Ga naar content

Slovenië natuur

Maak kennis met een verborgen parel in Europa voor een natuurvakantie! Slovenië is een bergachtig land met zeer mooie natuurgebieden, prachtige meren, rivieren en bossen. De natuur in Slovenie doet zeker niet onder voor het landschap in buurlanden Italië, Hongarije, Kroatië en Oostenrijk.

Natuurvakantie in Slovenië

Slovenië is dé nieuwe outdoor bestemmig in Europa. Een vakantie of rondreis in Slovenië kenmerkt zich door veel natuur en actief genieten van de buitenlucht. Of je nu houdt van wandelen in de bossen of de bergen, of je houdt van adrenaline, voor ieder is er wat wils. Een natuurvakantie begint steeds meer aan populariteit te winnen, het moment dus om de natuur in Slovenië te ontdekken!

De mooiste plekken in Slovenië zijn de meren, de grotten en de natuurparken. Voor outdoor liefhebbers is er genoeg te doen, zoals wandelen in het mooie Triglav Nationaal Park, kajakken op de Koritnica, raften op de Soca, grotten exploreren of fietsen in Slovenië. Bij het Bled meer kom je helemaal bij in een rustgevende omgeving.

Mooiste plekjes in Slovenië?

Wie een natuurreis in Slovenië wil boeken kan zich best concentreren op het gebied in het noordwesten van Slovenië, rond Triglav Nationaal Park, Bovec en Bled. Vaak wordt een rondreis in Slovenië ook gecombineerd met enkele dagen in Kroatië, bekijk onze reistips voor meer informatie. Een overzicht van de mooiste gebieden:

1. Schitterende meren

In Noord-West Slovenie, op 55 km van de hoofdstad Ljubljana, liggen het Bledmeer en het glasheldere Bohinjmeer. De Sloveense meren zijn, in vergelijking met de meren van Italie, veel minder druk bezocht en minstens zo mooi.

- Meer van Bled in Slovenië

Vooral het turquoois gekleurde Bledmeer nabij de gelijknamige plaats Bled levert fraaie plaatjes op. De met sneeuw bedekte Julische Alpen en omliggende middeleeuwse kastelen weerspiegelen in het stille water. In het midden bevindt zich een 17de eeuws kerkje op een klein eiland, een pittoresk zicht. In de omgeving liggen mooie natuurparken en kan je wandelen langs helderblauwe rivieren en in prachtige groene bossen. Met name de Vintgar Gorge, ten noordwesten van Bled, is een uitstap waard. Vanaf Bled kan je tevens het mooie Triglav National Park verkennen. 

Bled in Slovenie

2. Grotten in Slovenie

Vooral in het noorden en het midden van het land is het landschap bergachtig, meer naar het zuiden verandert het in een heuvelachtige omgeving. De bergen hebben niet alleen veel natuurschatten aan de bovenkant, ook onder de aardkorst ziet het er mooi uit. Slovenië is namelijk het land van de grotten, er zijn er maar liefst 7000. De grotten van Postojna zijn met een lengte van 20.750 meter de langste van Slovenië en vormen de tweede grootste druipsteengrot ter wereld. De Grotten van Škocjan zijn net zozeer de moeite om te bezoeken en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt rondleidingen krijgen door het hele Skocjan Caves Regional Park. Naast veel meren en rivieren tref je in Slovenië ook veel zoetwaterbronnen aan die zorgen voor een goede kwaliteit mineraalwater.

3. Triglav National Park

Een niet te missen natuurgebied in het noordwesten van Slovenië: het Triglav National Park in de Julische Alpen, een bergmassief wat gedeeltelijk in Slovenië en gedeeltelijk in Italië ligt. Hier vind je de hoogste berg van Slovenië, de Triglav (2.864 meter). Het gebied is ongeveer 84.000 hectare groot en biedt een spectaculair landschap van bergen, kloven, watervallen, gletsjers, meren, beken en rivieren. Naast de Triglav lenen ook andere hoge bergen in het gebied zich voor outdoor activiteiten; in het nationaal park ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden door de ruige natuur van Slovenie (zie wandelgids bij De Zwerver). Bepaalde gebieden zijn moeilijk te betreden maar het is er adembenemend mooi. Het Bohinj en Bledmeer liggen aan de rand van Triglav NP. 

4. Bovec en de Soča rivier

Tijdens een rondreis in Slovenië kan je niet om het plaatsje Bovec heen. Het dorp is de uitvalsbasis bij uitstek voor een actieve vakantie in Slovenie. Een 12-tal adventure bedrijven organiseren er allerlei outdoor activiteiten, waaronder skydiving, rotsklimmen, bungee jumping, raften, kajakken, skiën en wandelen. Ook vissen op forellen behoort tot de excursies. Het noordelijke deel van Bovec bevindt zich in het Triglav Nationaal Park en veel van de excursies en tours vinden daar plaats. Van april tot oktober kun je raften en kajakken op de 96 km lange Soca rivier, met haar betoverend mooie turquoise kleur en stroomversnellingen in alle moeilijkheidsgraden. Rafting duurt meestal 1,5 uur en gaat over een afstand van 10 km. Je kunt het ook zonder begeleiding doen door een kano of kayak te huren. Wintersporters komen in het Kanin skigebied aan hun trekken, waar 15 km skipistes en langlaufpistes zorgen voor winters vertier. Maar je kan ook heel mooi wandelen bij Bovec: van korte wandelingen tot meerdaagse trektochten, bijvoorbeeld naar het Meer van Bohinj en de Triglav, de hoogste berg van Slovenië. Andere bezienswaardigheden nabij Bovec zijn de ruim 100 meter hoge Boka waterval, de Soca bronnen in Trenta en de botanische tuinen Alpinum Juliana, de Vršič-pas met 48 haarspeldbochten en de Mangart berg.

5. Burchten en kastelen

Een van de mooiste kastelen van Slovenië bevindt zich in het zuiden van het land. Als je een bezoek brengt aan Postojna, neem dan zeker ook de tijd voor een bezoek aan het Kasteel van Predjama

Wandelen

Dé ultieme manier om de mooiste plekjes van Slovenië te verkennen is wandelen. Neem dus zeker je wandelschoenen mee en trek de natuur in. Voor de echte liefhebbers organiseert SNP Natuurreizen diverse wandelvakanties in Slovenië. Wil je uitgebreide informatie? Bekijk dan de tips van onze collega Manou 't Lam. Zij ging reeds meerdere keren wandelen in Slovenië en deelt haar tips over gave wandelgebieden.

Fauna en flora in Slovenië

Paul Veenvliet is een Nederlandse bioloog, die natuurreizigers in Slovenië door de natuur gidst en alles vertelt over dieren, bloemen en bomen in het land. Lees de uitgebreide informatie van Paul over de dieren in Slovenië en planten en bloemen in Slovenië.

Slovenië heeft een grote berenpopulatie. Tijdens excursies kan je onder begeleiding van een gids en vanuit een afgesloten observatiehut beren observeren. Deze trips kosten weinig in verhouding met excursies in andere landen en de slagingskans is groot.

Beste reistijd Slovenië: vanaf mei t/m half oktober. April en november zijn de regen / overgangsmaanden. April is dan weer een uitstekende maand voor de wildwatersport liefhebber.
Wie op vakantie gaat met het gezin kan terecht bij Gezin op Reis voor uitgebreide informatie en tips over Slovenië met kinderen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en de leukste aanbiedingen voor vakanties in de natuur!