Ga naar content

Kasteel van Predjama

Mooiste plekken Slovenië - Naast het vele natuurschoon, de indrukwekkende grotten en betoverende meren, heeft Slovenië ook veel mooie culturele bezienswaardigheden. Tijdens zijn fietsvakantie in Slovenië neemt journalist Bram de Vrind ons mee langs enkele bijzondere hoogtepunten rond Postojna, zoals deze mooie burcht, het Kasteel van Predjama.

Kasteelheer Erazem

In de vijftiende eeuw wekte de Sloveense kasteelheer Erazem de toorn van de Habsburgse keizer door diens legerleider te vermoorden. Om te ontkomen aan de wraak van de keizer trok Erazem zich terug in zijn familiekasteel, dat onder de bescherming van een reusachtige rotsformatie was gebouwd. Het keizerlijke leger blokkeerde daarop de poorten van de schier onneembare burcht, in een poging Erazem uit te hongeren. Wat de Habsburgers niet wisten, is dat Erazem via een verborgen grottenstelsel toch aan voedsel kon komen. De kasteelheer wist zo uiteindelijk een jaar en een dag uit handen van zijn rivalen te blijven. Totdat hij werd verraden door een van zijn naasten. Die seinde de Habsburgers in toen Erazem zich op de zwakste plek van de burcht bevond: de wc. Eén kanonschot bleek voldoende om de roemruchte kasteelheer te vellen.

Bezoek aan de Predjamaburcht

We zijn deze warme zomerochtend danig onder de indruk als we de vallei met het kasteel van Predjama in fietsen, in de directe omgeving van de bekende grotten van Postojna. De sprookjesachtige burcht is het enige nog intact zijnde grotkasteel ter wereld. Het zit fier in de luwte van een 123 meter hoge rotsformatie genesteld, als een koning op een reusachtige troon. 

Tijdens een rondleiding komt de legende van Erazem tot leven. We bezoeken de grot die leidt naar de verticale schacht waardoor dorpelingen de kasteelheer van voedsel voorzagen. En we bezoeken de nieuwe versie van het wc-gebouwtje, waar het allemaal eindigde.

Vanwege zijn sprookjesachtige uitstraling is de burcht ook een gewilde filmlocatie, vertelt gids Roman Bogataj. "Acteur Jacky Chan raakte hier gewond toen hij tijdens een mislukte filmstunt vier meter naar beneden viel." Het eerste kasteel werd zo'n 800 jaar geleden gebouwd op de plek van de huidige burcht, onder een 123 meter hoge rots. De burcht zoals hij er nu staat, dateert uit de 16de eeuw en is opgetrokken in renaissancistische stijl. Dagelijks zijn er rondleidingen.

Bereikbaarheid Predjama en Postojna

Postojna ligt op ruim 1200 km rijden vanaf Utrecht. Adria Airways heeft wekelijks meerdere vluchten vanuit Amsterdam direct naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Bekijk ook de Officiële site van de grotten en het kasteel.

Afbeelding van Fietsjournalist Bram de Vrind
Geschreven door
Fietsjournalist Bram de Vrind
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!