, Thüringen en bijzondere landschappen zoals de kust bij de Oostzee en het Elbsandsteingebirge in het Sächsische Schweiz. Bedenk eerst of je bereid bent om een eindje te rijden, of liever zo dicht mogelijk bij Nederland blijft. De mogelijkheden om in Duitsland te verblijven zijn onbeperkt.

1. Vakantie in Duitsland dicht bij huis

Net over de grens van Duitsland liggen al meteen mooie natuurgebieden in het bereik. In de Eifel en Nordrhein-Westfalen kan je genieten van veel groen en verrassende natuur. Iets zuidelijker, maar nog steeds goed binnen bereik Hünsruck, Saar en Pfalz. Tussen Koblenz en Trier ligt de Moezelstreek, een wijnbouwgebied met steile heuvels in een fraai landschap. Het gebied staat bekend om de vele wijnfeesten en men kan er tijdens een vakantie heerlijk fietsen en wandelen in de groene natuur.

2. Natuur in het midden van Duitsland

In het centrale deel van Duitsland liggen mooie regio's als Thüringen en Harz. Ook in het midden van Duitsland kan je dus makkelijk een weekje op natuurvakantie. Wandelen in de mooie natuur, fietsen over eindeloze paden en genieten van lekker eten.

Leuke vakanties:

3. Natuur in het noorden van Duitsland

Bijzonder verrassend is ook het noorden van Duitsland. De heidelandschappen van de Lüneburgerheide en het natuurpark Südheide bij Hannover vormen een paradijs voor wandelaars in de zomer en in de winter is het een walhalla om te langlaufen. Ook bij de Oostzee kan je heerlijk uitwaaien en genieten van schitterende landschappen met witte krijtsteenrotsen en kleine eilandjes.

In Mecklenburg-Vorpommern. Het is het grootste meren- en rivierlandschap van Midden-Europa. Ga fietsen langs stadjes en dorpen met mooie kastelen, parken en herenhuizen. De Waddenzee omvat Nederland, Denemarken en het noordwestelijke deel van Duitsland. Grote delen van de niet bewoonde Duitse Waddeneilanden zijn beschermd natuurgebied, maar er zijn plaatsen om te wadlopen en broedende zeevogels te observeren.

4. Natuur in het zuiden van Duitsland

Meer naar het zuiden ligt het Zwarte Woud met haar kuuroorden, donkere bossen en bergen. Wil je een actieve en afwisselende vakantie in Duitsland, dan is dit een aanrader voor een natuurreis. Bij de Bodensee kan je uitstekend fietsen. Nog verder naar het oosten liggen de Beierse Alpen.

Een van de mooiste natuurparken in Duitsland is het Berchtesgaden nationaal park in de Alpen onder Munchen. De smaragdgroene Königssee ligt vredig tussen groene steile berghellingen. Het is een adembenemend landschap, waar men de natuur sinds een eeuw weer haar gang laat gaan. Het oerbos en het donkere Rachelmeer van het Beierse woud (Bayerischer Wald) en het Boheemse woud (Böhmerwald) bij de zuidelijke grens met Tsjechië zijn sinds eeuwen het onderwerp van griezelige legenden. De natuur is er oogverblindend.

5. Natuur in het oosten van Duitsland

In het oosten liggen ook enkele fraaie bezienswaardigheden. Met name in Saksen, waar je het Elbsandsteingebirge kan bezoeken: merkwaardige rotsformaties die doen denken aan het stenen woud in China. Het eiland Usedom bij de grens met Polen in de Oostzee is de plek met de meeste zon in Duitsland. Nabij Berlijn is ook veel mooie natuur, zoals het Spreewald en het Schorfheide Chorin-Merengebied, met azuurblauwe meertjes in loofwouden.

Fiets- en wandelland

Er is een uitgebreid netwerk aan wandel- en fietspaden in Duitsland. Fietsen en wandelen is enorm populair: de routes zijn vaak vlak, niet te moeilijk en er zijn veel gelegenheden en terrasjes om even lekker te pauzeren. Heuvel op, heuvel af, langs wijnvelden en schilderachtige dorpen. Ben je specifiek op zoek naar een actieve vakantie, lees dan meer over wandelen in Duitsland en fietsen in Duitsland.

Wil je meer weten over ieder gebied, met concrete nuttige vakantietips voor natuurreizen? Op NatureScanner belichten we uitgebreid de mooiste plekken van Duitsland en over ieder natuurgebied vind je gedetailleerde informatie én leuke reistips, voor mensen die meer wil zien en het land optimaal willen beleven.

Meer informatie over Duitsland:

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!