Ga naar content

Wandelen bij de Bergische Drie

Wandelreis Duitsland - Iets ten oosten van Düsseldorf kan je als wandelaar je geluk niet op, want in en rondom Remscheid, Solingen en Wuppertal (de Bergische Drie) zijn de mogelijkheden oneindig. De regio heeft voor zowel de ervaren als beginnende wandelaar veel te bieden. Loop onderweg langs het hooggelegen kasteel Burg of vergaap je aan de Müngstener Brug, de hoogste spoorbrug van Duitsland.

Mooiste wandelgebieden rond de Bergische Drie

De regio, die ook wel bekendstaat als het Bergisches Land, biedt een enorm netwerk aan wandelroutes. We geven je hieronder een kort overzicht van enkele mooie gebieden met bijbehorende wandelroutes.

1. Bergischer Weg

De zogeheten ‘Bergischer Weg’ bestaat uit 14 etappes, waarbij vooral etappe 3 en 4 het groene gebied van het Bergische drietal doorkruisen. Solingen is het eindstation van de derde etappe en daar zijn een bezoek aan het Kunstmuseum en het Südpark, het voormalige treinstation, welkome afleidingen. Zin in een uitdaging? Beklim dan onder begeleiding de 777 treden van de Müngstener brug, het symbool van de industriecultuur.

Müngstener brug beklimmen
Brückensteig
Deel op Pinterest

2. Drei-Täler-Tour

De Drei-Täler-Tour (27,6 km) is een van de mooiste wandelroutes in de omgeving. Daar waar honderden jaren geleden de tijd van industrialisatie aanbrak, zijn tegenwoordig waterrijke natuurreservaten te vinden. De route is niet te zwaar met slechts lichte beklimmingen.

Je wandelt regelmatig over oude spoorlijnen die nu alleen nog worden gebruikt voor recreatie. De wandelroute leidt je op het einde bergopwaarts richting kasteel Burg, met een fantastisch uitzicht als beloning. Na de afdaling nodigen cafés en restaurants uit om even op adem te komen.

3. Belevingspad Wupper

Op het 25 kilometer lange belevingspad Wupper staat alles in het teken van de langste rivier van het Bergische Land en zijn bijzondere flora en fauna. Hoog boven de Wupper kun je op de Wupperbergen smullen van een prachtig panorama.

Eenmaal aangekomen op de bestemming wacht een fantastisch uitzicht op kasteel Burg, dat zo’n 200 meter boven de Wupper uittorent. Talrijke slijperijen op de route herinneren aan het vak dat vroeger zo vaak werd uitgeoefend in de streek. Bij de ‘Wipperkotten’ kun je botte messen nog op de ouderwetse manier laten slijpen.

4. Wandelroutes rond Remscheid, Solingen en Wuppertal

Natuurlijk is een toer door Remscheid, Solingen en Wuppertal een prima gelegenheid om kennis te maken met deze steden en hun groene omgeving. In het oosten van Wuppertal kun je de indrukwekkende Beyenburger Dom bewonderen. In het historische stadsdeel Gräfrath in Solingen wandel je door smalle straatjes langs bijzondere vakwerkhuizen. En door het stadsdeel Lüttringhausen in Remscheid liep ooit de oude handelsroute van Brugge naar Lübeck. Alles in één keer iets te veel van het goede? Deel je bezoek dan op in meerdere etappes.

Wandelen Bergische drie
Historisch centrum van Remscheid Lennep
Deel op Pinterest

5. Wandelen Gelpetal

Kan je maar geen genoeg krijgen van deze drie steden en hun schilderachtige decors? Maak dan een wandeling door het historische Gelpetal of ga met de hele familie het bos van Burgholz in. De opties zijn oneindig.

Wandelvakantie Bergisches Land

Met een gevarieerd aanbod van cultuur en natuur is de Bergische Drie een ideale wandelbestemming, op niet al te grote afstand van de grens. Makkelijk om hier een weekend of weekje te wandelen en te ontspannen.
Ben jij graag lekker actief, bekijk dan ook onze tips voor fietsen in het Bergisches Land.

Deel op Pinterest

Deze pagina is geschreven in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Uiteraard lees je het enthousiasme en de tips zoals je ze gewend bent van Naturescanner. Meer weten, kijk dan op de website van Embrace.German.Nature.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!