Ga naar content

De Bergische Drie

Niet ver van de Nederlandse grens liggen ‘de Bergische Drie’: Remscheid, Solingen en Wuppertal. Deze Duitse steden worden omgeven door sprookjesbossen van het Bergisches Land, die zowel te voet als met de fiets te bewonderen zijn. Ook op het water is er vertier, zoals kanotochten. Door hun unieke ligging in het middelgebergte en industriële geschiedenis (nog ouder dan het Ruhrgebied!) zijn deze drie plaatsen een bezoek meer dan waard.

Kom zelf proeven van al het moois dat ‘de Bergische Drie’ te bieden hebben!

Bijzonder overnachten

Natuur bij de Bergische Drie

Remscheid, Solingen en Wuppertal worden omringd door natuurschoon. Prachtige bossen, rivieren, meren en beken kenmerken het landschap. Actief bezig zijn in de natuur kan hier dan ook heel goed, bijvoorbeeld tijdens een fiets- of wandeltocht. Of je nu een korte of lange route, het hele traject of een stukje ervan aflegt, de bijzondere ervaring neemt niemand je meer af. Neem bijvoorbeeld de Bergischer Weg, een route met kwaliteitskeurmerk, en ontdek al het moois wat deze drie steden en omgeving te bieden hebben. 

Natuurvakantie Bergische Drie
Wuppertal Beyenburg
Deel op Pinterest

De regio Bergisches Land heeft een enorm netwerk aan wandelroutes en ook deze specifieke regio nodigt uit om te voet de natuur in te trekken. Zo bestaat de Bergischer Weg uit 14 etappes, waarbij vooral etappe 3 en 4 in het teken staan van het groene gebied rondom Remscheid, Solingen en Wuppertal. Met de fiets of e-bike zijn de mogelijkheden ook onbegrensd.

Cultuur

Naast het natuurschoon en de voormalige handelsroutes en spoorlijnen is er voor de liefhebbers ook een ruim aanbod aan kunst en cultuur. Even ontspannen na al die inspanningen? Geniet dan van de Bergische keuken, met onder meer een ‘Kaffeetafel’ in diverse hotels en restaurants. Rozijnenbrood en roggebrood worden geserveerd met honing, bietenstroop, kwark, kaas, rijstebrij met kaneel en suiker. Hete kersen en slagroom zijn typisch voor de Bergische wafels. Met de opgedane energie ben je helemaal klaar voor de volgende wandel- of fietstocht in of rondom Remscheid, Solingen en Wuppertal.

Drie steden, drie valleien en drie meren

Mooiste plekken in de Bergische Drie

Wat zijn de mooiste plekjes om te zien in en rond deze drie steden? Een overzicht van hoogtepunten in dit deel van het Bergisches Land.

1. Gelpetal

In een groene omgeving een wandeling maken met het thema ‘industriële geschiedenis’? Ja, dat kan! Tijdens een tocht door het sprookjesachtige Gelpetal stuit je keer op keer op borden met informatie over de geschiedenis van deze regio. Kom alles te weten over bijvoorbeeld voormalige slijperijen en smederijen. Geniet bovendien van het uitzicht over de Ronsdorfer Talsperre, een stuwdam.

2. Natuur rond de Wupper

De langste rivier van het Bergische Land is er één om van te watertanden. Soms van dichtbij te bewonderen, soms van veraf. Op de wandelroute langs de rivier de Wupper tref je regelmatig Solinger messenwerkplaatsen aan. In de pittoresk gelegen slijperij Wipperkotten kun je je botte messen nog op de ouderwetse manier laten slijpen.

Genieten van een panoramisch uitzicht? Dat kan op de Wupperbergen, hoog boven de rivier. Eenmaal aangekomen op de bestemming wacht een heerlijk uitzicht op kasteel Burg. Trek ook nog even de uiterwaarden van de Wupper in, waar je kennis maakt met unieke flora en fauna. En een ritje met de zweeftrein mag ook niet ontbreken!

Natuur Bergische drie
Het kasteel
Deel op Pinterest

3. Morsbach

Een bezoek aan dit rivierdal is een ervaring op zich. Ooit was hier het klapperen van de watermolens en het dreunen van de smeedhamers te horen, maar tegenwoordig is Morsbach een oase van rust, ideaal voor een wandeling. Bij de start van jouw hike heb je meteen een schitterend uitzicht op de Müngstener brug, de hoogste spoorbrug van Duitsland en een van de mooiste in zijn soort. Vervolgens wisselen brede wandelpaden en smalle geitenpaadjes elkaar voortdurend af.

Onderweg zijn er voldoende plaatsen om even te rusten en op adem te komen. Na ruim twaalf kilometer eindigt de tocht in het Leyerbachdal met de historische Hilbertshammer, een beschermde hamermolen. Een prachtig plaatje.

4. Bergischer Weg, etappe 3 en 4

Etappe drie en vier van ‘de Bergischer Weg’ leiden je door het groen rondom Remscheid, Solingen en Wuppertal. Kom tot rust in de natuur en maak bovendien kennis met deze steden en hun attracties.

Zo is het betoverende stadsdeel Gräfrath in Solingen, met zijn aantrekkelijke steegjes en huizen van leisteen een hele belevenis. Tijdens etappe vier maak je tussen alle bomen door kennis met onder meer de Müngstener brug, die Solingen met Remscheid verbindt. De laatste beklimming naar Kasteel Burg kan, als de fut eruit is, zelfs zwevend in een stoeltjeslift worden afgelegd.

5. Heideterrasse

Heide, veen en grote bossen wisselen elkaar af in de Bergische Heideterrasse en bij mooi weer is er de mogelijkheid om een duik te nemen in twee openluchtbaden in Hilden en Solingen. Een fietstocht over de Heideterasse is vrij vlak, dus ideaal voor het hele gezin. Vergeet niet om ook het Solinger Vogelpark te bezichtigen. Niet alleen vogels zijn hier te bewonderen, ook andere soorten dieren. 

6. Natuur bij Solingen

De natuur rondom Solingen is prachtig. Maak hier een gevarieerde fietstocht met zowel beklimmingen als afdalingen, waarin de industriële cultuur van het gebied als rode draad fungeert. Ideaal om onderweg af en toe even af te stappen.

Actieve vakantie Remscheid, Solingen en Wuppertal

Wat te doen en te zien in de steden en omgeving van ‘de Bergische Drie’? Voor een actieve vakantie moet je sowieso in en rondom Remscheid, Solingen en/of Wuppertal zijn. Want er is volop natuur en er zijn tal van wandel- en fietsmogelijkheden. Wij geven je inspiratie voor een heerlijke trip naar deze regio. Succes verzekerd, voor jong en oud!

Bekijk onze uitgebreide tips voor:
- Wandelen bij de Bergische Drie
- Fietsen bij de Bergische Drie

Deel op Pinterest


Deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de Bergische Drei. De input leverden zij aan maar het enthousiasme komt volledig vanuit Naturescanner. Lees meer over Embrace.German.Nature.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!