Ga naar content

Fietsen bij de Bergische Drie

Fietsen in Duitsland - Pak de fiets, e-bike, Segway of een ‘E-roller’ en verken Remscheid, Solingen en Wuppertal en hun omgeving op je gemak. Je komt in en rond het Bergische drietal onder meer langs voormalige spoorlijnen. De unieke Schwebefähre, een zwevende pont, over de rivier de Wupper (fiets toegestaan!) is een unieke ervaring.

Mooiste fietsgebieden Bergische Drie

De Bergische Drie’ bieden een ruime keuze aan afwisselende fietsroutes en dat is goed nieuws voor de actievelingen. We geven je hieronder een kort overzicht van enkele mooie fietsroutes.

1. Panoramafietspaden

De Bergische panoramafietspaden voeren je in een groene ambiance over voormalige spoorlijnen, door tunnels en over viaducten. Die combinatie maakt de route van 133 kilometer, eventueel op te delen in etappes, uniek. Volg de oranje borden en de rest wijst zich vanzelf. Tip: van eind april tot half oktober stopt de ‘Bergische FahrradBus’ op zaterdagen, zondagen en feestdagen in Wermelskirchen, Hückeswagen, Wipperfürth en Marienheide. Een deel van de route is dus met de bus af te leggen.

2. De Bergische Radring

Deze fietsroute laat je vanuit het zadel kennismaken met de talloze bezienswaardigheden van Remscheid, Solingen en Wuppertal. Zonder al te veel hoogteverschillen verbindt deze route de oude spoorwegtrajecten Nordbahntrasse, Korkenziehertrasse en Balkantrasse met elkaar.

Onderweg stuit je onder meer op de betoverende wijk Gräfrath in Solingen, het Müngstener Brückenpark met de hoogste spoorbrug van Duitsland en de veerpont over de Wupper, het Röntgen-Museum in Remscheid-Lennep en kasteel Burg, waar je met fiets per kabelbaan naar toe kan. Ook de beroemde zweeftrein in Wuppertal is een bezienswaardigheid.

Fietsen Bergische drie
De kabelbaan naar het kasteel
Deel op Pinterest

De lengte van de route, zo’n 70 kilometer, is ideaal voor een dagtocht op een e-bike. Deeltrajecten kunnen uiteraard ook worden gefietst, door een prima aansluiting met de trein (inclusief fietsvervoer).

3. Fietsroute vanuit Remscheid-Lennep

Een heerlijke tocht voor het hele gezin begint in Remscheid-Lennep, na eventueel eerst een bezoek te hebben gebracht aan het Röntgen-Museum. Fiets vervolgens over smalle weggetjes met prachtige uitzichten. Stop even bij het textielmuseum van Wülfing, waar alles wordt verteld over de lakenindustrie in het dal van rivier de Wupper.

Aan het genieten van mooi weer? Rust dan even uit bij de Wuppertalsperre of de Panzertalsperre en duik in de zomer op gemarkeerde plekken in het stuwmeer in Wuppertal. De tocht eindigt uiteindelijk weer in het beeldschone Lennep.

4. Fietsen bij Solingen

Ontdek Solingen en omgeving aan de hand van vier verschillende fietsroutes en laat je verrassen. Op de Wupperroute is het mogelijk om de rivier de Wupper over te steken middels de Schwebefähre, een zweefveer. De Stadtroute laat je kennismaken met messenstad Solingen en de Itter-Route geeft een beeld van de industrialisering van vroeger. Het noordoostelijke deel van Solingen kan worden bezichtigd tijdens de Stadt-Land-Route, met onder meer het historische centrum van Gräfrath.

5. Mountainbiken Bergisches Land

Een fanatiek beoefenaar van mountainbiken? Breng dan eens een bezoek aan de Klingentrail in het mountainbikepark in Solingen en de adrenaline zal door je lijf gieren. Dankzij de vier verschillende lijnen die allen een ander niveau hebben is het voor beginners én gevorderden leuk fietsen.

Meer activiteiten

Wil je nog meer leuke dingen doen in dit deel van het Bergisches Land? Bekijk ook ons artikel over wandelen rond om de Bergische Drie.

Deel op Pinterest

Deze pagina schreven wij in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. De input kwam vanuit hen maar wel met het enthousiasme en de tips zoals je gewend bent van Naturescanner. Bekijk meer informatie over Embrace.German.Nature.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!