Ga naar content

Kamperen in de bergen

Vakantie in de bergen - Een camping in de bergen biedt een totaal andere beleving dan bijvoorbeeld een tent opzetten op een familiecamping bij een meer. Niet alleen de omgeving, maar ook het weer en de lagere luchtdruk zorgen ervoor dat het kamperen behoorlijk verschillend is ten opzichte van wat wij kampeerders op het vlakke land over het algemeen gewend zijn.

Wil jij gaan (wild)kamperen tijdens je bergvakantie? Doe het vooral, niet alleen word je beloond met prachtige en imposante natuur – maar ook het fysiek bezig zijn zorgt ervoor dat je tijdens je reis extra lekker in je vel zit.

Bergvakantie bestemmingen

Wat zijn de mooiste plekken om te kamperen in de bergen? Voor wie graag in Europa wil blijven tijdens zijn volgende vakantie, is het natuurlijk zeer interessant om te gaan kamperen. Europa heeft veel mooie kampeerbestemmingen in de bergen, zo kun je bijvoorbeeld binnen een dagje rijden al je tent opzetten op een van de mooie campings in de Alpen.

Europese bergbestemmingen

Een goede voorbereiding is cruciaal! Ben je nieuwsgierig of jij alle basistechnieken voor een avontuur in de bergen beheerst, bekijk dan zeker eens onderstaande cursus 

Kamperen in de bergen verre bestemmingen

Europa is niet de enige optie voor een kampeervakantie in de bergen, de tent leent zich immers ook prima voor een verre reis. Geen zin om je tent mee het vliegtuig in te nemen? Bekijk dan de mogelijkheden om een tent te huren op bestemming – een concept waarbij alles al klaar staat tegen de tijd dat je bij de camping arriveert. Zelf hoef je dus geen kampeeruitrusting mee te nemen, niets op te zetten en later ook niet af te breken. Ideaal voor wie licht wil reizen, je hoeft alleen je persoonlijke spulletjes mee te nemen.

Maar wat zijn nu mooie plekjes op verre bestemmingen? De wereld is groot, je kunt alle kanten op. Hieronder geven we je alvast een lijstje met inspiratie voor jouw volgende verre bergbestemming.

Verre bergbestemmingen

Dagtochten vanaf een bergcamping

Tijdens je kampeervakantie kun je ervoor kiezen om een vaste basis op een camping in de bergen op te zetten. Handig is om vooraf goed te kijken of de camping een gunstige ligging heeft ten opzichte van wandel- en fietspaden. Zodoende kun je van hieruit je dagtochten inplannen en uitgebreid de natuur verkennen, zonder zorgen over waar je die nacht slaapt.

Meerdaagse kampeertocht

Voor fervente wandelaars is er niets zo fijn als een meerdaagse wandeltocht, hierbij ga ga je volledig op in het bergleven en slaap je elke nacht op een andere plek. Heb je zin om helemaal back to basic te gaan? En ga je liever voor eigen tent, dan voor een berghut? Er is niets mooier dan het hebben van de mogelijkheid om je eigen overnachtingsplek onder de sterren te kunnen bepalen door te gaan wildkamperen. Ja, het meebrengen van een eigen tent is misschien wat meer sleurwerk - maar het is de rust, ruimte en natuur meer dan waard. Met de tent kom je op de mooiste plekjes terecht en kun je volledig tot rust komen na lange dag bikkelen.

Uitrusting

Uiteraard is een goede conditie erg fijn als je de bergen in gaat, maar ook passend materiaal is zeer belangrijk. Zorg dat je goed passende bergwandelschoenen hebt, een fijne rugzak en luchtige kleding bij je hebt die je in laagjes kunt dragen.

Qua kampeeruitrusting is er van alles mogelijk, je kunt het zo duur óf goedkoop maken als je zelf wil. Onze tip is dat je voor de eerste keer bergkamperen het best met wat goedkopere uitrusting kunt beginnen of spullen lenen, zodoende kun je zelf alvast ontdekken wat voor jouw reizen relevant is en welke eisen je moet stellen aan je outdoor-gear. Later kun je hier dan altijd nog in investeren

Nog een aantal andere handige tips:

  • Neem altijd je telefoon mee, maar bedenk dat je niet altijd overal bereik hebt in de bergen. Zorg daarom ook voor duidelijke routekaarten, GPS en de nodige oriëntatiemiddelen.
  • De zon is fel in de bergen! Neem een goede zonnebril en zonnebrand mee. Vooral als je sneeuw tegenkomt tijdens je wandelingen ga je hier heel blij mee zijn.
  • Iedere bergwandelaar zou standaard een EHBO-set bij zich moeten dragen. Elke tocht is anders; het weer slaat snel om in de bergen en het wandelen vraagt grote fysieke inspanning van je lijf. Zorg dat je de middelen hebt om voor jezelf te zorgen als het nodig is.
  • Lichtgewicht verrekijker. Niet alleen erg leuk om mooie vogels mee te spotten, maar ook erg handig om ruig terrein vanaf een afstand te kunnen verkennen.
  • Behoefte aan wat extra steun? Breng vooral je wandelstokken mee.
Afbeelding voor Camping Kitchen 2 van Campingaz
Beoordeling van de Camping Kitchen 2CV PZ - 4000W. Bekijk alle voordelen van dit mooi vormgegeven kooktoestel voor op de camping.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!