Fietsen in Slovenie
Fietsen in Slovenië is een aanrader! Met gids Roman ontdekt fietsjournalist Bram de Vrind per fiets de Karstregio in Zuid-Slovenië.
Tips voor een fietsvakantie
Een van mijn favoriete gebieden is het zuiden van het land. Wat is er dan zo bijzonder aan de natuur in Zuid-Slovenië? Met mysterieuze 'verdwijnende' meren, één van de grootste druipsteengrotten ter wereld en een sprookjesachtig grotkasteel herbergt de streek letterlijk verborgen schatten. Bram vertelt ons zijn reisverhaal. Zelf voegen we nog een aantal andere tips toe voor jouw fietsreis in de Sloveense bergen.
1. Kasteel Predjama
We zijn deze warme zomerochtend danig onder de indruk als we de vallei met het kasteel in fietsen, vlakbij de plaats Predjama. Het sprookjesachtige kasteel is de enige nog intacte grotburcht ter wereld. Het staat statig in de schaduw van een 123 m. hoge rotsformatie gebouwd, als een heerser op zijn troon. Vanwege het sprookjesachtige karakter is het kasteel ook een populaire filmlocatie, vertelt gids Roman Bogataj. "Acteur Jacky Chan raakte hier gewond toen hij tijdens een filmstunt vier meter naar beneden viel." Lees meer over het Kasteel van Predjama.
2. Fietsen langs de spelonken van Slovenië
Samen met Roman verken ik per fiets de raadselachtige Karstregio in Slovenië. De streek, zo'n 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Ljubljana, staat bekend om zijn vele grottenstelsels, ondergrondse rivieren en 17 mysterieuze, 'verdwijnende' meren. De meeste attracties liggen op fietsafstand (voor de geoefende fietser) van het stadje Postojna, dat deze dagen onze uitvalsbasis is. Van ruim 11.000 grotten die het land tussen Oostenrijk en Kroatië telt, heeft de Karstregio met zijn poreuze kalkbodems met naar schatting 100 grotten per vierkante kilometer veruit de hoogste concentratie. "Per jaar worden 200 nieuwe grotten ontdekt", vertelt Roman.
Hij heeft er daarvan zelf een aantal op zijn naam staan. Roman (27) houdt zich al vijftien jaar bezig met het verkennen van grotten. "Een nieuwe grot ontdekken is alsof je op de maan bent. Je komt op plekken waar nog geen mens is geweest", vertelt hij met een twinkeling in zijn ogen. "Tijdens zo'n expeditie meten we een grot op en maken er nadien een tekening van. En zoals de traditie wil, wordt er bij elke 100 meter diepte of kilometer lengte van de nieuwe grot, getrakteerd op een kratje bier. Spelonkologen hebben dan ook de reputatie drinkers te zijn", lacht hij.
3. Rivier met zeven namen
Een slang warmt zich langs de weg op in de ochtendzon als we vanuit Postojna in het hart van de regio, naar het natuurpark Rakov Škocjan fietsen. Daar stroomt door een diepe kloof de 'rivier met zeven namen'. "De rivier stroomt door verschillende grotten en komt op zeven plekken aan de oppervlakte. Op elk van die plekken heeft ze een andere naam", vertelt Roman terwijl we een dicht woud insturen. Even later turen we over een houten hek naar de rivier, hier de 'Rak' geheten, die diep beneden ons met veel geweld door een kloof buldert. "In de herfst en de lente staat het water tot tien meter van de kade", vertelt Roman. "Als de grottenstelsels zijn volgelopen, komt het water hier razendsnel omhoog."
4. Verdwijnende meren
Zo werkt het ook met de 'verdwijnende meren' in de regio, vertelt de spelonkoloog. Bij overvloedige regenval lopen de ondergrondse bassins vol en komt het water aan de oppervlakte. Het Cerknica Meer in de regio kan bij overvloedige regenval 38 vierkante kilometer groot worden - waarmee het het grootste meer van het land is - terwijl het in periodes van droogte helemaal verdwijnt.
5. Natuurlijke brug
We maken een ronde over het bospad bij de rivier om uit te komen bij een natuurlijke brug die een kloof op tientallen meters hoogte overspant. We zetten onze fietsen tegen het hek om het natuurverschijnsel nader te bekijken. De vorm van de boog is zo geraffineerd dat het lijkt alsof hij door mensenhanden is gemaakt. In werkelijkheid is de brug het overblijfsel van een ingestorte grot, waarvan het plafond het door erosie heeft begeven.
6. Planina
Dan zetten we koers naar het plaatsje Planina waar de rivier als de Unica aan de oppervlakte komt. We fietsen door een rotsachtig heuvellandschap met brede groene valleien en kronkelende stroompjes. We klimmen naar de oude toren van Planina, die een poort naar de achterliggende grotten vormt. "Dit is één van de langste watergrotten van Slovenië. Binnen vloeien twee rivieren samen. Het stelsel meet ruim zes kilometer", weet Roman. We steken via een brug het woeste water van de Unica over en turen de grot in. Dan pakken we de mountainbikes en gaan weer op pad. Een fikse klim brengt ons terug in Postojna.
7. Grotten in Zuid-Slovenië
De grotten vormen een wereldberoemde toeristenattractie. Ook vandaag zijn nationaliteiten van over de hele wereld vertegenwoordigd. Bij de ingang van de grot verzamelen zich groepen Engelsen, Italianen, Duitsers en Aziaten. Een rondleiding door de grotten van Postojna duurt ca. 1,5 uur. Je legt dan 5 kilometer af; 3,5 met een toeristentreintje en 1,5 te voet. De grotten zijn 24 kilometer lang en hebben een constante temperatuur van 8 tot 10 graden. Lees meer over de grotten van Postojna.
8. Fietsen rond de Triglav
De Triglav is met circa 2864 meter de hoogste berg van de Julische Alpen en van Slovenie. Deze reus ligt bijna in het hart van het Triglav National Park, in het noordwesten van Slovenie. In dit natuurpark valt er van alles te zien en te beleven, waaronder natuurlijk ook fietsen. Rondom de Triglav liggen diverse mooie, afwisselende en uitdagende fietsroutes die ook erg in trek zullen vallen bij wielrenners en mountainbikers.
9. Mountainbiken door het Stojna-gebergte
In het zuidoosten van Slovenië ligt het grootste MTB Trail Center van het land. Rondom de heuvel van Stojna liggen ruim 20 kilometer aan mooie mountainbike-paden.
Fietsen huren in Slovenië
De organisatie BajaBikes werkt met verhuurders verspreid over Slovenië. Zo kan je van tevoren een fiets, mountainbike of e-bike huren voor het gewenste aantal dagen.